wena Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Fajnie rozpiska chmieli na pewno będzie bardzo pożyteczna. Ja obecnie jak kupuję chmiel i wpisuję go do kartoteki to zaznaczam % ak i czy jest to aromatyczny czy goryczkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 skończyłem przepisywać do worda wszystkie style. Jest już wstępnie sformatowane, każdy styl ma dopisaną temperaturę serwowania, oraz rysunki szklanek. Przy tytułach też jest numer stylu. Teraz będę czytał i "wygładzał" trochę to potrwa bo bądź co bądź to ponad 160 stron. Zmiany będę od razu nanosił na wiki, więc będzie można obserwować postępy prac. Po namysłach stwierdziłem że oprócz 80 stylów BJCP, zbiorę i zamieszczę wszystkie informacje o jeszcze dwóch piwach - grodziskim i bohemskim ciemnym. Spis treści będzie alfabetyczny oraz po stylach - przy zestawieniu wszystkich piw w formie tabeli będzie podana strona z pełnym opisem piwa. Całość będzie zedytowana tak aby wydrukować spiąć i mieć estetyczną książkę, ze spisem treści i z możliwością szybkiego odnalezienia piwo po stylu albo parametrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 No pięknie, na pewno się przyda, czekam zatem z niecierpliwością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 i ujednolicę żeby wszędzie było dwuacetyl, bo raz jest dwuacety. a raz diacetyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Chwalebny to czyn, którego się podjąłeś. Przerobienie tych tłumaczeń na polski to nie lada wyzwanie. Część poprzerabiałem (poznasz łatwo które) ale to kropla w morzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Doprowadzenie jednego wpisu (tych części, które tłumaczyłem) do stanu obecnego zajeło mi blisko 1,5h. Porządna korekta to kolejna godzina. Ja nie dałem rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Chwalebny to czyn, którego się podjąłeś. Przerobienie tych tłumaczeń na polski to nie lada wyzwanie. Część poprzerabiałem (poznasz łatwo które) ale to kropla w morzu. Właśnie patrzę że jest jedno tłumaczenie w którym nic nie trzeba robić nie spodziewajcie się za wiele bo ja jestem prosty inżynier z politechniki a nie polonista z uniwerku. Aczkolwiek postaram się żeby to miało wyraz. Jestem po korekcji piw na A, pewnie jutro poprawię na wiki więc będzie widać efekty mojej pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Chwalebny to czyn' date=' którego się podjąłeś. Przerobienie tych tłumaczeń na polski to nie lada wyzwanie. Część poprzerabiałem (poznasz łatwo które) ale to kropla w morzu.[/quote']Właśnie patrzę że jest jedno tłumaczenie w którym nic nie trzeba robić nie spodziewajcie się za wiele bo ja jestem prosty inżynier z politechniki a nie polonista z uniwerku. Aczkolwiek postaram się żeby to miało wyraz. Jestem po korekcji piw na A, pewnie jutro poprawię na wiki więc będzie widać efekty mojej pracy No ja też inżynier. Ściągnij na nowo robust portera, wczoraj go edytowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 @wsawczuk - życzę powodzenia w zacnym dziele, drukarka już czeka Zaktualizowałem zestawienie. 4 wersje poniżej Czarne - A4: https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0By990U-inDmyYmJjYWY1NjEtOTc2MC00N2RhLTg2YTctMWNhZDVjYWQ1NmJl&hl=pl&authkey=CLTnnOsP Czarne - wszystkie: https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0By990U-inDmyMWNiZDM4YmUtN2Y5NS00YTI0LTk2OWYtZDhlOWE3NTY1NGE3&hl=pl&authkey=CMe6zd0O Białe - A4: https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0By990U-inDmyNWVhNGIyMDYtZjhmMy00NzI3LWI3ZmYtNWY0MGE3ODMxMTQ0&hl=pl&authkey=CNzM7M0P Białe - wszystkie: https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0By990U-inDmyMGI1ZTQ0MTYtMWFlYS00M2U5LTliYjEtMTJmZmQxNWQwMjM5&hl=pl&authkey=CKaCuoMH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 (edytowane) prace trwają i robię jeszcze jedną rzecz, wpisuję synonimy stylów, np.: Belgian Golden Strong Ale - Duvel, Belgian Dark Strong Ale/quadrupel może to nie jest ścisła nazwa stylu, ale sam się na tym naciąłem, bo praktycznie nikt nie używa Belgian Dark Strong Ale, tylko wszyscy mówią quadrupel i na początku sprawiło mi to sporą trudność. ED: i jeszcze mierzi mnie strasznie forma "coś tam coś tam są powszechnie używane" dla mnie taki szyk jest strasznie trudny do czytania, dlatego wszystko przestawiam moim zdaniem na bardziej ludzki. Edytowane 18 Listopada 2010 przez wsaczuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 I jak tam prace? Moja drukarka nie może się doczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Chyba wszystkie forumowe drukarki w blokach startowych - ja kupiłem grubsze kartki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 no poprawianie tego tekstu żeby było po polsku nie jest proste, teraz miałem więcej zajęć ale za 2 h mam ostatnie zlaiczenie i będę miał trochę wolnego czasu to przysiądę nad tym. Na pewno będzie gotowe na szkolenie sędziów organizowane przez PSPD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 no poprawianie tego tekstu żeby było po polsku nie jest proste, teraz miałem więcej zajęć ale za 2 h mam ostatnie zlaiczenie i będę miał trochę wolnego czasu to przysiądę nad tym. Na pewno będzie gotowe na szkolenie sędziów organizowane przez PSPD. I jak prace? Zapytuję, bo mam jeszcze drukareczkę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilko Opublikowano 19 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Też byłbym na to chętny. Co jakiś czas zaglądam z nadzieja że może już się pojawiło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 po wielu naciskach z różnych stron gonię prace nad opracowaniem, na chwile dzisiejszą jest po korekcji ponad 100 stron tekstu ze 166, potem pozostanie tylko trochę prace redaktorskich. Na szkolenie sędziowskie PSPD powinno być gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Prawdopodobnie dziś zakończą się prace nad przewodnikiem. Aczkolwiek najpierw trafi przed oczy członków komisji ds certyfikowania sędziów, a po akceptacji do szerszego grona piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Ech, już nie mogę się doczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 poradnik ma prawie 41 000 słów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Prawdopodobnie dziś zakończą się prace nad przewodnikiem. Aczkolwiek najpierw trafi przed oczy członków komisji ds certyfikowania sędziów, a po akceptacji do szerszego grona piwowarów. Na jakim etapie jet proces akceptacji? My (szersze grono piwowarów) czekamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 jest tak że są kwestie prawne co do upublicznienia tłumaczenia BJCP, teoretycznie powinno BJCP wyrazić zgodę. Po za tym nadal jest sporo błędów które powoli są eliminowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 jest tak że są kwestie prawne co do upublicznienia tłumaczenia BJCP, teoretycznie powinno BJCP wyrazić zgodę. Po za tym nadal jest sporo błędów które powoli są eliminowane. Czyli najdłuższy proces jeszcze trwa. Uzbrajam się zatem w cierpliwość. Dzięki za informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 ostatnio wyłapałem rozbieżności w gęstościach z OG na blg od razu poprawiłem w wiki, ale takich rzeczy może być sporo. Kursanci dostali swoje wersje z prośbą o raportowanie błędów, na razie się nie odezwali więc może nie jest tak źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Po za tym nadal jest sporo błędów które powoli są eliminowane. Szkoda,że nie było chętnych jak ja się tym zajmowałem. Łatwiej by było podzielić prace na poszczególne etapy. Swoją drogą jako osoba,która zapoczątkowała pomysł tłumaczeń nie mam nawet wglądu na to co się dzieje dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 prace trwają i robię jeszcze jedną rzecz, wpisuję synonimy stylów, np.: Belgian Golden Strong Ale - Duvel, Belgian Dark Strong Ale/quadrupel może to nie jest ścisła nazwa stylu, ale sam się na tym naciąłem, bo praktycznie nikt nie używa Belgian Dark Strong Ale, tylko wszyscy mówią quadrupel i na początku sprawiło mi to sporą trudność. Hmm... kto mi wyjaśni jak to jest z tym quadruplem? Czy na pewno jest to piwo w stylu Belgian Dark Strong Ale? W BJCP przy 18E Belgian Dark Stron Ale jest w komentarzu że: Piwo typu Barleywine (na przykład Scaldis/Bush, La Trappe Quadrupel, Weyerbacher QUAD) [...]powinny być wystawione w kategorii Belgian Specialty Ale (16E), a nie w tej kategorii. i automatycznie w 16E Belgian Specialty Ale pojawia się: Jest to szeroka kategoria dla belgijskich piw, które nie pasują do innych belgijskich kategorii.[...] Niektore style ktore wpadaja w ta klasyfikacje :Belgian-style Barleywines Trappist Quadrupels Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się