ponury fermentaThor Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 właśnie to! dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 gdzieś widziałem post jak suszyć/prażyć w piekarniku domowym sposobem słód aby uzyskać słód brown Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) Faktycznie, kojarzę że było, ale też nie mogę tego znaleźć. Na pewno był tam link do tej strony: http://oz.craftbrewe.../roasting.shtml Niestety już nie działa, ale na szczęście jest w "archiwum internetu": http://web.archive.o.../roasting.shtml dla brown jest tam m.in.: Brown malt 180c up to half an hour Edit: o ten wątek mi chodziło: http://www.piwo.org/topic/538-zrob-to-sam-rozne-slody-specjalne/ Edytowane 20 Marca 2014 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 dzięki o to chodziło a konkretnie o tę tabelkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Gdzieś na forum widziałem porównanie drożdży do wita. Szukam, szukam i znaleźć nie mogę. Ktoś coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Tutaj sebek i bart3q 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Dzięki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Proszę bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Szukam i szukam i nie mogę dogrzebać się do tego tematu. Kiedyś widziałem krótki poradnik jak w piekarniku z jasnego słodu zrobić karmelowy, palony itp. Poradnik był bardzo prosty. Trzeba było prażyć słód w danej temperaturze przez określony czas. Pomóżcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 (edytowane) Kiedyś czytałem o tym tutaj i trochę u nas tutaj Edytowane 27 Marca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Wiem, że ktoś tu szczegółowo opisywał, jak wyszynkować piwo mieszanką azotu na wzór piw angielskich - krok po kroku, wraz z kosztem tej zabawy. Gdyby ktoś miał pod ręką ten wątek - poproszę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Szukam i szukam i nie mogę dogrzebać się do tego tematu. Kiedyś widziałem krótki poradnik jak w piekarniku z jasnego słodu zrobić karmelowy, palony itp. Poradnik był bardzo prosty. Trzeba było prażyć słód w danej temperaturze przez określony czas. Pomóżcie. http://web.archive.o.../roasting.shtml http://barleypopmaker.info/2009/12/08/home-roasting-your-malts/ Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Szukam linku bądź informacji jak przeliczyć odczyt z refraktometru już w trakcie fermentacji. Wiem, że odczyt w trakcie fermentacji należy przeliczać, ale nie wiem jak. Z góry dzięki za pomoc. Gdzieś widziałem jakiś przelicznik, ale nie mogę tego znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Gdzieś widziałem jakiś przelicznik, ale nie mogę tego znaleźć. http://www.brewersfr...ter-calculator/ google: refractometer calculator Edytowane 30 Maja 2014 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Gdzieś widziałem jakiś przelicznik, ale nie mogę tego znaleźć. w plikowni oraz wersja mobilna, którą polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Nie mogę znaleźć, ale wydaje mi się że tu na forum czytałem o dodawaniu cukru białego do gotowania, było coś o różnicy efektu finalnego w zależności od momentu, może teraz bredzę ale wczesne dodanie miało w/g tamtejszych stwierdzeń być pewnym substytutem cukru kandyzowanego(?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Nie wiem, czy o to chodzi, ale tu jest sporo nt. cukru http://www.piwo.org/topic/6104-cukier-specjalny-w-belgijskim-dubblu/page__hl__%2Bcukier+%2Bkandyzowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Nie do końca o to mi chodziło choć też wiele mi wyjaśniło. Tam mamy opracowanie cukier vs. cukier, moment dodawania cukru w trakcie gotowania brzeczki był króciutko omawiany w tym wątku, już sprawę mam wyjaśnioną Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) Jakiś czas temu ktoś podlinkowal filmik, w którym gośc na rowerze ładował na siebie "parę" cegieł. Edytowane 9 Lipca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Gdzieś czytałem kiedyś jakiś artykuł o late hoppingu, ale jakoś teraz nie mogę go znaleźć. Kojarzy ktoś może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Ja czytałem tylko jeden, ale dosyć obszerny: http://www.mrmalty.com/late_hopping.php Tyle, że Gugiel znajduje go bez większych problemów, więc wątpię, żeby to był ten.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Kiedyś czytałem o tym, że robiąc starter z suchych w za małej objętości już się nie namnożą... Ale nie mogę tego nigdzie znaleźć Kojarzy ktoś? Szymon.Warzecha 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zobacz tutaj http://www.piwo.org/topic/3768-drozdzowa-arytmetyka-zadawanie-suchych-plynnych-startery-itp/page__hl__%2Bdro%C5%BCd%C5%BCowa+%2Barytmetyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 I tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 (edytowane) Trochę obok, ale jestem w potrzebie. Anglojęzyczny portal piwowarski pokazywał w jednej z kategorii najładniejsze, najładniej wykończone etc. zestawy RIMS/ HERMS. Szukam różnymi kombinacjami haseł RIMS HERMS beautiful homebrew i zwraca całkiem inne niż chciane wyniki. Ktoś, coś? edit: znalazłem: http://www.popularmechanics.com/home/how-to-plans/metalworking/4323694 Edytowane 2 Września 2014 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się