FurioSan Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Diagnoza jest jednoznaczna. operacja się udała - pacjent zmarł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 niestety. Odzysk surowców pozostał Trochę metalu, odrobina alu, może odrobina miedzi i tyle. Parę gramów chmielu kupisz z recyklingu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) #64 Dziki Gon v.2 - Smoked Chili Porter Od około tygodnia jest na cichej. Zszedł do około 7-7,5°Blg. Jest bardzo ciekawa forma wędzonki, wybitnie ogniskowa, całkiem inna niż na słodach "kupnych". Stąd też nastapiła zmiana koncepcjii. Bretty prawdopodobnie całkowicie przysłoniłyby wędzoność więc stwierdziłem że rezygnuje z tej opcji. Jednak żeby zachować dzikość tej warki postanowiłem dodać inny dodatek na cichą fermentację - papryczkę chili. Będę to wywar z 1 papryczki (gotowanie około 15 min) i zdanie wywaru do piwa, prawdopodobnie równocześnie z syropem do fermentacji. I od razu butelkowanie. Edytowane 23 Marca 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Umarł Mors, niech żyje Minsk! Pierwsze przymiarki. Wchodzą dwa kegi, butla i 30 butelek. No i cały zamrażalnik.A i sprzęt o wiele młodszy. Rocznik 89 Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 I jeszcze foto nowego przyszłego kegeratora, trzeba tylko dorobić krany: zamyślony 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 i z zamrażarką na chmiel! niezłe! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 I jeszcze foto nowego przyszłego kegeratora, trzeba tylko dorobić krany: Całkiem zgrabna sztuka - ta półka na butelki bardzo praktyczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) i z zamrażarką na chmiel! niezłe! Taa, żona zaraz tam nawali kompotów i warzyw Lodówka całkiem sporo mieści jak 144 cm wysokości, jest wszystko co potrzeba, kegi, butelki i miejsce na chmiel. Oby tylko długo podziałała. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Koniec sezonu na horyzoncie. Zmieniłem plany, na rozruch drożdży (FM20 Białe walonki) pójdzie moja wizja BPA, raczej lżejsze, bardzo jasne i lekko cytrusowe piwo, z gęstwy duża warka Witbiera. Tradycyjnie, Witbier na lato musi być! Nie będzie niestety Grodziskiego i kolejnej wersji 100% Peated - ale tą tylko przełożyłem na jesień bo słody już mam więc trzeba będzie zrobić. W czasie przed światecznym odbyło się wielkie mycie pustych kegów, gotowe czekaja na przyjęcia ostatnich warek. Uruchomiłem kegerator, już chłodzi, trzeba jeszcze tylko domontować krany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Nie zrobisz Grodziskiego z IUNGĄ. Jeślibyś potrzebował to się podeśle karton . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Podeślij "karton czasu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Zaległe etykiety. Powstają już tylko do piw które butelkuje. Od nowego sezonu już tylko jednolite etykiety z nazwą piwa. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Przepraszam jeśli zaśmiecam Twoje zapiski, ale gdy rok temu z haczykiem zakładałem konto na tym forum to właśnie m.in. Twoje zapiski były tymi które śledziłem regularnie. Teraz mam wrażenie jakbyś warzył mniej... Mniej czasu? Mniej zapału? Jakieś wypalenie? Jak za bardzo wchodzę z buciorami w intymność to nie odpowiadaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Nie ma problemu, pytać można, nie uważam to za zaśmiecanie. Teraz od lutego faktycznie mniej warze bo pracuje prawie na dwa etaty, a i jesienią też miałem ponad miesiąc przestoju. Taki okres w życiu, że inne sprawy są bardziej priorytetowe, a jak jest więcej pracy to ta energia ginie i na piwowarstwo nie ma już tyle werwy co zwykle. Ale zauważam także, że po paru latach czuje lekki przesyt piwny, nie oczekuje np. już z podnieceniem jak kolejna warka się nagazuje i nie odliczam dni kiedy będę mógł ją spróbować. Można by to nazwać nawet lekkim wypaleniem. Zaś jeszcze z innej strony sporo "piwowarskiej" energii spożytkowałem na rozruszenie Karpackich Warsztatów Piwowarskich więc piwowarsko cały czas prężnie działam, niekoniecznie w swojej warzelni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Podeślij "karton czasu" dokładnie mam to samo. pomysłów od groma, tylko nie ma kiedy wdrożyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) #67 Belgian Pale AleWarzenie: 13.04.2015Estymacja z BS: 10,1°Blg, warka 20l, IBU 25, EBC 8Zasyp:Pilzneński Bruntal - 2,00 kg (61,5%) Pszeniczny Strzegom - 1,00 kg (30,8%) Abbey Malt CM - 0,25 kg (7,7%)Woda i jej modyfikacje:Całość kranówkaZacieranie, filtracja i wysładzanie:woda do zasypu 8,5l o temperaturze 75°C90 min - 67°C dolanie 4l wrzątku 05 min - 75°CKorekta PH zacieru z 3 ml kwasu mlekowego, pomiar PH zacieru 5,9. Wysładzanie 17l gorącej wody bez korekty PHGotowanie: 75 min60 min - 35g Styrian Goldings 4,1% 30 min - 05g Styrian Goldings 4,1% 10 min - 15g Styrian Goldings 4,1% 00 min - 35g Styrian Goldings 4,1% Fermentacja:Wyszło 16,5l - 12,6°Blg, rozcieńczyłem do 19l - 10,3°BlgBrzeczka schłodza przez około 45 min do około 13-14°C i w tej temperaturze zadane drożdże - 1l starter z FM20 Białe walonki (starter kręcony ledwie 4h). Temperatura otoczenia w garażu to 16-17°C. Czekam na start, w trakcie fermentacji będę przenosił do pomieszczenia >20°C.Komentarz: - całkowicie niestylowe BPA, zbyt słabe, zbyt jasne i za bardzo chmielone ale na konkurs przecie nie robie --------------- 20.04.2015 Drożdże wystartowały w około 12h. Fiolki FM są bardzo aktywne, starter po 4h kręcenia miał już pierwsze oznaki fazy niskich krążków. Temperatura otoczenia dla fermentacji nie przekroczyła 18°C. --------------- 02.05.2015 Przelałem na cichą na kilka dni aby piwo lepiej się sklarowało. Edytowane 4 Maja 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) #67 BPA wszedł w fazę klarowania. W weekend zbiorę gęstwę a na majówkę ostatnia warka sezonu - #68 Witbier, kocham to piwo. Powoli już wieszam na kołek sprzęt które nie będzie potrzebny, przy okazji małe sprzątanie w garażu i rozpiska zmian jakie mnie czekają. Niestety, praktycznie wszystkie usprawnienia to spore wydatki więc pewnie będa rozłożone na dłuższy czas. 1) Upgrade garnka warzelnego Mam praktycznie wszystko co potrzeba do zrobienia kranu więc pewnie po sezonie w końcu się za to zabiorę. Zawór kulowy i osprzęt z nierdzewki, podkładki, uszczelki czekają. Jak zrobię kran w planie jest jeszcze zakup hop stopera. 2) Usprawnienie chłodzenia Niestety w garze 70l chłodnica zanurzeniowa nie sprawdza się optymalnie, przy małych warkach (20l) wystaje ponad lustro brzeczki, przy dużych warakch (>45l) chłodzi zbyt wolno. Stąd czeka mnie jedyny słuszny ruch - zakup wymiennika. 3) Stelaż na taboret W związku z pojawieniem się wymiennika muszę wykonać wpierw jakiś stelarz pod taboret i garnek, tak aby grawitacyjnie zlać brzeczkę przez wymiennik do fermentora, garnka 70l nie sposób podnieść jeśli jest prawie pełny. 4) Pompka Docelowo po powyższych usprawnieniach warto by było zakupić jeszcze jakąś pompkę do przetaczania, np. wody do wysładzania (w systemie 3 stopniowych wymaga to przenoszenia wody na samą górę), czy też przetaczania zagrzanej wody w garnku do coolera, (podnoszenia garnka 70l z kilkunastoma litrami to wyzwanie). Pompka przyda się także do przepychania brzeczki przez wymiennik. Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 2) Usprawnienie chłodzenia Niestety w garze 70l chłodnica zanurzeniowa nie sprawdza się optymalnie, przy małych warkach (20l) wystaje ponad lustro brzeczki, przy dużych warakch (>45l) chłodzi zbyt wolno. Stąd czeka mnie jedyny słuszny ruch - zakup wymiennika. Bardzo dobra decyzja! Jeśli mogę coś radzić, to szukaj wymienników Promag - kupowałem w grudniu 2014 i mieli zdecydowanie najlepsze ceny. Wymiennik 40 płyt = 0,92m2 powierzchni kosztował mnie 244 zł + transport. 4) Pompka Docelowo po powyższych usprawnieniach warto by było zakupić jeszcze jakąś pompkę do przetaczania, np. wody do wysładzania (w systemie 3 stopniowych wymaga to przenoszenia wody na samą górę), czy też przetaczania zagrzanej wody w garnku do coolera, (podnoszenia garnka 70l z kilkunastoma litrami to wyzwanie). Pompka przyda się także do przepychania brzeczki przez wymiennik. Szukasz prostego i taniego rozwiązania? Tylko pompka z pralki lub zmywarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Jeśli mogę coś radzić, to szukaj wymienników Promag - kupowałem w grudniu 2014 i mieli zdecydowanie najlepsze ceny. Dokładnie taki chce kupić. Powiedz ile jeszcze trzeba doliczyć kasy (mniej więcej) do ceny wymiennika aby go uruchomić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Powiedz ile jeszcze trzeba doliczyć kasy (mniej więcej) do ceny wymiennika aby go uruchomić ? A to zależy co chcesz zrobić... U mnie strona wodna to absolutne minimum - szybkozłączki ogrodowe 3/4'' Po stronie brzeczki mam śrubunki 3/4'', redukcje 3/4'' / 1/2'' i nyple sześciokątne na wąż. Zależało mi na szybkim rozłączeniu wymiennika. W domu musiałbym poszukać rachunku z hurtowni gdzie kupowałem. Zrobię to i prześlę. Tak z pamięci - śrubunek 25 zł, redukcja 6 zł, nypel 8 zł. To tak w zaokrągleniu raczej w górę. Tylko, że u mnie układ jest prosty - brzeczka spływa grawitacyjnie z gara przez wymiennik do fermentora. Oczywiście można się pokusić połączenia zwane chyba Camlock, ale to już rozmawiamy na pewno o większych pieniądzach. W którymś z tematów ktoś te połączenia dokładnie opisał. Nie wiem czy nie w temacie dotyczącym Hermsa. Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Rozważam opcje minimum ale i tak obawiam się czy ta cena mnie nie zniechęcić. Rozważam ostatecznie powrót do garnka 50l i wtedy chłodnica z powrotem wróci do łask. Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Rozważam opcje minimum ale i tak obawiam się czy ta cena mnie nie zniechęcić. Rozważam ostatecznie powrót do garnka 50l i wtedy chłodnica z powrotem wróci do łask. Chłodnicę schowaj, wymiennik to krok naprzód Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 A jednak zrobię to Grodziskie - normalnie choruje na to piwo. Odkąd postanowiłem że nie dam rady je zrobić co rusz przychodzą mi nowe pomysły na wariacje Grodziskiego. Będzie kontynuacja Grodziskie IPA ale w wersji belgijskiej Szczegóły receptury przed warzeniem. Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) #68 Witbier Warzenie: 03.05.2015Estymacja z BS: 10,9°Blg, warka 40l, IBU 12, EBC 5Zasyp:Pilzneński Bruntal - 4,00 kg (57,1%) Pszenica NS - 3,00 kg (42,9%) Woda i jej modyfikacje:Całość woda RO, profil Yellow BalancedDo zacieru (z wodą do infuzji): gips, epsom, sól kuchenna, chlorek wapnia - 2,3g, 1,8g, 0,3g, 2,8gDo gotowania: gips, epsom, sól kuchenna, chlorek wapnia - 3,0g, 2,3g, 0,3g, 3,7gZacieranie, filtracja i wysładzanie:woda do zasypu 17,5l o temperaturze 75°C120 min - 67-64°C dolanie 8l wrzątku 05 min - 74°CPomiar PH 6,0, korekta 2ml kwasu mlekowego do PH 5,7. Wysładzanie 33,5l gorącej wody. Gotowanie: 105 min 70 min - 100g cukru 60 min - 25g Tradition 6,6% 15 min - 10g mech irlandzki 03 min - 220g świeża skórka pomarańczy 03 min - 45g świeża skórka cytryny 03 min - 13,5g kolendra Fermentacja:Wyszło 37l - 10,5°Blg Brzeczka schłodzona przez około 60 min do 19°C. Drożdże zadane w tej temperaturze, FM20 Białe Walonki, przepłukana gęstwa, I pokolenie. Temperatura otoczenia w garażu 17-18°C. Drożdże wystartowały w około 12h. Fermentor 1: 19l, zadane 180ml bardzo rzadkiej gęstwy Fermentor 2: 18l, zadane 150ml średnio gęstej gęstwyKomentarz: - zapomniałem o skleikowaniu pszenicy, - słaba wydajność więc dosypałem niewielką ilość cukru dla podbicia ekstraktu jeszcze przed chmieleniem, - poteżny przełom jeszcze przed chmieleniem, a po gotowaniu sporo osadów, około 4l -------------- 10.05.2015 Przelałem już na cichą bo chciałem zwolnić wiadra do nastęnego piwa. Cicha w szklanych słojach. Zapowiada się kolejny świetny Wit. Jeszcze niedofermentowany do końca, areometr wskazał 4,5°Blg co na pewno jest za wysokim FG, conajmniej do 3°Blg powinno zejśc. Wstawiłem do 20°C na 2 tygodnie. Jak nie zejdzie to zleje do kega i najwyżej tam dofermentuje. -------------- 24.05.2015 Przelałem do dwóch kegów, nie sprawdziłem już odfermentowania. W smaku piwo było bardziej wtrawne niż pierwsza próbka więc domniemam, że jednak dofermentowało. Piwo na tym etapie już dośc klarowne. Edytowane 25 Maja 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 #68 Witbier już fermentuje, pachnie pomarańczowo. W planie w weekend kolejna warka. Tym razem na rozruszanie gęstwy pod piwo do Akcji beczka II. #69 Flanders Red 16°Blg, zacieranie wyjątkowo w garze bo zacieru będzie w okolicy 50l i nie zmieści się do coolera, później filtracja na dwa filtratory. Brzeczki do gotowania będzie prawie po sam rant (gar 70l). W drugiej części maja zapowiadane Grodziskie, które zakończy 4 sezon w browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się