nms007 Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Wojtku, przypomnij proszę ile pomieści ta skrzynka filtracyjna? Da rade 10-15kg zasypu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Do otworów ma około 52-54l więc powinna pomieścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 ok, to zaklepuje jakby co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Ok, zostaniesz szczęśliwym posiadaczem, w sierpniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Zamknąłem teoretycznie sezon a jednak najprawdopodobniej powstanie 1 letnia warka w historii browaru. Warzenie w okolicach pierwszej połowy czerwca. Będzie to jeszcze jedna, czwarta już, próba uwarzenia Grodziskiego. I to wszystko w jeden sezon - szok! Mam oryginalne drożdże, na których ostatnio warzyłem Grodziskie z pomyłką chmielu goryczkowego. Z racji tego, że nie wyszło tak jak chciałem, a chciałbym jeszcze użyć tych drożdży, to trzeba powtórzyć warkę. A może tak naprawdę Grodziskie weszło mi w krew ? Warka #43 Grodziskie już się kończy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Warka #49 jeszcze we wiadrze ale już jest etykieta. Zostaną mi jeszcze 3 specjalne etykiety do Lambica, RIS'a i Wiejskiego pagórka. A to dopiero w przypływie weny. Jest także nowo logo browaru, to już v6.0 Czy to już finalna wersja okaże się za rok, pewnie jakiś facelifting będzie - idea jednak cały czas ta sama, Czarny Ryś! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 (edytowane) Dziś pracowity dzień w browarze. #35 Lambic przelana do większego słoja z dodatkiem 3,5kg truskawek. #48 White IPA poszła do 2 kegów. W aromacie jest trochę kolendry oraz mocno amerykańka nuta. Dobrze się zapowiada. #49 Grodziskie IPA przelałem na cichą pod kątem chmielenia na zimno ale jeszcze się zastanawiam nad tym. Goryczka daje kopa. #50 Dziki Gon v.1 przelana na cichą i zadana Wyeast 5112 Bettanomyces bruxellensis. Za około tydzień zabutelkuje warkę #49 i przemierzam się powoli do zapowiadanej, kolejnej warki Grodziskiego. Edytowane 5 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Mam zamiar zrobic White Ipa wg Twojej receptury, tylko z zasypem o polowe mniejszym. I w zwiazku z tym mam prosbe czy moglbys mi cos doradzic odnosnie kolendry i skorki pomaranczy. Czy dac polowe ilosci, ktora dales? Czy moze doradzasz inne proporcje. Z gory dzieki za podpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Tak, zmniejszyłbym wszystko o połowę. Ewentualnie przelicz sobie IBU bo te same chmiele mają czasem inne alfa kwasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Prywatnie polecam zestawy z Alepiwo ten zestaw - Pacific Pale Ale - jest świetny - topaz i galaxy daje rade Podejrzałem sobie ten zestaw na alepiwo i tam są inne chmiele..? To które dadzą najlepszy efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Nie ma czegoś takiego jak najlepszy efekt. Każdy chmiel daje inne. Musisz wybrać sam lub zdać się na zestaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Dziś narodziny nowego stylu Grodziskie IPA Tak to jest jak się zamiast Lubelskiego wrzuci Iungę. 60 IBU i ekstrakt 7.5°Blg. Otwieram zapisy chętnych na testowanie Witaj, jeśli się załapię to chętny jestem na wymianę. Może razem z tą wędzonką co się wcześniej zapisałem. Ja już mam kilka dla Ciebie przygotowanych, czekam tylko na sygnał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 No problem. Daje w takim razie sygnał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Eresz ... Nie pilem pacyfica od wichury. Piwo z zestawu Alepiwo jest git. Zniknęło w niewiele ponad tydzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 No problem. Daje w takim razie sygnał Wrzuć mi na priv Twój adres do wysłania paczki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Upał jak fiks a ja butelkuje piwo - coś nowego w browarze co nie końca mi pasi, o tej porze powinienem leżeć w cieniu drzewa. Wczoraj do butelek poszła warka #49 Grodziskie IPA. Chmielenie na zimno 4 dni, Mosaic 50g. Co ciekawe goryczka już wcale nie jest jakaś wysoka, powiedziałbym że średnia, całkiem przyjemna, aromat tropikalny ze smakiem podwędzanym, istna hybryda. Jak się nagazuje spije w pierwszej kolejności póki aromat będzie jeszcze ładny. W weekend, jak dobrze pójdzie, powstanie kolejna warka Grodziskiego, w całkowicie innym zasypie a rolę wędzonki pełnić będzie słód ze Steinbacha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) #51 Grodziskie 8°Blg 14-15.06.2014 Beersmith: IBU - 23, EBC - 5 Zasyp: Pszeniczny Litovel - 1,50 kg (60%) Wędzony Steinbach - 0,75 kg (30%) Carapils Weyermann - 0,25 kg (10%) Modyfikacja wody: - 4ml chlorku wapnia 33% Zacieranie i filtracja: woda do zasypu 6,5l 90 min - 67°C +4l wrzątku 01 min - 75°C Korekta PH z postaci 5 ml kwasu mlekowego, bez pomiaru Wysładzanie 19l wody z 5 ml kwasu mlekowego Gotowanie: 75 min 60 min - 20g Lubelski 4,2%AA 20 min - 20g Lubelski 4,2%AA 15 min - 5g mech irlandzki 10 min - 10g Lubelski 4,2%AA Fermentacja: Wyszło 18l - 8,2 Brix czyli 8°Blg Schłodzone chłodnicą do 22°C (15 min) i do 20°C na dworze i w tej temperaturze zdane drożdże Grodziskie (I zbiór), około 100ml gęstej nieprzemytej, dwutygodniowej gęstwy. Fermentacja w 18°C otoczenia. Komentarz: - warzenie rozbite na 2 dni, wieczorem zacieranie i wysładzanie, rano w niedzielę gotowanie - skończyła się butla z gazem więc była jeszcze poranna wymiana -------------- 16.06.2014 Temperatura otoczenia skoczyła >20°C i tak się utrzymuje. -------------- 13.07.2014 Warka przelana do kega, bez pomiaru. Piwo idealnie klarowne, w zapachu i smaku lekka wędzoność. Edytowane 28 Lipca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Wczorajsza warka już ładnie fermentuje w 18°C otoczenia, w sumie idealnie wstrzeliłem się w chłodniejsze dni. Niestety miało to swoje minusy, warzenie miało być częściowo w ogrodzie ale niestety był za zimno i wietrznie. Następna warka już niedługo, sztywny plan rozpoczęcia następnego sezonu to 31.08.2014, muszę w tej okolicy ruszyć żeby się później wyrobić z lagerami w zimie. Na podsumowanie sezonu przyjdzie jeszcze czas, sporo piw jeszcze nie piłem, leżakują w kegach. Zmiany sprzętowe i systemowe od następnego sezonu: Będzie to dość rewolucyjna zmiana w porównaniu do obecnego systemu warzenia. 1) porzucam na razie warzenie 2 warek 20l w 1 dzień, zbyt duża harówa, na rozruszanie drożdży lub mocnych piw wybicie 20-25l, dla reszty 40-50l, 2) przechodzę w 100% na zacieranie w coolerze, i tak zazwyczaj zacierałem 30/30 więc szkoda czasu na stanie przy garnku i pilnowanie czasu i temperatur, do lodówki i 90 min zapominam o zacierze, co ciekawe takie zacieranie nie eliminuje dekokcji a wręcz przeciwnie, może w końcu rzadki zacier nie będzie mi tak stygł, 3) filtracja w lodówce (coolerze) na fałszywym dnie, cooler ma 10 gallonów czyli 37,8l: (zdjęcie zapożyczone, ale tak to będzie wyglądać) 4) nowy garnek 70l, trochę większe warki głównie pod butelki (około 5-10l będę butelkował, reszta keg), niestety ale lanie piw bezpośrednio z kranu do butelek nie do końca się sprawdza, wypite w ten sam dzień lub na drugi ok ale jeśli piwo postoi dłużej niestety ale bardzo szybko traci swe walory, a jak postoi w cieple to wręcz się psuje, w nalewarki przeciwciśnieniowe nie chcę inwestować, 5) odpalam pełny system 3 stopniowy, filtracji i wysładzaniu zamierzam się tylko przyglądać, 6) powrócę częściowo do fermentacji we wiadrach plastikowych, raz - głównie z powodu zwiększenia wybicia i potrzeby fermentacji około 24-25l brzeczki, dwa - 2 słoje szklane idą pod sour ale, pozostałe dwa będą do lagerowania. Zmiany podyktowane są głównie potrzebą zminimalizowania wysiłku i uproszczenia pewnych operacji. Mam nadzieję, że wyrobię się ze wszystkimi pracami do zapowiadanej daty. W garnku i coolerze chce zrobić kran KO, muszę w końcu sklecić deszczownicę, do tego dochodzi mały remont w garażu (płytki, blat i takie tam ulepszenia). Edytowane 16 Czerwca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 jaki duży masz ten cooler i gdzie go kupiłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Cooler kupiłem w USA, ma 10 gallonów czyli 37,8l. Oprócz zacieranie będę go używał także do tzw. portable kegerator (do 9l kegów). Edytowane 16 Czerwca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 fajny szit. w usa takie rzeczy sa powszechne + tanie - czasami na garażowych wyprzedażach to za kilka dolców można kupić prawie nówki. mój cooler jest troszkę wiekszy ale nie ma FB i mieć nie będzie mieć planuje zacierać tam ponad 10kg słodu - zobaczymy jak pójdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Niestety, w Polsce ceny takich coolerów przyprawiają o ból głowy, około 3 razy droższe. Tego kupiłem za około $40 (nowy). Edytowane 16 Czerwca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Mam jeszcze jedno pytanie odnoście White IPA. Jaki przyjąć stopień nagazowania? Edytowane 16 Czerwca 2014 przez kowalczyka Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Stylowo IPA mają bodajże 2,2-2,7 v/v, Wit od 2,4 v/v. Nagazuj wedle upodobań, osobiście będę celował coś w okolice 2,4 v/v (sztuczna refermentacja w kegu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 około 3 razy drożdże Licząc ok. 40zł za płynne to w sumie będzie jakieś 40$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się