korzen16 Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Pelna profeska Normanie dane jak z encyklopedii Tak informacja nie pozostawia wątpliwości co jest zawartością butelki. Kolejna sprawa to standaryzacja ety, która po zatoczeniu pełnego okręgu styli pozwoli na błyskawiczna zmianę danych i do druku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Pewnie pełnego okręgu nie zaliczy bo po drodze coś innego wskoczy mi do głowy Pierwsze 4 warki sezonu pójdą raczej do kega a nie w butelki ale ety jak widać robię, chyba mam do tego jakieś zacięcie. Kolekcjonerzy przynajmniej się cieszą: http://myvimu.com/collection/44072419 domin-w 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Kolekcjonerzy przynajmniej się cieszą: http://myvimu.com/collection/44072419 bardzo sympatyczny jegomośc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 (edytowane) Wyszło 14l - 15,5°Blg, rozcieńczone ~5l wody do 19l - 11,8°Blg jakiej wody używasz do rozcieńczenia? i skąd wiadomo ile jej dodać chciałem zrobić korektę z 13,5blg aby uzyskać 12blg a Twoje zapiski wyskoczyły jako pierwsze po wyszukaniu "korekta blg" Edytowane 20 Września 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Polecam Toolkit.xls, jest w plikowni. Głównie używam wody przegotowanej i ostudzonej. Wtedy dodałem 5l mineralnej ze sklepu, nie gotowałam jej, po prostu wlałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Ja wykonuję prostą matematykę, przyjmując, że 1 BLG to 10g cukru w litrze. Oczywiście, jest to obarczone błędem, ale dla mnie akceptowalnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Dziś wieczór rozpocząłem takim wynalazkiem, będę klonował. Świetne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 przeglądam toolkit v1.8 i nie widzę tego - jakaś zaćma Ja wykonuję prostą matematykę, przyjmując, że 1 BLG to 10g cukru w litrze. Oczywiście, jest to obarczone błędem, ale dla mnie akceptowalnym. crosis - rozwiń proszę ten skrót myślowy - jestem po drugim i ciężko sklejam fakty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 przeglądam toolkit v1.8 i nie widzę tego - jakaś zaćma Zakładka "Warzenie - sumaryczne blg". cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Zakładka "Warzenie - sumaryczne blg". dzięki! rozumiem, że tu mogę posumować wodę blg 0 z brzeczką o zadanym blg aby otrzymać końcowe blg (oczekiwane) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 (edytowane) Narazie to tylko projekt ale niedługo butelki będę kapslował czymś takim: Edytowane 20 Września 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Dla mnie bomba. Jaki koszt takich kapsli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Tanio, kupujesz białe kapsle, robisz pieczątke za 25 zł, stukasz po kapslu i gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Tu jest wszystko dokładnie opisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Niedziela była pracująca: #27 Landlord Best Bitter i #28 Pacific Pale Ale poszły w całości do kega, wstawiłem do keezera, temperatura 10°C, nagazowanie 1 bar, za tydzień leje pierwszy kufel! #29 American Amber Ale i #30 Old Peculier przelałem na cichą, pierwszy zszedł do 3,5°Blg a drugi do 3°Blg. Podobnie jak poprzednie dwie warki, piwo już jest bardzo klarowne. Amerykańca będę jeszcze chmielił na zimno Citrą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Czego masz białą złączkę na wyjściu piwnym? Będzie ciężko ściągnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Wiedziałem, że ktoś zauważy Ale bez paniki, wszystko jest pod kontrolą, po prostu podczas mycia odwrotnie założyłem rurkę piwną i zawór do niej, nie chciało mi się odkręcać i przekładać. Edytowane 23 Września 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) #31 Russian Imperial Stout 25°Blg piwo do beczki - Karpaccy Piwowarzy w akcji beczka (I edycja)29.09.2013Beersmith: IBU - 92, EBC - 120, warka 20lReceptura bazowana na:http://www.wiki.piwo...Michna_(szop007)Zasyp:Pilzneński Litovel - 4,60 kg (45,6%)Monachijski II Strzegom - 2,80 kg (27,7%)Jęczmień palony Weyermann - 0,50 kg (5,0%)Karmelowy 300 Strzegom - 0,40 kg (4,0%)Płatki jęczmienne - 0,40 kg (4,0%)Płatki owsiane - 0,40 kg (4,0%)Karmelowy jasny Litovel - 0,38 kg (3,8%)Pszenica niesłodowana - 0,30 kg (3,0%)Carafa II Weyermann - 0,30 kg (3,0%)Zacieranie i filtracja:woda do zasypu 40l40 min - 64°C20 min - 72°C10 min - 78°CPomiar PH 5,9 - korekta 6ml kwasu mlekowego 80% - pomiar PH 5,5Woda do wysładzania nie była potrzebna, zacieranie na rzadko 4:1, brzeczka przednia to cała warka.Gotowanie: 120 min60 min - 50g Herkules 17,2%AA15 min - 55g Sybilla 6,2%AA15 min - 5g mech irlandzki15 min - 350g cukier15 min - 640g płynny ekstrakt pszenicznyFermentacja:Wyszło 19l - 25°BlgZadane przemytą gęstwą, około 300ml gęstej gęstwy Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 (II pokolenie)Temperatura zadania 21°C, temperatura otoczenia 20°CKomentarz:- mechaniczne śrutowanie po znajomości, ~10kg nie chciało mi się ręcznie mielić, śrutowanie było zbyt grube w stosunku do założonej wydajności stąd nie osiągnąłem zakładanych 20l i 26°Blg, ba! - w wyniku słabej wydajności, żeby bidy nie było, musiałem poratować się ekstraktem oraz cukrem- poza tym wszystko sprawnie poszło, jedynie pod koniec filtracji zaczęło trochę ciurkać ale zamieszałem mocno górną warstwę i filtracja zakończyła się sukcesem Edytowane 21 Grudnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 A cienkusz? Właściwie to pewnie całkiem solidne piwo by było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Na razie się nad nim zastanawiam, gotować drugiej warki już nie będę miał czasu. Ewentualnie mógłbym wysłodzić trochę i zostawić na ... no właściwie nie wiem na co, na startery ? taką czarną brzeczkę ? Sam nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Karmi Panie Karmi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Ta Nie mam amatorów tego trunku w domu. A ile można wyciągnąć litrów i jakiej mniej więcej gęstości, będzie >10°Blg ? Nigdy cieńkusza nie robiłem. Edytowane 27 Września 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Warto zrobić w małym balonie albo w wiadrze mi po porterze 22 blg udało zebrać 16 litrów o gęstości gdzieś około 9 Blg zrobiłem z tego Imbirowy cienkusz Chmielenie: Najpierw gotowałem 20 minut dla odparowania wody 60' Marynka 9 g i Lubelski 1 g (pozbywam się resztek) 15' Lubelski 5 g i Premiant 5 g oraz skórka cytryny 8 g i imbir świeży starty 35 g Wyszły 13 litrów o gęstości 10 blg oraz 22 IBU. Warto więc wysłodzić więcej i zrobić lekkie piwko, może nawet jakiegoś milda zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Czyli z ~10l o gęstości ~10°Blg powinienem wyciągnąć, gotować tego w ten sam dzień nie dam rady, będę miał możliwość dopiero na drugi dzień, po około 24h. Mild mówisz? Hmm ... Edytowane 27 Września 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się