pershi Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 zasyp przypadkowy bo pomyliłem wiadra przy ważeniu słodu, może nawet jest pół na pół pilzneńskiego i monachijskiego Witam, Jaki planowany był zasyp do tej warki? Gratuluję roczku! Też ma dzisiaj papierową rocznicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Dzięki. Co do receptury to już nie pamiętam ale miało być około 10% zasypu monachijskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Drożdże w Brown Ale ruszyły żwawo po przeniesieniu do 20°C. Niesynchroniczne bulkanie w dwóch fermentorach jest iście wkurzającym odgłosem! Musiałem je "wyłączyć". Co ciekawe, wczoraj popołudniu, w garażu, termometr oznajmił mi temperaturę 11°C. Jeśli się tak utrzyma to produkcja lagerów (zamrażalnik i garaż) może być bardzo obfita tego sezonu. Trzeba będzie wtedy dokupić fermentorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 warka #17 Brown Ale zeszła do 3,5°Blg. Przelałem na cichą na około 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 warka #15 Best Bitter 12°Blg - porównanie drożdży suchych i płynnych po miesiącu leżakowania w butelkach: Jedna warka podzielona na 2 fermentatory, zadane odpowiednio S-04 i Wyeast 1335 British Ale II (fermentacja burzliwa w tych samych temperaturach): - piwo na S-04, w miarę klarowne, bardzo ładnie pachnie, owocowo, w smaku puste, wodniste, lekko cierpkie, mocno chmielowe zwłaszcza na finiszu, bardziej owocowe-słodowe było po 2-3 tygodniach leżakowania - teraz smak piwa idzie co raz bardziej ku pustce i mocnej wytrawności - piwo na British Ale II, klarowność identyczna, aromaty owocowe słabsze, przebija się zapach słodu, średnio pełne, chmiel mocno odczuwalny ale jest dobrze zbalansowany przez słodowość, po każdym tygodniu leżakowania balans słód-chmiel jest coraz lepszy i mam wrażenie że apogeum tego balansu jeszcze nie nadeszło Wnioski: - S-04 i lekkie jasne ale to nie jest dobry zestaw, zapewne do ciemnych piw będą lepsze, bardzo ładnie pachną, - British Ale II świetnie podkreślają słodowość (przy zacieraniu na wytrawne) co przy mocno chmielonych piwach dają dobry balans (potwierdza to już cześciowo warka #16, która była jeszcze mocniej chmielona). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 No i to by się z grubsza zgadzało z moimi obserwacjami. Ciemne na S-04 wychodzą jeszcze w miarę, ale jasne niestety zaledwie akceptowalne. Wad technicznych niby nie ma, ale piwo raczej mało przyjemne i niezachęcające, cierpkie, kwaskowate, zadziwiająco puste w smaku, szczególnie biorąc pod uwagę jak słabo odfermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Fermentownia "zamrażalnikowa" odpalona W weekend, jak wszystko dobrze pójdzie, rozpoczynam długą przygodę z dolniakami. Na początek niestylowa warka na rozruszanie Urquell Lager 2001 i wykorzystanie resztki amerykańskich chmieli, które zostały po przednim sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Brown Ale poszedł do butelek, szczegóły w recepturze. Zaliczyłem pierwszego kwasa. Ponieważ nie było żadnych wizualnych i zapachowych oznak zakażenia piwo spróbowałem dopiero w trakcie butelkowania, piwo w aromacie i finiszu ok a na dzień dobry wita wyraźny kwaśny posmak. Z racji tego, że praktycznie wszystko już było w butelkach to zakapslowałem. Piwo z drugiego fermentatora w porządku. Po wstępnych analizach zakażenie prawdopodobnie od kranika we wiadrze (z racji braków ilościowych, wiadro do rozlewu wykorzystywałem do fermentacji), gęstwa z tego fermentatora poszło oczywiście w kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 (edytowane) 18.11.2012 warka #18 American Lager / American Ale, 13°Blg BS2 IBU - 24, BS2 EBC - 11, wydajność estymowana BS2 - 80% SKŁAD: Pilzneński 3,2 EBC Litovel - 6,40 kg, 82,1% Wiedeński 5-7 EBC Weyermann - 0,60 kg, 7,7% Karmelowy jasny 95 EBC Litovel - 0,40 kg, 5,1% Carapils 4 EBC Weyermann - 0,40 kg, 5,1% Northern Brewer 12%AA - 10g Cascade 8,6%AA - 20g Willmatte 5,5%AA - 30g Wyeast 1335 Brittish Ale II - gęstwa z III zbioru Wyeast 2001 Urquell Lager - starter 1,7l ZACIERANIE I WYSŁADZANIE: woda do zasypu - 27,5l 30 min - 65°C 30 min - 72°C podgrzanie do 78°C i przełożenie do filtracji wysładzanie 30l o temperaturze około 65-68°C GOTOWANIE 70': 60 min - Northern Brewer 10g i Cascade 20g 10 min - Willmatte 30g 41l - 13°Blg do fermentacji 1,7l z chmielin, na refermentacje WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 92,9% FERMENTACJA: Fermentator 1: Objętość: 26l Drożdże: gęstwa British Ale II Napowietrzenie: 5 minutowe kołysanie Temperatura zadania: 20°C Temperatura otoczenia: 20°C Fermentator 2: Objętość: 15l + 1,7l starter Drożdże: Wyeast 2001 Urquell Lager Napowietrzenie: 5 minutowe kołysanie Temperatura zadania: 13°C Temperatura otoczenia: 10°C KOMENTARZ: - testowo połowę zasypu ześrutowałem praktycznie na mąkę co objawiło się mocnym skokiem wydajności, zobaczymy czy się potwierdzi w następnych warkach - saszetka Wyeast nie napuchła (czekałem 7 dni), drożdże z datą produkcji 02.2012, zrobiłem 3-stopniowy starter, drożdże ładnie ruszyły - obawiałem się o odpowiednią moc startera stąd zmniejszona objętość dla lagerowej części fermentacji - po raz pierwszy użyty zamrażalnik do fermentacji - chłodnicą schłodziłem do 20°C, wstawiłem do zamrażalnika, po około 5h chłodzenia zeszło do 13°C, napowietrzyłem i zadałem starter, na drugi dzień rano (po około 10h) fermentacja się jeszcze nie rozpoczęła - za to gęstwa British Ale II wystartowała już po 4h - czapa pod samo deko, mam nadzieję, że nie wyjdą na spacer - będzie chmielenie na zimno w ejlu, około 20g EKG - zszedłem z robotą poniżej 6h, można by było to jeszcze skrócić ale potrzebna by była do tego wydajniejsza chłodnica, chłodzenie ~40l do 20°C zajmuje mi około 60-70 min - 4 warki 40 litrowe wciąż na tej samej butli ale następną warkę muszę zaplanować na dzień powszedni --------------------- 28.11.2012 Fermentator 1: Przelanie na cichą Pomiar: 3,5°Blg Temperatura burzliwej: 20°C Chmielenie na zimno 20g EKG (od 01.12.2012) 02.12.2012 Fermentator 2: Przelanie na cichą Pomiar: 3,5°Blg Temperatura burzliwej: 10°C -------------------- 11.12.2012 Fermentator 1: Butelkowanie Pomiar: <3°Blg Temperatura cichej: 20°C Refermentacja: 1,4l rezerwy Nagazowanie i ABV: 2,0 v/v, 5,3/% -------------------- 22.12.2012 Fermentator 2: Butelkowanie Pomiar: 2,5°Blg Temperatura cichej: 10°C Refermentacja: 67g cukru Nagazowanie i ABV: 2,4 v/v, 5,4% Edytowane 18 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 (edytowane) warka #17 Brown Ale, 11°Blg Etykieta: Edytowane 22 Listopada 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Po 28-30h po zadaniu startera Urquell Lager fetor zgniłych jaj oznajmił, że fermentacja ruszyła. Nie wiem dlaczego (w zeszłym sezonie było identycznie) ale produkcja dolniaków mocno mnie kręci rocky1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Dziwne, ale po dwóch sezonach lagerowych mnie jakoś mniej. Gdybym miał odrobinę cieplejszą piwnicę, to tłukłbym górniaki jeden za drugim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Jak zaczynałem warzyć też myślałem tylko o warzeniu górniaków ale szybko mi się znudziły, tak samo szybko znudziły mi się "cytrusowe" chmiele amerykańskie. Pastaga 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Mnie jeszcze dolniaki nie pociągnęły np. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Idą mrozy więc szykuje się powoli do grudniowo-styczniowej ofensywy na dolniaki. Czuje się jak wódz przed frontalnym natarciem, pełna ekscytacja W ramach kultywowania polskich tradycji piwowarskich postanowiłem, że w każdym sezonie trzeba będzie nawarzyć choć jedną warkę Grodziskiego i Portera Bałtyckiego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Mi niestety, po dwóch sezonach, zapał na Grodziskie 7,7 Blg przeszedł. Ale jeszcze wrócę jak będą dostępne odpowiednie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Cześć. Mi niestety, po dwóch sezonach, zapał na Grodziskie 7,7 Blg przeszedł. Ale jeszcze wrócę jak będą dostępne odpowiednie drożdże. Ja myślę subiektywnie ze to nie kwestia drożdży a tego że to po prostu fatalne piwo. Lusterko87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 warka #18 przelana na cichą, koło środy ale, wczoraj lager, obie części odfermentowały do 3,5°Blg. Ale będzie chmielone na zimno - dodałem 20g EKG. Chmiel w siateczce, wraz ze szklaną i ciężką zatyczką od karafki, podwędrował na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 wraz ze szklaną i ciężką zatyczką od karafki O to nawet lepszy patent niż mój sposób z kieliszkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 WiHuRa, aż muszę zapytać - czego używasz do projektowania etykiet? Są niepowtarzalne i niesamowite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 (edytowane) Fakt, Wojtek masz świetne etykiety Sam chętnie się dowiem jakim progsem je robisz. Edytowane 5 Grudnia 2012 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 (edytowane) CS Ilustrator. Oprócz piwowarstwa, hobbystycznie, amatorsko zajmuję się też grafiką. Edytowane 5 Grudnia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Chyba nie tak znowu amatorsko :-) Dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Jutro rozpoczynam ofensywa dolniaków. Na dzień dobry Czeski Pils i za dwa tygodnie, gdzieś po świętach, kolejna jego wariacja. Jutro również będę testował słód pilzneński z Optimy, który ufundował sklep alepiwo.pl za co bardzo dziękuję. Z życia browaru. Lager #18, fermentujący na Urquell, zrobił się krystalicznie klarowny, co prawda jest tylko 15 litrów, ale widać dno Obniżam mu teraz temperaturę w okolice lagerowania. W smaku próbka super, akurat próbki dolniaków uwielbiam spijać bo jest już odpowiednio schłodzona i nagazowana W weekend butelkowanie. Edytowane 10 Grudnia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zabutelkowałem częśc ejlową warki #18, szczegóły jak zwykle w recepturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się