Jump to content

próba jodowa


wiess

Recommended Posts

Cześc mam prośbę o wytłumaczenie praktyczne : mój płyn ma kolor czerwony czy po wkropieniu go do próbki ma sie zrobić słomkowy ?czy jak nie zmienia koloru tylko nadal jest czerwony i miesza się z brzeczką rozjaśniając próbkę to oznacza , że skrobia jest nadal?

Link to comment
Share on other sites

Cześc mam prośbę o wytłumaczenie praktyczne : mój płyn ma kolor czerwony czy po wkropieniu go do próbki ma sie zrobić słomkowy ?czy jak nie zmienia koloru tylko nadal jest czerwony i miesza się z brzeczką rozjaśniając próbkę to oznacza , że skrobia jest nadal?

Brzeczka ma się nie zabarwiać na ciemny kolor, wtedy próba jest negatywna (dla nas to pozytyw).

Im ciemniejsza brzeczka tym odczyt próby jodowej bardziej utrudniony.

Ogólnie jeżeli zacierałeś już piwo i opanowałeś technologię, możesz próbę jodową jak zdecydowana większość piwowarów odpuścić przy standardowych zasypach.

Edited by admiro
Link to comment
Share on other sites

Przeprowadź próbę jodową na rozpuszczonej skrobi ziemniaczanej, Twoje wątpliwości znikną. :smilies:

Sam miałem z tym problem, czy próbka jest dość jasna, czy nie za ciemna, po takim doświadczeniu wszystko wiadomo.

Link to comment
Share on other sites

Dziekuję wszystkim za wsparcie i wyrozumiałość. Była to moja trzecia warka zacierana i do końca nie byłem pewny to już moja taka wada "monka ". Dzisiaj rano przetestowałem to na mące ziemniaczanej i teraz jestem pewny , że skrobi już nie było przynajmniej wskaźnik nie wskazywał .Była to bardzo owocna noc warka plus pierwsze kapslowanie .Dzięki!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Ponoć przeprowadzanie próby jodowej na kawałku kredy ułatwia odczyt, ale nigdy tego nie próbowałem, bo samą próbę jodową robie może raz do roku (przy bardzo dużych zasypach surowców niesłodowanych)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Odkopując temat zapytam: co się stanie jeśli jednak zostanie skrobia? Może być tak np podczas źle wykonanej filtracji, braku powrotu tych pierwszych litrów itp, dawne patenty pieluszkowe czyli odrobinki przenikną do gotowania. W opracowaniach browarnianych (google) pisze aby podczas gotowania brzeczki wykonać próbę jodową. Jeśli jednak jest ta skrobia zostanie to co będzie po fermentacji?

Edited by GB...
Link to comment
Share on other sites

I niby (choć nie wiem czy to nie jakaś legenda) ryzyko szybszego zepsucia piwa (z jednej strony skrobia to niby dobre pożywienie dla bakterii, a z drugiej jak one już są to pewnie i tak prędzej czy później zepsują piwo)

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

 

 

Ratunku!!! Robie Aipa i to moja pierwsza warka. Zrobilem probe po 20 minutach i nie zabarwilo probki.

Chcesz żeby za Ciebie filtrować? ;)

 

A tak serio, zmierz np. gęstość czy jest właściwa?

Link to comment
Share on other sites

Wiem, ze to temat nie na ten watek, ale jestem w trakcie chmielenia, uspokojony jesli chodzi o probe jodowa. Kupilem zestaw, i dostalem 30 gram citra, 30 simcoe, i 30 chinook. Na 60 minut dalem citre, zaraz na 30 dam simcoe, i na 0 chinook. Dobrze? Bo gubie sie. Help!

Edited by Krowa
Link to comment
Share on other sites

Wiem, ze to temat nie na ten watek, ale jestem w trakcie chmielenia, uspokojony jesli chodzi o probe jodowa. Kupilem zestaw, i dostalem 30 gram citra, 30 simcoe, i 30 chinook. Na 60 minut dalem citre, zaraz na 30 dam simcoe, i na 0 chinook. Dobrze? Bo gubie sie. Help!

 

W zestawie instrukcji nie ma? Tam wszystko powinno być napisane... Już pewnie piwo zrobione, na przyszłość polecam przygotować się do warzenia, naszykować sobie wszytko i przemyśleć każdy krok, a nie iść na żywioł.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.