WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Oczywiście, temat kawy jest szeroki i jest wiele czynników które wpływają na jej smak i aromat. Na początek spróbowałem mojej podstawowej kawy którą pije na co dzień i którą zawsze mam, nie pamiętam dokładnie teraz nazwy, dostaje ją regularnie z USA. Jeśli musiałbym szukać specjalnie kawy, która sprawdz się w piwie to pewnie nie będzie mi się chciało. Może jak kiedyś coś ciekawego mi wpadnie w ręcę to ponownie przetestuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 w temacie kawy madfermentionist pisze, że najlepsze efekty uzyskiwał dorzucająć ześrutowane świeżo palone ziarna na 1 dzień przed rozlewem na cichą - ok 50g (~2oz) na warkę 20-25l - niedługo będę testował tę metodę w palarni jakbyś zamawiał kawę możesz poprosić wprost, żeby mniej ją wypalili lub poprosić aby wypalili dla kawiarki moka ja zamawiałem tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Ja też uważam, że kluczem do sukcesu jest gatunek kawy. Ja chyba jak na pierwszy raz trafiłem na dość udaną kawę. Gorzej bo nie nie zrobiłem notatek jaka to była Sam gatunek znajdę na półce w sklepie, gorzej bo tam były właśnie 2-3 rodzaje różniące się sposobem palenia. Wybrałem ten średni, chyba. Samo dolewanie zaparzonej kawy przy butelkowaniu jakoś mnie nie przekonuje, ale jest to tylko moje subiektywne zdanie nie poparte żadnymi testami. Czekam na obiecaną buteleczkę do degustacji i na same wrażenia z konsumpcji mojej wersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 w temacie kawy madfermentionist pisze, że najlepsze efekty uzyskiwał dorzucająć ześrutowane świeżo palone ziarna na 1 dzień przed rozlewem na cichą - ok 50g (~2oz) na warkę 20-25l - niedługo będę testował tę metodę Czytałem ten przepis przed warzeniem. Też się na tym zastanawiałem ale nie chciałem ryzykować tego na całą warkę. Później myślałem o przelaniu kilku litrów i dodanie do nich kawy w ten sposób ale w sumie zrobiłem jak wyżej opisałem. Chętnie spróbuje efektów tej metody jeśli podzielisz się butelką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 (edytowane) Czekam na obiecaną buteleczkę do degustacji i na same wrażenia z konsumpcji mojej wersji. Mogę Ci przynieść w piątek jak będziesz na pokazie warzenia. Edytowane 18 Listopada 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Nie mam co z dzieciakami zrobić. Może zaglądnę ale przed 22:00. Będziesz do końca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Chętnie spróbuje efektów tej metody jeśli podzielisz się butelką podrzucę do depozytu u Was jak będę u rodziny - do testu użyję mieszanki yellow bourbon bo aktualnie tę mam otwartą - rozlew w niedzielę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 podrzucę do depozytu u Was jak będę u rodziny - do testu użyję mieszanki yellow bourbon bo aktualnie tę mam otwartą - rozlew w niedzielę Rezerwuję 1 szt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Nie mam co z dzieciakami zrobić. Może zaglądnę ale przed 22:00. Będziesz do końca? Będę do końca. Jak nie dasz radę wrzucę do depozytu. podrzucę do depozytu u Was jak będę u rodziny Będę wdzięczny, coś przygotuje na wymianę, daj znać na pw jak się będziesz wybierał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) W dwa miesiące 1 warka, zaczynam się rozleniwiać. Wczoraj jednak ruszyłem w kwestiach dostosowywania mojego kącika warzelnego w garażu, dorobiłem nowe półki, zmieniłem ułożenie skrzynek/kegów oraz keezera. Zostało jeszcze blat główny a pod nim półka tak aby ustawić dwa fermentory oraz mini konstrukcja drewniana pod taboret gazowy (aby z kranika zlewać po chłodzeniu bezpośrednio już do wiader). Tym samym system 3 stopniowy zostanie ukończony. Dziś ekpia wpadła to wykonania instalacji zmiękczającej wody a przy okazji mają podłączyć zestaw RO. Idealny "tajming" bo na grudzień ruszam z pierwszym lagerem. Zdecydowałem się jednak podłączyć zestw RO przed zmiękczaczem. Edytowane 21 Listopada 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Też ostatecznie podłączyłem RO przed zmiękczaniem. Wyraźnie zmniejszyła się konduktywność wody, poza tym chyba bardziej wskazane będą ewentualne jony Ca i Mg niż Na. Jednakże zauważyłem znaczne zmniejszenie wydajności filtra. Tempo produkcji wody wyraźnie wolniejsze. Podejrzewam, że wynika to z niższej temperatury wody. Podłączenie po zmiękczaniu miałem z obiegu domowego w związku z tym woda nieco się nagrzewała w ścianach. Przed zmiękczeniem biorę na wejściu do budynku i temperatura wyraźnie niższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 I jeszcze zestaw RO w trakcie pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Przygotowanie do warki #57 Pacific Red Ale, warzenie zaplanowane na weekend. Po raz pierwszy będę warzył na 100% wodzie RO + dodatki. Właśnie zakupiłem małą wagę jubilerską Piwo będzie chmielone na aromat Vic Secret (zbiór 2014), w poprzednim roku sporo różnych opinii było o tym chmielu, sporo niepochlebnych, ale teraz jest nowy zbiór więc zobaczymy. Temperatury powoli ale równomiernie spadają, aktualnie w garażu już 13-14°C a idą lekkie mrozy więc zapewne jeszcze poleci. To dobrze bo w połowie grudnia ruszam z produkcją lagerów. Na początek na warzelnie pójdzie Smoked Lager, zasyp 100% wędzonego (połowa Steinbach, połowa Weyermann). A później to już seria dolniaków aż do wiosny. Edytowane 25 Listopada 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Czekam na zasyp i ocenę koloru. Chodzi mi po głowie cos podobnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Mówisz o Red Ale ? W tamtym roku wyszedł mi brązowy W tym roku nie spodziewam się ekscytujących efektów, red będzie raczej z nazwy. Trzeba by dodać hibiskusa albo soku z buraków, takich dodatków nie będę stosował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 To może spróbuj słodu Red X. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Polecam. Moj Red Ale był krwisty (38% zasypu RedX). Za 2 tygodnie będę robił zasyp 50% RedX + 50% pszenicy. Mam plan sprawdzić jaki ten słód jest w "czystym" i prostym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) #57 Pacific Red Ale 30.11.2014 Estymacja z Beersmith: 11,0°Blg, warka 25l, IBU - 25, EBC - 24 Zasyp: Pale Ale Weyermann- 3,3 kg (72,2%) Monachijski Litovel - 0,60 kg (13,1%) Karmelowy 150 Strzegom - 0,30 kg (6,8%) Abbey malt CM - 0,20 kg (5,5%) Karmelowy Żytni - 0,06 (1,3%) Pszenica prażona 0,05 kg (1,1%) Modyfikacja wody: - podział na całość: 50% wody RO, 50% kranówki - 2 ml chlorek wapnia 33% Zacieranie i filtracja: woda do zasypu 12l o temperaturze 75°C 85 min - 67-65°C dolanie 5,5l wrzątku 05 min - 74°C Korekta PH w postaci 2 ml kwasu mlekowego, nie zmierzono PH Wysładzanie 20l gorącej wody (nie mierzyłem dokładnie temp.) z 2ml kwasu mlekowego Gotowanie: 90 min 60 min - 37g Fuggles 4,5% 15 min - 5g mech irlandzki 05 min - 30g Vic Secret 15,8% 00 min - 30g Vic Secret 15,8% Fermentacja: Wyszło 22,5l - 13,5°Blg, rozcieńczyłem 4l wody mineralnej i otrzymałem 26,5l - 11,6°Blg Brzeczka schłodzona do 18°C, stoi w garażu w temperaturze otoczenia 13°C. Brzeczka zadana 180ml średnio rzadkiej gęstwy Wyeast 1272 Amercian Ale II. Komentarz: - poniżej relacja ze zdjęciami z warzenia - miała być modyfikacja wody ale nie odebrałem na czas wagi jubilerskiej, postanowiłem zmieszać kranówkę z RO pół na pół, zapomniałem jednak wziąć surowej kranówy a nie tej po zmiękczaczu, trudno będzie sporo jonów Na a i profil wyszedł pod bardziej jasne piwo -------------- 01.12.2014 Fermentacja ruszyła w tej niskiej temperaturze ale dziś przeniosłem do 18°C otoczenia. -------------- 21.12.2014 Przelanie do chmielenia na zimno, 50g Vic Secret, fermentor stoi w temperaturze otoczenia 18°C. -------------- 26.12.2014 Przelanie do butelek i kega. Brak pomiaru FG. Edytowane 29 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 wihura - od kiedy wymieniłeś sprzęt na ten 3-stopniowy spadła produkcja - może to niechęć do nowego sprzętu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 No, pisałem już wcześniej, zacierania na lenia mi nie służy A tak na serio to trochę życiowych zawirowań stąd i nie ma wystarczającej energii do warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Wstawię recepturę to może jednak uwarzę to piwo Straszne lenistwo. A wiesz, że to nie Ty jedyny znam jeszcze co najmniej ze dwa przypadki bardzo podobne... Ja za to palę się do warzenia, ale dwa dni temu wpadka - złamałem palec w lewej dłoni. I dupa z warzenia przez 5 tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Warka #57 Pacific Red Ale ładnie fermentuje, zacząłem od 12-13°C otoczenia, teraz wstawiłem do 17-18°C. Warzenie w przystosowanym w końcu kąciku warzelnym. System 3 stopniowy, z góry fermentor z grzałką 2kW grzeje wodę, przez wężyk do coolera zlewa się woda do wysładzania, filtracja przez fałszywe dno bezpośrednio do garnka na palniku: Filtracja i wysładzanie opanowane. Drobinki słodu już nie przechodzą. Powód był prozaiczny i wpadłem na niego już przed warzeniem. Teoria się sprawdziła. Podczas zbyt mocnego mieszania przy wsypywania słodu lub też podczas wlewania chlustem gorącej wody do mash-out, fałszywe dno musiało się lekko podnosić przez co część zacieru dostawała się pod nie a później po trochu drobinki leciały wraz z klarownym filtratem. Tym razem przypilnowałem wszystkiego jak trzeba, śrutowałem ponownie trochę drobniej, wydajność ponownie świetna (88% po amerykańsku). Stanowisko do śrutowania. Podłączyć wiertarkę, założyć worek na korpus podstawić wiadro z pokrywką i śrutowanie odbywa się elegancko bez syfienia i kurzenia. Stanowisko do kapslowania. Kupiłem swego czasu kapslownicę stołową Regina. Taki klon Grifo HD. Bardzo fajnie się nią kapsluje, głowica jest luźniejsza niż w HD, łatwiej wyjąć butelkę, jakoś również bardzo dobra. Wszystkie elemetny są metalowe. Edytowane 3 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Jest butelka więc musi być i eta. Piwo wpadnie wnet do depozytu. Edytowane 4 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 jak kolor ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Kolor czego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się