antonio Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 jak w temacie. o ile blg srednio zagesci sie brzeczka po gotowaniu z chmielem? wiadomo ze 2-3 litry wyparuje a jak z poziomem blg? wysladzam wlasnie i nie wiem do jakiej wartosci blg wysladzac zeby miec zapas wody do wyparowania i strzelic mniej wiecej w poziom blg po gotowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Polecam Brewtarget, tam masz napisaną w przepisie gęstość przed gotowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 a w beersmith to wylicze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 juz mam powinno byc okolo 12 blg przed gotowaniem, bo zakladane jest 14 dla mojego ipa. Dzieki za porade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 (edytowane) Ja przed gotowaniem mam 1,5°Blg mniej niż zamierzam mieć docelowo. Czyli jak robię piwo 12°Blg to przed gotowaniem staram się mieć 10,5°Blg. Za gotowuję z pokrywką nakrytą, a później gotuję z pokrywką na 1/3 uchyloną, ale musisz to też doświadczalnie sprawdzić jak to jest u Ciebie. Edytowane 20 Września 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 ok dzieki koledzy powoli sie wprawiam w ta gre coraz bardziej wciaga, chce sie poznawac wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 A ja wychodzę z zasady, że wody dolać zawsze można. I zazwyczaj muszę jej dolewać, jak robię po sklepowej insrukcji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Ja wysładzam do objętości. Jak wyjdzie mi o 1-2BLG więcej niż zakładał przepis to się nie przejmuję, a wręcz się cieszę: znaczy, że progresuję z wydajnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Jak kolega wyżej napisał - wysładzanie do objetości. Wszystko zalezy od intensywności gotowania i sposobu chłodzenia. Siłami natury - mniej odparuje ale dłużej trwa. Chłodnica szybsze chłodzenie - większe parowanie i ubytek wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Mały hint: od w sumie 5ciu warek nie chłodzę już brzeczki, mimo, że mam chłodnicę zanurzeniową. Po 3 warkach infekcji stwierdziłem, że może kwestia zalania gorącej brzeczki do wiadra, zapakowanie rurki i zadanie drożdży następnego dnia pozbawia mnie jednej okazji na złapanie jakiegoś paskudztwa. Jak na razie sukces - infekcji brak. Nie wiem czy to dzięki temu, czy dzięki mega dokładnej dezynfekcji wiader - ale sposób działa i jest bardzo wygodny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Mały hint: od w sumie 5ciu warek nie chłodzę już brzeczki, mimo, że mam chłodnicę zanurzeniową. Po 3 warkach infekcji stwierdziłem, że może kwestia zalania gorącej brzeczki do wiadra, zapakowanie rurki i zadanie drożdży następnego dnia pozbawia mnie jednej okazji na złapanie jakiegoś paskudztwa. Jak na razie sukces - infekcji brak. Nie wiem czy to dzięki temu, czy dzięki mega dokładnej dezynfekcji wiader - ale sposób działa i jest bardzo wygodny A co z DMS? Ja zazwyczaj robię tak - do wiadra chłodnica, na to gorąca brzeczka i chłodzę w wiadrze - częściowo zakrywam je pokrywą, tak żeby wystawały tylko końcówki chłodnicy. Chłodzenie przeprowadzam w łazience, co też jest chyba lepszym rozwiązaniem niż chłodzenie w kuchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Cześć. A co z DMS? Ja gotuje ostatnio 90' i to załatwia sprawę DMSu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Cześć. A co z DMS? Ja gotuje ostatnio 90' i to załatwia sprawę DMSu. Rozumiem ,że po 30 minutach dopiero dajesz pierwszy chmiel,tak? jak to działa,że te dłuższe gotowanie eliminuje DMS? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Polecam: http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie#DMS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 (edytowane) jak w temacie. o ile blg srednio zagesci sie brzeczka po gotowaniu z chmielem? wiadomo ze 2-3 litry wyparuje a jak z poziomem blg? wysladzam wlasnie i nie wiem do jakiej wartosci blg wysladzac zeby miec zapas wody do wyparowania i strzelic mniej wiecej w poziom blg po gotowaniu Pamiętaj że wynik mnożenia 'ilość brzeczki' * 'blg brzeczki' jest stały przed i po warzeniu. Jeśli wiesz ile Ci odparowuje w trakcie gotowania możesz jasno wyliczyć ile musisz mieć brzeczki przed gotowaniem. Jeśli np. chcesz mieć 20litrów 12 blg jako wynik, a odparowujesz w swojej instalacji zwykle 4 litry w trakcie gotowania, to musisz zaczynać z 24litrami brzeczki 10blg (20l*12blg = 24l*10blg) Edytowane 22 Września 2012 przez hagar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janior Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Dziś przeprowadziłem mały eksperymencik chcąc zaoszczędzić trochę czasu przy wysładzaniu na raty, każdą "ratę" przelewałem do gara i od razu gotowałem, w ten sposób wyszło mi 22l brzeczki do chmielenia i zwykle pozwalało to osiągnąć 20l do fermentacji z BLG odpowiadającym recepturze. Niestety zaoszczędziłem czas, ale do fermentacji miałem tylko 18l i o 1 BLG wyżej (14 zamiast 13) Zastanawiam się czy takie gotowanie na raty mimo iż szybciej osiąga temp wrzenia po drodze traci/odparowuje więcej ? Jestem przed następną warkę i rozważam powrót do wysładzania do BLG a nie objętości. Ktoś miał podobne doświadczenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 (edytowane) Zastanawiam się czy takie gotowanie na raty mimo iż szybciej osiąga temp wrzenia po drodze traci/odparowuje więcej ? Nie, tzn jak się trochę pogotuje przed dodaniem chmielu to wiadomo, że więcej odparuje, ale te kilka minut nie zrobi aż takiej różnicy. Najprawdopodobniej zostało Ci więcej w młócie. Ps. kilkuminutowe gotowanie przed wrzuceniem chmielu jest nawet wskazane. Edytowane 29 Września 2012 przez olo333 janior 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Ale zaraz... to nie było kilkuminutowe - o ile dobrze zrozumiałem to było odbieranie części brzeczki i zagotowanie, znów odebranie części i zagotowanie i tak przez całą filtrację. Czyli przynajmniej te 30-40 minut. No to spokojnie te 2litry więcej w tym czasie mogły odparować. Na przyszłość wysładzaj odrobinę dłużej lub przy chmieleniu dolej trochę wody. janior 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Ale wydaje mi się, że istotny jest tylko dłuższy czas gotowania, bo czy podgrzewsz po trochę czy całość naraz to i tak tyle samo odparuje. Czy podgrzewał te 30-40 minut podczas filtracji czy po jej zakończeniu to na jedno wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janior Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Dokładnie było tak jak pisze Stasiek. Porównałem teraz ostatnie 2 warki i w poprzedniej wstawiłem 22l brzeczki i zawrzała po 1h5min, tym razem wlewając na raty i ciągle trzymając na gazie od 1 części ok. 9l do momentu wrzenia minęło 1h25min i tu prawdopodobnie jest powód większego odparowania. Teraz wiem, że trzeba wysładzać dłużej/więcej o te 2-3l, albo robić po staremu, ale to koszt ok. 1h więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejju Opublikowano 4 Czerwca Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca Pozwolę sobie odkopać temat, ale już druga warka na kociołku grainfathera g30 i kolejny raz po gotowaniu mam takie samo blg jak było przed rozpoczęciem gotowania Spotkał ktoś się z czymś takim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 4 Czerwca Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca Wymieszaj dobrze brzeczkę zanim zrobisz pomiar przed gotowaniem. Rozumiem, że temperaturę bierzesz pod uwagę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejju Opublikowano 5 Czerwca Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca Sprawdzam refraktometrem, więc temperatura takiej ilości spada do pokojowej od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 5 Czerwca Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 12 godzin temu, Maciejju napisał(a): Pozwolę sobie odkopać temat, ale już druga warka na kociołku grainfathera g30 i kolejny raz po gotowaniu mam takie samo blg jak było przed rozpoczęciem gotowania Spotkał ktoś się z czymś takim? Tak spotkałem. Błąd pomiaru. Radę masz wyżej, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Czerwca Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca Sprawdzam refraktometrem, więc temperatura takiej ilości spada do pokojowej od razu.Mnie wariował refraktometr jak sprawdzałem pomiar podczas gotowania. Chyba było cieplej w kuchni.Na drugi dzień zawsze miałem inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się