bajo33 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Spadł mi termometr i przerwał się trochę słupek czerwonego płynu. Wie ktoś jak to naprawić, da się w ogóle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Spróbuj go ostudzić tak by cała zawartość słupka znalazła się w dolnym zbiorniczku. Jak nie poskutkuje to nowy. Polecam ten z IKEI tylko trza pamiętać żeby zabezpieczyć sondę przed zalaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zrobić mu wirówkę ? chwytasz za 1 koniec i bardzo szybko wirujesz ręką, płyn powinien się złączyć pod wpływem siły odśrodkowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Termometr do wody z lodem na parę minut a potem do wrzątku. Czynność powtórzyć kilkukrotnie do momentu usunięcia przerwy. Termometr trzymać w pozycji pionowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Termometr do wody z lodem na parę minut a potem do wrzątku. Czynność powtórzyć kilkukrotnie do momentu usunięcia przerwy. Termometr trzymać w pozycji pionowej. Norbert cieszę się że, wracasz na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Dzięki panowie za rady, później dam znać czy pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Termometr do wody z lodem na parę minut a potem do wrzątku. Czynność powtórzyć kilkukrotnie do momentu usunięcia przerwy. Termometr trzymać w pozycji pionowej. Ten sposób pomógł mi połączyć płyn w termometrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Termometr do wody z lodem na parę minut a potem do wrzątku. Czynność powtórzyć kilkukrotnie do momentu usunięcia przerwy. Termometr trzymać w pozycji pionowej. Ten sposób pomógł mi połączyć płyn w termometrze. Także w ten sposób naprawiłem termometr, ale po tym zabiegu zaczął przekłamywać o 3 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Termometr do wody z lodem na parę minut a potem do wrzątku. Czynność powtórzyć kilkukrotnie do momentu usunięcia przerwy. Termometr trzymać w pozycji pionowej. Ten sposób pomógł mi połączyć płyn w termometrze. Także w ten sposób naprawiłem termometr, ale po tym zabiegu zaczął przekłamywać o 3 stopnie. I ja tak zrobiłem, ale tak samo jak klisz termometr zaczął przekłamywać o około 2-3 stopnie niestety, więc porównaj po tym zabiegu z jakimś innym czy nie kłamie. Mi i tak przy następnej warce się stłukł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 A to u mnie od początku zaniża o 2 o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Ja swój na szybko wyleczyłem zapalniczką, nie pamiętam ile podgrzewałem coś koło 1-2 sek. No i niestety też przekłamuje ale nie jestem pewny czy po tym zabiegu, bo wcześniej go nie sprawdzałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 A ja od pierwszej wpadki z termometrem mam ich teraz 3 i 0 stresu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Kupić termometr elektroniczny. To najlepszy sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Także panowie "wirówka" nie pomogła, metody "lody i wrzątku" nie próbowałem, strzałem w dziesiątkę okazała się zapalniczka ! Podgrzałem zbiorniczek na dole aby słupek płynu wlał się do pojemniczka na górze termometru. Porównałem z innym termometrem, który był wcześniej wyskalowany i super, nic nie przekłamuję. Dzięki za porady, termometr ocalony ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 A ja i tak polecam elektroniczny. Masz pewność że się nie stłucze tak szybko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Ja jakoś bardziej ufam tym tradycyjnym termometrom niż elektronicznym. Mam stary rtęciowy prod DDR i bardzo go sobie chwalę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elopl Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Witam i odgrzewam temat. Naprawiłem swój termometr ALLA zapalniczką i faktycznie przekłamuje o 2 st. C. Nie sprawdzałem wcześniej czy we wrzącej wodzie pokazywał 100 st.C, ale teraz jest 98 (możliwe by nigdy nie był wyskalowany?). Czy ktoś wie czy w niżej temperaturze też przekłamuje stale o te 2 st C? Czy np. w 52 st. C będzie to 3, 4 albo więcej? Jeśli jest to stała wartość przekłamania, to do następnych zakupów można by na nim pracować biorąc poprawkę... Nie mam innego termometru by to samemu sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 U mnie nie była to wartość stała, przy niższych temperaturach, w okolicach 30°C jest to ok. 1°C, przy temperaturach wrzenia różnica wynosi 2,5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Skalibruj z innym termometrem. To, że we wrzącej wodzie pokazuje 98 st. to wcale nie znaczy, że przekłamuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sztok Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 u mnie im wyższa temperatura tym większe różnice z elektronicznym. Do 72°C to jest 0,5 - 1°C różnicy. A Kupiłem z przerwą w cieczy i naprawiałem go nad płomieniem. Polecam mieć dwa termometry zawsze przy jakichś niejasnościach można się posiłkować drugim. Elektroniczny kupiłem w Ikei za 25 PLN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajmon Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Z tego co się kiedyś dowiedziałem, to termometry cieczowe najmniejszy błąd dają mniej więcej w środku skali. Im wyższa lub niższa temperatura od środka tym większy błąd. Niestety cieczówki tak mają, że błąd dla każdej temperatury jest inny. Jak zbiłem swój (cieczowy) to przeszedłem na elektronikę (z sondą) i sobię chwalę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 (edytowane) Nie sprawdzałem wcześniej czy we wrzącej wodzie pokazywał 100 st.C, ale teraz jest 98 (możliwe by nigdy nie był wyskalowany?). Hmm nie wiem czy wiesz, ale woda wcale nie zawsze wrze w 100C - może stąd ten "błąd"? Temperatura wrzenia zależy między innymi od ciśnienia atmosferycznego, które z kolei jest zależne od wysokości n.p.m. - im wyżej, tym mniejsze. W związku z tym na większej wysokości zagotujesz wodę w niższej temp. Np. u mnie w domu woda gotuje mi się w ok. 96-97C - nie mam na tyle dokładnego sprzętu, żeby to lepiej zmierzyć. Można jeszcze wyliczyć matematycznie Najciekawsze jest jednak to, że jakbyś gotował np. groch w górach, to zajmie Ci to więcej czasu, niż w niżej położonym miejscu, ponieważ woda będzie wrzeć w niższej temperaturze Ile w tym prawdy? - nie jestem pewien, tak mnie uczyli Edytowane 11 Czerwca 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Np. u mnie w domu woda gotuje mi się w ok. 96-97C U mnie 98°C, w porywach bywa i 96°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elopl Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Dzięki, biorąc pod uwagę wszystkie komentarze, chyba nie ma co sie obawiać póki co dalszego używania takiego termometru. Tym bardziej, że wśrodu skali ma być najmniejsze przekłamanie. Wciąż elektroniczny z sondą jest w perspektywie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Np. u mnie w domu woda gotuje mi się w ok. 96-97C W Kielcach? Na pewno nie - termometr Cię oszukuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi