WiHuRa Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) Weekend zapowiada się iście pracowity: - Warzona będzie #22 Czeska trzynastka, z moim ulubionym Saaz'em - Kegowanie #20 Marcowego (część na Urquell Lager 2001) - Butelkowanie #21 Owsiany Stout (cześć na Irish Ale 1084) - Przelewanie na lagerowanie #21 Ciemny lager (część na Urquell Lager 2001) Do browaru przyjechały dziś również nowe drożdże dolnej fermentacji - Wyeast 2206 Bavarian Lager i WLP833 Bock Lager, a to dzięki koledze leszcz007 Edytowane 27 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 oby dobrze służyły WLP833 są trochę leniwe, z niemiecka dokładnością dążą do celu WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 (edytowane) - Kegowanie #20 Marcowego (część na Urquell Lager 2001) - Butelkowanie #21 Owsiany Stout (cześć na Irish Ale 1084) - Przelewanie na lagerowanie #21 Ciemny lager (część na Urquell Lager 2001) Done Szczegóły w recepturach. Warzenie przesunięte na następny weekend. Edytowane 27 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Bavariany kręcą się ostro na mieszadle, czeska trzynastka na tapecie, jutro warzenie. Druga część warki ponownie na Urquell Lager. Uwielbiam tą zabawę z używaniem dwóch szczepów na jednej warce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Uwielbiam tą zabawę z używaniem dwóch szczepów na jednej warce. i jest to najlepszy sposób, żeby poczuć różnicę miedzy szczepami i wybrać sobie "ulubiony" Zdarzało mi się jedną warkę fermentować na 4 różnych szczepach, tylko po to, żeby je przetestować. Przy okazji można to potraktować jako duży "starter" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 (edytowane) 17.02.2013 warka #22 Czeski Pils II, 13°Blg BS2 IBU - 34, BS2 EBC - 6, wydajność estymowana BS2 - 85% SKŁAD: Pilzneński 3,2 EBC Litovel - 6,50 kg, 82,3% Carapils 4 EBC Weyermann - 0,90 kg 11,4% Monachijski 18 EBC Litovel - 0,50 kg 6,3% Perle 7,2%AA - 25g Magnum 14%AA - 20g Saaz 3,0%AA - 70g Wyeast 2001 Urquell Lager - gęstwa z IV zbioru Wyeast 2206 Bavarian Lager - starter 1,5l ZACIERANIE I WYSŁADZANIE: woda do zasypu - 27,5l 25 min - 65°C 40 min - 72°C podgrzanie do 78°C i przełożenie do filtracji wysładzanie 29,5l o temperaturze około 65°C GOTOWANIE 65': 60 min - Perle 25g 60 min - Magnum 20g (szyszka) 10 min - Saaz 35g 5 min - Saaz 35g 41l - 13°Blg do fermentacji 2l odzyskane z chmielin na refermentację / startery WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 91,6% FERMENTACJA: Fermentator 1: Objętość: 22l Drożdże: Wyeast 2001 Urquell Lager Temperatura zadania: 6°C Temperatura otoczenia: 10-11°C Fermentator 2: Objętość: 19l + 1,5l starter Drożdże: Wyeast 2206 Bavarian Lager Temperatura zadania: 6°C Temperatura otoczenia: 10-11°C Komentarz: - chłodzenie chłodnicą do 20°C, później wystawiłem na dwór (lub na pole ), schłodziło się do 6°C i przy tej temperaturze zadałem drożdże (godz. 20:00), byłem ciekawy kiedy fermentacja ruszy przy "zimnym starcie" ale o 7:00 oba fermentatory już pracowały z dużą pianką, miło ---------------- 08.03.2013 Fermentator 1: Przelanie na lagerowanie Drożdże: Wyeast 2001 Urquell Lager Temperatura burzliwej: 10-12°C Gęstość: 3°Blg Fermentator 2: Przelanie na lagerowanie Drożdże: Wyeast 2206 Bavarian Lager Temperatura burzliwej: 10-12°C Gęstość: 3,5°Blg --------------- 29.03.2013 Fermentator 1: Rozlew do butelek Drożdże: Wyeast 2001 Urquell Lager Refermentacja: 82g cukru Nagazowanie: 2,4 v/v Fermentator 2: Rozlew do kega Drożdże: Wyeast 2206 Bavarian Lager Refermentacja: 70g cukru Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Oj... sporo w tym garnku. Nie wykipiało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Jest trochę zabawy przy chmieleniu granulatem na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 A to po prawej na 3 fotce to piwo "kalibracyjne"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 O suchym pysku nie warzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) #20 Marcowe (WLP838) po 30 dniach fermentacji burzliwej i 26 dniach lagerowania w końcu zawitało w butelkach. Mimo tylu dni fermentacji głównej po lagerowaniu fermentator miał jeszcze sporo syfu na dnie: Edytowane 24 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Standardowy widok Jak jest odpowiednio niska temperatura lagerowania to nie ma bata - zawsze się coś wytrąci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) Grodziskie jednak wypadło z planów, gęstwa drożdżowa były podjerzana i poszła w kanał. Za to, w następny weekend, powstaną dwa koźlaki - Ur i Mai. Tym razem dwie 20l warki, powrót do filtracji na wężyku, blee Do browaru dotarły nowe drożdże od kolegi Pitervader - Wyeast 1214 Belgian Abbey, za co bardzo dziękuję, będą pracowały przy Witku. Witbier na koniec sezonu to będzie chyba nowa świecka tradycja w browarze. W kwietniu powiększy się rodzina więc garnek trochę wcześniej zawieszam na kołku, z tej okazji powstanie jeszcze, jako ostatnia warka sezonu, pępkowy Porter Bałtycki Edytowane 27 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 W kwietniu powiększy się rodzina więc garnek trochę wcześniej zawieszam na kołku, z tej okazji powstanie jeszcze, jako ostatnia warka sezonu, pępkowy Porter Bałtycki Mam taki sam plan z tego samego powodu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) Zaległe ety. #19 Czeski Pils #20 Marcowe #21 Ciemne dymione (Wyeast 1084 Irish Ale) a defacto Owsiany Stout Edytowane 5 Marca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) #21 Ciemny lager po 21 dniach lagerowania poszedł do butelek. Edytowane 4 Marca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Czy warka nr 16 była już degustowana? Można prosić o opis wrażeń smakowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) Byłaby całkiem przyjemna IPA gdyby nie za dużo monachijskiego. Niestety ów pomyłka przy ważeniu okazała się brzemienna w skutkach. Jeśli chodzi o goryczkę od polskich chmieli, jest in plus, mocna wyraźna ale niezalegająca, aromat chmielu słaby, za mocno przebija się wspomniany wyżej słód monachijski. Użyłem do tej pory sporo polskich chmieli na goryczkę (Marynka, Sybilla, Iunga, Magnum) i efekty jak dla mnie są zadowalające. Przydałyby się jeszcze jakieś fajne aromatyczne (w stylu europejskim) chmiele z Puław i właściwie mogłbym robić piwa tylko na polskiej produkcji. Edytowane 4 Marca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 #20 Marcowe fajnie wyszła ta etykiety - inaczej niż zwykle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 #21 Ciemny lager, etykieta: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 (edytowane) Powstała nowa chłodnica, rura karbowana 8m 3/4. Jutro testy na żywym organizmie. Edytowane 7 Marca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Gdzie zakupiłeś rurkę? Jaka cena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Na allegro po 10 zł za metr. W sumie całość z złączami wyszła około 170 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 w Castoramie widziałem po 30zł/mb - cena mnie przeraziła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Przerobiłem właśnie CAŁE 12 stron wątku - chyba masz talent aby przyciągnąć czytelnika;) Wątek dodany do obserwowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się