Rageofhonor Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) Jak to dobrze że żyjemy w Polsce. W przeciwieństwie do Austrii czy Szwajcarii trzeba w Niemczech spełniać określone wymogi. Co prawda nie trzeba mieć żadnego zezwolenia jednak: Każdy obywatel Niemiec może w roku kalendarzowym uwarzyć tylko 200 litrów piwa bez żadnych konsekwencji podatkowych. Jeśli jednak ktoś wytworzy więcej niż 200 litrów w roku kalendarzowym musi zapłacić podatek. W 2010 wynosił on 0,787 Euro za hektolitr. Dla małych browarów jest zniżka, do 5000 hektolitrów to tylko 0,4407 Euro podatku. Wysokość podatku w sumie zależy od produkowanej ilości i wysokości BLG. Warzenie musi być w Niemczech dzień wcześniej zameldowane do odpowiedniego organu państwowego. Trzeba prowadzić dokładny protokół dla urzędów. To jest chore Niemcy potrafią odebrać ludziom całą przyjemność z warzenia piwa. Edytowane 5 Marca 2012 przez Rageofhonor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 A warzenie jak? Bo ja akurat nie ważę, jak chcę wiedzieć ile mam kilo w wiadrze to mierzę objętość i wyliczam sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 1 - dlaczego w dziale dla artykułów i opracowań 2 - po co pogrubionym tekstem 3 - ważenie ? 4 - no jest to fakt znany, ale nie słyszałem, żeby piwowarzy niemieccy czuli się jakoś uciśnieni. Przenoszę do hydeparku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 "0,787 Euro", nie mogli do jednego euro zaokrąglić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 A najlepsze jest to, że urzędników niemieckich mało obchodzi czy uwarzysz 200litrów czy 400. 40 warek masz na koncie i jeszcze nie wiesz jak się piszę WARZYĆ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Sorry za błąd. Pisałem ten tekst w Wordzie i mi automatycznie poprawił. A czcionka była pogrubiona bo edytor na stronie świrował. Najpierw miałem czcionkę 36 a potem html. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Przepraszam za złą kategorię ale nie wiedziałem dokładnie gdzie to dać. Dzięki za wybranie właściwej kategorii. Przelicznik jest też ciekawy bo powyżej 200 litrów to się liczy tak ilość nadmiernych hektolitrów x BLG x podatek= kwota do zapłacenia 1x12x 0,4407=5,29 Euro Nie wiem dokładnie czy wtedy dodatkowy litr też będzie tyle kosztował. Mają na to specjalny formularz który trzeba wypełnić. Jeden facet nawet pisał że urząd mu nawet przysłał urzędnika który skontrolował jego zakątek piwowarski. Niemieccy urzędnicy chyba się nudzą i nie mają nic innego do roboty niż utrudnianie życia piwowarom domowym. Ciekaw jestem ile ludzi się nawet nie przyznaje że warzą piwo w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) A to ja mam jakiegoś dziwnego worda, bo mi nie przerabia. Niespełna 1 euro za 100 litrów? Uważasz, że to dużo? Przy standardowych warkach 20 litrów raz w tygodniu da to niespełna 8 euro rocznie. Chyba, że nie wyłapałem sarkazmu w temacie, to przepraszam. edit: Wyjaśnienia zasad obliczania trochę zmieniają, acz uważam, że to nie są kosmiczne pieniądze jak na 100 litrów piwa. Edytowane 5 Marca 2012 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Kopyr kiedyś coś wyskrobał Więc podaję link jako uzupełnienie. http://www.piwo.org/topic/5325-po-ile-sprzedawalibyscie-swoje-piwo/page__view__findpost__p__109639 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Może to nie jest dużo jak na 100 litrów piwa jednak to zbędna biurokracja i dodatkowe koszty. To mi wadzi w tym wszystkim. Państwo boi się pewnie że jak wszyscy zaczną warzyć to im spadną dochody z akcyzy. Robię piwo dla przyjemności nie chcę: dodatkowo myśleć o tym czy przypadkiem nie przekroczyłem limitu, wypełniać jakiś mało jasnych formularzy, meldować w urzędzie że będę robił piwo, ponosić dodatkowych kosztów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 "Niemcy to wolny kraj w którym nic nie wolno" Słowa moje wuja mieszkającego w Niemczech.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) Przepisy przepisami, ale kto komu każe coś zgłaszać? Mam znajomego Niemca w Bawarii, którego sąsiedzi we wsi warzą piwo i na pewno przekraczają 200 litrów rocznie i nic nie zgłaszają, a co za tym idzie nic nie płacą, a moje pytanie na ten temat skwitowali uśmiechem. Wbrew pozorom Niemcy też czasem przedkładają racjonalizm nad przepisy. To jest chore Niemcy potrafią odebrać ludziom całą przyjemność z warzenia piwa. Ja tego tak nie odbieram. Jak dla mnie mogą sobie takie coś wprowadzić w Polsce. Nawet będzie większa przyjemność - jest ryzyko, jest zabawa. Edytowane 5 Marca 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Cieszę się, że ktoś to poruszył. Wobec ciągłego narzekania, że u nas tak źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Mam znajomego Niemca w Bawarii, którego sąsiedzi we wsi warzą piwo i na pewno przekraczają 200 litrów rocznie i nic nie zgłaszają, a co za tym idzie nic nie płacą, a moje pytanie na ten temat skwitowali uśmiechem. Wbrew pozorom Niemcy też czasem przedkładają racjonalizm nad przepisy. Większość osób z którymi rozmawiałem w Bawarii nie określało siebie jako Niemców. Bawarczycy czują się Bawarczykami- obywatelami Niemiec, ale nie Niemcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 jeśli te stawki są prawdą to akcyza w Niemczech jest 2 razy niższa niż u nas. A dla małych browarów 4 razy niższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 I co Cię w tym dziwi? W Niemczech przy ich kosztach robocizny, piwo w dyskoncie potrafi kosztować około 1 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 a ile tam osób pracuje w browarze? przy produkcji ? 5? 10 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 I co Cię w tym dziwi? W Niemczech przy ich kosztach robocizny, piwo w dyskoncie potrafi kosztować około 1 zł. 0,25ojro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Mnie się udało rewelacyjne piwko kupic za 0,4ojro. Naprawdę było dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 a ile tam osób pracuje w browarze? przy produkcji ? 5? 10 ? Te które odwiedzaliśmy we Frankonii 1-2 osoby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Te które odwiedzaliśmy we Frankonii 1-2 osoby. łącznie z rozlewem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Tak. W Mahr'sie nie pracuje więcej niż 5 osób łącznie z piwowarem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 rozmawiałem z paroma osobami i zauważyłem tendencję do przeciążania linii rozlewniczych - menadżerowie żeby się popisać puszczają linie na 120% ale przez zgrzyty linia pracuje z wydajnością 60% podczas gdy na 100% pracowałby z wydajnością 95%. A żeby przywrócić sprawność po każdym zgrzycie podczas zmiany są utrzymywanie duże ekipy mechaników. Widać co kraj to obyczaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 We frańkońskich to raczej cięzko o menedżerów, bo tam właściciele wszystkiego doglądają i sami pracują w browarze. Widziałem linię rozlewniczą w Faesli, pracowała bardzo powoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 We frańkońskich to raczej cięzko o menedżerów, bo tam właściciele wszystkiego doglądają i sami pracują w browarze. Widziałem linię rozlewniczą w Faesli, pracowała bardzo powoli. no właśnie mam kolegę który pracuje w korporacji - nie powiem jakiej i przy czym - nie spożywka. Menadżerowie są rozliczani np z prędkości butelkowania. I co z tego że nastawią linię do butelkowania na 150 butelek jak linia popracuje parę sekund i rozwali butelkę i trzeba zatrzymać linię na parę minut, a przy 110 butelkach linia będzie pracować bez przestojów, ale menadżer jest rozliczany z tego i zmusza ludzi do podkręcania maszyn żeby dostać premię mimo że tak naprawdę linia zabutelkuje mniej... A jak jakiś pracownik ma swój rozum i mówi że tak będzie gorzej i nie zmieni parametrów to go zwalniają dyscyplinarnie za niewykonywanie poleceń przełożonego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się