wiess Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Cześc mam prośbę o wytłumaczenie praktyczne : mój płyn ma kolor czerwony czy po wkropieniu go do próbki ma sie zrobić słomkowy ?czy jak nie zmienia koloru tylko nadal jest czerwony i miesza się z brzeczką rozjaśniając próbkę to oznacza , że skrobia jest nadal? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Jeżeli zabarwia to jest skrobia, jak nie zabarwia tylko znika to nima. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 (edytowane) Cześc mam prośbę o wytłumaczenie praktyczne : mój płyn ma kolor czerwony czy po wkropieniu go do próbki ma sie zrobić słomkowy ?czy jak nie zmienia koloru tylko nadal jest czerwony i miesza się z brzeczką rozjaśniając próbkę to oznacza , że skrobia jest nadal? Brzeczka ma się nie zabarwiać na ciemny kolor, wtedy próba jest negatywna (dla nas to pozytyw). Im ciemniejsza brzeczka tym odczyt próby jodowej bardziej utrudniony. Ogólnie jeżeli zacierałeś już piwo i opanowałeś technologię, możesz próbę jodową jak zdecydowana większość piwowarów odpuścić przy standardowych zasypach. Edytowane 17 Września 2011 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Tzn.znika po kilku minutach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Przeprowadź próbę jodową na rozpuszczonej skrobi ziemniaczanej, Twoje wątpliwości znikną. Sam miałem z tym problem, czy próbka jest dość jasna, czy nie za ciemna, po takim doświadczeniu wszystko wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Dziekuję wszystkim za wsparcie i wyrozumiałość. Była to moja trzecia warka zacierana i do końca nie byłem pewny to już moja taka wada "monka ". Dzisiaj rano przetestowałem to na mące ziemniaczanej i teraz jestem pewny , że skrobi już nie było przynajmniej wskaźnik nie wskazywał .Była to bardzo owocna noc warka plus pierwsze kapslowanie .Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Wiktor Opublikowano 22 Stycznia 2012 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 wrzuciłem do Wikipedii zdjęcia próby jodowej jakby ktoś jeszcze miał wątpliwość Makaron, Shooter, Fidel i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Ponoć przeprowadzanie próby jodowej na kawałku kredy ułatwia odczyt, ale nigdy tego nie próbowałem, bo samą próbę jodową robie może raz do roku (przy bardzo dużych zasypach surowców niesłodowanych) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Odkopując temat zapytam: co się stanie jeśli jednak zostanie skrobia? Może być tak np podczas źle wykonanej filtracji, braku powrotu tych pierwszych litrów itp, dawne patenty pieluszkowe czyli odrobinki przenikną do gotowania. W opracowaniach browarnianych (google) pisze aby podczas gotowania brzeczki wykonać próbę jodową. Jeśli jednak jest ta skrobia zostanie to co będzie po fermentacji? Edytowane 15 Grudnia 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zmętnienie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 I niby (choć nie wiem czy to nie jakaś legenda) ryzyko szybszego zepsucia piwa (z jednej strony skrobia to niby dobre pożywienie dla bakterii, a z drugiej jak one już są to pewnie i tak prędzej czy później zepsują piwo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zmętnienie piwa. Też tak myślałem, temat wczoraj i dziś intensywnie poruszany. W fiolce było mleko i tak pomyślałem o jodynie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krowa Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Ratunku!!! Robie Aipa i to moja pierwsza warka. Zrobilem probe po 20 minutach i nie zabarwilo probki. Wskaznik jest ok, bo maczke ziemniaczana zabarwilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Ratunku!!! Robie Aipa i to moja pierwsza warka. Zrobilem probe po 20 minutach i nie zabarwilo probki. Chcesz żeby za Ciebie filtrować? A tak serio, zmierz np. gęstość czy jest właściwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krowa Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Po filtracji mam 13 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 To po gotowaniu masz szanse załapać się na gęstość zgodną ze stylem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krowa Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) A co z proba jodowa? Zacieralem 70 minut. Dlaczego nie zabarwilo probki? Edytowane 20 Września 2015 przez Krowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 To, że nie zabarwiło oznacza, że wszystko jest ok. Problem by był jakby nadal barwiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krowa Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) Wiem, ze to temat nie na ten watek, ale jestem w trakcie chmielenia, uspokojony jesli chodzi o probe jodowa. Kupilem zestaw, i dostalem 30 gram citra, 30 simcoe, i 30 chinook. Na 60 minut dalem citre, zaraz na 30 dam simcoe, i na 0 chinook. Dobrze? Bo gubie sie. Help! Edytowane 20 Września 2015 przez Krowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Wiem, ze to temat nie na ten watek, ale jestem w trakcie chmielenia, uspokojony jesli chodzi o probe jodowa. Kupilem zestaw, i dostalem 30 gram citra, 30 simcoe, i 30 chinook. Na 60 minut dalem citre, zaraz na 30 dam simcoe, i na 0 chinook. Dobrze? Bo gubie sie. Help! W zestawie instrukcji nie ma? Tam wszystko powinno być napisane... Już pewnie piwo zrobione, na przyszłość polecam przygotować się do warzenia, naszykować sobie wszytko i przemyśleć każdy krok, a nie iść na żywioł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Na 60 minut dalem citre, zaraz na 30 dam simcoe, i na 0 chinook. Dobrze? Bo gubie sie. Help! Na goryczkę dałeś aromatyczną Citrę, a na aromat goryczkowy Chinook Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się