BuDeX Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) 02.01.2015r. #138. Brown Porter. Pan tu nie stał! Słód Pale Ale - 3,3 kg Słód Brown - 0,3 kg Słód Caraamber - 0,3 kg Słód Czekoladowy 400 - 0,25 kg Słód pszeniczny czekoladowy - 0,2 kg Słód pszeniczny karmelowy - 0,055 kg Cukier biały - 0,2 kg Zacieranie: 66* - 80 min 78* - Chmielenie: Chmiel Iunga, granulat, 20 g - FWH Chmiel East Kent Goldings, Granulat, 25 g - 0 min Objętość brzeczki - 21 l Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami FM 10 (gęstwa) w temp. otoczenia 18 stopni. OG = 11.5 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ??? Rozlane w kega i do butelek: 16.01.2015 Edytowane 19 Stycznia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) 04.01.2015r. #139. Polska IPA. Słód Pilzneński - 5,0 kg Słód Monachijski I - 0,33 kg Słód Pszeniczny - 0,33 kg Słód CaraRuby - 0,33 kg Zacieranie: 66* - 90 min 78* - Chmielenie: Chmiel Unikat #1, szyszka, 60 g - FWH Chmiel Unikat #1, szyszka, 35 g - 20 min Chmiel Unikat #1, szyszka, 50 g - 0 min Chmielenie na zimno: 30g na 5 dni - od 17.01.2015r. Objętość brzeczki - 16 l (podczas napowietrzania urwało się ucho fermentatora - dupa) Schłodzenie do temp. 12 stopni. Zadane drożdżami MJ 44 gęstwa. fermentacja w temp. otoczenia 18 stopni. OG = 15.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.5% Rozlane do butelek: 21.01.2015r. ze 110g cukru Edytowane 26 Stycznia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) 16.01.2015r. #140. Polska IPA. Słód Pilzneński - 5,0 kg Słód Monachijski I - 0,3 kg Słód Pszeniczny - 0,35 kg Słód CaraRuby - 0,16 kg Zacieranie: 65* - 60 min 72* - 30 min 78* - Chmielenie: Chmiel Unikat #2, szyszka, 40 g - FWH Chmiel Unikat #2, szyszka, 50 g - 20 min Chmiel Unikat #2, szyszka, 70 g - 0 min Chmielenie na zimno: 60g na 5 dni - od 02.02.2015r. Objętość brzeczki - 19 l Schłodzenie do temp. 14 stopni. Zadane drożdżami MJ 44 gęstwa. fermentacja w temp. otoczenia 17 stopni. OG = 15.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2% Rozlane do butelek: 08.02.2015r. ze 120g cukru Edytowane 8 Lutego 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) 17.01.2015r. #141. Polska IPA. Słód Pilzneński - 5,0 kg Słód Monachijski I - 0,08 kg Słód Pszeniczny - 0,335 kg Słód CaraRuby - 0,15 kg Cukier biały - 200g Zacieranie: 65* - 90 min 78* - Chmielenie: Chmiel Unikat #3 szyszka, 50 g - FWH Chmiel Unikat #3, szyszka, 60 g - 20 min Chmiel Unikat #3, szyszka, 60 g - 0 min Chmielenie na zimno: 60g na 5 dni - od 03.02.2015r. Objętość brzeczki - 20 l Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami US-05. fermentacja w temp. otoczenia 18 stopni. OG = 14.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.4% Rozlane do butelek: 08.02.2015r. ze 120g cukru Edytowane 8 Lutego 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) 24.01.2015r. #142. Polska IPA. Słód Pilzneński - 5,0 kg Słód Pszeniczny - 0,3 kg Słód Carahell - 0,3 kg Cukier biały - 200g Zacieranie: 65* - 90 min 78* - Chmielenie: Chmiel Zbyszko, szyszka, 50 g - FWH Chmiel Zbyszko, szyszka, 60 g - 20 min Chmiel Zbyszko, szyszka, 100 g - 0 min Chmielenie na zimno: 75g na 6 dni - od 08.02.2015r. Objętość brzeczki - 19l Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami US-05. fermentacja w temp. otoczenia 18 stopni. OG = 14.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2% Rozlane do kega: 14.02.2015r. Edytowane 14 Lutego 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) 06.02.2015r. #143. Polska Czarna IPA. Słód Pilzneński Malteurop - 4,0 kg Słód pszeniczny - 0,25 kg Słód Monachijski I - 0,5 kg Słód Czekoladowy 400 - 0,1 kg Słód Carafa III Special - 0,16 kg - dodany przy podgrzewaniu do Mash out. Słód Carafa I Special - 0,22 kg - dodany przy podgrzewaniu do Mash out. Słód Karmelowy 130 Malteurop - 0,25 kg Słód pszeniczny czekoladowy - 0,1 kg Cukier - 0,2 kg Zacieranie 65* - 100 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, szyszka, 25 g - FWHChmiel Izabella, szyszka, 50 g - 20 minChmiel Izabella, szyszka, 50 g - 10 minChmiel Izabella, szyszka, 60 g - 0 minChmielenie na zimno - 4 dniChmiel Izabella, szyszka, 80 g - od 18.02 Objętość brzeczki - 18 lSchłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami MJ44 gęstwa w temp. otoczenia 15 stopni. OG = 14.0 FG = 2,5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5,9%Rozlane do butelek 21.02.2015r. ze 115g cukru Edytowane 25 Lutego 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) 07.02.2015r. #144. Polska IPA. Słód Pilzneński Malteurop - 5,5 kg Słód pszeniczny - 0,2 kg Słód Karmelowy Jasny 30 EBC - 0,2 kg Cukier - 0,2 kg Zacieranie 65* - 110 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, szyszka, 30 g - FWHChmiel Izabella, szyszka, 35 g - 20 minChmiel Oktawia, szyszka, 35 g - 20 minChmiel Izabella, szyszka, 50 g - 0 minChmiel Oktawia, szyszka, 50 g - 0 minChmielenie whirlpoolwe:po 50g Oktawii i Izabelli wrzucone do brzeczki o temp. ok. 70 stopni. Przetrzymane 20 min.Chmielenie na zimno - 4 dniChmiel Izabella, szyszka, 75 g - od 18.02Chmiel Oktawia, szyszka, 75 g - od 18.02Objętość brzeczki - 17 lSchłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 16 stopni. OG = 15.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7%Rozlane do butelek 21.02.2015r. ze 110g cukru Edytowane 25 Lutego 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) 08.02.2015r. #145. Polskie Jasne Ale z różowym pieprzem (speidel) Słód Pilzneński Malteurop - 5,0 kg Słód Crystal 160 EBC - 0,25 kg Zacieranie 65* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Oktawia, szyszka, 45 g - FWHChmiel Oktawia, szyszka, 50 g - 0 minChmiel Zbyszko, szyszka, 50 g - 0 minDodatki:różowy pieprz ugnieciony w możdzierzu, 13g, 20 minróżowy pieprz ugnieciony w możdzierzu, 13g, 0 minObjętość brzeczki - 21 lSchłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 16 stopni. OG = 14.0 FG = 2,0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2%Rozlane do 13 butelek (37g cukru) i kega: 21.02.2015r. Edytowane 25 Lutego 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) 14.02.2015r. #146. Whisky Grodziskie. Słód Pszeniczny Grodziski 3,0 kg Słód Whisky Castle Malting 30-45 ppm 1,0 kg Zacieranie38* - 45 min62* - 20 min72* - 30 min78* - 10 minChmielenie:Chmiel Iunga, granulat - 17g - FWHChmiel Oktawia, granulat - 15g - 6minObjętość brzeczki - 22lZadane drożdżami Wyeast 2112 California Lager, brzeczka schłodzona do 16 stopni, fermentacja w temp. otoczenia 15 stopni.Fermentacja burzliwa - 17 dniFermentacja cicha (klarowanie żelatyną) - 3 dni -temperatura otoczenia ok. 10 stopniOG = 8.5 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 3,1%Rozlane do 20 butelek z dodatkiem 75g cukru i do kega - 06.03.2015r. Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) 18.02.2015r. #147. Polska Pszenica. Słód Pilzneński Malteurop - 2,0 kg Słód pszeniczny Malteurop - 2,4 kg Słód Karmelowy Jasny 30 EBC - 0,1 kg Słód Monachijski I - 0,25 kg Zacieranie 65* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, szyszka, 10 g - FWHChmiel Unikat #2, szyszka, 10 g - 20 minChmiel Zula, szyszka, 10 g - 20 minChmiel Unikat #2, szyszka, 25 g - 0 minChmiel Zula, szyszka, 25 g - 0 minChmielenie whirlpoolwe:po 50g unikatu i Zuli wrzucone do brzeczki o temp. ok. 78 stopni. Przetrzymane 30 min.Objętość brzeczki - 19 lSchłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 16 stopni. OG = 11.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4,9%Rozlane do butelek 02.03.2015r. z dodatkiem 115g cukru. Edytowane 2 Marca 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) 21.02.2015r. #148. SMaSH Izabella IPA. Słód Pilzneński Strzegom- 5,0 kg Cukier - 0,25 kg Zacieranie 65* - 120 min78* -Chmielenie:Chmiel Izabella, szyszka, 50 g - FWHChmiel Izabella, szyszka, 50 g - 20 minChmiel Izabella, szyszka, 70 g - 0 minChmielenie whirlpoolwe:70g Izabelli wrzucone do brzeczki o temp. ok. 75 stopni. Przetrzymane 30 min.Chmielenie na zimno - 5 dniChmiel Izabella, szyszka, 120 g - od 06.03.2015r.Objętość brzeczki - 16 lSchłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 16 stopni. OG = 14.0 FG = 1.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.4%Rozlane do butelek 10.03.2015r. z dodatakiem 110g cukru Edytowane 10 Marca 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) 21.02.2015r. #149. IPA. Słód Pilzneński Malteurop - 4,5 kg Karmelowy jasny 30 EBC - 0,25 kg Słód Pszeniczny - 0,24 kg Special B - 0,15 kg Słód Abbey - 0,115 kg Słód Aromatic - 0,15 kg Cukier - 0,25 kg Zacieranie 65* - 120 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 20 g - FWHChmiel Chinook, granulat, 20 g - 30 minChmiel Chinook, granulat, 20 g - 15 minChmiel Chinook, granulat, 30 g - 0 minChmiel Nelson Sauvin, granulat, 50g - 0 minChmielenie na zimno - 5 dniChmiel Chinook, granulat, 30 g - od 18.03.2015r.+ 50g płatków amerykańskich mocno opiekanych - 13 dni - od 10.03.2015r.Objętość brzeczki - 19 lSchłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. otoczenia 16 stopni. OG = 14.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.9%Rozlane do butelek 23.03.2015r. - 10 szt z 30g cukru i do kega Edytowane 25 Marca 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) 27.02.2015r. #150. Piwo Szampańskie. Szampion Słód Pilzneński Strzegom- 5,0 kg Słód Pilzneński Malteurop - 1,0 kg Słód pszeniczny Malteurop - 1,0 kg Cukier - 1,00 kg - podczas fermentacji - 02.03.2015r. Zacieranie 65* - 100 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, szyszka, 10 g - FWHChmiel Oktawia, szyszka, 30 g - 20 minChmiel Oktawia, szyszka, 40 g - 10 min Kolendra indyjska, 15g - 5 min Chmiel Oktawia, szyszka, 10 g - 0 min Objętość brzeczki - 19 lSchłodzenie do temp. 18 stopni. Zadane drożdżami Kitzinger Champ w temp. otoczenia 19.5 stopni. OG = 24,0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 12.5%Rozlane do butelek 21.03.2015r ze 150g cukru Edytowane 23 Marca 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) 06.03.2015r. #151. Biere De Garde. Je suis fatigue de l' IPA. Pilnieński 4.3 kg Monachijski 1.0 kg Aromatic 0,4 kg Special B 0.25 kg Abbey 0.2 kg Zacieranie: 62* - 30min67* - 30 min72* - 20 min78* - Chmielenie:Iunga, szyszka, 10g - FWHOktawia, granulat, 25g - 20 minOktawia, granulat, 25g - 0 minObjętość brzeczki - 20 lZadane drożdżami Wyeast 2112 California Lager (gęstwa). Schłodzone do temp. 16 stopni.Fermentacja w temp. otoczenia 16 stopni.OG = 15.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.7%Rozlane do kega i 3 butelek: 20.03.2015r, Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Skąd masz polskie chmiele?? jak wrażenia po nich? czym sie charakteryzują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) 09.03.2015r. #152. Czeska Desitka. Pilnieński 3,7 kg Monachijski 0,3 kg Carapils 0,3 kg Zacieranie: 52* - 10min62* - 30 min72* - 30 min78* - Chmielenie:Premiant, granulat, 20g - FWHSaaz, granulat, 25g - 20 minSaaz, granulat, 25g - 0 minObjętość brzeczki - 20 lZadane drożdżami W34/70. Schłodzone do temp. 13 stopni.Fermentacja w temp. otoczenia 9 stopni.OG = 10.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.4%Rozlane do butelek 28.03.2015r. ze 115g cukru. Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Skąd masz polskie chmiele?? jak wrażenia po nich? czym sie charakteryzują? Polskie chmiele mam od Cesarza - Pawła Piłata. Współpracujemy troszkę Wrażenia bardzo dobre, w zależności od odmiany dają zróżnicowane efekty. Od kwiatowych po intensywnie cytrusowe. Jak na razie obowiązuje mnie zmowa milczenia także więcej powiedzieć nie mogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) 10.03.2015r. #153. Kolce i Krew!!! Słód Pilzneński Strzegom- 4,5 kg Słód Carawheat - 0,125 kg Słód Crystal 150 - 0,075 kg Zacieranie 66* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, szyszka, 20 g - FWHKrwawnik - 14g - FWH Kolcorośl lekarski suszony, 25g - 10 min Zielenie na zimno - 6 dniKolcorośl lekarski suszony, 25g - od 18.03.2015r.Objętość brzeczki - 25 lSchłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. otoczenia 16 stopni. OG = 11.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.6%Rozlane 24.03.2015r. do 10 butelek z dodatkiem 30g cukru i do kega, Edytowane 25 Marca 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) 20.03.2015r. #154. Witbier. Słód pilzneński - 2,1 kg Płatki pszenne - 1,6 kg Płatki owsiane - 0,4 kg Cukier biały - 0,25 kg Zacieranie 62* - 90 min72* - 30 min78* - 10 minChmielenie:Chmiel Willamette, granulat, 22g - 60minDodatki: Sumak - 16g - 15 minKolendra, 10g, - 10 minCuracao - 10g - 10 minKolendra, 10g, - 0 minCuracao - 10g - 0 minObjętość brzeczki - 19l Schłodzone do temp. 18 stopniZadane drożdżami Wyeast 3864 Belgian/Canadian (gęstwa od Ahtanum Ahtanowicz) w temp. otoczenia 17 stopni.OG = 11.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.9%Rozlane do kega: 03.04.2015r. Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) 21.03.2015r. #155. Braggot. Słód Pilzneński Strzegom- 4,0 kg Słód karmelowy 130 Malteurop - 0,45 kg Mód - 0,5 kg - 0 min Zacieranie 65* - 120 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, szyszka, 20 g - FWHChmiel Wilamette, szyszka, 25 g - 10 min Tymianek suszony, 5g - 0 min Objętość brzeczki - ??? lSchłodzenie do temp. 18 stopni. Zadane drożdżami Kitzinger Champ (gęstwa) w temp. otoczenia 17 stopni. OG = 13.5 + 5,5 + 9.0 = 28.0 Zeszło do 3 Blg. Próbuję wydobyć miód ze słoika, żeby dodać pierwszą partię - 30.03. dodano 1,1kg miodu. Blg wynosi: 8.5 (+5.5) 04.04.2015r. Dodano drugą porcję miodu - ok. 1,5kg Blg przed dodaniem - 2,5 Blg po dodaniu - 11.5 (+9.0) 20.04 - Blg - 2,5 - chyba czas powoli mysleć o zabutelkowaniu. 23.04.2015 - blg 1,5 jak to zeżarło i kiedy to nie wiem, ale już mam bączki gotowe do rozlewu. No nic. Czekamy dalej 26.04.2015 - blg = 1 28.04 - blg = 1,5 FG = 1,5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 16.5%Rozlane do butelek 01.05.2015r. 22l ze 78g cukru. Edytowane 1 Maja 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahtanum Ahtanowicz Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Pół kilo miodu? Nie 4 i pół?To będzie piwo miodowe nie żaden braggot profik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Pół kilo miodu? Nie 4 i pół? To będzie piwo miodowe nie żaden braggot Oj nie pitol Pan nie pitol Jeszcze 3kg czeka w słoikach. Będzie dodawane sukcesywnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahtanum Ahtanowicz Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 A, chyba, że tak. Było napisać, że planujesz dodawać. Jak 3.5 to będzie już prawie braggot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 A, chyba, że tak. Było napisać, że planujesz dodawać. Jak 3.5 to będzie już prawie braggot Budowałem napięcie Mieszkam w Pszczółkach, może ogarnę do 50%+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) 28.03.2015r. #156. Marcowe. Pilnieński Malteurop 2,0 kg Monachijski II 1,0 kg Monachijski I 0,3 kg Wiedeński 1,0 kg Caramunich I 0,3 kg Zacieranie: 50* - 10 min66* - 100 min78* - Chmielenie:Premiant, granulat, 25g - FWHSaaz, granulat, 50g - 0 minObjętość brzeczki - 20 lZadane drożdżami W34/70 (gęstwa). Schłodzone do temp. 14 stopni.Fermentacja w temp. otoczenia 9 stopni. Wyniesione do temp. ok. 12 stopni 04.04.2015r.OG = 12.5 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.2%Rozlane do butelek 17.04.2015r. ze 115g cukru (39 x 0,5l) Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się