pavulonek Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 A w jaki sposób brzeczka przepływa przez taką długą spiralę ponacinaną z dołu? Boję się, żeby nie było tak, że zrobię długą rurę, a wszystko i tak będzie wpływać do niej w ostatnim, najniższym odcinku. No bo skoro jest ponacinana, to nie będzie jakby wypływać? Co innego w jednej płaszczyźnie, gdzie wszędzie jest takie samo ciśńienie. Dobrze rozumuję? Myślałem o czymś takim 1) lub 2)"na bogato" (pogrubione miejsca to trójniki) : Ilość materiału nie gra roli, kupiłem pex 16 w promocji po 1,25zl Tylko znów problem: czy pakować trójniki do zacieru czy lepiej z jednego kawałka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Wydaje mi się że jednak przepływa, łatwiej brzeczce znaleźć ujście w rurce niż w zbitym złożu, ale pewnie na w jednej płaszczyźnie nie będzie takich dylematów. Czyszcząc rurki, młóto było w każdym odcinku filtratora - znaczy że coś tam wlatywało. Pamiętaj żeby filtrator był rozbieralny / przydatne przy czyszczeniu / . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Jeżeli rurka PE-Xc/Al/PE posiada atest PZH tzn. że może mieć kontakt z brzeczką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Może ten typ. http://www.domotek.pl/instalacje-co-i-woda/415-rura-pe-x-al-pe-25x25-tigris-alupex.html?ref=&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2012-11&utm_content=3141260320#nclid=d4bcc77df22065f15c7d0935a00738de Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 (edytowane) Może ten typ. http://www.domotek.p...c7d0935a00738de Dokładnie taką mam. Edytowane 11 Listopada 2012 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 (edytowane) Skoro ma atest PZH to znaczy że nadaje się do kontaktu z żywnością. Edytowane 11 Listopada 2012 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekch2 Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Trójniak jest po drugiej stronie bo w ten sposób jest łatwiej położyć filtrator płasko na dnie coolera. Ja zastosowałem inne rozwiązanie, gdzie trójniak jest po środku w literze "T" i sciąga brzeczke równomiernie z dwóch przeciwnych punktów filtratora. Zrobiłem sobie taki sam filtrator, tylko mam na każdej rurce nacięcia co 5 mm, używam 6 lat i żyję, z tymi atestami przesadzacie, rurka jest hydrauliczna do ciepłej wody (tzn. 150st) nacięcia zrobiłem brzeszczotem, i złożyłem bez kleju, po każdej filtracji rurki rozbieram i składam do pudła. Nie wiem czemu ktoś robi problem z tych rurek, system sprawdza się n 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 ...rurka jest hydrauliczna do ciepłej wody (tzn. 150st)... Może ja się nie znam ale w jakiej instalacji stosuje się takie rurki przy 150°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Raczek maksymalnie do 90 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Chyba koledze się pomyliło z chwilową maksymalną temperaturą pracy tj. 105°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 A ja odpuściłem plastik na rzecz miedzianych rurek. Ciekawe, czy taki kształt będzie ok... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_r_e_k Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Panowie mam takie pytanie czy porysowana miedź wiadomo podczas piłowania czy wyrównywania zadziorów papierem ściernym daje jakieś negatywne posmaki metaliczne czy na tym etapie jest to zupełnie nieszkodliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Cześć. Nie daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Czytając ten temat zrobiłem obie taki oto filtrator ale mam wątpliwości jak go podziurawić... 1. Brzeszczot, gumówka czy wiertarka? 2. Jak gęsto i jak duże otwory? 3. Z dołu czy z góry a może z tej i tej strony? 4. Ja pozbyć się po nacięciach/ odwiertach tych farfocli/ zrębek? Dzięki! Edytowane 22 Stycznia 2014 przez pampi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Według mnie: 1 lisi ogon, brzeszczot, 2 nie otwory a szczeliny w ilości zależnej od upodobań (zawsze można zrobić ich więcej), 3 u dołu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Brzeszczot od dołu co centymetr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Czytając ten temat zrobiłem obie taki oto filtrator ale mam wątpliwości jak go podziurawić... Czy ten pojemnik jest podgrzewany od dołu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Czytając ten temat zrobiłem obie taki oto filtrator ale mam wątpliwości jak go podziurawić... Czy ten pojemnik jest podgrzewany od dołu? Nie, no zwykły fermentor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Co jest lepsze przy filtratorze miedzianym ponacinać od dołu rowki brzeszczotem - lub powiercić od dołu malutkie dziurki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Ponacinać szczeliny, otwory łatwiej jest zapchać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Też coś kiedyś zmajstrowałem Dobrze działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Witam. Mam zamiar zabrać się za zrobienie filtratora rurkowego z rurek plastikowych. W moim wypadku filtrator z oplotu się nie sprawdził i mam zamiar zrobić w końcu coś co będzie działać i filtracja nie będzie trwała 3h... W związku z tym mam dwa pytania: 1. Po której stronie powinienem naciąć rowki? Teoretycznie od dołu ale spora ilość piwowarów prezentuje również filtratory z nacięciami od góry. Może mix - na dole i na górze? Ma to jakieś znaczenie czy nie ma to większego wpływu? 2. Jest jakiś sprawdzony sposób aby połączyć rurki np poprzez trójnik z kranikiem? Najłatwiej chyba będzie użyć jakiejś giętkiej rurki plastikowej i połączyć to z kranem poprzez złączkę, zgadza się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) 1) A jak pokazać nacięcia zrobione od dołu robiąc zdjęcie od góry ? (nacięca mają być od dołu) 2) W tym systemie rurkowym do ciepłej wody jest przejścia na gwint i za jego pomocą można szczelnie przejść na kranik. Edytowane 6 Marca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Miedziane rurki pukniesz punktakiem i po problemie. Prymitywna konstrukcja ale skuteczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 1) A jak pokazać nacięcia zrobione od dołu robiąc zdjęcie od góry ? (nacięca mają być od dołu) 2) W tym systemie rurkowym do ciepłej wody jest przejścia na gwint i za jego pomocą można szczelnie przejść na kranik. Miedziane rurki pukniesz punktakiem i po problemie. Prymitywna konstrukcja ale skuteczna. Taka oczywista sprawa z tymi fotkami, że na to nie wpadłem nawet Teraz wszystko jasne, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi