shlangbaum Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Witam po miesiącach nieobecności w piwnym światku. Kolejną edycję konkursu zorganizuje Elroy. Zostawiam mu więc pełną dowolność jeżeli chodzi o ustalenia szczegółowe. W rozmowie telefonicznej ustaliliśmy, że tym razem mój udział ograniczy się do drobnej pomocy organizacyjnej. Życzę powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Trochę się zaplątałem w edycji tego wątku, co spowodowało usunięcie mojego wczorajszego postu. Informację Shlangiego potwierdzam - przejmuję inicjatywę organizacji Krakowskiego Konkursu Piw Domowych (w skrócie KKPD ) Panie i Panowie - oto kategorie konkursowe III Krakowskiego Konkursu Piw Domowych 1 - Milk stout http://www.bjcp.org/2008styles/style13.php#1b 2 - IPA http://www.bjcp.org/2008styles/style14.php#1a 3 - Weizen http://www.bjcp.org/2008styles/style15.php#1a Korzystamy z klasyfikacji BJCP - Shlangi na potrzeby Konkursu uzyskał w tamtym roku zgodę na korzystanie z tej bazy. Ilość butelek 3x0.5l Termin Konkursu - pierwszy lub drugi tydzień marca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 No ELROY życzę również powodzenia no i bogatych sponsorów. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 1 - Milk stout http://www.bjcp.org/2008styles/style13.php#1b Ponieważ spotkałem się z różnymi wartościami max. eksktaktu dla tego stylu piwa, chciałbym explicite napisać, że mają obowiązywac dane z powyższego linku, tzn. 1.060 (14.8 Blg, łącznie z laktozą). Nie ma sprzeciwów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 tzn. 1.060 (14.8 Blg, łącznie z laktozą). Nie ma sprzeciwów? Sprzeciwu nie zgłaszam. Mam tylko pytanie jak przeliczałeś OG na blg, bo korzystając z tego wzoru 1.060 to 15,06 Blg. Różnica niby minimalna, ale pozwala na 15blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 tzn. 1.060 (14.8 Blg' date=' łącznie z laktozą). Nie ma sprzeciwów?[/quote']Sprzeciwu nie zgłaszam. Mam tylko pytanie jak przeliczałeś OG na blg, bo korzystając z tego wzoru 1.060 to 15,06 Blg. Różnica niby minimalna, ale pozwala na 15blg. O, myślałem, że Plato i Blg to tożsame skale, ale chyba nie, bo np. w.g. tej strony: http://www.realbeer.com/spencer/attenuation.html 1.060 to jest nawet 14.7 Plato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 Przy naszych możliwościach pomiarowych to myślę, ze tego aspektu nie należy się trzymać kurczowo. Po pierwsze nie dysponujemy wiarygodnymi sposobami pomiaru (tak do końca), po drugie wliczać do tego surowiec do refermentacji, czy nie. Myślę, że kluczowym pownnien być smak. Osobiście wolałbym dopuszczenie mocniejszych, względnie ekstrakt z widełek bez wliczania laktozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 Przy naszych możliwościach pomiarowych to myślę, ze tego aspektu nie należy się trzymać kurczowo. Po pierwsze nie dysponujemy wiarygodnymi sposobami pomiaru (tak do końca), po drugie wliczać do tego surowiec do refermentacji, czy nie. Myślę, że kluczowym pownnien być smak.Osobiście wolałbym dopuszczenie mocniejszych, względnie ekstrakt z widełek bez wliczania laktozy. Akurat to górne ograniczenie jest dość istotne dla zachowania równych szans - wiadomo, że większe piwo smakuje lepiej. Oczywiście nie ma co rozmierzać go po aptekarsku - dokładność do 0.5 Blg jest wystarczająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 albo się trzymamy tych wytycznych, albo nie. ja przyjmuje blg bez surowca o ciut niższe od skrajnej dla stylu. ile to jest ciut? do 0,5 stopnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 No to jak tak, to tak. Milk stout 11-15°blg (z laktozą) IPA 12-18° blg Wezien 11-13° blg Takie wartości są już zaokrąglone. Ktoś zgłasza sprzeciw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 Według mnie jest ok. Przygotowuję odświeżoną stronkę konkursową, więc jeżeli rzeczywiście nie ma sprzeciwów, to te dane tam się właśnie znajdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 OK. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 31 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 O, myślałem, że Plato i Blg to tożsame skale, ale chyba nie, bo np. w.g. tej strony: Różnica pomiędzy tymi skalami to temperatura pomiaru: dla Ballinga to 20°C a dla Plato to chyba 17,5°C. Dla naszych potrzeb praktycznie można przyjąć, że to to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 2 - IPA http://www.bjcp.org/2008styles/style14.php#1a Czy bedziecie mieli jakies piwo porownawcze? Bo wiele brytyjskich piw okreslane jako IPA nimi nie sa! Wiekszosc IPA, bardziej pasuje do kategorii Premium bitter, albo odmiana bittera summer ale. Jak rowniez ostroznie bo ostatnio bardzo popularne staly sie amerykanskie chmiele, zatem piwa beda przypominaly bardziej American Pale Ale niz oryginalnego English IPA. Prawde mowiac nigdy nie mialem okazji napic sie pradziwego English IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 30 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 czy znane są jakieś szczegóły dotyczące III KKPD? szukam i nie mogłem nic znaleźć nt. np. terminu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 Termin Konkursu - pierwszy lub drugi tydzień marca. Czy wiadomo już jaka jest dokładna data konkursu oraz w jakim terminie należy dostarczyć piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 Pisałem do szefa i ni ma odpowiedzi, a już parę dni minęło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 Mili Państwo. Mam pewne problemy organizacyjne, nie zadział mi również plan awaryjny i chwilowo jestem w kropce..... Postaram się w najbliższych dniach przekazać Wam najświeższe informacje oraz konkrety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 No to już jakiś konkret. Przyznam, że sam nie wiem czy warzyć piwo czy nie, bo jak ma się przesunąć na czerwiec to poczekam jeszcze chwilkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 3 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 (edytowane) Jak się konkurs przesunie, to może Weizena prześlę /to będzie moje drugie piwo:) Więc nie ma tego złego Edytowane 3 Lutego 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 III KKPD na pewno się odbędzie, głęboko w to wierzę, że uda się w marcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Jako, że jadę do Krakowa na giełdę 21-go, mogę przekazać piwa na konkurs organizatorowi. Jeśli ktoś chętny to proszę na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 No to czekam mam już 2 piwa przygotowane.JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 elroy, to może jednak zróg konkurs w czasie giełdy, będzie dużo prościej organizacyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 elroy, to może jednak zróg konkurs w czasie giełdy, będzie dużo prościej organizacyjnie. sorry za lamerskie pytanie, ale o jakiej gieldzie mówisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się