JacekKocurek Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Z piw uwarzonych w kociołku jestem dość zadowolona No ale entuzjazmu to w tym stwierdzeniu trudno się doszukać :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Z piw uwarzonych w kociołku jestem dość zadowolona No ale entuzjazmu to w tym stwierdzeniu trudno się doszukać :rolleyes: A z czego się tu cieszyć jak wszystko samo się robi. Oczywiście że tak nie jest a garnek jest bardzo fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Z piw uwarzonych w kociołku jestem dość zadowolona No ale entuzjazmu to w tym stwierdzeniu trudno się doszukać :rolleyes: Przyjmij to jako entuzjazm. Po prostu jakoś ciężko mi przez klawiaturę przechodzi samouwielbienie Brzeczka po filtracji w Spaidlu jest idealnie klarowna. Wszystkie piwa które degustowałam uwarzone w kociołku są też klarowne, mają piękną pianę, w smaku też nie można im wiele zarzucić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 WARKA 117 DUBBEL Zasyp: 8,5kg pilzneński 1,5kg monachijski 0,6kg Carapils 0,5kg Biscuit 0,4kg Caramunich II 0,3kg Caramunich I 0,2kg pszeniczny Zacieranie: 10 minut w 52°C 20 minut w 64°C 40 minut w 72°C Gotowanie 80 minut Chmielenie: 50g Sybilla na 60 minut 40g Lubelski na 20 minut 20g Fuggles na 5 minut W 70 minucie gotowania dodałam około 1,2kg cukru skarmelizowanego (około, bo niestety wykipiał podczas karmelizacji, pokrywając moją kuchenkę warstwą glazury ) Wyszło 36l brzeczki o ekstrakcie około 17°Blg. Zadane starterem Wyeast Belgian Strong Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 No to gratuluję, czyżby to piwko konkursowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 No to gratuluję, czyżby to piwko konkursowe? To się okaże Zobaczymy czy się będzie nadawać. Pewne jest to, że będzie za ciemne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 A na jaki konkurs ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 A na jaki konkurs ? II Śląski KPD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 A na jaki konkurs ? II Śląski KPD No to ja pewnie nie zdążę. Na razie fartuch i łychę zawiesiłem na kołku i zmykam na upragniony urlop. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 A na jaki konkurs ? II Śląski KPD No to ja pewnie nie zdążę. Na razie fartuch i łychę zawiesiłem na kołku i zmykam na upragniony urlop. ;-) Ja sobie obiecywałam, że nie będę warzyć latem, ale to silniejsze ode mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Do złego zawsze kusi. Mnie też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 U mnie już w maju było za ciepło. I tak czasu brak na warzenie, choć pewnie dla chętnego nic trudnego. PS co do piwa konkursowego, może trochę wybielacza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Pewne jest to, że będzie za ciemne A z zasypu nie wygląda na bardzo ciemne... Ew. możesz przy butelkowaniu dodać ze 2litry wody, żeby zbić blg z 17 do 16 i już będzie trochę jaśniejsze. Tylko czy warto tak "psuć" dobre piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 WARKA 118 COŚ BELGIJSKIEGO Zasyp: 6,0kg pilzneński 2,0kg pszeniczny 2,0kg wiedeński 0,5kg Carahell 0,42kg Caraaroma 0,3kg zakwaszający Zacieranie: 10 minut w 52°C 20 minut w 64°C 40 minut w 72°C Gotowanie 80 minut Chmielenie: 60g Marynki w szyszkach 432GPH na 60 minut 60g Lubelski w granulacie 210GHP na 10 minut 420g cukru w na 30 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Wyszło 38l brzeczki o ekstrakcie około 15°Blg. Do 20l dodałam wywar z 20g curacao.Całość zadana gęstwą Wyeast 1388 Belgian Strong Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 WARKA 119 Zasyp: po przejściu prze uCieszny Browarek pewnej ekipy telewizyjnej zostało mi parę kilogramów zmielonych różnych słodów, dodałam do tego trochę pilzneńskiego - w sumie około 11,5kg mieszanki kilku rodzajów słodu. Zacieranie: 10 minut w 52°C 20 minut w 64°C 40 minut w 72°C Gotowanie 80 minut Chmielenie: 55g Marynki w szyszkach na 60 minut 20g Sybilli w granulacie na 15 minut 60g Lubelski w granulacie na 10 minut Wybicie 41l. Ekstrakt brzeczki podstawowej 13Blg. Całość zadana starterem Wyeast 1968 London ESB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Upalne resztkowe warki. Mam w tym momencie podobnie w swoim browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Upalne resztkowe warki. Mam w tym momencie podobnie w swoim browarze. Eee nie takie znów resztki. Słodu mam jeszcze sporo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Nowy sezon czas zacząć!!! W między czasie uwarzyłam jeszcze dwa bittery, ale gdzieś przepadły mi notatki z warzenia... Dziś pora na szybką pszeniczkę WARKA 122 WEIZEN Zasyp: 5,5kg słód pszeniczny 4,5kg słód pilzneński Zacieranie: 20 minut w 44°C 10 minut w 56°C 20 minut w 64°C 40 minut w 72°C Gotowanie 65 minut Chmielenie: 50g Sybilli (granulat) w 5 minucie gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Cześć A ja dwie godziny temu myślałem czy Ci nie napisać PW że chyba czas zaczynać sezon piwowarski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Cześć A ja dwie godziny temu myślałem czy Ci nie napisać PW że chyba czas zaczynać sezon piwowarski więc zaczęłam Wyszło 40l brzeczki o ekstrakcie 12,5°Blg. Zadane starterem 3068 Weihenstephan Weizen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 elo Cześć A ja dwie godziny temu myślałem czy Ci nie napisać PW że chyba czas zaczynać sezon piwowarski więc zaczęłam Wyszło 40l brzeczki o ekstrakcie 12' date='5°Blg. Zadane starterem 3068 Weihenstephan Weizen.[/quote'] NO popatrz u mnie w piwnicy tez pszenica fermentuje ale na Zymoferm Z033-4-35 Weissbier Weihenstephan trzeba się spotkać żeby porównać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 WARKA 123 WEIZEN Zasyp: 6,0kg pszeniczny 3,5kg pilzneński 0,4kg melanoidynowy 0,3kg zakwaszający 0,1kg Carawheat Zacieranie: 20 minut w 44°C 10 minut w 56°C 20 minut w 64°C 40 minut w 72°C Gotowanie 65 minut Chmielenie: 40g Lubelskiego (granulat) w 5 minucie gotowania 20g Lubelskiego (granulat) w 45 minucie gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 cześć WARKA 123WEIZEN Zasyp: .... 0,1kg Carawheat Tak symbolicznie go dałaś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 cześć WARKA 123WEIZEN Zasyp: .... 0,1kg Carawheat Tak symbolicznie go dałaś ... bo w trakcie stwierdziłam, że nie chcę zbyt ciemnego Weizena Wyszło 41l brzeczki o ekstrakcie 12°Blg. Zadane gęstwą z poprzedniej warki. Przy okazji 1/2 warki 122 została przelana na cichą. Pozostałą część zostawię na burzliwej jeszcze tydzień i przeleję bezpośredni do kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się