dori Opublikowano 13 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Dziś powstała kolejna warka: WARKA 63 Zasyp: 2,3kg pilzneński 1,5kg monachijski 0,3kg pszeniczny 0,2kg Carared 0,1kg Caramunich II Przerwy: 30 minut w 64°C 40 minut w 72°C Gotowanie: 60 minut Chmielenie ( i tu lekka katastrofa ): 50g Lubelski ( granulat T45) od początku gotowania, po dodaniu wykipiało, nie wiadomo ile , więc dodaliśmy kolejne 30g. Na koniec 20g również Lubelski T45. Teraz się chłodzi. Właściwie to warzył Janusz Była to pierwsza warka zacierana w kegu od Darko. Fajna sprawa, nie było praktycznie żadnych problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 A co to będzie? Jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Jutro w planach mam kolejnego ALTa, Czy to to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 od początku gotowania, po dodaniu wykipiało, nie wiadomo ile , Kiedyś kolega chemik towarzyszył mi przy warzeniu, gdy zobaczył jak wsypuje chmiel zatrwożył się, że może takie coś się stać. Jakoś nazwał taką reakcję. Później się zdziwił, że tak ładnie wyszło, bo gdy pracował w POCHu w Gliwicach to gdy jakaś reakcja nie wychodziła to pluli do zbiornika i od razu wszystko się wzburzało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 ALT to z tego raczej nie wyszedł Po prostu kolejny bezstylowiec Wyszło 21l o ekstrakcie 11,5Blg. Zadane gęstwą Wyeast 1007 German Ale zebraną z Kolscha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Gratulacje do Janusza. Czy w związku z tym Oliwka położyła się wcześniej spać czy czekała aż warka się uwarzy? Rozumiem, że zacieranie na taborecie gazowym w kegu-czy przypalało się coś (jak sprawdził się keg)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Cześć. Rozumiem, że zacieranie na taborecie gazowym w kegu-czy przypalało się coś (jak sprawdził się keg)? Pieron w kegu tez warzy Ignac99 raczej nie ma problemów z przypalaniem. Są zalety - keg jest z grubszej blachy i nieco stabilniej niż garnek trzyma temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Gratulacje do Janusza. Czy w związku z tym Oliwka położyła się wcześniej spać czy czekała aż warka się uwarzy? Oliwka mnie trochę nastraszyła, myślałam, że się rozchorowała, tak czy inaczej iść spać nie chciała. Efekt był taki, że z filtracją i z chmieleniem Janusz musiał sobie poradzić sam. Rozumiem, że zacieranie na taborecie gazowym w kegu-czy przypalało się coś (jak sprawdził się keg)? Nic się nie przypalało. Keg sprawdził się znakomicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 14 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Nic się nie przypalało. Keg sprawdził się znakomicie Cieszę się. Ja "pełny kocioł"eksperymentalnie ustaliłem na 26 litrów (mnie wykipiało trzy razy ). Po zagotowaniu zmniejsz płomień i chmiel wsypuj powoli, to nie wykipi. Warto po ręką mieć spryskiwacz z zimną wodą i gdyby piana chciała wyjść to ją "zgasić". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Dzięki Darko raz jeszcze Dziś do butelek trafił Dubbel (warka 58), odfermentował dość głęboko, bo do 3°Blg. Z tego co widziałam po śladach na ściankach fermentora, to fermentacja ruszyła jeszcze na cichej. Drożdże do witbiera jednak dość wolno, ale konsekwentnie pracują. Za chwilę mam zamiar przelać na cichą ALTa (warka 62). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Dziś do butelek powędrowało Kolońskie (warka 61) ze 150g glukozy. Nie wiem, czy nie przesadziłam z glukozą, piwo było naturalnie już bardzo nagazowane, strasznie się pieniło, niestety stwierdziłam to już po dodaniu glukozy. Jak zwykle chyba przesadziłam z chmielem, ale mnie smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Cześć Jakbyś miała mieć granaty z tego kolońskiego to wypijemy go na imprezce :) Na poważnie jak ostatnio jak butelkowałem warkę, to piana też mi wychodziła z butelek, ale dałem cukru normalnie 4g/0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Cześć Jakbyś miała mieć granaty z tego kolońskiego to wypijemy go na imprezce :) OK, ale Ty otwierasz Dziś przelałam warkę 63 na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 Dziś do butelek ze 160g glukozy trafił Bezstylowiec Biały (warka 60). Zapowiada się ciekawe piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Chmielenie ( i tu lekka katastrofa hmm):50g Lubelski ( granulat T45) od początku gotowania, po dodaniu wykipiało, nie wiadomo ile sad, więc dodaliśmy kolejne 30g. Na koniec 20g również Lubelski T45. Jeszcze masz ten chmiel? Jakie wrażenia po nim, na ile oceniasz %Alfa i smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Chmielenie ( i tu lekka katastrofa hmm):50g Lubelski ( granulat T45) od początku gotowania, po dodaniu wykipiało, nie wiadomo ile sad, więc dodaliśmy kolejne 30g. Na koniec 20g również Lubelski T45. Jeszcze masz ten chmiel? Jakie wrażenia po nim, na ile oceniasz %Alfa i smak? Jeszcze trochę mi go zostało, ale chyba zacznę go stosować na goryczkę, a nie na aromat Po pierwsze dlatego, że mam świeżutki Lubelski w szyszkach, po drugie dlatego, że alfa-kwasów ten chmiel ma chyba sporo (może 6-8), po trzecie nie wiem jak jest stary Przechmieliłam nim ostatnio Koelscha jeśli chodzi o aromat to nie mam zastrzeżeń, ale mając świeższy chmiel, wolę T45 zużyć na goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 Dziś do butelek trafił Alt (warka 62) w towarzystwie 160g glukozy Jutro mam zamiar uwarzyć Witka. Widok pustych fermentorów jest wysoce drażniący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 WARKA 64 WIT Zasyp: 2,3kg słód pilzneński 0,7kg słód pszeniczny 1,6kg płatki pszeniczne błyskawiczne 0,4kg płatki owsiane błyskawiczne 0,08kg słód zakwaszający Zacieranie: Tym razem bez kleikowania płatków. 63°C - 95minut 72°C - 50minut Gotowanie 60 minut Chmielenie: 25g Lubelskiego granulat T45 na początku gotowania 20g curacao i 10g kolendry na 5 minut przed końcem gotowania Teraz się chłodzi PS Właśnie namnażam 2124 Bohemian Lager, gdyby ktoś był chętny to oczywiście się podzielę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Właśnie namnażam 2124 Bohemian Lager, gdyby ktoś był chętny to oczywiście się podzielę Bardzo chętnie! Proszę o przesłanie na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Właśnie namnażam 2124 Bohemian Lager, gdyby ktoś był chętny to oczywiście się podzielę Bardzo chętnie! Proszę o przesłanie na PW Ile drożdżów Pan sobie życzy? Wyszło 20,5l o ekstrakcie około 14°Blg. Zadane Wyeast 3944 Belgian Witbier z warki nr 60 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Cześć. Rozumiem, że zacieranie na taborecie gazowym w kegu-czy przypalało się coś (jak sprawdził się keg)? Pieron w kegu tez warzy Ignac99 raczej nie ma problemów z przypalaniem. Są zalety - keg jest z grubszej blachy i nieco stabilniej niż garnek trzyma temperaturę. Cześć. Bielok ma rację: w kegu nic się nie przypala, a do tego nawet przy dłuższej przerwie nie trzeba podgrzewać kega, bo dobrze trzyma temperaturę. Kolejna zaleta to brak mozliwości wykipienia warki podczas chmielenia. Mówię oczywiście o warce 20 litrowej w kegu 50l. Jest tak duży zapas pojemności, że spokojnie można chmielić, bez obawy o utratę chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Dzisiaj degustowałem warkę na 46 - koźlak. DORI pewno już o nim zapomniałaś bo masz 20 warek więcej. Piwo bardzo dobre. Są oczywiście i wady - pierwsza poważna to - butelka była za mała tylko 0,5L , a ja w trakcie ciężkiej pracy, spragniony. druga mniej poważna - lekko przegazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 WARKA 64WIT Zacieranie: Tym razem bez kleikowania płatków. 63°C - 95minut 72°C - 50minut dlaczego takie długie przerwy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 WARKA 64WIT Zacieranie: Tym razem bez kleikowania płatków. 63°C - 95minut 72°C - 50minut dlaczego takie długie przerwy ? Miałam problemy ze scukrzeniem zacieru. Płatki były błyskawiczne, więc podarowałam sobie kleikowanie. Bardzo długo trwało upłynnianie, zacier przez długi czas był bardzo gęsty. Jeszcze po 20 minutach w 72°C próba jodowa była pozytywna. Po kolejnych 20 minutach dopiero negatywna. Stąd takie czasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 typowy niemiecki schemat zacierania na bardzo wytrawne piwo to: 62* - 30' 65* - 30' 72*- 30' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się