dori Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Dziś powrót do tradycyjnego gara. Nie było łatwo, 8,5kg słodu zacierane w 18l wody, miałam poważne problemy z utrzymaniem temperatury zacieru. Nie ma to jednak jak Speidel WARKA 124 BELGIAN DARK STRONG ALE Zasyp: 6,5kg pilzneńskiego 1,5kg wiedeńskiego 0,3kg biscuit 0,2kg zakwaszający 0,05kg Carafa I Zacieranie 10 minut w 55°C 40 minut w 63°C 20 minut w 72°C Gotowanie 90 minut Chmielenie: 20g Northern Brewer 10,5%AA na 60 minut (210GPH) 20g Styrian Goldings 3,2%AA na 20 minut (64GPH) 10g Styrian Goldings 3,2AA na 5 minut (32GPH) 0,5kg belgijskiego cukru kandyzowanego na 20 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Cześć Dziś powrót do tradycyjnego gara. Nie było łatwo, 8,5kg słodu zacierane w 18l wody, miałam poważne problemy z utrzymaniem temperatury zacieru. Nie ma to jednak jak Speidel Sam pamiętam jak zacierałem 8 kg słodu w garze 24 l mieszając drewnianą łyżką Więć podziwiam koleżankę Inna sprawa, to taka że aż się dziwię że nie masz mieszadła do gara, wydawało mi się że kupowałaś w komplecie ........... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Inna sprawa, to taka że aż się dziwię że nie masz mieszadła do gara, wydawało mi się że kupowałaś w komplecie ........... Mieszadło mam przy konstrukcji z kegów, a dziś był powrót do przeszłości, czyli emaliowany gar, drewniana łycha, wiadro z dziurami BA... Wyszło 18l brzeczki o ekstrakcie 23°Blg. Zadane ładnie pracującym 2l starterem WYeast 3787 Trappist High Gravity w temperaturze 22,5°C. Teraz tylko muszę znaleźć jakieś cieplutkie miejsce w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Cześć Wyszło 18l brzeczki o ekstrakcie 23°Blg. Zadane ładnie pracującym 2l starterem WYeast 3787 Trappist High Gravity w temperaturze 22,5°C. Teraz tylko muszę znaleźć jakieś cieplutkie miejsce w domu. Kominek Co z cienkuszem? kibel czy nie wysładzałaś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Co z cienkuszem? kibel czy nie wysładzałaś? Cienkusza nie zbierałam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 1/2 warki 122 powędrowała po 2 tygodniach burzliwej do kega. Warka 123 w całości przelana na cichą po tygodniu burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 24.10.2011 1/2 warki 122 poszła do butelek, a całość warki 123 została zakegowana. Mam problem z warką 124 Belgian Dark Strong Ale. W temp około 20°C piwo bardzo wolno fermentowało, pomogło dopiero przeniesienie do kuchni i postawienie na ogrzewanej podłodze, fermentacja znów ruszyła. Zobaczymy co z tego wyjdzie... Dziś zatem drugie podejście do BDSA WARKA 125 BELGIJSKIE CIEMNE MOCNE ALE Zasyp: 6,0kg pilzneński 1,2kg monachijski 0,3kg pszeniczny 0,3kg Abbey 0,2kg SpecjalB Zacieranie: 40 minut w 63°C 20 minut w 72°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Gotowanie 70 minut Chmielenie: - 35g Brewers Gold 7,4% na 60 minut (259GPH) - 30g Styrian Goldings 3,2% na 10 minut (96GPH) dodatkowo: - 200g cukru białego na 60 minut - 150g belgijskiego, ciemnego cukru kandyzowanego na 10 minut - 5g mchu irlandzkiego na 10 minut Wybicie 18l, ekstrakt 24°Blg. Zadane WYeast 3787 Trappist High Gravity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Czyżby znowu bez wysładzania? Dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Czyżby znowu bez wysładzania? Dlaczego? Ależ wysładzałam, tyle ile potrzebowałam aby uzyskać mniej więcej 20l brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Chcąc uzyskać 24°Blg to raczej nie za wiele można wysładzać. No chyba, że nastawimy się na dłuugie gotowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 WARKA 126 DRY STOUT Zasyp: - 9,0kg słód pilzneński - 0,4kg płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4kg płatki owsiane błyskawiczne - 0,6kg palony jęczmień - 0,25kg słód czekoladowy Carafa I - 0,15kg słód pszeniczny czekoladowy Zacieranie: - 45 minut w 67°C - 10 minut w 72°C Słody czekoladowe i palony jęczmień dodane dopiero przed filtracją. Gotowanie 65 minut. Chmielenie: - 80g Marynki (szyszki) na początku gotowania - 50g Lubelskiego (granulat) na 20 minut przed końcem gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Wybicie 41l, ekstrakt 12,5°Blg. Schłodzone do 20°C i zadane starterem Wyeast 1056 American Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 WARKA 127 AIPA Zasyp: 10,0kg pilzneński 1,4kg monachijski 0,6kg Cara Crystal 120EBC 10g gipsu do wody do zacierania Zacieranie: 60 minut w 68°C 10 minut w 72°C Gotowanie 120 minut Chmielenie: 30g Simcoe 13,1%AA na 105 minut (393GPH) 50g Simcoe 13,1%AA na 65 minut (655GPH) 30g Cascade 4,6%AA na 20 minut (138GPH) 40g Cascade 4,6%AA podczas chłodzenia w temp. 72°C (184GPH) Wybicie: 37l brzeczki o ekstrakcie 15°Blg zadanej gęstwą Wyeast 1056 American Ale w temperaturze 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Wybicie: 37l brzeczki o ekstrakcie 15°Blg zadanej gęstwą Wyeast 1056 American Ale w temperaturze 18°C. Dori, pytanie techniczne: czy ty tę ilość rozlewasz na 2 fermentory czy masz może jakiś dubeltowy fermentor? pytam, bo od razu rzuciłem się na szerokie czyli 40-litrowe wody wychodząc z założenia że 20% więcej pracy da mi 100% więcej piwa, ale nie bardzo widzę opcję fermentowania tego na raz,znaczy się w jednym pojemniku p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Wybicie: 37l brzeczki o ekstrakcie 15°Blg zadanej gęstwą Wyeast 1056 American Ale w temperaturze 18°C. Dori' date=' pytanie techniczne: czy ty tę ilość rozlewasz na 2 fermentory czy masz może jakiś dubeltowy fermentor? pytam, bo od razu rzuciłem się na szerokie czyli 40-litrowe wody wychodząc z założenia że 20% więcej pracy da mi 100% więcej piwa, ale nie bardzo widzę opcję fermentowania tego na raz,znaczy się w jednym pojemniku p.[/quote'] Brzeczkę rozlewam na dwa fermentory. Jak mam dwa szczepy drożdży to zadaję różnymi, jeśli nie to takimi samymi. Zwykle do jednego fermentora daję 17-18l, tak aby można piwo rozlać w całości do kega, a druga część zwykle trafia do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Powoli mogę zaczynać sezon lagerowy. Wreszcie udało się zrealizować marzenia o chłodzonej piwniczce Cześć piwnicy została oddzielona i zaizolowana. Zamontowaliśmy agregat. Teraz wystarczy tylko posprzątać i można brać się za warzenie pilsów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Pozazdrościć, jak posprzątacie wrzuć fotkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 To zamiast wybrać się na Śląskie Spotkanie Birofilów i Piwowarów to sprzątacie - fajowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 To zamiast wybrać się na Śląskie Spotkanie Birofilów i Piwowarów to sprzątacie - fajowo No cóż tak wyszło, nie da się wszystkiego połapać Trochę żałuję, że mnie z Wami nie było, mam nadzieję, że bawicie sie dobrze. Josefik zdjęcia oczywiście zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 WARKA 128 BELGIAN PALE ALE Zasyp: 7,0kg pilzneński 3,0kg monachijski 0,72kg Abbey 0,4kg Carabelge Zacieranie: 40 minut w 64°C 20 minut w 72°C Gotowanie 90 minut Chmielenie: 56g Brewers Gold (granulat) 7,4%AA na 65 minut (414GPH) 30g Aurora Super Styrian (granulat) 5,8%AA na 15 minut (174GPH) 30g Styrian Goldings (granulat) 3,2%AA na 10 minut (96GPH) 10g mchu irlandzkiego na 10 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 WARKA 128BELGIAN PALE ALE .... Zacieranie: 40 minut w 64°C 20 minut w 72°C Czy w tym i innych piwach robisz mash-out na 78st? w Twoich recepturach nie piszesz tego ale nie wiem czy dlatego że nie robisz czy dlatego że oczywiście robisz warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Oczywiście, że robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 (edytowane) Rzeczywiście w łeb w łeb to moje to pewnie hybryda Twojej receptury na Wiki /choć zaglądałem do warki 105 u siebie ale to już było po GCH/ . Swoją drogą to nie wiem czy czasem nie jest to najczęściej używana receptura w Polsce. Edytowane 19 Listopada 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Nie powiem, bardzo to miłe że BPA cieszy się takim zainteresowaniem, mam nadzieję, że po części się do tego przyłożyłam Wracając do warki 128 - wyszło tego 41l o ekstrakcie 12,9°Blg. 18l zadane paczką S-33 reszta starterem Wyeast1726 Belgian Abbey II. Ciekawa jestem porównania efektów fermentacji tej samej brzeczki dwoma szczepami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się