leech Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Macie prosty i szybki sposób na zrobienie startera od zera ze słodu? Mam mieszadło magnetyczne, na ile części mogę podzielić drożdże WB-06 na pojemność słoika 1,7l (warka 20l)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 (edytowane) A nie lepiej użyć całości bez startera, a do następnej warki użyć gęstwy? Edytowane 8 Grudnia 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Niektórzy sypia połowę torebki bez startera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 suche dodawaj bez startera. Rozpuść najwyżej wcześniej w letniej wodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zrobiłbym tak ale walczę z wyeliminowaniem posmaku jabłkowego, które miałem w dwóch ostatnich warkach pszenicznych na 3068. Myślę, że to jakieś dzikusy mi się przyplątały (niezależnie od zacierania Blg schodziło do 1). Chcę dokładnie zdezynfekować sprzęt, a głównie kranik, który jest u mnie podejrzanym nr 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 (edytowane) Jeżeli chcesz wyeliminować posmak jabłkowy, to na początek obniż temp. fermentacji burzliwej. edit zapodam jeszcze co Kunze pisze na ten temat: Zawartość aldehydu w piwie zwiększają: - intensywna fermentacja - podwyższona temperatura fermentacji głównej - zwiększona dawka drożdży - fermentacja główna pod podwyższonym ciśnieniem - zbyt słabe natlenienie brzeczki oraz infekcje Usuwanie wytworzonego aldehydu wspierają: - wszystkie zbiegi poprawiające dofermentowanie i dojrzewanie - podwyższenie temp. dojrzewania - dobre napowietrzenie brzeczki nastawnej - zwiększenie ilości komórek drożdżowych w zawiesinie podczas dojrzewania Edytowane 8 Grudnia 2011 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Jeśli to jakaś poważniejsza infekcja która przeniosła się z gęstwą to inna bajka, ale może poczytaj Aldehyd octowy - przyczyny ?. Tak wysokie odfermentowanie na tych drożdżach wskazuje jednak na infekcję, ale nie wiem jak zacierałeś i następną przyczyną może być złe wskazanie termometru w przedziale temp. działania enzymów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 To chyba jednak ten aldehyd z tymże odpada wysoka temperatura fermentacji, napowietrzenie i chyba infekcje bo piwo jest smaczne. Zostaje zbyt duża ilość drożdży - podczas pierwszej fermentacji wylazły, a przy drugiej zahaczały o dekiel. Mam jeszcze jedną warkę na burzliwej (9 dzień) z takim samym objawem. Przetrzymać ją dłużej czy dodać jeszcze drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Po co chcesz dodawać drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Po co chcesz dodawać drożdży? Cytuję z postu mateosa: "- zwiększenie ilości komórek drożdżowych w zawiesinie podczas dojrzewania" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Podejrzewam, że masz tam wystarczającą ilość drożdży, a może nawet za dużą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Na czym polegają zabiegi poprawiające dofermentowanie i dojrzewanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Jeżeli Twoje piwo osiągnęło 1°Blg to znaczy, że odfermentowało bardzo głęboko i zabiegów, mających na celu dokończenie fermentacji, stosować nie musisz. Gdybyś kiedyś w przyszłości musiał to masz tu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 (edytowane) Podczepie się pod temat. Właśnie zacieram RISa Planuje 18 litrow 24 plato Gestwa z s04 wygląda mi podejrzane. Mam torebkę US05 w lodówce. Myślicie że jednodniowy starter z jednej paczki da radę? Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Edytowane 14 Lutego 2017 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Podczepie się pod temat. Właśnie zacieram RISa Planuje 18 litrow 24 plato Gestwa z s04 wygląda mi podejrzane. Mam torebkę US05 w lodówce. Myślicie że jednodniowy starter z jednej paczki da radę? Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Trochę, krótko ale jak nie masz wyjścia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 (edytowane) Starter z US05 to ostateczność. Jak już napisałem w innym temacie, mam grodziskie na s04. Piwo pachnie ładnie, w smaku ok Ale niepokoją mnie te skupiska piany. Co o nich sądzisz? PS: Zebrałem ten "film" do słoika i postawiłem koło kaloryfera, zobaczę czy coś z tego zacznie rosnąć Edytowane 14 Lutego 2017 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 To pewnie pleśń. W słoiku nic nie urośnie bo jest tlenowa. I jak to pleśń to całość do wylania bo jest juz w całości. Mogły się wytworzyć jakieś toksyny. Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 To nie jest pleśń, ale wygląda niepokojąco. Niestety nie jestem w stanie stwierdzić co to dokładnie - może to resztki piany po drożdżach, a może już zalążek infekcji. Moim zdaniem spokojnie butelkuj, ale gęstwę dla spokoju do kible. Tak jak pisałeś lepiej nie używać takiej gęstwy niż się martwić. Co do startera na US-05 - może być za mało czasu - dolicz lag itp. Pewnie zadasz te drożdże w fazie wysokich krążków ale jednak RIS 18 litrów -24 blg potrzebuje około 250 ml zdrowej gęstwy czyli około samych 4-5 saszetek drożdży. Zastanów się czy nie przestawić warzenie RIS-a a zrobić jakieś lekkie piwo na rozruch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 To białe to małe skupiska piany. Poruszaj delikatnie wiadrem to zobaczysz że się rozproszą. Jeśli zapach piwa i smak jest ok, gęstwy możesz spokojnie użyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Nie mogę znaleźć, ale jeśli to Ty pisałeś, ze to 10 dzień fermentacji, to tym bardziej kierowałbym się ku opcji, że to resztki piany po fermentacji. Jeśli dobrze pachnie i smakuje, to gęstwy też bym użył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się