Pieron Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 III Śląski Konkurs Piw Domowych przeszedł już do historii. Najwyższy czas pomyśleć o kolejnym. Przewidywany termin to wiosna a może i koniec wiosny. Szukam jakieś fajnej i ciekawej kategorii i czekam na Wasze pomysły. Szczerze to chciałbym jakąś kategorię w kierunku piw belgijskich. Może coś z wędzonego. Postarajcie się też mnie przekonać, wszak nie robię konkursu dla siebie tylko dla Was. To jak pomożecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 tu są przyszłoroczne kategorie w innych konkursach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Dzięki Andrzej za podpowiedz. A co Ty byś chciał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Idę spać do za 4 godz do pracy, ale przemyślę sprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Piłem tieroo American Wheat i myślę, że jest to ciekawa sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Piłem tieroo American Wheat i myślę, że jest to ciekawa sprawa. Ciekawa to ona może być jak ktoś zrobi dobre, a znając konkursy z pszenicznym to trochę współczuć jurorom trzeba. Pieron wg mnie trzymaj się piw mocniejszych, taka tradycja nowa niech się zrodzi, będzie się ten Twój konkurs też wyróżniał na tle innych. A jeśli kilka razy w roku to zima niech należy do rozgrzewających mocarzy , lato do orzeźwiających sikaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Amerykańska pszenica, czemu nie. Mam to piwo od dawna na liscie życzeń ale brakuje motywacji Ja przeglądnąłem Anteksowa liste i dwa style wydają mi się ciekawe i wpisujące się w preferencje Pierona: Belgian Dark Strong Ale (Westvletern 12) Smoked Porter/Stout (koźlak już był grany, rauchbier jest dla mnie monotematyczny itd...). Pozostaje kwestia ile piwa będą dojrzewać. Albo żeby wzmocnić dyskusje o polskim stylu - polskie ale albo ale/lager wielozbożowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Hej Vienna Lager lub Munich Dunkel z dolniaków, a z górniaków coś na amerykańskich chmielach np. American Stout pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Może American Brown Ale albo Saison? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Proponuję klon Duvela lub innej piwnej legendy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 ja osobiście liczyłem że w którymś konkursie będzie właśnie American Wheat. Osobiście jest to jedyne pszeniczne piwo które mi spakuje (pewnie dlatego że nie ma w nim kolendry, która już dawno temu zraziła mnie do piwa pszenicznego). Myślę że to była by fajna sprawa. Po za tym fajnie było by zobaczyć sweet stout (albo milk stout), i np zrobić kategorie specjal na "single hop" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Dla mnie Belg-np.saison,Niemiec-np weizenbock i coś dziwnego typu z czymś tam aby tylko smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Dolna Schwarzbier, dawno nigdzie nie było ciemnego dolniaka, a górna Foreign Extra Stout lub American Stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Dolna Schwarzbier, dawno nigdzie nie było ciemnego dolniaka, a górna Foreign Extra Stout lub American Stout W zasadzie propozycja zbliżona do mojej, także : :okey: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Tak gadałem o belgach a tu przecież sezon zimowy więc pora na dolniaka. Schwarzbier wydaje mi się bardzo trafionym pomysłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Ja bym był za niedublowaniem się kategorii popularnych konkursów. Jest wysyp amerykańskich piw to może American Brown Ale lub Am. Stout, ew. jako drugie pozastylowe np karme-love czy jakieś, które by nawiązywało do śląskiego ciemnego piwa, które dawnymi czasy pijałem niedaleko dworca w Katowicach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Saison i american brownn ale . To bardzo ciekawe style i mi sie ten zestaw bardzo podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 saison i żytnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Myślę, że saison mógłby być, oprócz tego może kölsch? Albo kategoria "moja interpretacja piwa śląskiego" -piwo które ma smak kojarzący się komuś ze Śląskiem albo np. porter czarny jak węgiel na poziomie 1200 kopalni Rydułtowy Edytowane 12 Grudnia 2012 przez Ray Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Myśle sobie tak BPA, Kölsch, Koźlak( taki ukłon w stronę GCh ) ps Kożlak może wszedłby na stałe do ŚKPD? Tak znak rozpoznawczy? może zmieniać tylko majowy/ podwójny/tradycyjny Edytowane 12 Grudnia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Ja jestem za koźlakami oraz tmave dolna fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diebels KattowitzerBrauhau Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Ja osobiscie bym był za marcowym i schwarzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Dla mnie opcja schwarza i koźlaka pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Ja osobiscie bym był za marcowym i schwarzem Popieram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Pieron Kiedy podejmiesz decyzję odnośnie kategorii konkursowych, bo po świętach mam wolne i nie wiem co do gara wrzucić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się