Skocz do zawartości

Dori z piwem zmagania


dori

Rekomendowane odpowiedzi

Z piw uwarzonych w kociołku jestem dość zadowolona :)

No ale entuzjazmu to w tym stwierdzeniu trudno się doszukać :rolleyes:

A z czego się tu cieszyć jak wszystko samo się robi. :) Oczywiście że tak nie jest a garnek jest bardzo fajny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z piw uwarzonych w kociołku jestem dość zadowolona :)

No ale entuzjazmu to w tym stwierdzeniu trudno się doszukać :rolleyes:

Przyjmij to jako entuzjazm. Po prostu jakoś ciężko mi przez klawiaturę przechodzi samouwielbienie :)

Brzeczka po filtracji w Spaidlu jest idealnie klarowna. Wszystkie piwa które degustowałam uwarzone w kociołku są też klarowne, mają piękną pianę, w smaku też nie można im wiele zarzucić...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

WARKA 117

DUBBEL

 

Zasyp:

8,5kg pilzneński

1,5kg monachijski

0,6kg Carapils

0,5kg Biscuit

0,4kg Caramunich II

0,3kg Caramunich I

0,2kg pszeniczny

 

Zacieranie:

10 minut w 52°C

20 minut w 64°C

40 minut w 72°C

 

Gotowanie 80 minut

Chmielenie:

50g Sybilla na 60 minut

40g Lubelski na 20 minut

20g Fuggles na 5 minut

 

W 70 minucie gotowania dodałam około 1,2kg cukru skarmelizowanego (około, bo niestety wykipiał podczas karmelizacji, pokrywając moją kuchenkę warstwą glazury :smilies: )

 

Wyszło 36l brzeczki o ekstrakcie około 17°Blg. Zadane starterem Wyeast Belgian Strong Ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A na jaki konkurs ?

II Śląski KPD ;)

No to ja pewnie nie zdążę.

Na razie fartuch i łychę zawiesiłem na kołku i zmykam na upragniony urlop. ;-)

Ja sobie obiecywałam, że nie będę warzyć latem, ale to silniejsze ode mnie :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pewne jest to, że będzie za ciemne ;)

A z zasypu nie wygląda na bardzo ciemne...

Ew. możesz przy butelkowaniu dodać ze 2litry wody, żeby zbić blg z 17 do 16 i już będzie trochę jaśniejsze. :)

Tylko czy warto tak "psuć" dobre piwo? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 118

COŚ BELGIJSKIEGO

 

Zasyp:

6,0kg pilzneński

2,0kg pszeniczny

2,0kg wiedeński

0,5kg Carahell

0,42kg Caraaroma

0,3kg zakwaszający

 

Zacieranie:

10 minut w 52°C

20 minut w 64°C

40 minut w 72°C

 

Gotowanie 80 minut

Chmielenie:

60g Marynki w szyszkach 432GPH na 60 minut

60g Lubelski w granulacie 210GHP na 10 minut

420g cukru w na 30 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

WARKA 119

Zasyp:

po przejściu prze uCieszny Browarek pewnej ekipy telewizyjnej zostało mi parę kilogramów zmielonych różnych słodów, dodałam do tego trochę pilzneńskiego - w sumie około 11,5kg mieszanki kilku rodzajów słodu.

 

Zacieranie:

10 minut w 52°C

20 minut w 64°C

40 minut w 72°C

 

Gotowanie 80 minut

Chmielenie:

55g Marynki w szyszkach na 60 minut

20g Sybilli w granulacie na 15 minut

60g Lubelski w granulacie na 10 minut

 

Wybicie 41l. Ekstrakt brzeczki podstawowej 13Blg.

Całość zadana starterem Wyeast 1968 London ESB.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Nowy sezon czas zacząć!!!

W między czasie uwarzyłam jeszcze dwa bittery, ale gdzieś przepadły mi notatki z warzenia...

Dziś pora na szybką pszeniczkę :)

WARKA 122

WEIZEN

 

Zasyp:

5,5kg słód pszeniczny

4,5kg słód pilzneński

 

Zacieranie:

20 minut w 44°C

10 minut w 56°C

20 minut w 64°C

40 minut w 72°C

 

Gotowanie 65 minut

Chmielenie:

50g Sybilli (granulat) w 5 minucie gotowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

A ja dwie godziny temu myślałem czy Ci nie napisać PW że chyba czas zaczynać sezon piwowarski :)

więc zaczęłam :)

Wyszło 40l brzeczki o ekstrakcie 12,5°Blg. Zadane starterem 3068 Weihenstephan Weizen.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

elo :cool:

 

Cześć :)

A ja dwie godziny temu myślałem czy Ci nie napisać PW że chyba czas zaczynać sezon piwowarski :)

więc zaczęłam :)

Wyszło 40l brzeczki o ekstrakcie 12' date='5°Blg. Zadane starterem 3068 Weihenstephan Weizen.[/quote']

NO popatrz u mnie w piwnicy tez pszenica fermentuje ale na Zymoferm Z033-4-35 Weissbier Weihenstephan :) trzeba się spotkać żeby porównać :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 123

WEIZEN

 

Zasyp:

6,0kg pszeniczny

3,5kg pilzneński

0,4kg melanoidynowy

0,3kg zakwaszający

0,1kg Carawheat

 

Zacieranie:

20 minut w 44°C

10 minut w 56°C

20 minut w 64°C

40 minut w 72°C

 

Gotowanie 65 minut

Chmielenie:

40g Lubelskiego (granulat) w 5 minucie gotowania

20g Lubelskiego (granulat) w 45 minucie gotowania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cześć ;)

 

WARKA 123

WEIZEN

 

Zasyp:

.... 0,1kg Carawheat

Tak symbolicznie go dałaś :)

... bo w trakcie stwierdziłam, że nie chcę zbyt ciemnego Weizena :)

 

Wyszło 41l brzeczki o ekstrakcie 12°Blg. Zadane gęstwą z poprzedniej warki.

Przy okazji 1/2 warki 122 została przelana na cichą. Pozostałą część zostawię na burzliwej jeszcze tydzień i przeleję bezpośredni do kega.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.