Skocz do zawartości

Gdzieś to było - link


cianek

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...

Faktycznie, kojarzę że było, ale też nie mogę tego znaleźć. :( Na pewno był tam link do tej strony:

http://oz.craftbrewe.../roasting.shtml

Niestety już nie działa, ale na szczęście jest w "archiwum internetu":

http://web.archive.o.../roasting.shtml

dla brown jest tam m.in.:

Brown malt

180c up to half an hour

 

Edit: o ten wątek mi chodziło:

http://www.piwo.org/topic/538-zrob-to-sam-rozne-slody-specjalne/

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szukam i szukam i nie mogę dogrzebać się do tego tematu. Kiedyś widziałem krótki poradnik jak w piekarniku z jasnego słodu zrobić karmelowy, palony itp. Poradnik był bardzo prosty. Trzeba było prażyć słód w danej temperaturze przez określony czas. Pomóżcie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wiem, że ktoś tu szczegółowo opisywał, jak wyszynkować piwo mieszanką azotu na wzór piw angielskich - krok po kroku, wraz z kosztem tej zabawy.

Gdyby ktoś miał pod ręką ten wątek - poproszę!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szukam i szukam i nie mogę dogrzebać się do tego tematu. Kiedyś widziałem krótki poradnik jak w piekarniku z jasnego słodu zrobić karmelowy, palony itp. Poradnik był bardzo prosty. Trzeba było prażyć słód w danej temperaturze przez określony czas. Pomóżcie.

 

http://web.archive.o.../roasting.shtml

http://barleypopmaker.info/2009/12/08/home-roasting-your-malts/

Edytowane przez cml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Szukam linku bądź informacji jak przeliczyć odczyt z refraktometru już w trakcie fermentacji. Wiem, że odczyt w trakcie fermentacji należy przeliczać, ale nie wiem jak. Z góry dzięki za pomoc.

 

Gdzieś widziałem jakiś przelicznik, ale nie mogę tego znaleźć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Nie mogę znaleźć, ale wydaje mi się że tu na forum czytałem o dodawaniu cukru białego do gotowania, było coś o różnicy efektu finalnego w zależności od momentu, może teraz bredzę ale wczesne dodanie miało w/g tamtejszych stwierdzeń być pewnym substytutem cukru kandyzowanego(?)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Trochę obok, ale jestem w potrzebie.

Anglojęzyczny portal piwowarski pokazywał w jednej z kategorii najładniejsze, najładniej wykończone etc. zestawy RIMS/ HERMS.

Szukam różnymi kombinacjami haseł RIMS HERMS beautiful homebrew i zwraca całkiem inne niż chciane wyniki.

Ktoś, coś?

 

edit: znalazłem: http://www.popularmechanics.com/home/how-to-plans/metalworking/4323694

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.