jacer Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Dooooorii żyjesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Dooooorii żyjesz? Ledwo Wody opadły i dziś udało mi się już dom opuścić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 uff, żyje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Mam trochę "tyłów" w zapiskach Dziś na cichą powędrował Saison z warki 90 . Zabutelkowałam też Portera (warka 87) który uwarzony był na początku marca i dość długo sobie fermentował czekając na wolny czas na butelkowanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Cześć Widzę Dori ze oboje jeszcze siedzimy przy browarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Ja jak zwykle bez piwa... w pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Ja jak zwykle bez piwa... w pracy No cóż, każdego szkoda... ;) To trzecie to BPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Cześć Widzę Dori ze oboje jeszcze siedzimy przy browarze Wreszcie sobota i wreszcie mogę dłuższą chwilę spędzić przed kompem, a zaległości mam spore Muszę się pochwalić, ze te porterek, który dziś butelkowała wyszedł całkiem, całkiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Elo Wreszcie sobota i wreszcie mogę dłuższą chwilę spędzić przed kompem, a zaległości mam spore Muszę się pochwalić, ze te porterek, który dziś butelkowała wyszedł całkiem, całkiem... no zaległości trzeba kiedyś odrabiać ja staram się być choćby z tym forum na bieżąco a jak porterek smakowity to się skuszę jak będę u Ciebie następnym razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 WARKA 91 HEFE-WEIZEN Zasyp: 4,5kg pszeniczny jasny 4,0kg pilzneński 0,3kg carapils 0,2kg zakwaszający Zacieranie: 44C - 20 minut 64C - 40 minut 72C - 20 minut Gotowanie 60 minut Chmielenie: 40g Lubelskiego (szyszki) na początku gotowania 20g Lubelskiego (szyszki) na 20 minut przed końcem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Dori co wnosi zakwaszający w twoim piwku ? czy do każdej pszenicy nalezy dodawać tego słodu ? pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Dori co wnosi zakwaszający w twoim piwku ? czy do każdej pszenicy nalezy dodawać tego słodu ? pozdr Ja zawsze dodaję do weizena-powinien być kwaskowy :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Dori co wnosi zakwaszający w twoim piwku ? czy do każdej pszenicy nalezy dodawać tego słodu ? pozdr Wystarczy poszukać na wiki. Jak by nie było inforamcji tam od groma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zapomniałam napisać: wyszło 20l brzeczki o ekstrakcie około 14Blg i 20l o ekstrakcie około 12Blg. Zadane lichym starterem Wyeast 3068 przygotowanym z rozcieńczonej brzeczki przedniej, ale drożdże ruszyły w kilkanaście godzin więc nie było tak źle Co do słodu zakwaszającego to obniża pH co korzystnie wpływa na działanie amylaz czyli lepsze zacieranie, rozjaśnia barwę piwa i mam nadzieję, że zostawi trochę kwaskowatości którą lubię w Weizenach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 mi by się przydał słód zasadzajacy ostatnio na pokazach 50 ml mojego grodziskiego wystarczyło żeby odbarwić 25 litrów różowego roztworu fenoloftaleiny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 mi by się przydał słód zasadzajacy ostatnio na pokazach 50 ml mojego grodziskiego wystarczyło żeby odbarwić 25 litrów różowego roztworu fenoloftaleiny Możesz użyć kredy - CaCO3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Hmm mam akurat jeszcze z 17 litrów pilsa, który trochę skwaśniał.... octan wapnia jest galaretką.... Hmmm można by zabutelkować z węglanem to się jeszcze dogazuje Coder + za dobry pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Hmm mam akurat jeszcze z 17 litrów pilsa, który trochę skwaśniał.... octan wapnia jest galaretką.... Hmmm można by zabutelkować z węglanem to się jeszcze dogazuje Coder + za dobry pomysł Uważaj, żebyś nie zmajstrował granatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 zmierzę pH dokonam obliczeń ilości do korekcji do odpowiedniego pH i zobaczę jak to wpłynie na nagazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Wczoraj na cichą przelałam Weizena (warka91). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zabutelkowałam wczoraj warkę 90 - zapowiada się niezły "lambik" szkoda tylko że nie planowany :rolleyes:. Rozlałam także miodowego Saisona (warka 89) ten jak na razie smakuje bardzo dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Dorotko trzymam kciuki za Twój sukces. no i dobrze trzymał gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Dorotko trzymam kciuki za Twój sukces. no i dobrze trzymał gratulacje. Możnaby powiedzieć WYKRAKAŁEM. i bardzo dobrze pałeczka przeszła we właściwe ręce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Jeszcze raz dziękuję wszystkim za gratulacje i trzymanie kciuków Wczoraj w uCiesznym browarku powstała kolejna duża warka: WARKA 92 WEIZENBOCK Zasyp: 6,0kg pszeniczny jasny 2,5kg monachijski 2,2kg wiedeński 0,5kg melanoidynowy 0,5kg pilzneński 0,35kg Carawheat 0,12kg pszeniczny czekoladowy Zacieranie: - 20 minut w 44°C - 40 minut w 64°C - 20 minut w 72°C Gotowanie 60 minut Chmielenie: 45g Lubelskiego (granulat T45) na początku gotowania Wyszło 40l brzeczki. Ekstrakt nieznany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Wczoraj do butelek trafiła warka 91 (Weizen), na szczęście tym razem nie wygląda na Lambika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się