Skocz do zawartości

Browar Undeath czyli warzone na uboczu w Bytomiu Odrzańskim


Rekomendowane odpowiedzi

01.04.2022
warka 352 Brown Ale (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pale Ale 4 kg
  • Bestmalz Pils - 2,5 kg
  • Bestmalz pszeniczny - 0,5 kg
  • Bestmalz Special X - 0,4 kg
  • Karmel 600 - 0,2 kg
  • Czekoladowy Castlemaltings - 0,2 kg
  • Zeus 13,9% - 25 g
  • Cascade pl -50g
  • Simcoe - 23 g
  • Drożdże:  1450 Dannys Favorite i 090 SDS

 

Śrutowanie: ponad 9 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego. bez modyfikacji

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 30l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 35 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 70':

FWH  Zeus 30 g

40' Cascade pl 25 g

0' w 75C 25 g Cascade pl i Simcoe Pl

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 14 blg przy wydajności 68% oraz IBU 29

Odczyt z refraktometru: 14,6 Brix

SG: OG - 1.057

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 40 minut około 150 litrów.

 

FERMENTACJA: 

352.1 20 litry Dannys Favorite

Planowana burzliwa:
19C-14 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

352.2 19 litrów SDS

Planowana burzliwa:

19C -14 dni

Cicha: ??

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 6 h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

16.07.2022
warka 353 APA (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pale Ale - 8 kg
  • Zeus 13,9% - 30 g
  • Cascade pl, Ahtanum, Citra, Jaryllo - po 25 g
  • Drożdże:  US-05,  090 SDS

 

Śrutowanie: ponad 8 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego i 4 g chlorku wapnia

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 30l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 35 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 70':

FWH  Zeus 30 g

0' w 75C 25 g Cascade pl, Ahtanum, Citra, Jaryllo

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 40l o gęstości 13 blg przy wydajności 68% oraz IBU 32

Odczyt z refraktometru: 13,5 Brix

SG: OG - 1.054

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 40 minut około 150 litrów.

 

FERMENTACJA: 

353.1 20 litry Us-05

Planowana burzliwa:
19C-14 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

353.2 19 litrów SDS

Planowana burzliwa:

19C -14 dni

Cicha: ??

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 6 h

- Przerobiłem nareszcie łączenie filtrator kran :) Zakupiłem śrubunek na sztywne połączenie i tadam, filtruje się o wiele lepiej - brak zerwania lustra brzeczki, przez zasyssanie bokiem. Polecam.

20220716_102255.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Przelałem do kega warka 353.2 - na SDS wcześniej miała cichą z dodatkiem po 25 g Simcoe,  Ahtanum, Citra, Jaryllo. Pachnie dobrze chmielowo - infekcji jak na razie brak.  Warka 353.1 na US-05 wylądowała na cichej do 4C z dodatkiem  50 g Ahtanum, 25g Citra i 10 g Jaryllo. Będzie bujane wiadrem codziennie. Fermentor stoi w lodówce. 

 

Dziś spiłem Brown ale z kega - później zlany na Dannys Favorite i poszło mi w kwas... Nie wiem już czy nie domyłem kega czy wcześniej się coś działo - zła passa się ciągnie i w tym piwie. Cały sprzęt jest sodowany i chlorowany - niestety mam zły czas ostatnio w browarze domowym i jak nie apteka w AIPA to tutaj kwas na maksa, choć dalej jest ciekawe piwo XD No nic drożdże wylane, węże wymienione, wiadra zalane chemią mocną.

 

W przyszłym tygodniu plan jest warzyć zbożową AIPA - wykorzystać resztki słodu jakie zostały (w tym żytni i pszenice), a potem czas coś domówić na sezon lagerowy - dawno nie było marcowego i koźlaka ;) W trakcie chce zlać lambiki swoje i zalać nowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
W dniu 13.09.2022 o 22:27, Symonides napisał:

 Jarrylo...testowałeś już jakieś piwo z tym chmielem? Idzie bardziej w banan i goździk czy jednak nowofalowo?? 

 

BTW. :D Dobrze, że mi przypomniałeś. Czas nastawić jakieś dolniaki ;)

Na dużych garnkach używałem go do American wheata. Nie jest jakiś super aromatyczny ale ujdzie. Dawał takie owocki cytrusowe - mandarynka w tronę tropików. Bardziej mi podpasowała Azzaca od niego. 

 

Zlałem APA do kega. Smak i zapach ok.

 

Niestety nie wypaliło warzenia AIPA - drożdże pokryły się błoną w słoiku :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

23.10.2022
warka 354 Hazy APA (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pale Ale - 7 kg
  • Bestmalz Wheat - 1 kg
  • Carahell - 0,4 kg
  • płatki owsiane 0,4 kg
  • Zeus 14,5% - 40 g
  • Cascade pl- 50 g
  • Simcoe- 50 g
  • Drożdże: FM -13,  090 SDS

 

Śrutowanie: ponad 8,5 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego i 4 g chlorku wapnia

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 30l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 35 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 70':

FWH  Zeus 40 g

0' w 75C 50 g Cascade pl, Simcoe

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 13 blg przy wydajności 68% oraz IBU 40

Odczyt z refraktometru: 13,5 Brix

SG: OG - 1.054

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 40 minut około 150 litrów.

 

FERMENTACJA: 

354.1 23 litry FM-13

Planowana burzliwa:
19C-14 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

354.2 20 litrów SDS

Planowana burzliwa:

19C -14 dni

Cicha: ??

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 6 h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

?.12.2022
warka 355 Stout i Milk Stout (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pale Ale - 7 kg
  • Karmelowy 300 - 0,4 kg
  • Carafa III - 0,3 kg
  • Pszeniczny - 0,3 kg
  • Czekoladowy Fawecett - 0,15 kg
  • Zeus 14,5% - 25 g
  • Cascade pl- 50 g
  • Simcoe- 50 g
  • Laktoza 500 g
  • Drożdże: FM -13, 

 

Śrutowanie: ponad 8,15 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego 

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 30l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 35 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 70':

FWH  Zeus 25 g

5' 25 g Cascade pl, Simcoe

0' w 75C 25 g Cascade pl, Simcoe

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 12,5 blg przy wydajności 68% oraz IBU 25

Odczyt z refraktometru: 13 Brix

SG: OG - 1.050

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 40 minut około 150 litrów.

 

FERMENTACJA: 

355.1 21 litry FM-13

Planowana burzliwa:
19C-14 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

355.2 21 litrów FM-13 - Milk Stout - dodana laktoza do wiadra 500 g

Planowana burzliwa:

19C -14 dni

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

Piwa już w kegach.

 

- Czas 6 h

- Przepis z pamięci bo notatki gdzieś mi wcięło. 

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

?.12.2022
warka 356 Pils (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pilzeneński - 8 kg
  • Carapils- 0,4 kg
  • Simcoe - 35 g
  • Cascade pl- 50 g
  • Drożdże: White Labs WLP820 Oktoberfest Lager

 

Śrutowanie: ponad 8,4 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego 

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 30l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 35 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 70':

FWH Simcoe 35 g

0' w 75C 50 g Cascade pl

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 12 blg przy wydajności 68% oraz IBU 35

Odczyt z refraktometru: 12,5 Brix

SG: OG - 1.048

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 40 minut około 150 litrów.

 

FERMENTACJA: 

356.1 21 litry 

Planowana burzliwa:
8C-14 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

356.2 21 litrów 

Planowana burzliwa:

8C -14 dni

Cicha: ??

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 6 h

- Przepis z pamięci bo notatki gdzieś mi wcięło. 

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 25.12.2022 o 17:51, Bolt napisał:

Pils w 19 stopniach? Cisnieniowa fermentacja? Jaki szczep? 

 

Nie zmieniłem z przeklejki ;) już poprawiam. Zaczynał w 8 C, a teraz ma 11C. Nie interesuje mnie ciśnieniowa fermentacja. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to kronikarsko - zabrałem się za rozlew lambików zaległych. Na pierwszy ogień poleciał Lambik z 2017 r. przelany na cichą z porzeczką w kwietniu 2018: https://www.piwo.org/forums/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzańskim/page/68/#comment-451010

 

 

"Wersja na Roeseale poszła do 14 *0,5l butelek oraz na mieszankę owoców jeżyny, porzeczki, malin oraz jeżyny 1,6 kg -12 litrów. Tutaj jest mocno kwaśno, dziko, rasowo lambikowo jestem z niego zadowolony. Jest o wiele bardziej posunięty w fermentacji niż wersja, która była na pierwszej gęstwie z niego. Bardzo fajnie wyszedł :)"

 

Wersja Roeseale na porzeczce czerwonej/czarnej -wylądowała w butelkach  36*0,33l. Kwaskowaty, lekko octowy, aromat konny mocny, do tego owoce. W smaku lekka słodycz jest bardzo ciekawie. Mam nadzieje tylko, że po butelkowaniu nie zoctowieje.

 

20221230_213431.thumb.jpg.65b85674fe3c9fe52cc3424dcc0ed01f.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31.12.2022
warka 357 RIS i Dark Sour Ale (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pilzeneński - 5 kg
  • Strzegom Monachijski - 5 kg
  • Malteurope Pszeniczny - 1 kg
  • Słód uprażony na patelni elektrycznej - 0,5 kg do barwy palonej
  • Strzegom karmelowy 600 - 0,3 kg
  • Weyermann Carared - 0,3kg
  • Weyermann Carahell - 0,2 kg
  • Simcoe - 75 g
  • Drożdże: FM13, Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend i Imperial Yeast F08 Sour Batch Kidz z datami do 2018 roku XD

 

Śrutowanie: ponad 12,3 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 45 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego 

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 30l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 35 litrów
dodałem 15 ml kwasu mlekowego

 

GOTOWANIE 70':

FWH Simcoe 75 g

 

RIS: 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 21l o gęstości 27 blg przy wydajności 68% oraz IBU 80

Odczyt z refraktometru: 28 Brix

SG: OG - 1.118

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 40 minut około 100 litrów.

 

FERMENTACJA: 

357.1 21 litry 

Planowana burzliwa:
19C-21 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

Rano RIS już wyłaził z wiadra.

 

Dark Sour Ale: 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 26 litrów - do garnka lidlowskiego i gotowane bez dodatku chmielu. Potem przetransferowane do garnka po RIS-ie na resztki chmielu i piwa, gotowane kolejne 40 minut.

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 19l o gęstości 15,5 blg przy wydajności 68% oraz IBU ??

Odczyt z refraktometru: 16 Brix

SG: OG - 1.063

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 40 minut około 100 litrów.

357.2 19 litrów 

Planowana burzliwa:

8C -3 miechy o ile drożdże ruszą

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 6 h

- Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend i Imperial Yeast F08 Sour Batch Kidz z datami do 2018 roku XD Zobaczymy czy ruszą w ogóle ;)

20230101_092327.jpg

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W dniu 10.01.2023 o 12:23, jaerk napisał:

Kwas lejesz tylko do wysładzania?

Zazwyczaj tak. Wodę do zacierania mam często odstaną i dekantowaną znad osadu w niej. Wtedy podczas zacierania mam idealnie 5,4 pH. Jak nie mam odstanej wody to czasem skoryguje też tą do zacierania. Powoli myślę na RO i zabawą w profile wody odpowiednie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

11.02.2023
warka 358 Marcowe + Red Ale (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Viking  Monachijski I- 7 kg
  • Malteurope Pszeniczny - 1 kg
  • Weyermann Caramunich typ 3 - 0,3 kg
  • Weyermann Carapils- 0,2 kg
  • Weyermann Carahell - 0,2 kg
  • Viking karmelowy 600 - 0,1 kg
  • Marynka 7,9% - 35 g
  • Lubelski 3,7% - 25 g
  • Drożdże: White Labs WLP820 Oktoberfest Lager po Pilsie zbiór I oraz FM 54 Gorączka kalifornijska

 

Śrutowanie: ponad 8,8 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego 

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 30l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 35 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 70':

FWH Marynkja35 g

0' w 75C 25 g Lubelski

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 13,5 blg przy wydajności 68% oraz IBU 27

Odczyt z refraktometru: 14,5 Brix

SG: OG - 1.055

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 12C w 40 minut około 150 litrów.

 

FERMENTACJA: 

358.1 20 litry z Oktoberfestami - Marcowe

Planowana burzliwa:
8C-14 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

358.2 21 litrów z FM 54 - Red Ale

Planowana burzliwa:

18C -14 dni

Cicha: ??

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 6 h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11.02.2023
warka 359 Koźlak (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Viking  Monachijski I- 11 kg
  • Malteurope Pszeniczny - 1 kg
  • Weyermann Caramunich typ 3 - 0,4 kg
  • Weyermann Carapils- 0,4kg
  • Weyermann Carared - 0,2 kg
  • Viking karmelowy 600 - 0,1 kg
  • Marynka 7,9% - 65 g
  • Lubelski 3,7% - 50 g
  • Drożdże: White Labs WLP820 Oktoberfest Lager po Pilsie zbiór I 

 

Śrutowanie: ponad 13,1 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego 

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 38l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 35 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 70':

FWH Marynkja 65 g

0' w 75C 50 g Lubelski

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 16 blg przy wydajności 68% oraz IBU 31

Odczyt z refraktometru: 16,9 Brix

SG: OG - 1.066

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 12C w 40 minut około 150 litrów.

 

FERMENTACJA: 

359.1 21 litry

Planowana burzliwa:
8C-21 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

359.2 21 litrów 

Planowana burzliwa:

8C -21 dni

Cicha: ??

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 6 h

- Podczas warzenia zalałem sobie zasilacz do mieszadła XD zamiast go odpiąć i wysuszyć porządnie, podłączyłem je po przetarciu. Efekt - spaliło się, zakopciło i wywaliło korki w domu XD No nic podwójna warka i się przestaje myśleć. Czas przejść na nowy zasialacz - może od Xboxa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Jakoś brak weny do prowadzenia notatek ostatnio. Powstały dwie warki:

 

??.03.2023
warka 360 APA (receptura własna) na FM 54 Kalifornijska gorączka ( sraczka) 

 

Piwo już spite - wlane do kegów, jedno nachmielone Simcoe drugie Citrą jako SH. Receptury nie zapisałem ale pewnie standard z poprzednich warek czyli 7,4 kg pilsa + karmelowy 30 Na citrze o wiele lepsze. Drożdże nie przypasiły mi - w pierwszym piwie po starterze były kwaskowate plus do tego sporo aldehydu ( pomimo 2,5 l startera!!! sic). Dałem im szansę w AIPA...

 

??.03.2023
warka 361 AIPA (receptura własna) na FM 54 Kalifornijska gorączka ( sraczka) 

Przepis z poprzedniej warki taki sam. IIIIIIIII się ponownie zawiodłem, znowu lekki aldehyd w jednym z wiader- o tyle dobrze że dały lekką owocowość i na maksa nachmieliłem to piwo na zimno. Dało się spić jak było mocno zimne. Drugi keg kilka dni temu wyciągnąłem dopiero z piwnicy - po jednym piwie mogę powiedzieć że jest lepiej, ale szczerze nijak to drożdże porównywalne do SDS. 

 

Wczoraj za to uwarzyłem: 

 

24.05.2023
warka 362 American Saison i IPA (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Viking  Monachijski I- 3,5 kg
  • Optima Pszeniczny - 5 kg
  • Bestmalz Pilzneński 3 kg
  • Viking Żytni -1 kg
  • Płatki owsiane - 1 kg
  • Carapils  - 0,3 kg
  • Simcoe 13,6% - 80 g
  • Citra ??% - 75 g
  • Drożdże: FM 21 Odkrycie sezonu jedno wiadro i FM 54 Kalifornijska sraczka drugie wiadro

 

Śrutowanie: ponad 12,5 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego i 6 g Chlorku wapnia

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 38l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Huehue - leciało ciurkiem przez 3,5 h XD no ale naleciało 70 litrów do gotowania choć nie powiem już miałem ochotę to wylać...

 

GOTOWANIE 70':

FWH Simcoe 80 g

0' w 75C 75g Citra

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 45l o gęstości 16,5 blg przy wydajności ??% oraz IBU 65

Odczyt z refraktometru: 17,3 Brix

SG: OG - 1.068

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 40 minut około 200 litrów.

 

FERMENTACJA: 

362.1 20 litry FM 21

Planowana burzliwa:
19C-21 dni

Cicha zobaczymy 

FG - 1.01? wiadro I

 

362.2 25 litrów FM 54

Planowana burzliwa:

19C -12 dni

Cicha: ??

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 9 h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Hura nareszcie trochę czasu na warzenie. W piwnicy ostały mi się resztki zeszłorocznych zapasów więc czas coś powarzyć. Piwo prawie nie powstało, bo SDS jeszcze stare saszetki nie Pure Pitch i nie chciały mi ruszyć w starterze - nastawione 1,5 l 2dni mieszania. Wieczorem dolałem jeszcze 0,5 l i rano dopiero dziś wyszła pianka. Więc na pierwszy ogień:

 

12.11.2023
warka 363 Cream Ale (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pilzeneński- 8 kg
  • Płatki kukurydziane - 0,5 kg
  • Carapils - 0,45 kg
  • Carahell - 0,35 kg
  • Simcoe ??% - 30 g
  • Lubelski - 24 g
  • Columbus - 36 g
  • Drożdże: WLP 090 San diego super oraz Us-05

 

Śrutowanie: ponad 8,8 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Brak

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 38l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe w normie. Wyszło 70 l.

 

GOTOWANIE 70':

FWH Simcoe 30 g

0' w 75C lubelski -24 g i columbus - 36 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 45l o gęstości 12,5 blg przy wydajności 69% oraz IBU 25

Odczyt z refraktometru: 13,1 Brix

SG: OG - 1.048

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 40 minut około 200 litrów.

 

FERMENTACJA: 

363.1 20 litry WLP 090

Planowana burzliwa:
19C-21 dni

Cicha zobaczymy 

FG - 1.01? wiadro I

 

363.2 25 litrów Us-05

Planowana burzliwa:

19C -12 dni

Cicha: ??

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 6 h

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, korzen16 napisał(a):

Odparowujesz 25l przy gotowaniu?

 

Się omksnęło 60 l miało być z 2 litry zostają z chmielinami, reszta odparowuje - gotuje pi razy drzwi 70 minut. Niby 10% powinno wody zredukować ale więcej wychodzi w praktyce :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dobra mam nadzieję, że się nie pomylę w tym wpisie, żeby @korzen16 nie musiał mnie poprawiać XD

 

Zlałem:

warkę 363.1 Cream ale - drożdże WLP 090 - wyszło 18,5 l do kega pepsi, oraz 6 butelek 0,5 l. Blg nie sprawdziłem w sumie. W smaku jest słodowe zobaczymy czy wyjdzie kremowość, aromat chmielowo - trochę ziołowy, goryczka w sumie spora na ten moment. Piwo klarowne.

warkę 363.2 Cream ale - drożdże US-05 - wyszło 18,5 l do kega pepsi oraz około 6 litrów do małego kega pepsi. Blg końcowe 3,2 blg. W smaku podobnie z tym, że jest troszkę siarki. Natomiast piwo jest lekko zmętnione. 

 

Kegi poszły do lodówki pewnie otworzę, któregoś na weekend jak nagazuje. 

 

W piwnicy 8C. Plany na najbliższe piwa to wypróbowanie lagerowych drożdży od Lallemanda - novolagerów i diamondów jeżeli dobrze pamiętam. Na górnej fermentacji - SDS i US-05 pójdzie lekka IPA, SH na citrze. No i trzecie piwo to świateczne ;)

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.