Gość franc Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Po zalaniu fermentatora ile trzeba czekać na pierwsze bulkanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 3 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Jacer, nie kłam. W jednym fermentorze zaczęło mi bulkać po 12 godzinach, w drugim minęły 3 dni i jeszcze nie bulka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Mi jak nie bulkało to wyszedł lizol nawet sok malinowy nie pomaga nadaje się tylko po podlewania jedzonka na grillu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 A mi jak kiedyś nie bulkało to wyszedł bardzo dobry wit:) Franc, nie przejmuj się bulkadełkiem, przejmuj się areometrem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 A poważnie. W jednym mam rurkę w drugim nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 By uniknąć dalszej paniki rada: w rurce ma być minimalnie wody (by zakryła ten dolny "zakręt") - inaczej jak jest jej zbyt wiele CO2 nie jest w stanie jej przepchnąć (uchodzić i tak będzie pod wiekiem) i panika gotowa! NIE BULKA ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 E tam. Ja miałem sporo wody nalanej i mi ją wręcz wydmuchiwało. A bokiem uchodzi jak się gdzieś nie domknie dokładnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 E tam. Ja miałem sporo wody nalanej i mi ją wręcz wydmuchiwało. A bokiem uchodzi jak się gdzieś nie domknie dokładnie... A bo zapewne masz nowy fermentor i pokrywa jeszcze nie odkształciła się od otwierania. Kwestia czasu wyvern 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Ja mam siedmioletni i bulka jak szalony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 E tam. Ja miałem sporo wody nalanej i mi ją wręcz wydmuchiwało. A bokiem uchodzi jak się gdzieś nie domknie dokładnie... A bo zapewne masz nowy fermentor i pokrywa jeszcze nie odkształciła się od otwierania. Kwestia czasu ... kolega miał taki przypadek na nowym fermentorze (pierwsze piwo). Więc z wodą w rurce nie przesadzajmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Rurka powinna być dozwolona od 50 warki Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Podobno po dziesiątej warce starzy wyjadacze już jej nie używają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Podobno po dziesiątej warce starzy wyjadacze już jej nie używają Ja używam przy ponad 200, ale ze "starych wyjadaczy" to jestem tylko stary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Anteks, to może chociaż stary wypijacz?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Wiem że bulkatełko to samo zło, ale lubię patrzeć jak pracuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Wiem że bulkatełko to samo zło, ale lubię patrzeć jak pracuje Fascynujące niemal jak puszczanie bąków w wannie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Widzę, że sporo ominęło mnie w życiu, kąpię się pod prysznicem i nie używam rurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Swoją drogą to ciekawy fenomen - w kraju, gdzie posługujemy się jednym językiem, a potrafimy się różnić w zależności od regionu w takich prostych określeniach jak kromka, czy racuchy, dziwnym trafem każdy używa określenia bulkanie. Jeszcze rozumiem, że ktoś czytał to forum i wie jakie jest jego podejście do rurki i zjawiska w nim zachodzącego, więc automatycznie używa określenia najpopularniejszego, ale przy pytaniu z pierwszego postu można zaryzykować, że jest to w tej dziedzinie tabula rasa. A tyle jest potencjalnych określeń na działanie rurki: - plumkanie - kojarzy się pozytywnie, radośnie, jak i entuzjazm piwowara - bulgotanie - jeśli proces przebiega szybko i gwałtownie - pykanie - analogicznie, dostojne, porównanie z dżentelmeńską fajką, czy cygarem jak najbardziej słuszne - chodzenie - tu skojarzenie z psoceniem mi przychodzi na myśl i pewnie wiele innych określeń, być może nawet bardziej pasujących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmlody Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Nieprawda, rurka robi "bulk" więc jest to bulkanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Panowie ! ! ! Nie ważne czy bulkanie plumkanie czy co innego wszyscy wiemy o co cho ! W rurce coś się zaczyna dziać bo wodę przeciska ! A co do zapachu PANOWIE ROZKOSZ ! ! ! Tak piękny zapach że lepszego nie ma ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 odsyłam do sondy tam są wszystkie odpowiedzi. wyvern, Slonx i Jejski 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Panowie ! ! ! Nie ważne czy bulkanie plumkanie czy co innego wszyscy wiemy o co cho ! W rurce coś się zaczyna dziać bo wodę przeciska ! A co do zapachu PANOWIE ROZKOSZ ! ! ! Tak piękny zapach że lepszego nie ma ! Wpadnij kiedy do mnie na degustacje zacieranych - to jest zapach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Powiedz kiedy i gdzie ! Albo 660726512 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się