Romanos_P Opublikowano 2 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 z 12,5blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 2 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 PS Czy pomiar blg pobranego piwka z dołu fermentatora (przez kranik) może mieć inną gęstość niż z powierzchni? Mam wrażenie, że jest bardziej mętne u dołu. Przy zlewaniu na cichą sprawdzę u góry BLG. Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Nie ma znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Jak nie dofermentuje na burzliwej to będzie trudno na cichej (chyba, że celowo napowietrzysz) i może być problem w butelkach. Piwo potrzebuje czasu, czemu chcesz przelewać na cichą jak gęstość nie jest bliska zakładanej końcowej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 2 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 (edytowane) Po prostu nie byłem pewien czy odfermentuje do tych 2.5blg. Nie znam się na drożdżach. Ale w takim razie zostawię i poczekam. Często zdarza się że trzeba czekać dłużej niż to jest przewidziane? Kurcze - wydaje mi się że dobrze napowietrzyłem piwko. Nie wiem czemu tak się dzieje. Edytowane 3 Października 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 (edytowane) Ponieważ dzisiaj mija 7 dni fermentacji musiałem dzisiaj sprawdzić co u mojego piwka słychać. Piwko ma 5,5blg. A więc jeszcze pracuje. Wskazuje na to również wiele drobnych bąbelków unoszących się w dolnej częsci fermentatora. Chciałem też przy okazji sprawdzić czy jest różnica pomiędzy pomiarem blg piwa z dolej partii fermentatora a z górnej. Okazał się że jest. Przy pomiarze u góry mamy stały odczyt 5,5blg. Przy pomiarze u dołu mamy taką sytuację, że po włażeniu areometru do próbówki mamy przez chwilę 5,5blg, ale zaraz areometr jest niejako wypychany przez bąbelki troszkę wyżej i dochodzi do 6,5blg. Pomiary przeprowadziłem dwoma sprawdzonymi areometrami. Wniosek taki, aby mierzyć w górnej części piwa. Nie wiem jak zachowałby się areometr wrzucony do fermentatora. Są również pozytywy (poza wygodą spuszczania piwka przez kranik = brak konieczności dezynfekcji każdorazowej rurki/pipetki) - przy popbraniu próbki piwa z dolnej częsci fermentatora widzimy naocznie czy fermentacja jeszcze trwa (bąbelki). Jeżeli macie uwagi proszę śmiało... PS Zapach siarkowodoru zniknął jak ręką odjął Edytowane 3 Października 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Próbka musi być odgazowana. Włożyłeś areometr i przez chwilę dobrze ci pokazywał, a następnie został wypchany przez gaz - więc jak sam widzisz pomiar z góry i z dolu był taki sam, bo tego gazu się nie uwzględnia, nalepiej zamieszać areometrem, żeby szybciej się go pozbyć. To, że w piwie jest rozpuszczony CO2, nie oznacza wcale, że piwo jeszcze pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 No w zasadzie to to właśnie napisałem. No ale teraz tak: biorąc pod uwagę, że wcześniej robiłem pomiary z dołu niewygazowane, to być może cały czas mam te 5,5blg. Nie wiem co teraz zrobić, bo na forum różnie ludziska piszą. Pytania co robić: - Czy mam je pobudzić potrząsając fermentatorem? - Czy zostawić w spokoju i czekać aż zejdzie do 2,5blg? - Czy przelać na cichą i tam dojadą do 2,5blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Jak pracuje, to gdzie leży problem? Uzbrój się w cierpliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 No właśnie nie wiem czy pracuje. Pisałem wcześniej że mierzyłem na dole. Być może cały czas jest 5,5blg od 3-4 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 ..ktos tu napisal bardzo bardzo madre zdanie: "piwowarstwo uczy cierpliwosci". Ja bym tego ciagle nie otwieral i nie mierzyl. Zmierz raz na ekstra..za powiedzmy 2 dni znowu ta sama metoda w ten sam sposob..jak nic nie ruszy to sprawa jasna chyba i dalbym na cicha (chociaz 5,5 to sporo) i niech sobie jeszcze dogorywa Jak nie masz cierpliwosci to zakup nastepne fermentory i surowce i uwarz nastepne ja tak wlasnie zrobilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Nie ma problemu. Mogę czekać. No właśnie - piszesz, że 5,5blg to sporo. Czy jeżeli się nie ruszy za 2 dni to nie lepiej pobudzić drożdże? Ale wtedy się znowu wszystko wymiesza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Ramcio, a może po prostu nie rób cichej, wcale nie jest wymagana, wielu z nas tego nie robi. Zamknij i zapomnij na jeszcze 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Ramcio, a może po prostu nie rób cichej, wcale nie jest wymagana, wielu z nas tego nie robi. Zamknij i zapomnij na jeszcze 2 tygodnie. Dążę do tego aby robić jak najbardziej zgodnie z planem. Aby się potem nie domyślać czemu coś tam jest nie tak z piwkiem:) Ale dzięki. Poczekam 2 dni i sprawdzę blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Dzisiaj Blg nadal 5,5. Czy ktoś może mi podać przyczynę dlaczego mogło nieodfermentować do końca? Tzn że co? Odfermentowało cały cukier? To w takim razie zostanie mi o 3 blg za dużo w zielonym 3blg=ok 30g cukru/l = ok 15g/0,5l piwo!!! Zagrożenie granatami. Czy dobrze myślę? Bo przecież drożdzę nie umarły no bo niby dlaczego? Temperatura stała, idealna 20C +-0,5C. Inne pytanie, aczkolwiek powiązane: ilość cukru które się zadaje do refermentacji zależy również od stopnia odfermentowania brzeczki? Zlewam. Niech się dzieje co chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Problem:_niedoko.C5.84czona_fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Robię FFT z piekarniczymi. Obejrzymy. Pomieszałem mocno fermentator (5min) i podniosłem temp. do 22C. Bulka tak jak bulkało - raz na 30sek. Odnośnie powyższego linku... To zacierałem w stałej tempo 67-68C. Nic wiecej. Jedyne co to w instrukcji pisało przynajmniej 60 min, ale ja już po 45min miałem test jodowy "biały". Zresztą ostatnio przy pilznerze też miałem wcześniej. Ilość słodów karmelowych tez wg przepisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Widzę, że chyba Was znudziłem. Cóż. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Widzę, że chyba Was znudziłem. Cóż. Dzięki za pomoc. Wiesz, specjalnie nie ma o czym pisać. Zauważ, że w ostatnich postach nie zadałeś żadnego pytania, to kto ma Ci odpowiadać? Załóż swój wątek w zapiskach piwowarów domowych i tam pisz co robisz. Od czasu do czasu ktoś skomentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Czy ktoś może mi podać przyczynę dlaczego mogło nieodfermentować do końca? Tzn że co? Odfermentowało cały cukier? To w takim razie zostanie mi o 3 blg za dużo w zielonym 3blg=ok 30g cukru/l = ok 15g/0,5l piwo!!! Zagrożenie granatami. Czy dobrze myślę? Bo przecież drożdzę nie umarły no bo niby dlaczego? Temperatura stała, idealna 20C +-0,5C. Inne pytanie, aczkolwiek powiązane: ilość cukru które się zadaje do refermentacji zależy również od stopnia odfermentowania brzeczki? Ja tu widzę kilka pytań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Czy zrobiłeś już test FFT? Podaj jakie drożdże bo nie mogę znaleźć! Przedewszystkim uzbrój się w cierpliwość niektóre piwa fermentują 2-3 tygodnie, a to nie jest powód do nerwów! Naucz się cierpliwości. Jeżeli Blg się nie zmieni możesz spokojnie zlewać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Ale mnie się nie spieszy, tylko po 9 dniach kilka razy z rzędu nie zmieniało się 5,5blg. Miałem czekać? Zlałem na cichą. Mija 1 dzień FFT na piekarniczych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Zaczekaj spokojnie na wynik jak będzie niższy to musisz czekać na cichej aż zejdzie piwo do tego poziomu. Dalej nie napisałeś jakie drożdże! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 (edytowane) Przepraszam: S-33. Zakłądając, że zejdzie powiedzmy do 3blg na FFT. Jest możliwość, że nie zejdzie na cichej nigdy do tego poziomu czy nawet nie ruszy się już wcale? Edytowane 7 Października 2012 przez Romcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Polecam lekture: http://www.piwo.org/topic/1003-fermentis-safbrew-s-33/page__hl__+dro%C5%BCd%C5%BCe%20+s-33?do=findComment&comment=161890 http://www.piwo.org/topic/7550-niskie-odfermentowanie/page__hl__+fermentis%20+safbrew%20+s-33?do=findComment&comment=162668 http://www.wiki.piwo.org/Dro%C5%BCd%C5%BCe_Fermentis_Safbrew_S-33 Drożdże te tak mają że często przy takim sposobie zacierania nisko odfermentowują. Poczekaj jeszcze na test. Jest możliwość, że nie zejdzie na cichej nigdy do tego poziomu czy nawet nie ruszy się już wcale? Jest tylko jedna taka możliwość, musiałbyś ukatrupić drożdże, ale to raczej niemożliwe w twoim wypadku. Prędzej czy później odfermentuje byle by nie w butelkach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się