KoronA Opublikowano 28 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Ja dziś po 8 dniach od zabutelkowania otworzyłem pszenice i niestety prawie całe wypłynęlo z butelki, pytanie czy już je odgazowywać, czy dać mu jeszcze czas? Może pszenica tak ma? Wcześniej jej nie robiłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 7 godzin temu, KoronA napisał: Ja dziś po 8 dniach od zabutelkowania otworzyłem pszenice i niestety prawie całe wypłynęlo z butelki, pytanie czy już je odgazowywać, czy dać mu jeszcze czas? Może pszenica tak ma? Wcześniej jej nie robiłem... Żadne piwo tak nie powinno mieć. Napisz coś więcej, jakie drożdże, ile fermentowałeś i w jakiej temperaturze, ile dałeś surowca do refermentacji i w jaki sposób. Mogłeś zabutelkować niedofermentowane piwo, źle rozmieszać cukier do refermentacji (pytanie czy każda butelka ma tą przypadłość), być może jakaś infekcja. Czasem zdarza się, że zmętnienie na początku refermentacji powoduje gushing. Może też źle odfiltrowałeś chmieliny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoronA Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 (edytowane) 8 godzin temu, Jancewicz napisał: Żadne piwo tak nie powinno mieć. Napisz coś więcej, jakie drożdże, ile fermentowałeś i w jakiej temperaturze, ile dałeś surowca do refermentacji i w jaki sposób. Mogłeś zabutelkować niedofermentowane piwo, źle rozmieszać cukier do refermentacji (pytanie czy każda butelka ma tą przypadłość), być może jakaś infekcja. Czasem zdarza się, że zmętnienie na początku refermentacji powoduje gushing. Może też źle odfiltrowałeś chmieliny. Drożdże WB-06, ekstrat początkowy 11, po tygodniu burzliwej 4, po kolejnym tygodniu cichej 3,5. Potem w butelki (traktowane Oxi). temperatura od 21 do 18 stopni w dniu piątym i tak już do rozlewu. Refermentacja glukoza 200 g rozpuszczona w litrze wrzątku, na 17 litrów piwa (taką ilość podał mi kalkulator nagazowania), i po 30 ml na butelkę. Leżakuje w temperaturze pokojowej, dziś wyniosłem do lodówki... Tyczy się ten problem wszystkich butelek niestety Edytowane 29 Maja 2020 przez KoronA uzupełnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 12 minut temu, KoronA napisał: Refermentacja glukoza 200 g rozpuszczona w litrze wrzątku, na 17 litrów piwa (taką ilość podał mi kalkulator nagazowania), i po 30 ml na butelkę. Panie, to masz jakieś 3,5 vol. Możliwe że coś dojadły bo odfermentowanie takie średnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoronA Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Pytanie, czy już odgazowywać? A jeśli tak, ile razy i jak często? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 5 godzin temu, KoronA napisał: Pytanie, czy już odgazowywać? A jeśli tak, ile razy i jak często? Pytanie, na które nikt nie zna odpowiedzi - czy zabutelkowałeś w pełni przefermentowane... Sprawdź kolejną butelkę, jeśli też wychodzi - odgazuj, spróbuj za kilka dni, jeśli znowu wychodzi - powtórz operację. Aż do momentu, gdy skończy wylatać, skończą się butelki lub skończy się cierpliwość KoronA 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 No i przy 3.5 v/v niektóre butelki mogą już nie wytrzymać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Będą granaty, czy nie będą. Piwo to pszenica z ekstraktów z częściowym zacieraniem. Drożdże wb-06, pół paczki. BLG początkowe 12,9, końcowe 2,1. Fermentacja rozpoczęta w 16°C 29.07 i po pięciu dniach temp. podniesiona do 21°C, rozlano 19.07 z dodatkiem 140g cukru w 0,7l wody po dwudniowym cold crashu w -0,5°C. Rozlew przez dekantację do wiadra z kranikiem i syropem cukrowym, filtracja przez hop spidera i pończochę, bo wcześniej rozlewałem Mango IPA. Tyle o procesie. Piwo o temp. pokojowej po otwarciu, po około 30s zaczyna wychodzić z butelki, nie gwałtownie, ale jednak powoli się wypienia. Smak bardzo dobry, zapach też. Rano przeniosłem wszystkie butelki do lodówki do 8°C. Obawiać się, czy to normalne zjawisko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 N ile litrów piwa dałeś te 140g cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 (edytowane) Na 20 litrów. Jak to jest z tymi kalkulatorami nagazowania, którą temp. piwa podawać, tę z rozlewu czy najwyższą, w której brzeczka fermentowała? BS wyliczył mi dla temp. 21°C(w takiej najwyższej była prowadzona fermentacja do końca i dwudniowy CC w -0,5°C) 173g cukru. Zdania na forum są mocno zróżnicowane co do tego, którą temp. podawać. Cały czas wydawało mi się, że najwyższą dofermentowanego piwa, bo już nie wytwarza się CO2, a im wyższa tym więcej CO2 się uwalnia z piwa. Mam lagera, który fermentował miesiąc, tyle samo cukru dodawałem do refermentacji i takiego efektu nie ma. Ipa Mango butelkowana w tym samym dniu przed pszenicą, z taką samą ilością cukru i też wszystko ok. Edytowane 25 Sierpnia 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 3 godziny temu, smola napisał: Piwo to pszenica 3 godziny temu, smola napisał: po dwudniowym cold crashu w -0,5°C 3 godziny temu, smola napisał: filtracja przez hop spidera i pończochę, Robiłeś kristallweizena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Nie, chciałem odfiltrować chmieliny. Piwo jest ładnie mętne i w smaku wyborne ? Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, smola napisał: Na 20 litrów. Jak to jest z tymi kalkulatorami nagazowania, którą temp. piwa podawać, tę z rozlewu czy najwyższą, w której brzeczka fermentowała? BS wyliczył mi dla temp. 21°C(w takiej najwyższej była prowadzona fermentacja do końca i dwudniowy CC w -0,5°C) 173g cukru. Zdania na forum są mocno zróżnicowane co do tego, którą temp. podawać. Cały czas wydawało mi się, że najwyższą dofermentowanego piwa, bo już nie wytwarza się CO2, a im wyższa tym więcej CO2 się uwalnia z piwa. Mam lagera, który fermentował miesiąc, tyle samo cukru dodawałem do refermentacji i takiego efektu nie ma. Ipa Mango butelkowana w tym samym dniu przed pszenicą, z taką samą ilością cukru i też wszystko ok. Można z dobrym przybliżeniem przyjąć, że dla najwyższej w trakcie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 4 godziny temu, smola napisał: Będą granaty, czy nie będą. Piwo to pszenica z ekstraktów z częściowym zacieraniem. Drożdże wb-06, pół paczki. BLG początkowe 12,9, końcowe 2,1. Fermentacja rozpoczęta w 16°C 29.07 i po pięciu dniach temp. podniesiona do 21°C, rozlano 19.07 z dodatkiem 140g cukru w 0,7l wody po dwudniowym cold crashu w -0,5°C. Rozlew przez dekantację do wiadra z kranikiem i syropem cukrowym, filtracja przez hop spidera i pończochę, bo wcześniej rozlewałem Mango IPA. Tyle o procesie. Piwo o temp. pokojowej po otwarciu, po około 30s zaczyna wychodzić z butelki, nie gwałtownie, ale jednak powoli się wypienia. Smak bardzo dobry, zapach też. Rano przeniosłem wszystkie butelki do lodówki do 8°C. Obawiać się, czy to normalne zjawisko? W jakiej temperaturze stało piwo w trakcie nagazowywania? Wydaje mi się że obecne temperatury nie sprzyjają nagazowywaniu, a piwo otworzone bez wczesniejszego schłodzenia może mieć tendencję do gushingu. Co do kalkulatorów nagazowania to tak jak sam zauważyłeś, przyjmuje się najwyższą temperaturę fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 9 minut temu, Hary86 napisał: W jakiej temperaturze stało piwo w trakcie nagazowywania? 21* - 22*, po schłodzeniu jest ok. Teraz otworzyłem zimne i nie wychodzi z butelki ?, także temp. refermentacji może być przyczyną, choć pozostałe piwa na ciepło nie wychodzą z butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Tutaj miałeś zapewne większą ilość surowca do refermentacji niż w innych piwach które nie wychodzą z butelek Pamiętaj że im niższa temperatura piwa, tym lepsza rozpuszczalność dwutlenku węgla, więc optymalnie jest nagazowywać piwo w nieco niższych temperaturach, powiedzmy 15-16. A już odbiegając odrobinę od tematu, to jak na 20 litrów piwa 13 BLG, to trochę przyżydziłeś z ilością drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 (edytowane) 11 minut temu, Hary86 napisał: Tutaj miałeś zapewne większą ilość surowca do refermentacji niż w innych piwach które nie wychodzą z butelek do jednego tych piw też dawałem 140g na 20l. 11 minut temu, Hary86 napisał: A już odbiegając odrobinę od tematu, to jak na 20 litrów piwa 13 BLG, to trochę przyżydziłeś z ilością drożdży Celowe zagranie ?, warka z przepisu kolegi @Jancewicz , underpiching miał wzmocnić ilość banana. Edytowane 25 Sierpnia 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się