Skocz do zawartości

Browar "Piwny Ul"


BuDeX

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Kardamon wielki - 10 ziaren, Kumin - 1/2 łyżeczki (ok. 2g) Cynamon - 2cm, Kolendra - 10g Goździk - 1 szt. Pieprz czarny - 4g Sproszkowane mango suszone - 25g Sól cytrynowa - 20g

 

Ciekawe przyprawy :) Daj znać jakie efekty uzyskałeś. Sproszkowane Mango? Gdzie to dorwałeś? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Kardamon wielki - 10 ziaren, Kumin - 1/2 łyżeczki (ok. 2g) Cynamon - 2cm, Kolendra - 10g Goździk - 1 szt. Pieprz czarny - 4g Sproszkowane mango suszone - 25g Sól cytrynowa - 20g

 

Ciekawe przyprawy :) Daj znać jakie efekty uzyskałeś. Sproszkowane Mango? Gdzie to dorwałeś? 

 

Z wiadra wcale nie pachnie przyprawami, ale to dopiero wyjdzie na wierzch. Sproszkowane mango kupiłem jakoś przy okazji będąc w Wawie, w kanjpie indyjskiej były też regały z przyprawami. Namastie India to się chyba zwało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kardamon wielki - 10 ziaren, Kumin - 1/2 łyżeczki (ok. 2g) Cynamon - 2cm, Kolendra - 10g Goździk - 1 szt. Pieprz czarny - 4g Sproszkowane mango suszone - 25g Sól cytrynowa - 20g

 

Ciekawe przyprawy :) Daj znać jakie efekty uzyskałeś. Sproszkowane Mango? Gdzie to dorwałeś? 

 

Z wiadra wcale nie pachnie przyprawami, ale to dopiero wyjdzie na wierzch. Sproszkowane mango kupiłem jakoś przy okazji będąc w Wawie, w kanjpie indyjskiej były też regały z przyprawami. Namastie India to się chyba zwało.

 

 

Hehe moja 200 warka pachnie aż w nosie kręci ;) Kurkuma i chilli aż oczy pieką, mam nadzieje że nie zdominują aromatu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Kardamon wielki - 10 ziaren, Kumin - 1/2 łyżeczki (ok. 2g) Cynamon - 2cm, Kolendra - 10g Goździk - 1 szt. Pieprz czarny - 4g Sproszkowane mango suszone - 25g Sól cytrynowa - 20g

 

Ciekawe przyprawy :) Daj znać jakie efekty uzyskałeś. Sproszkowane Mango? Gdzie to dorwałeś? 

 

Z wiadra wcale nie pachnie przyprawami, ale to dopiero wyjdzie na wierzch. Sproszkowane mango kupiłem jakoś przy okazji będąc w Wawie, w kanjpie indyjskiej były też regały z przyprawami. Namastie India to się chyba zwało.

 

 

Hehe moja 200 warka pachnie aż w nosie kręci ;) Kurkuma i chilli aż oczy pieką, mam nadzieje że nie zdominują aromatu.

 

Ja byłem tym razem dość ostrożny. Papryczek nie dawałem wcale, bo najczęściej jak ja dam papryczki to w piwie jest tylko i wyłącznie kapsaicyna ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19.12.2015r. #204. Tripel IPA.

  • Słód Pilzneński Strzegom - 4.5 kg
  • Słód Pale Ale - 1,1 kg
  • Słód Monachijski I - 0,4 kg
  • Cukier inwertowany (0,5kg demerara = 0,35kg biały) - 0,85 kg dodam w 4tym dniu fermentacji - 23.12.2015r.

Zacieranie 
64* - 60 min

72* - 20 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, szyszka, 30 g - FWH
Chmiel Najlepszy, granulat, 45 g - 20 min
Chmiel Zastrzeżony, granulat, 45 g - 20 min
Chmiel Najlepszy, granulat, 45 g - 0 min
Chmiel Zastrzeżony, granulat, 45 g - 0 min


Chmielenie whirlpoolowe: 60min od schłodzenia do 75 stopni.
Chmiel Najlepszy, granulat, 100 g - 0 min
Chmiel Zastrzeżony, granulat, 60 g - 0 min

 

Chmielenie na zimno:

Chmiel Najlepszy, granulat, 70 g - 0 min
Chmiel Zastrzeżony, granulat, 50 g - 0 min

Chmiel P, granulat, 40 g - 0 min


Objętość brzeczki - 18 l
Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami FM25 gęstwa w temp. otoczenia 17 stopni.
 

24.12 - przeniesienie do 19 stopni. 26.12 podpięcie kabla i grzanie. Chyba już po fermentacji.
OG = 14.5 + 4.0 FG = 1.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 8.7%
Rozlane do butelek: 14.01.2016r. 32 butelki ze 106g cukru.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Kardamon wielki - 10 ziaren, Kumin - 1/2 łyżeczki (ok. 2g) Cynamon - 2cm, Kolendra - 10g Goździk - 1 szt. Pieprz czarny - 4g Sproszkowane mango suszone - 25g Sól cytrynowa - 20g

 

Ciekawe przyprawy :) Daj znać jakie efekty uzyskałeś. Sproszkowane Mango? Gdzie to dorwałeś? 

 

Chyba niestety byłem zbyt ostrożny. W zasadzie nic nie czuć przed rozlewem. Właściwie żadnych przypraw. Może to wyjdzie z czasem, mam nadzieję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kardamon wielki - 10 ziaren, Kumin - 1/2 łyżeczki (ok. 2g) Cynamon - 2cm, Kolendra - 10g Goździk - 1 szt. Pieprz czarny - 4g Sproszkowane mango suszone - 25g Sól cytrynowa - 20g

 

Ciekawe przyprawy :) Daj znać jakie efekty uzyskałeś. Sproszkowane Mango? Gdzie to dorwałeś? 

 

Chyba niestety byłem zbyt ostrożny. W zasadzie nic nie czuć przed rozlewem. Właściwie żadnych przypraw. Może to wyjdzie z czasem, mam nadzieję.

 

 

Wyjdzie nie bój się :P U mnie też burzliwa się kończy za jakiś tydzień pójdzie piwo na cichą, a przypraw nic nie czuć. ;) 

 

Widzę, że w tym roku mnie przegoniłeś 66 warek :P Ja będę miał 53. Nieźle ale ilościowo to chyba więcej uwarzyłem hehe licząc twoje i moje komercyjne ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Kardamon wielki - 10 ziaren, Kumin - 1/2 łyżeczki (ok. 2g) Cynamon - 2cm, Kolendra - 10g Goździk - 1 szt. Pieprz czarny - 4g Sproszkowane mango suszone - 25g Sól cytrynowa - 20g

 

Ciekawe przyprawy :) Daj znać jakie efekty uzyskałeś. Sproszkowane Mango? Gdzie to dorwałeś? 

 

Chyba niestety byłem zbyt ostrożny. W zasadzie nic nie czuć przed rozlewem. Właściwie żadnych przypraw. Może to wyjdzie z czasem, mam nadzieję.

 

 

Wyjdzie nie bój się :P U mnie też burzliwa się kończy za jakiś tydzień pójdzie piwo na cichą, a przypraw nic nie czuć. ;)

 

Widzę, że w tym roku mnie przegoniłeś 66 warek :P Ja będę miał 53. Nieźle ale ilościowo to chyba więcej uwarzyłem hehe licząc twoje i moje komercyjne ;)

 

Miało być mniej niż w zeszłym roku, ale jakoś nie wyszło :) Jak to podliczyłem kilka dni temu, to stwierdziłem z całą stanowczością, że w 2016-tym ograniczam trochę warzenie. Dzień później przyszła paczka od Cesarza, następnie telefon i już wiem, że ograniczenie raczej nie wejdzie w życie :D Komercyjnie w sumie 33hl, także zdecydowanie masz więcej :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

07.01.2016r. #205. Tripel IPA.

  • Słód Pilzneński Strzegom - 4.3 kg
  • Słód Monachijski I - 0,2 kg
  • Cukier - 0,6 kg

Zacieranie 
64* - 60 min

72* - 20 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, szyszka, 23 g - FWH
Chmiel Jedyny, granulat, 23 g - 20 min
Chmiel Zastrzeżony, granulat, 23 g - 20 min

Chmiel Najlepszy, granulat, 23 g - 20 min

Chmiel Jedyny, granulat, 33 g - 0 min
Chmiel Zastrzeżony, granulat, 33 g - 0 min
Chmiel Najlepszy, granulat, 33 g - 0 min


Chmielenie whirlpoolowe: 60min od schłodzenia do 75 stopni.
Chmiel Jedyny, granulat, 40 g
Chmiel Zastrzeżony, granulat, 40 g
Chmiel Najlepszy, granulat, 40 g

 

Chmielenie na zimno: 0d 30.01.2016r.

Chmiel Jedyny, granulat, 45 g
Chmiel Zastrzeżony, granulat, 60 g
Chmiel Najlepszy, granulat, 100 g

Chmiel Keskejd, granulat - 45g


Objętość brzeczki - 15 l
Schłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami FM26 w temp. otoczenia 17 stopni.
 

09.01 - przeniesienie do 19 stopni i załączenie grzania.

09.01 podpięcie kabla i grzanie - 19 stopni.

11.01. - 20 stopni

12.01. - 21 stopni

15.01. - 22 stopnie

18.01 - 23 stopnie


OG = 18.0 FG = 1.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 8.5%
Rozlane do butelek: 02.02.2016r. - 25 butelek - 85g cukru.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08.01.2016r. #206. 100% Brett Imperial Brown Porter.

  • Słód Pilzneński - 6.0 kg
  • Płatki błyskawiczne owsiane - 1.0 kg
  • Crystal 160 - 0,5 kg
  • Brown - 0,225 kg
  • Special B - 0,17kg
  • Black - 0,1 kg
  • Pszeniczny Czekoladowy - 0,1 kg

Zacieranie 
65* - 90 min 
75* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 40 g - FWH

Chmiel Oktawia, granulat, 50g - 0 min

Objętość brzeczki - 20 l
Zadane drożdżami YeastBay Amalgamation Brett Super Blend (gęstwa). Schłodzone do 17 stopni.

Fermentacja: start w 19 stopniach.

 

Przelane na cichą: ??.01.2016r. Planowana cicha: 14 dni.
OG = 18.5 FG = 2.0

20.02.2016r. - 1,5

01.03.2016r. - 0,5

Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 9.5%
Rozlane do butelek: 22.03.2016r. - 40 flaszek ze 95g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10.01.2016r. #207. Polska Session IPA. 

  • Słód Pilzneński 4,0 kg

Zacieranie 
65* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Jakiś, granulat, 20 g - FWH
Chmiel Jakiś, szyszka, 40 g - 20min
Chmiel Jakiś, szyszka, 100 g - 0 min

Chmiel Jakiś, szyszka, 100 g - whirlpoolowe 60min  od temp. 75 stopni ----> 60 stopni

Chmielenie na zimno - 4 dni
Chmiel Jakiś, szyszka, 80gr - od 27.01.2016r.
 

Objętość brzeczki - 20 l
Schłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami M-44 w temp. otoczenia 17 stopni.
 
OG = 12.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.1%
Rozlane do butelek: 31.01.2016r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

23.01.2016r. #208. 100% Polish Pale Brett Ale

  • Słód Pilzneński - 3,6 kg
  • Płatki błyskawiczne owsiane - 0,8 kg

Zacieranie 
65* - 90 min 
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 15 g - FWH

Chmiel Nieznany, granulat, 15g - 20 min

Chmiel Nieznany, granulat, 50g - 0 min

 

Przelane na cichą i chmielenie na zimno: 13.03.2016r. - po 75g P i I


Objętość brzeczki - 20 l
Zadane drożdżami YeastBay Amalgamation Brett Super Blend. Schłodzone do 14 stopni.

Fermentacja: 3 doby od zadania drożdży w temp. otoczenia 17, następnie w temp. ok. 19 stopni.

 


OG = 13.0 FG = 0.0 - 03.03. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7%
Rozlane do butelek: 18.03.2016r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24.01.2016r. #209. Belgian Pale Ale

  • Słód pilzneński 2,0 kg
  • Słód monachijski 1,0 kg
  • Słód wiedeński 1,0 kg
  • Słód Biscuit 0,2 kg
  • Słód Aroma 0,15 kg
  • Słód Special B 0,15 kg

Zacieranie

62* - 40 min
72* - 30 min
78* -


Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 18 g - FWH

Chmiel Oktawia, granulat, 20g - 0 min

Objętość brzeczki - 21 l

Schłodzone do 17 stopni.
Zadane drożdżami FM25 w temp. otoczenia 17 stopni. Starter 1.5l, 48h, drożdże z datą do 21.09.2015r. dwie fiolki.

Przeniesione do 19 stopni - 27.01.2015r.
OG = 12.0 FG = ???. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%.
Rozlane do butelek Infekcja. Skąd?

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30.01.2016r. #210. Belgian Brown Ale

  • Słód pilzneński - 3,4 kg
  • Płatki monachijski - 0,5 kg
  • Słód Biscuit - 0,1 kg
  • Słód special B - 0,115 kg
  • Słód Brown - 0,135 kg
  • Słód czekoladowy 900 - 0,15 kg
  • Słód Carafa III Special - 0,075 kg

Zacieranie 
62* - 40 min
72* - 30 min
78* - 10 min

Chmielenie:
Chmiel Oktawia, granulat, 25g - FWH
Chmiel Oktawia, granulat, 20g - 0min

Objętość brzeczki - 19l
Zadane drożdżami Wyeast 3725 Biere de Garde. Schłodzenie do 18 stopni.

Fermentacja w temp. otoczenia 17 stopni - do 03.02.2016r.

Następnie pod kabel i grzejemy -

04.02.2016r. - 20 stopni,

05.02.2016r. - 21 stopni
OG = 13.0 FG = 0,5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.4%
Rozlane do kega i 10 butelek: 21.02.2016r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01.02.2016r. #211. Dry Stout.

  • Słód Pale Ale - 3.2 kg
  • Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,8 kg
  • Palony jęczmień - 0,45 kg

Zacieranie 
66* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Challenger, granulat, 43 g - FWH


Objętość brzeczki - 20 l
Schłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami FM13 w temp. otoczenia 17 stopni.
 

05.02 - przeniesienie do 19 stopni.


OG = 12.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4,6%
Rozlane do kega i butelek: 20.02.2016r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

19.02.2016r. #212. Polska Brown IPA.

  • Słód Pilzneński 4.4 kg
  • Słód pszeniczny - 0,2 kg
  • Słód Monachijski I - 0,3 kg
  • Słód Caragold 120 EBC - 0,3 kg
  • Słód czekoladowy 900 EBC - 0,1 kg
  • Słód Brown - 0,3 kg
  • Słód Special B - 0,1 kg
  • Zacieranie

65-66* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 30 g - FWH
Chmiel Iza, granulat, 30 g - 20 min

Chmiel Piękny, granulat, 15 g - 20 min
Chmiel Iza, granulat, 70 g - 0 min
Chmiel Piękny, granulat, 35 g - 0 min

 

Chmielenie whirlpoolowe: - 40 min w temp. 75 stopni.

Chmiel Iza, granulat, 50 g - 0 min
Chmiel Piękny, granulat, 25 g - 0 min


Chmielenie na zimno - 6 dni. 3 w temp 17 stopni i 3 w 20 stopniach
Chmiel Iza, granulat, 100 g
Chmiel Piękny, granulat, 50 g


Objętość brzeczki - 16.5 l
Schłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami US-05. Fermentacja w temp. otoczenia 17 stopni.
 

26.02.2016r. - przeniesienie do 20 stopni
OG = 15.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7%
Rozlane do butelek: 13.03.2016r. z 80g cukru.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20.02.2016r. #213. Piwo na bitwę Beer Geek Madness.

  • Słód pilzneński 1,8 kg
  • Słód pszeniczny - 2,0 kg
  • Słód karmelowy 30 - 0,2 kg
  • Słód żytni - 0,2 kg

Zacieranie 
66* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 15 g - FWH

 

Dodatki:

Sok + pulpa z 1kg składnika X, ok. 1l soku + pulpa  - 20 min

Krojony składnik X ok. 50 szt. - 300g - 20 min

Laktoza - 410g - 20 min

Papryczki jalapeno red - 2 szt z pestkami.

 

Na cichą:

Składnik Y - 420g

Skłądnik X  -700g

Objętość brzeczki - 15.5l
Schłodzone do 15 stopni. Zadane drożdżami Mangrove Jack M10 w temp. otoczenia 16 stopni.

Przeniesione do 20 stopni - 01.03.2015r.
OG = 15.0 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Rozlane w butelki: 13.03.2016r. ze 115g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21.02.2016r. #214. Biere de Garde.

  • Słód pilzneński - 4,6 kg
  • Płatki monachijski - 0,5 kg
  • Słód Biscuit - 0,2 kg
  • Słód special B - 0,18 kg
  • Słód Aromatic - 0,2 kg

Zacieranie 
62* - 40 min
72* - 30 min
78* - 10 min

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 17g - FWH
Chmiel Oktawia, granulat, 20g - 0min

 

Gotowanie 90 min
Objętość brzeczki - ??l
Zadane drożdżami Wyeast 3725 Biere de Garde (gęstwa). Schłodzenie do 12 stopni.

Fermentacja w temp. otoczenia 17 stopni - do 23.02.2016r., przeniesione do 20 stopni - 23.02.2016r.

Następnie pod kabel i od 24.02.2016r. grzejemy -

24.02.2016r. - 20 stopni,

25.02.2016r. - 21 stopni

26.02.2016r. - 22 stopnie
OG = 15.0 FG = 0.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.7%
Rozlane do kega i 5 butelek: 16.03.2016r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26.02.2016r. #215. Stout Owsiany.

  • Słód Pale Ale - 3.3 kg
  • Słód owsiany - 1,0 kg
  • Biscuit - 0,2 kg
  • Czekoladowy 900 - 0,2 kg
  • Owsiany karmelowy - 0,15 kg
  • Palony jęczmień - 0,25 kg

Zacieranie 
66* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 20 g - FWH


Objętość brzeczki - 20 l
Schłodzenie do temp. 13 stopni. Zadane drożdżami FM13 (gęstwa) w temp. otoczenia 17 stopni.
 

03.03 - przeniesienie do 19 stopni.


OG = 13.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.2%
Rozlane do kega i 8 butelek: 13.03.2016r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27.02.2016r. #216. Polski Pale Ale

  • Słód Pilzneński 4,0 kg
  • Crystal 160 - 0,33 kg

Zacieranie 
65* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel 3, granulat, 20 g - FWH
Chmiel 3, szyszka, 40 g - 20min
Chmiel 3, szyszka, wszystko - 0 min
 

Objętość brzeczki - ?? l
Schłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 17 stopni.
Przeniesione do 20 stopni. 08.03.2016r.
OG = 12.0 FG = 1.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%
Rozlane do butelek: 16.03.2016r. - 33 butle ze 100g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.