Skocz do zawartości

Dori z piwem zmagania


dori

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Mam trochę "tyłów" w zapiskach :D

Dziś na cichą powędrował Saison z warki 90 . Zabutelkowałam też Portera (warka 87) który uwarzony był na początku marca i dość długo sobie fermentował czekając na wolny czas na butelkowanie...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :D

Widzę Dori ze oboje jeszcze siedzimy przy browarze :D

Wreszcie sobota i wreszcie mogę dłuższą chwilę spędzić przed kompem, a zaległości mam spore ;)

Muszę się pochwalić, ze te porterek, który dziś butelkowała wyszedł całkiem, całkiem...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elo :D

 

Wreszcie sobota i wreszcie mogę dłuższą chwilę spędzić przed kompem, a zaległości mam spore :/

Muszę się pochwalić, ze te porterek, który dziś butelkowała wyszedł całkiem, całkiem...

no zaległości trzeba kiedyś odrabiać ;) ja staram się być choćby z tym forum na bieżąco ;)

a jak porterek smakowity to się skuszę jak będę u Ciebie następnym razem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 91

HEFE-WEIZEN

 

Zasyp:

4,5kg pszeniczny jasny

4,0kg pilzneński

0,3kg carapils

0,2kg zakwaszający

 

Zacieranie:

44C - 20 minut

64C - 40 minut

72C - 20 minut

 

Gotowanie 60 minut

Chmielenie:

40g Lubelskiego (szyszki) na początku gotowania

20g Lubelskiego (szyszki) na 20 minut przed końcem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałam napisać: wyszło 20l brzeczki o ekstrakcie około 14Blg i 20l o ekstrakcie około 12Blg. Zadane lichym starterem Wyeast 3068 przygotowanym z rozcieńczonej brzeczki przedniej, ale drożdże ruszyły w kilkanaście godzin więc nie było tak źle :tort:

 

Co do słodu zakwaszającego to obniża pH co korzystnie wpływa na działanie amylaz czyli lepsze zacieranie, rozjaśnia barwę piwa i mam nadzieję, że zostawi trochę kwaskowatości którą lubię w Weizenach :tort:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm mam akurat jeszcze z 17 litrów pilsa, który trochę skwaśniał.... octan wapnia jest galaretką.... Hmmm można by zabutelkować z węglanem to się jeszcze dogazuje :tort: Coder + za dobry pomysł

Uważaj, żebyś nie zmajstrował granatów :tort:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za gratulacje i trzymanie kciuków :)

 

Wczoraj w uCiesznym browarku powstała kolejna duża warka:

WARKA 92

WEIZENBOCK

 

Zasyp:

6,0kg pszeniczny jasny

2,5kg monachijski

2,2kg wiedeński

0,5kg melanoidynowy

0,5kg pilzneński

0,35kg Carawheat

0,12kg pszeniczny czekoladowy

 

Zacieranie:

- 20 minut w 44°C

- 40 minut w 64°C

- 20 minut w 72°C

 

Gotowanie 60 minut

Chmielenie:

45g Lubelskiego (granulat T45) na początku gotowania

 

Wyszło 40l brzeczki. Ekstrakt nieznany ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.