Kamilo Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Ja bym się bał na 15L dać 200g cukru, wylicz na wcześniej wspomnianym kalkulatorze pewnie wyjdzie ok 110g. przy nagazowaniu ok v2,6-2,7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Moje doswiadczenie , aczkolwiek niewelkie , również mi podpowiada, że ilośc 200gr na 15 l to za duzo, ale moze ktos to piwo warzył i ono ma mieć taki charakter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Moje doswiadczenie , aczkolwiek niewelkie , również mi podpowiada, że ilośc 200gr na 15 l to za duzo, ale moze ktos to piwo warzył i ono ma mieć taki charakter? No nie wiem czy piwo powinno mieć charakter granatów ręcznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 oj tam..nie badz taki..wybuchowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 a jak chłopaki chcą się rozerwac... to co??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Używa ktoś butelek bezzwrotnych? Wydają się być lżejsze od standardowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Tak można używać, tylko trzeba pamiętać ze nie wybaczają błędów, są wykonane z cieńszego szkła. Kiedy piwo będzie przegazowane, one idą na pierwszy "ogień". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 30 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Ten kalkulator ma przepis na granaty, jeśli chodzi o weizeny. Przy naszym wykorzystaniu butelek (rotacja, wielokrotne używanie, mikropęknięcia) ja staram się nie przekraczać 3 vol. co2. Raz się oszukałem przez ten kalkulator, piliśmy warkę w tempie ekspresowym (dwie butelki wybuchły w drobny mak, na szczęście w skrzynce i nikogo nie było w pobliżu) Piwo wyszło mocno nagazowane, ale na pewno nie przegazowane, zostały mi jeszcze dwie butelki z tej warki, granatów na szczęście nie było, wszystkie butle wytrzymały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Odświeżę temat o ilosci cukru do refermentacji.. Korzystając z receptur staram sie trzymać opisywanego reżimu postępowania.. (no moze nie ortodoksyjnie... ale pilnować założen ) W ksiązce "Znakomote piwa... receptury.. " znajduje sie przepis! na piwo pod nazwą "Lipa z Miodem" i wynik zacierania to 15l piwa... ale autor tegoż dodaje że do refermentacji potrzebne 200g (sic!) cukru. Zwracam sie z pytaniem do sznownych forumowiczów : Czy ktos juz takie piwo warzył , i czy te 200 gram na 15 litrów to czy aby nie za dużo?? Ja obawiam sie granatów... no chyba że ma być WYPITE w trzecim tygodniu po uwarzeniu.. Po kilku tygodniach już jestem odrobine bardziej doswiadczony.. aż do butelkowania wahałem się co do ilości uzycia cukru... nawet pozwoliłem sobie odszukać jednego z autorów tejże ksiązki i w rozmowie telefonicznej zastrzegała sie ,że właśnie ilosc 200g na 15 l jest odpowiednia.... i akuratna. A ja uparłem sie ... i użyłem 120g i teraz mam piwo.. w smaku dobre a co do nagazowania myslę ze 90-100 byłoby odpowiedniejszą ilością.. Piwo jest mocno nagazowane ale w normie.. leję sie do szklanki ... a nie sufit.. Wniosek (jesli mozna go mieć.. ) przepis przepisem ale weryfikujmy je jeszcze . dla mnie jest to o tyle trudne ze jestem dopiero na początku drogi.. dwadzieścia kilka warek za mna .. dopiero zaczynam rozumiec niuanse tej zabawy.. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Za chwilę będę butelkował Schwarzbiera, a że to jest mój pierwszy lager nie mam punktu odniesienia. Z tego co słyszałem do lagera trzeba sporo mniej cukru. Wrzuciłem w kalkulator do obliczania surowca do refermentacji i przy 21 litrach, nagazowaniu na 2,3 vol i refermentacja w 13°C wyszło, że 110 gram cukru. Będzie dobrze, czy może trochę za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Ja daję wedle kalkulatora. Piwa są nagazowane odpowiednio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Czyli 110 gram cukru to jest w miarę normalna ilość cukru na 21 litrów lagera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 TEMPERATURA!!!? Co ja wróżką jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 TEMPERATURA!!!? Co ja wróżką jestem Temperatura refermentacji 13°C. Jejski strona wcześniej Nie czytałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Nie czytałem . Kalkulator Jacka i jeśli chcesz długo trzymał to dałbym 2,1V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 110g dla lagera wygląda OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Na pewno nie będzie za dużo, oczywiście jeśli piwo jest dofermentowane, czyli BLG jest już niezmienne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Za radą Jejskiego zmniejszyłem do 100 gram. Piwko już w piwnicy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Temperatura refermentacji 13°C. W kalkulatorze podajemy temperaturę butelkowanego piwa, a nie refermentacji - gwoli ścisłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Dlaczego? Możesz rozwinąć? Zawsze słyszałem, że refermentacji, a może chodzi o temperaturę którą piwo zdąży osiągnąć w czasie butelkowania, żeby określić ile CO2 zdąży uciec w czasie butelkowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Cześć. Dlaczego? Możesz rozwinąć? Bo na podstawie tej informacji program ma dane ile CO2 jest już rozpuszczone w piwie po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 (edytowane) Cześć. Dlaczego? Możesz rozwinąć? Bo na podstawie tej informacji program ma dane ile CO2 jest już rozpuszczone w piwie po fermentacji. dokładnie tak, ilość rozpuszczonego CO2 jest ściśle związana z temperatura rozlewanego piwa, więc im cieplejsze jest rozlewane piwo tym więcej składnika do refermentacji Edytowane 10 Lutego 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Czyli tu bardziej ma znaczenie temperatura do której piwo zdąży się nagrzać w czasie butelkowania. Czy proces odgazowania CO2 jest natychmiastowy i przy podniesieniu temperatury piwa powiedzmy o 1°C od razu proporcjonalnie zawartość rozpuszczonego CO2 jest mniejsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 o ile pamiętam lekcje fizyki to tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panszpik Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Zestaw kalkulatorów (w tym "kalkulator Jacka") w wersji online, jeśli ktoś nie używa Windowsa. http://hbd.org/cgi-bin/recipator/brew/widgets/intro.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się