WiHuRa Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 W nocy S-33 wystartowały, ładnie pracują w temperaturze otoczenia 15-16°C. Niewiele dobrego za to można powiedzieć o zapachu który wytwarzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Cześć Coż. To jak u ludzi, co zeżrą tym pierdzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Nie przypominam sobie abym pierdział kiedyś owocami, ale kto wie, może węch już nie ten Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 (edytowane) #36 Riggwelter Brown Ale 13,5°Blg 17.11.2013 Beersmith: IBU - 35, EBC - 41 Zasyp: Pale Ale Strzegom - 4,00 kg (80%) Torrified Wheat Warminster - 0,45 kg (9%) Crystal 160 Fawcett Malsters - 0,30 kg (6%) Pale Chocolate Fawcett Malsters - 0,25 (5%) Modyfikacja wody: - 32l przegotowanie wody i dekantowanie znad osadu - 1g gipsu - 5ml chlorku wapnia 33% Zacieranie i filtracja: woda do zasypu 17,5l 40 min - 64°C 40 min - 72°C 01 min - 78°C Korekta 4ml kwasu mlekowego 80% do PH 5,7 Wysładzanie wodą ~70°C, około 15,5l z 4ml kwasu mlekowego 80% Gotowanie: 75 min 60 min - 30g EKG 7,4%AA 15 min - 5g mech irlandzki (uwodniony) 10 min - 30g EKG 7,4%AA Fermentacja: Wyszło 19l - 13,5°Blg Zadane gęstą, około 150ml, gęstwą Wyeast 1469 West Yorkshire (IV zbiór). Około 2,5l osadów z gotowania wylałem. Schłodziłem do 19°C (w 25 min) i w tej temperaturze zadałem drożdże. Aktualnie fermentor stoi w garażu w 15°C, stresuje drożdże Komentarz: - tym razem grubsze śrutowanie, tak dla testów - troszkę przedłużone przerwy przy zacieraniu ze względu na to, że przelewałem wcześniejsze warki do kegów Edytowane 18 Listopada 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Wczorajszą warką zakończyłem jesienny sezon górnej fermentacji. Następne górniaki dopiero wiosną. W grudniu rozpoczynam długą batalie z lagerami. W przyszłym tygodniu na karuzeli pojawią się Wyeast 2278 Czech Pils - mam nadzieję, że wystartują, datę produkcji mają "październik 2012". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Mała refleksja na temat kegów i kegowania. Niepostrzeżenie podczas wczorajszego warzenia 2 warki trafiły do kegów. Teraz tak sobie myślę, ile to byłoby roboty jakbym chciał je zabutelkować, 80 butelek do mycia, cukier do refermentacji, kapslowanie, uh. Może i się rozleniwiłem a może po prostu eliminuje nielubiane obowiązki piwowara ? Wychodzi na to że przez cały sezon warzelny 2013/2014 zabutelkuje ... 2 warki (nie licząc niedawno butelkowanego Cieńkusza, 14 butelek). W butelki pójdą 2 mocne dolniaki, które będę warzył wczesną wiosną. Na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie powrotu do butelek. Nie dawno wyniosłem połowe skrzynek na strych i wychodzi na to że jeszcze część trzeba wynieść. A jeśli chce mieć piwo w butelce to leje je z kranu i kapsluje, gazu trochę traci ale tym się nie przejmuje bo takie piwo jest gdzieś na imprezę lub dla znajomych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) Nie butelkuje ale ety są Edytowane 20 Listopada 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) Tak to jest z przechodzeniem na kolejne, chyba wyższe, etapy piwowarstwa. Jak warzę duże warki to nigdy nie mogę trafić z ilością i jak leję w kilka kegów to czasami kilka litrów piwa wylewam w kanał. Za skarby świata nie dotykam butelek, aż mnie wzdryga na myśl o butelkowaniu . No i śmieszy mnie wspomnienie odzyskiwania pół litra brzeczki z chmielin czy walka o kilka procent wydajności. Editka: ten kod na kontrach działa? Edytowane 20 Listopada 2013 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 No i śmieszy mnie wspomnienie odzyskiwania pół litra brzeczki z chmielin czy walka o kilka procent wydajności. Dokładnie do tych samych wniosków doszedł od tego sezonu. Moża powiedzieć, że piwowarsko-mentalnie przestawiłem sie o 180 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Za skarby świata nie dotykam butelek, tak, a jak przyjeżdżam do Ciebie, to piwo dostaję w PET'cie bo Ci się nie chce kilku butelek nalać - co to za sprawiedliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 ten kod na kontrach działa? No właśnie?? Mój czytnik nic nie widzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Mój czytnik nic nie widzi Zmień czytnik, kod jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Etykiety, które wstawiam to skompresowane obrazy i może być problem z czytaniem kodu. Ale na wydrukowanych etykietach nie ma z tym problemu. Z innej beki. Podobno amerykański rynek przoduje w piwowowarskich nowościach, a tu proszę polska firma wymyśliła to wcześniej http://www.northernbrewer.com/shop/big-mouth-bubbler-5-gallon.html?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=big-mouth-11-20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Przed chwilą sprawdzałem, komórka z ekranu laptopa odczytuje kod bez problemów:-) Niegłupi ten słoik;-) Zastanawiam się, czy sobie nie zakupić, czasem wychodzi mi warka > 25 litrów i to co nie zmieści się w fermentorze plastikowym fermentuję w szklanym balonie do wina 16L - ten ogórkowinny słoik wygodniejszy do mycia ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Patent jak patent, zakrętka i korek ściągnięte z Speidla , co nie zmienia faktu że jest atrakcyjniejsze cenowo i nadaje się praktycznie do wszystkiego http://allegro.pl/wielofunkcyjny-sloj-balon-galon-na-wino25l-nowosc-i3715747446.html Widziałem to wcześniej ale na piwo przydała by się 30 litrów Do wina nie powiem idealne. Citizen Kane 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 "Blow Off Tube" do tego słoja to przydatna rzecz (zwłaszcza przy górnej fermentacji). Robiąc warki do kega pepsi pojemność słoja jest idealna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Szybko pożegnałem się z kociołkiem ale w zamian zakupiłem stalowy garnek Gapri - 26l, jest szeroki więc pasuje do niego moja chłodnica. Kolejny garnek to następny krok w rozbudowie mojego browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 A jakiej średnicy jest ten garnek ? Nie wiesz może czy tam, gdzie kupowałeś maja garnki około 40l, ale o średnicy min. 45 cm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Jest taki garnek Garpi, 40l i 45 cm średnicy. Oba garnki kupiłem w hurtowni w Siedlcach. Na allegro są pod użytkownikiem plastikon-agd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Tego się nie spodziewałem. Saszetka Wyeast z października 2012 ładnie napuchła. Włączam karuzele. Za tydzień zaczynam warzenie dolniaków. Edytowane 1 Grudnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 oooo czechy, mogę liczyć na gęstwę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Jak się namnożą zapytam czy są chętne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 W końcu udało się mi zmontować napęd do śrutownika, wiertarka dostała po dupie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Wojtek, wydaje mi się, że powinieneś skrócić śrubę 8mm żeby ta długa nakrętka 8-emka "oparła" się czy tam przycisnęła wał śrutownika. Ryzyko zerwania gwintu nieco spadnie. Ale to tylko moje zdanie Edytowane 7 Grudnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Tak, wiem, ale już dziś na to czasu nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się