Skocz do zawartości

Browar "Piwny Ul"


BuDeX

Rekomendowane odpowiedzi

02.01.2015r. #138. Brown Porter. Pan tu nie stał!

  • Słód Pale Ale - 3,3 kg
  • Słód Brown - 0,3 kg
  • Słód Caraamber - 0,3 kg
  • Słód Czekoladowy 400 - 0,25 kg
  • Słód pszeniczny czekoladowy - 0,2 kg
  • Słód pszeniczny karmelowy - 0,055 kg
  • Cukier biały - 0,2 kg

Zacieranie:

66* - 80 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Iunga, granulat, 20 g - FWH

Chmiel East Kent Goldings, Granulat, 25 g - 0 min

 

Objętość brzeczki - 21 l

Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami FM 10 (gęstwa) w temp. otoczenia 18 stopni.

OG = 11.5 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???

Rozlane w kega i do butelek: 16.01.2015

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

04.01.2015r. #139. Polska IPA.

  • Słód Pilzneński - 5,0 kg
  • Słód Monachijski I - 0,33 kg
  • Słód Pszeniczny - 0,33 kg
  • Słód CaraRuby - 0,33 kg

Zacieranie:

66* - 90 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Unikat #1, szyszka, 60 g - FWH

Chmiel Unikat #1, szyszka, 35 g - 20 min

Chmiel Unikat #1, szyszka, 50 g - 0 min

 

Chmielenie na zimno: 30g na 5 dni - od 17.01.2015r.

 

Objętość brzeczki - 16 l (podczas napowietrzania urwało się ucho fermentatora - dupa)

Schłodzenie do temp. 12 stopni. Zadane drożdżami MJ 44 gęstwa. fermentacja w temp. otoczenia 18 stopni.

OG = 15.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.5%

Rozlane do butelek: 21.01.2015r. ze 110g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

16.01.2015r. #140. Polska IPA.

  • Słód Pilzneński - 5,0 kg
  • Słód Monachijski I - 0,3 kg
  • Słód Pszeniczny - 0,35 kg
  • Słód CaraRuby - 0,16 kg

Zacieranie:

65* - 60 min

72* - 30 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Unikat #2, szyszka, 40 g - FWH

Chmiel Unikat #2, szyszka, 50 g - 20 min

Chmiel Unikat #2, szyszka, 70 g - 0 min

 

Chmielenie na zimno: 60g na 5 dni - od 02.02.2015r.

 

Objętość brzeczki - 19 l

Schłodzenie do temp. 14 stopni. Zadane drożdżami MJ 44 gęstwa. fermentacja w temp. otoczenia 17 stopni.

OG = 15.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2%

Rozlane do butelek: 08.02.2015r. ze 120g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17.01.2015r. #141. Polska IPA.

  • Słód Pilzneński - 5,0 kg
  • Słód Monachijski I - 0,08 kg
  • Słód Pszeniczny - 0,335 kg
  • Słód CaraRuby - 0,15 kg
  • Cukier biały - 200g

Zacieranie:

65* - 90 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Unikat #3 szyszka, 50 g - FWH

Chmiel Unikat #3, szyszka, 60 g - 20 min

Chmiel Unikat #3, szyszka, 60 g - 0 min

 

Chmielenie na zimno: 60g na 5 dni - od 03.02.2015r.

 

Objętość brzeczki - 20 l

Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami US-05. fermentacja w temp. otoczenia 18 stopni.

OG = 14.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.4%

Rozlane do butelek: 08.02.2015r. ze 120g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24.01.2015r. #142. Polska IPA.

  • Słód Pilzneński - 5,0 kg
  • Słód Pszeniczny - 0,3 kg
  • Słód Carahell - 0,3 kg
  • Cukier biały - 200g

Zacieranie:

65* - 90 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Zbyszko, szyszka, 50 g - FWH

Chmiel Zbyszko, szyszka, 60 g - 20 min

Chmiel Zbyszko, szyszka, 100 g - 0 min

 

Chmielenie na zimno: 75g na 6 dni - od 08.02.2015r.

 

Objętość brzeczki - 19l

Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami US-05. fermentacja w temp. otoczenia 18 stopni.

OG = 14.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2%

Rozlane do kega: 14.02.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

06.02.2015r. #143. Polska Czarna IPA.

  • Słód Pilzneński Malteurop - 4,0 kg
  • Słód pszeniczny - 0,25 kg
  • Słód Monachijski I - 0,5 kg
  • Słód Czekoladowy 400 - 0,1 kg
  • Słód Carafa III Special - 0,16 kg - dodany przy podgrzewaniu do Mash out.
  • Słód Carafa I Special - 0,22 kg - dodany przy podgrzewaniu do Mash out.
  • Słód Karmelowy 130 Malteurop - 0,25 kg
  • Słód pszeniczny czekoladowy - 0,1 kg
  • Cukier - 0,2 kg

Zacieranie
65* - 100 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, szyszka, 25 g - FWH
Chmiel Izabella, szyszka, 50 g - 20 min
Chmiel Izabella, szyszka, 50 g - 10 min
Chmiel Izabella, szyszka, 60 g - 0 min

Chmielenie na zimno - 4 dni
Chmiel Izabella, szyszka, 80 g - od 18.02

Objętość brzeczki - 18 l
Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami MJ44 gęstwa w temp. otoczenia 15 stopni.

OG = 14.0 FG = 2,5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5,9%
Rozlane do butelek 21.02.2015r. ze 115g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07.02.2015r. #144. Polska IPA.

  • Słód Pilzneński Malteurop - 5,5 kg
  • Słód pszeniczny - 0,2 kg
  • Słód Karmelowy Jasny 30 EBC - 0,2 kg
  • Cukier - 0,2 kg

Zacieranie
65* - 110 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, szyszka, 30 g - FWH
Chmiel Izabella, szyszka, 35 g - 20 min
Chmiel Oktawia, szyszka, 35 g - 20 min
Chmiel Izabella, szyszka, 50 g - 0 min
Chmiel Oktawia, szyszka, 50 g - 0 min

Chmielenie whirlpoolwe:
po 50g Oktawii i Izabelli wrzucone do brzeczki o temp. ok. 70 stopni. Przetrzymane 20 min.

Chmielenie na zimno - 4 dni
Chmiel Izabella, szyszka, 75 g - od 18.02
Chmiel Oktawia, szyszka, 75 g - od 18.02

Objętość brzeczki - 17 l
Schłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 16 stopni.

OG = 15.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7%
Rozlane do butelek 21.02.2015r. ze 110g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08.02.2015r. #145. Polskie Jasne Ale z różowym pieprzem (speidel)

  • Słód Pilzneński Malteurop - 5,0 kg
  • Słód Crystal 160 EBC - 0,25 kg

Zacieranie
65* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Oktawia, szyszka, 45 g - FWH
Chmiel Oktawia, szyszka, 50 g - 0 min
Chmiel Zbyszko, szyszka, 50 g - 0 min

Dodatki:
różowy pieprz ugnieciony w możdzierzu, 13g, 20 min
różowy pieprz ugnieciony w możdzierzu, 13g, 0 min

Objętość brzeczki - 21 l
Schłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 16 stopni.

OG = 14.0 FG = 2,0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2%
Rozlane do 13 butelek (37g cukru) i kega: 21.02.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14.02.2015r. #146. Whisky Grodziskie.

  • Słód Pszeniczny Grodziski 3,0 kg
  • Słód Whisky Castle Malting 30-45 ppm 1,0 kg

Zacieranie
38* - 45 min
62* - 20 min
72* - 30 min
78* - 10 min

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat - 17g - FWH
Chmiel Oktawia, granulat - 15g - 6min

Objętość brzeczki - 22l
Zadane drożdżami Wyeast 2112 California Lager, brzeczka schłodzona do 16 stopni, fermentacja w temp. otoczenia 15 stopni.

Fermentacja burzliwa - 17 dni
Fermentacja cicha (klarowanie żelatyną) - 3 dni -temperatura otoczenia ok. 10 stopni
OG = 8.5 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 3,1%
Rozlane do 20 butelek z dodatkiem 75g cukru i do kega - 06.03.2015r. 

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18.02.2015r. #147. Polska Pszenica.

  • Słód Pilzneński Malteurop - 2,0 kg
  • Słód pszeniczny Malteurop - 2,4 kg
  • Słód Karmelowy Jasny 30 EBC - 0,1 kg
  • Słód Monachijski I - 0,25 kg

Zacieranie
65* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, szyszka, 10 g - FWH
Chmiel Unikat #2, szyszka, 10 g - 20 min
Chmiel Zula, szyszka, 10 g - 20 min
Chmiel Unikat #2, szyszka, 25 g - 0 min
Chmiel Zula, szyszka, 25 g - 0 min

Chmielenie whirlpoolwe:
po 50g unikatu i Zuli wrzucone do brzeczki o temp. ok. 78 stopni. Przetrzymane 30 min.

Objętość brzeczki - 19 l
Schłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 16 stopni.

OG = 11.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4,9%
Rozlane do butelek 02.03.2015r. z dodatkiem 115g cukru.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21.02.2015r. #148. SMaSH Izabella IPA.

  • Słód Pilzneński Strzegom- 5,0 kg
  • Cukier - 0,25 kg

Zacieranie
65* - 120 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Izabella, szyszka, 50 g - FWH
Chmiel Izabella, szyszka, 50 g - 20 min
Chmiel Izabella, szyszka, 70 g - 0 min

Chmielenie whirlpoolwe:
70g Izabelli wrzucone do brzeczki o temp. ok. 75 stopni. Przetrzymane 30 min.

Chmielenie na zimno - 5 dni
Chmiel Izabella, szyszka, 120 g - od 06.03.2015r.

Objętość brzeczki - 16 l
Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 16 stopni.

OG = 14.0 FG = 1.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.4%
Rozlane do butelek 10.03.2015r. z dodatakiem 110g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21.02.2015r. #149. IPA.

  • Słód Pilzneński Malteurop - 4,5 kg
  • Karmelowy jasny 30 EBC - 0,25 kg
  • Słód Pszeniczny - 0,24 kg
  • Special B - 0,15 kg
  • Słód Abbey - 0,115 kg
  • Słód Aromatic - 0,15 kg
  • Cukier - 0,25 kg

Zacieranie
65* - 120 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 20 g - FWH
Chmiel Chinook, granulat, 20 g - 30 min
Chmiel Chinook, granulat, 20 g - 15 min
Chmiel Chinook, granulat, 30 g - 0 min
Chmiel Nelson Sauvin, granulat, 50g - 0 min

Chmielenie na zimno - 5 dni
Chmiel Chinook, granulat, 30 g - od 18.03.2015r.
+ 50g płatków amerykańskich mocno opiekanych - 13 dni - od 10.03.2015r.

Objętość brzeczki - 19 l
Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. otoczenia 16 stopni.

OG = 14.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.9%
Rozlane do butelek 23.03.2015r. - 10 szt z 30g cukru i do kega

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27.02.2015r. #150. Piwo Szampańskie. Szampion

  • Słód Pilzneński Strzegom- 5,0 kg
  • Słód Pilzneński Malteurop - 1,0 kg
  • Słód pszeniczny Malteurop - 1,0 kg
  • Cukier - 1,00 kg - podczas fermentacji - 02.03.2015r.

Zacieranie 
65* - 100 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iungaszyszka, 10 g - FWH
Chmiel Oktawiaszyszka, 30 g - 20 min
Chmiel Oktawiaszyszka, 40 g - 10 min

Kolendra indyjska, 15g - 5 min

Chmiel Oktawiaszyszka, 10 g - 0 min

 

 

Objętość brzeczki - 19 l
Schłodzenie do temp. 18 stopni. Zadane drożdżami Kitzinger Champ w temp. otoczenia 19.5 stopni.
 
OG = 24,0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 12.5%
Rozlane do butelek 21.03.2015r ze 150g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

06.03.2015r. #151. Biere De Garde. Je suis fatigue de l' IPA.

  • Pilnieński 4.3 kg
  • Monachijski 1.0 kg
  • Aromatic 0,4 kg
  • Special B 0.25 kg
  • Abbey 0.2 kg

Zacieranie
62* - 30min
67* - 30 min
72* - 20 min
78* - 


Chmielenie:
Iunga, szyszka, 10g - FWH

Oktawia, granulat, 25g - 20 min
Oktawia, granulat, 25g - 0 min

Objętość brzeczki - 20 l
Zadane drożdżami Wyeast 2112 California Lager (gęstwa). Schłodzone do temp. 16
 stopni.
Fermentacja w temp. otoczenia 16 stopni.
OG = 15.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.7%
Rozlane do kega i 3 butelek: 20.03.2015r,

 

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09.03.2015r. #152. Czeska Desitka.

  • Pilnieński 3,7 kg
  • Monachijski 0,3 kg
  • Carapils 0,3 kg

Zacieranie: 
52* - 10min
62* - 30 min
72* - 30 min
78* - 


Chmielenie:
Premiant, granulat, 20g - FWH

Saaz, granulat, 25g - 20 min
Saaz, granulat, 25g - 0 min

Objętość brzeczki - 20 l
Zadane drożdżami W34/70. Schłodzone do temp. 13
 stopni.
Fermentacja w temp. otoczenia 9 stopni.
OG = 10.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.4%
Rozlane do butelek 28.03.2015r. ze 115g cukru.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skąd masz polskie chmiele?? jak wrażenia po nich? czym sie charakteryzują?

Polskie chmiele mam od Cesarza ;) - Pawła Piłata. Współpracujemy troszkę :)

Wrażenia bardzo dobre, w zależności od odmiany dają zróżnicowane efekty. Od kwiatowych po intensywnie cytrusowe.

Jak na razie obowiązuje mnie zmowa milczenia  :beer: także więcej powiedzieć nie mogę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10.03.2015r. #153. Kolce i Krew!!!

  • Słód Pilzneński Strzegom- 4,5 kg
  • Słód Carawheat - 0,125 kg
  • Słód Crystal 150 - 0,075 kg

Zacieranie 
66* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iungaszyszka, 20 g - FWH
Krwawnik - 14g - FWH

Kolcorośl lekarski suszony, 25g - 10 min


Zielenie na zimno - 6 dni
Kolcorośl lekarski suszony, 25g - od 18.03.2015r.

Objętość brzeczki - 25 l
Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. otoczenia 16 stopni.
 
OG = 11.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.6%
Rozlane 24.03.2015r.  do 10 butelek z dodatkiem 30g cukru i do kega,

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

20.03.2015r. #154. Witbier.

  • Słód pilzneński - 2,1 kg
  • Płatki pszenne - 1,6 kg
  • Płatki owsiane - 0,4 kg
  • Cukier biały - 0,25 kg

Zacieranie 

62* - 90 min
72* - 30 min
78* - 10 min

Chmielenie:
Chmiel Willamette, granulat, 22g - 60min

Dodatki:

Sumak - 16g - 15 min
Kolendra, 10g, - 10 min
Curacao - 10g - 10 min
Kolendra, 10g, - 0 min
Curacao - 10g - 0 min

Objętość brzeczki - 19l

Schłodzone do temp. 18 stopni
Zadane drożdżami Wyeast 3864 Belgian/Canadian (gęstwa od Ahtanum Ahtanowicz) w temp. otoczenia 17 stopni.

OG = 11.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.9%
Rozlane do kega: 03.04.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21.03.2015r. #155. Braggot.

  • Słód Pilzneński Strzegom- 4,0 kg
  • Słód karmelowy 130  Malteurop - 0,45 kg
  • Mód - 0,5 kg - 0 min

Zacieranie 
65* - 120 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iungaszyszka, 20 g - FWH
Chmiel Wilametteszyszka, 25 g - 10 min

Tymianek suszony, 5g - 0 min

 

Objętość brzeczki - ??? l
Schłodzenie do temp. 18 stopni. Zadane drożdżami Kitzinger Champ (gęstwa) w temp. otoczenia 17 stopni.
 
OG = 13.5 + 5,5 + 9.0 = 28.0

Zeszło do 3 Blg. Próbuję wydobyć miód ze słoika, żeby dodać pierwszą partię - 30.03. dodano 1,1kg miodu. Blg wynosi: 8.5 (+5.5)

04.04.2015r. Dodano drugą porcję miodu - ok. 1,5kg

Blg przed dodaniem - 2,5 Blg po dodaniu - 11.5 (+9.0)

20.04 - Blg - 2,5 - chyba czas powoli mysleć o zabutelkowaniu.

23.04.2015 - blg 1,5 jak to zeżarło i kiedy to nie wiem, ale już mam bączki gotowe do rozlewu. No nic. Czekamy dalej :)

26.04.2015 - blg = 1

28.04 - blg = 1,5

FG = 1,5

 

Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 16.5%
Rozlane do butelek 01.05.2015r. 22l ze 78g cukru.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28.03.2015r. #156. Marcowe.

  • Pilnieński Malteurop 2,0 kg
  • Monachijski II 1,0 kg
  • Monachijski I 0,3 kg
  • Wiedeński 1,0 kg
  • Caramunich I 0,3 kg

Zacieranie: 

50* - 10 min
66* - 100 min
78* - 

Chmielenie:
Premiant, granulat, 25g - FWH

Saaz, granulat, 50g - 0 min

Objętość brzeczki - 20 l
Zadane drożdżami W34/70 (gęstwa). Schłodzone do temp. 14
 stopni.
Fermentacja w temp. otoczenia 9 stopni.

Wyniesione do temp. ok. 12 stopni 04.04.2015r.
OG = 12.5 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.2%
Rozlane do butelek 17.04.2015r. ze 115g cukru (39 x 0,5l)

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.