ThoriN Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Generalnie każdy ekstrakt ma podaną zawartość cukrów na opakowaniu - ale raczej nie każdy ma 80%. WES bodajże ma coś koło tego - jak inne, tego nie wiem - nie stosowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Ja natomiast mam inne pytanie. Zacząłem sobie robić starter metodą tradycyjno-potrząsającą. Wszystko poszło ok, aczkolwiek coś mi wypadło i dopiero za dwa dni będę miał czas na warzenie. Pytanie brzmi czy zostawić to wszystko w słoju i dalej mieszać, czy może zostawić i nie mieszacz, a może zlać brzeczkę z góry i zostawić w lodówce? Chyba że jest jakaś inna opcja rozwiązanie tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 To dobrze wyszło bo starter przygotowuje się na około 36-48h przed warzeniem. Jak zacząłeś dziś to mieszaj jeszcze do jutra, możesz później wstawić do lodówki aby drożdże opadały. Jak opadną do możesz zlać płyn z góry i zdać tylko drożdże, jak nie opadną to zadaj cały starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Problem w tym że on już się robi od wtorku Czyli dziś wieczorem będzie 48h. Czas na piwo będę miał dopiero w sobotę rano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 To wstaw wieczorem do lodówki. Drożdże do soboty powinny opaść, w sobotę możesz zlać klarowny płyn, odczekać na ogrzanie drożdży i zadać je do brzeczki. russo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Dzięki bardzo za szybką pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Cześć. Jak długo po zrobieniu starter nadaje się do użycia? Czy jest szansa, że po 2-3 tygodniach będzie jeszcze w stanie rozpocząć fermentację? Większość źródeł podaje, że jest gotowy po 48h. Spotkałem się na tym forum z doświadczeniami ludzi, którzy trzymali starter w lodówce nawet przez miesiąc a następnie udało im się przefermentować za jego pomocą piwo. Mam rozumieć, że jak po tych 2-3 tygodniach nic nie będzie nieprzyjemnie pachnieć czy wyglądać to powinno się zlać cały płyn znad drożdży i użyć samego osadu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Po włożeniu do lodówki traktuj go jak zwykłą gęstwę drożdżową, czyli 2 tygodnie ma najlepsze warunki do zaszczepienia, potem coraz gorsze do miesiąca czasu... po tym czasie dokarmiać go, albo wywalić. Moim zdaniem lepiej zapytać czy jest sens robić starter jeżeli nie ma się go zamiaru użyć za szybko? Nie nie ma to najmniejszego sensu. Po to robi się go by drożdże były w jak najlepszej kondycji oraz były gotowe do pracy w większej objętości, dlatego zadaje się go właśnie od razu po namnożeniu się w nim drożdży. Rozumiem, że coś wypada nagle i zawiesza się warzenie na parę dni... ale na miesiąc czasu to już przesada Najlepiej wtedy wstrzymać się z starterem też. Mam rozumieć, że jak po tych 2-3 tygodniach nic nie będzie nieprzyjemnie pachnieć czy wyglądać to powinno się zlać cały płyn znad drożdży i użyć samego osadu? Najlepiej zabujać i całość wlać, litrowego startera w większej objętości nie wyczujesz i nie wpłynie ci na piwo. Oczywiście możesz przepłukać gęstwę i wylać ten płyn znad startera, ale to jest już nie potrzebne ryzyko i grzebanie przy nim. Ogólnie najlepiej stosować się do wskazówek które dałem wcześniej, starter nastawiać parę dni przed warzeniem, i zadawać go w całości Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Widzisz.. trochę wstyd się przyznać ale myślałem, że skoro kupuję takie "super-płynne-drogie-drożdże" to nie muszę już się niczym przejmować. 29go lipca zacząłem zacieranie słodów na nową warkę, wtedy też huknąłem w paczkę drożdży. Po 1,5 h nic nie spęczniało i dopiero wtedy zacząłem się tym tematem więcej interesować. Znajomy poradził mi, żebym do tej warki użył suchych drożdży, które miałem akurat pod ręką a z tych płynnych zrobił starter na następne warzenie ;-) tak też zrobiłem.. paczka płynnych spęczniała mi dopiero po 2 dniach, wtedy też zrobiłem starter używając rozcienczonej do 10 blg brzeczki. Potem koleje losu potoczyły się tak, że nie mogłem zrobić kolejnej warki z tego startera. Od środy do niedzieli wyjeżdżam na urlop ;-) i stąd właśnie moje pytanie: czy jak wrócę to coś z tego startera da się jeszcze zrobić? To by wyszło tak, że od wlania drożdży ze spuchniętej paczki do brzeczki do ewentualnego użycia startera minie około 10-15 dni (w zależności jak szybko po urlopie będę miał możliwość warzyć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saladyn Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Witam robię stater z drożdży Fermentum mobile bawarska dolina po 11 godzinach na mieszadle magnetycznym i obfitej pianie niemalże znikła czy możliwe jest by starter przerobił się tak szybko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Ale po co dublujesz pytanie skoro dostałeś wystarczającą odpowiedź? Witam robię starter na drożdżach Fermentum Mobile bawarska dolina po 11 godz na mieszadle i obfitej jak do tej pory pianie sukcesywnie znika czy to możliwe żeby starter przerobił się tak szybko ? Całkowicie możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Po czym poznać, że starter jest już gotowy do użycia? Podczas kręcenia na mieszadle osad nie zbierze się na dnie, a mętność jest już praktycznie od czasu zadania drożdży. Po czym poznać, że kręcenie 24h to za mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Wyłączasz na godzinkę i patrzysz czy już się klaruje od góry czy nie, i ile mniej więcej drożdży osiada na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Hej. Podlacze się. Na zdjęciu starter po 42 godzinach. Piana nadal jest. Drożdże opadly na dno. Czekać, czy kręcić dalej? I drugie pytanie: jak... wyciągnąć rdzeń przed zadaniem drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Hej. Podlacze się. Na zdjęciu starter po 42 godzinach. Piana nadal jest. Drożdże opadly na dno. Czekać, czy kręcić dalej? 42h??? Czytałeś jakąkolwiek instrukcję jak zrobić starter i co zalecają producenci? I drugie pytanie: jak... wyciągnąć rdzeń przed zadaniem drożdży? Na to Ci nie odpowiem, bo po pierwsze ręce mi opadły czytając to pytanie i ciężko mi pisać, a po drugie odpowiedź jest tak prosta, że nie trzeba do tego żadnego forum ani nawet googla - wystarczy dosłownie 1 szara, myśląca komórka mózgowa. P.S. Und, uwierz mi starałem się ... bardzo się starałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Westvleteren nauczysz się w końcu używać google? Czy o każdą rzecz będziesz się pytał na forum? https://www.google.pl/search?q=starter+dro%C5%BCd%C5%BCowy&rlz=1C1MSIM_enPL640PL640&oq=starter+dro%C5%BCd%C5%BCowy&aqs=chrome..69i57j69i60j0l2j69i60l2.4275j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Pierwszy link: Koniec pracy startera - zwykle w starterze da się zaobserwować aktywność drożdży - pianę, nagazowanie, czasem jednak możemy to przegapić. Starter powinien przefermentować w 24, najdalej 48 godzin. Na dnie powinna się osadzić kilkumilimetrowa warstwa drożdzy, a gdy jest na mieszadle widać zmętnienie - zmianę koloru brzeczki. I drugie pytanie: jak... wyciągnąć rdzeń przed zadaniem drożdży? Wiesz jak działa magnes? To nie jest jakaś wiedza tajemna trzeba się wykazać trochę chociaż inicjatywą. Jak tyłek podcierać też będziesz pytał na forum? Jak czegoś nie wiesz pooglądaj filmiki. https://www.google.pl/search?q=starter+dro%C5%BCd%C5%BCowy&rlz=1C1MSIM_enPL640PL640&oq=starter+dro%C5%BCd%C5%BCowy&aqs=chrome..69i57j69i60j0l2j69i60l2.4275j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=starter+dro%C5%BCd%C5%BCowy&tbm=vid Dwa nie pisz posta pod postem tylko naucz się edytować poprzednie posty... Myśl choć trochę. Edytowane 14 Lutego 2016 przez Undeath Westvleteren 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Następny uczynny. #dr! Masz konkurencję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Następny uczynny. #dr! Masz konkurencję! Ale człowieku o jakiej Ty uczynności piszesz? Można mieć cierpliwość do pytających i być uczynnym, bo warto pomagać, ale Ty zużyłeś u wielu osób wszystkie możliwe pokłady cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Następny uczynny. #dr! Masz konkurencję! Następny nie używający głowy piwowar... Coraz więcej was. Tu nie chodzi o braku chęci pomocy przez Dr i Łukasza tylko wasze lenistwo i brak myślenia, wczorajszym tematem o rdzeniu pobiłeś wszelkie rekordy w braku logicznego myślenia i działania samodzielnemu. Jak za coś się zabierasz to czytasz o tym ze zrozumieniem, a nie z każdą pierdołą lecisz na forum, bo to nie jest normalne. Rozumiem raz lub dwa, ale nagminne pytania o totalnie proste rzeczy przekracza wszelkie pojęcia dobrego smaku, stąd frustracja niektórych użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 A czy nie po to wlasnie jest piaskownica? Przecież nikt nie zmusza nikogo do odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 A czy nie po to wlasnie jest piaskownica? Przecież nikt nie zmusza nikogo do odpowiedzi. Owszem jest, ale obserwując Twoje posty od wielu tygodni człowieka najzwyczajniej w świecie szlak trafia jak widzi kolejne pytanie, na które odpowiedź - jak już Ci wcześniej napisałem - wystarczy 1 szara, myśląca komórka i nie potrzeba do tego żadnego forum. To tak, jakbyś zapytał jak przelać wodę ze szklanki do szklanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 A czy nie po to wlasnie jest piaskownica? Przecież nikt nie zmusza nikogo do odpowiedzi. Tak piaskownica służy do pomocy, ale jeżeli coś masz 1000 razy podane na forum oraz znajdziesz daną rzecz w 30 sekund wpisując w google to po co po raz 1001 odpowiadać na to? Często wystarczy przeczytać coś z zrozumieniem, zabierając się za dany temat (czytałeś coś o starterach przed zabraniem się za nie) albo chwilę choć pomyśleć... Westvleteren ty żądasz każdej informacji na srebrnej tacy, a wystarczy wejść tu http://www.wiki.piwo.org/Strona_g%C5%82%C3%B3wna i chcieć choć chwilę przezwyciężyć swoje lenistwo w wyszukiwaniu informacji. To jest takie trudne? Rozumiem raz czy drugi się spytać, ale nagminne pytania o banalne rzeczy są przesadą. Naucz się czytać z zrozumieniem bo bez tego nie zabrniesz za daleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Wujki dobra rada, to już powoli objawia się syndrom wypalenia forumowego , albo odpisujcie normalnie, albo dajcie se luzu, na pewno znajdzie się następny neofita czerpiący radość z objawiania prawd objawionych. bart3q, WiHuRa i Westvleteren 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Bardzo dziękuje za rzeczowe uwagi. Przepraszam. Muszę gdzieś dokupić szarych komórek. Postaram się juz nie zabierać nikomu czasu. Żeby juz nikogo więcej szlaK, czy jakas inna ścieżka nie trafil (trafila) zamilkne. Jeszcze raz bardzo Was przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Wujki dobra rada, to już powoli objawia się syndrom wypalenia forumowego , albo odpisujcie normalnie, albo dajcie se luzu, na pewno znajdzie się następny neofita czerpiący radość z objawiania prawd objawionych. Nie nie nie kolego akurat nie mam problemu z odpowiadaniem ludziom na najbardziej bzdurne pytania. Ale to jest już przesada: http://www.piwo.org/topic/20234-zatrzyma%C5%82em-mieszad%C5%82o-nie-ma-wiru/?do=findComment&comment=386891 http://www.piwo.org/topic/20106-gie%C5%82da-kupi%C4%99-zestaw-do-startera-mieszad%C5%82o-magnetycznekolb%C4%99-wroc%C5%82aw/?do=findComment&comment=385130 http://www.piwo.org/topic/20034-lezakowanie-lagerowanie-podwy%C5%BCszona-temperatura/?do=findComment&comment=384255 i sto pięćdziesiąt tematów od kolegi Westvleteren, które są do siebie podobne. Niech założy jeden zbiorczy w formie notatek na forum i tam kto chce to mu pomoże. Skacze z tematu na temat, zakłada ich 20 o takiej samej tematyce, żaden użytkownik tak nie robi. W 95% pytań, które on zadaje wystarczy też ruszyć głową i o to tu chodzi. Dobra poszliśmy tu z sporym off topem. Widzę, że kolega zrozumiał trochę aluzje i jeszcze raz pytać można ale rusz trochę głową czasem, załóż swój temat z notatkami w zapiskach piwowarów i tam może ludzie będą Ci pomagali. Edytowane 14 Lutego 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się