FurioSan Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Kolor czego ? #57 Pacific Red Ale jest red ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Przed fermentacją jak i w trakcie określenie wizualne koloru jest mało miarodajne. Zmieni się PH więc kolor też. Powiem Ci przed kegowaniem/butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 zmiana koloru jest oczywista w fazie zimnej myslalem ze juz jestes w stanie z doswiadczenia powidziec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Wątpie że będzie stricte "red", raczej coś pewnie koło "amber", nie przywiązuje zbytnio do tego wagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Kontynuując wątek termometrów elektronicznych, wciaż nic nie kupiłem. Na ostatnim warzeniu do mierzenia temperatury posłużył mi oto taki termometr analogowy: Mój pierwszy jaki kupiłem. Właściwie to sprawdził się świetnie a okazuje się że przy zacieraniu na lenia nie potrzeba mi czegoś więcej. Tak naprawdę mierzę temperaturę tylko 3 razy - początkową wodę do zasypu, temperaturę zacieru po zasypie, schłodzoną brzeczkę. Edytowane 4 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 W swojej kadzi zaciernej mam termometr analogowy zamontowany w ściance gara. Myślałem, że to będzie taki bezużyteczny gadżet. Tylko, że gdy kontrolowałem temperaturę elektronicznym termometrem to okazało się, że wskazania są identyczne. Obecnie bazuje już tylko na termometrze analogowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Termometry bimetaliczne są dokładnymi termometrami. Sam z takiego korzystam i jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Dajcie jakiegoś linka jaki dokładnie macie. W sumie kiedyś planowałem do swojego plastikowego HLT zakręcić właśnie bimetaliczny termometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Ja akurat korzystam teraz z tego: http://www.aliexpress.com/store/product/Big-Daddy-Dial-Thermometer-Homebrew-Thermometer-2-Face-x-12-Probe-0-220-Fahrenheit-Degree/1017341_1615311454.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Wstawię recepturę to może jednak uwarzę to piwo Straszne lenistwo. A wiesz, że to nie Ty jedyny znam jeszcze co najmniej ze dwa przypadki bardzo podobne... Ja za to palę się do warzenia, ale dwa dni temu wpadka - złamałem palec w lewej dłoni. I dupa z warzenia przez 5 tygodni. PawelH nie lepiej to sobie sprawic jakieś mieszało zamiast mieszać palcem ,wiem wiem ze chcesz robić według dobrych praktyk to musisz odstawic warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) #44 Urbock 16,5°Blg: Piwo początkowo zbyt słodowe i ze zbyt słabą odczuwalną wędzonką pomimo dużego zasypu tego słodu, aktualnie szybko przeszła w wytrawność, wędzonka jeszcze mniejsza, w aromacie lekkie mydło. Piwo sporo straciło i to bardzo szybko. Do tego dość wyraźnie już przegazowane. Przy rozlewie, co pisałem już przy recepturze, zauważyłem pęknięty balon (dziura + pęknięcie), w tym miejscu piwo wyciekło i zaschło. Piwo na cichej fermentacji było prawie miesiąc, przypuszczam że przez ten czas niechciani goście ugościli się moim Urbockiem. Została jeszcze skrzynka, spróbuje jeszcze kilka butelek aby wykluczyć problem "butelki", jeśli się potwierdzi pójdzie wnet w odmęty. Okazało się, że powyższy opis dotyczył naszczeście jednej butelki. Od tej pory wypiłem gdzieś 3-4 butelki i wszystkie trzymają poziom co najmniej dobry jak mój zeszłoroczny Urbock. Piwo zyskało na wytrawności, wyszła w końcu na wierzch wędzonka. Wrzucę wnet do depozytu. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują na otwarcie w weekend sezonu lagerowego. Będzie to zapowiadany Wędzony Lager (zasyp 100% słodu wędzonego), chmielony jedynie na goryczkę. Temperatura w garażu 11°C, mogło by być ciut niżej ale już trudno. Czas wystartować z dolniakami bo w tym roku to i tak już wyjątkowo późno startuje. Będzie to duża warka, na dwa wiadra. Do pierwszego pójdą prawdopodobnie suche drożdże z Gozdawy - CP18. W drugim to się jeszcze okaże (coś płynnego). Edytowane 10 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) #58 100% Smoked Lager 14.12.2014 Estymacja z Beersmith: 12,0°Blg, warka 21,5l, IBU - 29, EBC - 6 Zasyp: Wędzony Steinbach - 4,25 kg (100%) Modyfikacja wody: Całość woda RO, profil (Ca, Mg, Na, Cl, SO4, HCO3 - 50, 5, 5, 50, 70, 0) Do zacieru: gips, epsom, sól kuchenna, chlorek wapnia - 1,2g, 0,7g, 0,2g, 5ml Do gotowania: gips, epsom, sól kuchenna, chlorek wapnia - 1,1g, 1g (miało być 0,6g), 0,1g, 5ml Zacieranie i filtracja: woda do zasypu 11l o temperaturze 75°C 90 min - 65-63°C dolanie 6l wrzątku 05 min - 72°C Pomiar PH 5,7, bez korekty Wysładzanie 16l gorącej wody oraz z 2ml kwasu mlekowego Zmierzyłem PH wody RO, wyszło 6,8, dodałem kwas to wyszło 5,2 PH coś tu poknociłem Gotowanie: 90 min 60 min - 16g Taurus 14,8% 15 min - 5g mech irlandzki Fermentacja: Otrzymałem 20l - 12,8°Blg, rozcieńczyłem 2l wody (w tym liczyłem wodę z rehydratacji), wyszło 22l - 11,7°Blg Chłodzenie do 15°C i w tej temperaturze zadane drożdże. Zadałem 1 uwodnioną paczką (w 24°C) Gozdawa CP18 (10g), temperatura otoczenia dla fermentacji 11°C. Komentarze: - zmniejszyłem wybicie bo drożdże płynne niedojechały - trochę uciekła mi temperatura zacieru ale już zostawiłem jak jest, zapomniałem tylko że później nie osiągnę mash-out przy tej ilości wyliczonej wody ale filtracja przebiegła świetnie - lekkie zamieszanie przy PH wody do wysładzania, muszę się temu przyglądnać na następnej warce ------- Pierwsze oznaki fermentacji, nadęta pokrywa po 24h, lekka około 0,5cm pianka po około 30h i taka wciąż się utrzymuje (48h). -------------- 06.01.2015 Zlanie na cichą fermentację, nie będzie lagerowania bo nie mam miejsca (w skrzyni inna warka). Zlanie głównie po to aby oddzielić piwo od gęstwy oraz zostawić jeszcze piwo na dojrzewanie (sporo siarki w aromacie, w smaku jest już wędzonka). -------------- 18.01.2015 Piwo poszło do kega oraz 3 butelek (2g cukru na butelkę). Nie zmierzyłem FG. Siarkowodór znikł całkowicie, jest piękna wędzonka! Edytowane 19 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Się mnie mało wapnia wydaje, zwłaszcza że całość to 50ppm a widzę ze sypiesz sole także do wysładzania, czyli przy zacieraniu będzie dużo mniej niż 50. Pomiar PH i ewentualna korekta Kalkualtor BF oblicza pH tylko, że zawyża o jakieś 0,15-0,25 Ja już nawet nie mierzę pH bo wyniki są powtarzalne. Wysładzanie 35l gorącej wody oraz korekta PH Jeśli wysładzasz wodą RO to nie musisz mierzyć/robić korekty pH. Edytowane 12 Grudnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Ca w zacieraniu wyjdzie jakieś 25 ppm. Lepiej od razu dać sole tak aby 50 ppm było przy zacieraniu ? Edytowane 12 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) No z tych źródeł z którymi się spotkałem to tak piszą, min, te 50 najlepiej uzyskać od razu. Enzymom jest potrzebny wapń. Edytowane 12 Grudnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Dokładnie na całości wody (66,5l) wychodzi: Gips 4,7g Espom 2,7g Sól kuchenna 0,7g Chlorek wapnia 8,7g Edytowane 12 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Jeżeli podzielisz to proporcjonalnie wg litrów do zacierania i wysładzania to przecież i tu i tu będziesz miał 50 ppm Ca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Przy podziale wody sole są podzielone, jeśli wsypie tylko do zacierania, tak jak wskazuje program, to Ca 50 ppm w zacierze nie osiągne ? Edytowane 12 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Spokojnie osiągnie. W tabelce ustalana jest zawartość jonów w przeliczeniu na 1 litr,a w kolumnach dot. dodatków do zacierania i wysładzania masz przeliczone ilości tak aby zachować odpowiednie poziomy w zależności od ilości używanej wody. Dodatki przewidziane do wysładzania ja dodaję do kotła warzelnego Edytowane 12 Grudnia 2014 przez polter WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Dodatki przewidziane do wysładzania ja dodaję do kotła warzelnego Jakiś konkretny powód ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Dodatki przewidziane do wysładzania ja dodaję do kotła warzelnego Także. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 1. Nie podnosisz alkaliczności wody w przypadku dodawania związków mających na nią wpływ, więc nie ma specjalnie potrzeby zakwaszania wody do wysładzania. 2. W "kwaśnej" brzecce sole łatwiej się rozpuszczają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Sypać od początku gotowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Ja sypię jak tylko zaczynam podgrzewać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi