Undeath Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Kardamon wielki - 10 ziaren, Kumin - 1/2 łyżeczki (ok. 2g) Cynamon - 2cm, Kolendra - 10g Goździk - 1 szt. Pieprz czarny - 4g Sproszkowane mango suszone - 25g Sól cytrynowa - 20g Ciekawe przyprawy Daj znać jakie efekty uzyskałeś. Sproszkowane Mango? Gdzie to dorwałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Kardamon wielki - 10 ziaren, Kumin - 1/2 łyżeczki (ok. 2g) Cynamon - 2cm, Kolendra - 10g Goździk - 1 szt. Pieprz czarny - 4g Sproszkowane mango suszone - 25g Sól cytrynowa - 20g Ciekawe przyprawy Daj znać jakie efekty uzyskałeś. Sproszkowane Mango? Gdzie to dorwałeś? Z wiadra wcale nie pachnie przyprawami, ale to dopiero wyjdzie na wierzch. Sproszkowane mango kupiłem jakoś przy okazji będąc w Wawie, w kanjpie indyjskiej były też regały z przyprawami. Namastie India to się chyba zwało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Kardamon wielki - 10 ziaren, Kumin - 1/2 łyżeczki (ok. 2g) Cynamon - 2cm, Kolendra - 10g Goździk - 1 szt. Pieprz czarny - 4g Sproszkowane mango suszone - 25g Sól cytrynowa - 20g Ciekawe przyprawy Daj znać jakie efekty uzyskałeś. Sproszkowane Mango? Gdzie to dorwałeś? Z wiadra wcale nie pachnie przyprawami, ale to dopiero wyjdzie na wierzch. Sproszkowane mango kupiłem jakoś przy okazji będąc w Wawie, w kanjpie indyjskiej były też regały z przyprawami. Namastie India to się chyba zwało. Hehe moja 200 warka pachnie aż w nosie kręci Kurkuma i chilli aż oczy pieką, mam nadzieje że nie zdominują aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Kardamon wielki - 10 ziaren, Kumin - 1/2 łyżeczki (ok. 2g) Cynamon - 2cm, Kolendra - 10g Goździk - 1 szt. Pieprz czarny - 4g Sproszkowane mango suszone - 25g Sól cytrynowa - 20g Ciekawe przyprawy Daj znać jakie efekty uzyskałeś. Sproszkowane Mango? Gdzie to dorwałeś? Z wiadra wcale nie pachnie przyprawami, ale to dopiero wyjdzie na wierzch. Sproszkowane mango kupiłem jakoś przy okazji będąc w Wawie, w kanjpie indyjskiej były też regały z przyprawami. Namastie India to się chyba zwało. Hehe moja 200 warka pachnie aż w nosie kręci Kurkuma i chilli aż oczy pieką, mam nadzieje że nie zdominują aromatu. Ja byłem tym razem dość ostrożny. Papryczek nie dawałem wcale, bo najczęściej jak ja dam papryczki to w piwie jest tylko i wyłącznie kapsaicyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) 19.12.2015r. #204. Tripel IPA. Słód Pilzneński Strzegom - 4.5 kg Słód Pale Ale - 1,1 kg Słód Monachijski I - 0,4 kg Cukier inwertowany (0,5kg demerara = 0,35kg biały) - 0,85 kg dodam w 4tym dniu fermentacji - 23.12.2015r. Zacieranie 64* - 60 min 72* - 20 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, szyszka, 30 g - FWHChmiel Najlepszy, granulat, 45 g - 20 minChmiel Zastrzeżony, granulat, 45 g - 20 minChmiel Najlepszy, granulat, 45 g - 0 minChmiel Zastrzeżony, granulat, 45 g - 0 min Chmielenie whirlpoolowe: 60min od schłodzenia do 75 stopni.Chmiel Najlepszy, granulat, 100 g - 0 minChmiel Zastrzeżony, granulat, 60 g - 0 min Chmielenie na zimno: Chmiel Najlepszy, granulat, 70 g - 0 minChmiel Zastrzeżony, granulat, 50 g - 0 min Chmiel P, granulat, 40 g - 0 min Objętość brzeczki - 18 lSchłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami FM25 gęstwa w temp. otoczenia 17 stopni. 24.12 - przeniesienie do 19 stopni. 26.12 podpięcie kabla i grzanie. Chyba już po fermentacji. OG = 14.5 + 4.0 FG = 1.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 8.7%Rozlane do butelek: 14.01.2016r. 32 butelki ze 106g cukru. Edytowane 15 Stycznia 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Kardamon wielki - 10 ziaren, Kumin - 1/2 łyżeczki (ok. 2g) Cynamon - 2cm, Kolendra - 10g Goździk - 1 szt. Pieprz czarny - 4g Sproszkowane mango suszone - 25g Sól cytrynowa - 20g Ciekawe przyprawy Daj znać jakie efekty uzyskałeś. Sproszkowane Mango? Gdzie to dorwałeś? Chyba niestety byłem zbyt ostrożny. W zasadzie nic nie czuć przed rozlewem. Właściwie żadnych przypraw. Może to wyjdzie z czasem, mam nadzieję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Kardamon wielki - 10 ziaren, Kumin - 1/2 łyżeczki (ok. 2g) Cynamon - 2cm, Kolendra - 10g Goździk - 1 szt. Pieprz czarny - 4g Sproszkowane mango suszone - 25g Sól cytrynowa - 20g Ciekawe przyprawy Daj znać jakie efekty uzyskałeś. Sproszkowane Mango? Gdzie to dorwałeś? Chyba niestety byłem zbyt ostrożny. W zasadzie nic nie czuć przed rozlewem. Właściwie żadnych przypraw. Może to wyjdzie z czasem, mam nadzieję. Wyjdzie nie bój się U mnie też burzliwa się kończy za jakiś tydzień pójdzie piwo na cichą, a przypraw nic nie czuć. Widzę, że w tym roku mnie przegoniłeś 66 warek Ja będę miał 53. Nieźle ale ilościowo to chyba więcej uwarzyłem hehe licząc twoje i moje komercyjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Kardamon wielki - 10 ziaren, Kumin - 1/2 łyżeczki (ok. 2g) Cynamon - 2cm, Kolendra - 10g Goździk - 1 szt. Pieprz czarny - 4g Sproszkowane mango suszone - 25g Sól cytrynowa - 20g Ciekawe przyprawy Daj znać jakie efekty uzyskałeś. Sproszkowane Mango? Gdzie to dorwałeś? Chyba niestety byłem zbyt ostrożny. W zasadzie nic nie czuć przed rozlewem. Właściwie żadnych przypraw. Może to wyjdzie z czasem, mam nadzieję. Wyjdzie nie bój się U mnie też burzliwa się kończy za jakiś tydzień pójdzie piwo na cichą, a przypraw nic nie czuć. Widzę, że w tym roku mnie przegoniłeś 66 warek Ja będę miał 53. Nieźle ale ilościowo to chyba więcej uwarzyłem hehe licząc twoje i moje komercyjne Miało być mniej niż w zeszłym roku, ale jakoś nie wyszło Jak to podliczyłem kilka dni temu, to stwierdziłem z całą stanowczością, że w 2016-tym ograniczam trochę warzenie. Dzień później przyszła paczka od Cesarza, następnie telefon i już wiem, że ograniczenie raczej nie wejdzie w życie Komercyjnie w sumie 33hl, także zdecydowanie masz więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) 07.01.2016r. #205. Tripel IPA. Słód Pilzneński Strzegom - 4.3 kg Słód Monachijski I - 0,2 kg Cukier - 0,6 kg Zacieranie 64* - 60 min 72* - 20 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, szyszka, 23 g - FWHChmiel Jedyny, granulat, 23 g - 20 minChmiel Zastrzeżony, granulat, 23 g - 20 min Chmiel Najlepszy, granulat, 23 g - 20 min Chmiel Jedyny, granulat, 33 g - 0 minChmiel Zastrzeżony, granulat, 33 g - 0 minChmiel Najlepszy, granulat, 33 g - 0 min Chmielenie whirlpoolowe: 60min od schłodzenia do 75 stopni.Chmiel Jedyny, granulat, 40 g Chmiel Zastrzeżony, granulat, 40 g Chmiel Najlepszy, granulat, 40 g Chmielenie na zimno: 0d 30.01.2016r. Chmiel Jedyny, granulat, 45 g Chmiel Zastrzeżony, granulat, 60 gChmiel Najlepszy, granulat, 100 g Chmiel Keskejd, granulat - 45g Objętość brzeczki - 15 lSchłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami FM26 w temp. otoczenia 17 stopni. 09.01 - przeniesienie do 19 stopni i załączenie grzania. 09.01 podpięcie kabla i grzanie - 19 stopni. 11.01. - 20 stopni 12.01. - 21 stopni 15.01. - 22 stopnie 18.01 - 23 stopnie OG = 18.0 FG = 1.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 8.5%Rozlane do butelek: 02.02.2016r. - 25 butelek - 85g cukru. Edytowane 10 Marca 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) 08.01.2016r. #206. 100% Brett Imperial Brown Porter. Słód Pilzneński - 6.0 kg Płatki błyskawiczne owsiane - 1.0 kg Crystal 160 - 0,5 kg Brown - 0,225 kg Special B - 0,17kg Black - 0,1 kg Pszeniczny Czekoladowy - 0,1 kg Zacieranie 65* - 90 min 75* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 40 g - FWH Chmiel Oktawia, granulat, 50g - 0 minObjętość brzeczki - 20 lZadane drożdżami YeastBay Amalgamation Brett Super Blend (gęstwa). Schłodzone do 17 stopni. Fermentacja: start w 19 stopniach. Przelane na cichą: ??.01.2016r. Planowana cicha: 14 dni.OG = 18.5 FG = 2.0 20.02.2016r. - 1,5 01.03.2016r. - 0,5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 9.5%Rozlane do butelek: 22.03.2016r. - 40 flaszek ze 95g cukru Edytowane 22 Marca 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) 10.01.2016r. #207. Polska Session IPA. Słód Pilzneński 4,0 kg Zacieranie 65* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Jakiś, granulat, 20 g - FWHChmiel Jakiś, szyszka, 40 g - 20minChmiel Jakiś, szyszka, 100 g - 0 min Chmiel Jakiś, szyszka, 100 g - whirlpoolowe 60min od temp. 75 stopni ----> 60 stopniChmielenie na zimno - 4 dniChmiel Jakiś, szyszka, 80gr - od 27.01.2016r. Objętość brzeczki - 20 lSchłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami M-44 w temp. otoczenia 17 stopni. OG = 12.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.1%Rozlane do butelek: 31.01.2016r. Edytowane 3 Marca 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 (edytowane) 23.01.2016r. #208. 100% Polish Pale Brett Ale Słód Pilzneński - 3,6 kg Płatki błyskawiczne owsiane - 0,8 kg Zacieranie 65* - 90 min 78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 15 g - FWH Chmiel Nieznany, granulat, 15g - 20 min Chmiel Nieznany, granulat, 50g - 0 min Przelane na cichą i chmielenie na zimno: 13.03.2016r. - po 75g P i I Objętość brzeczki - 20 lZadane drożdżami YeastBay Amalgamation Brett Super Blend. Schłodzone do 14 stopni. Fermentacja: 3 doby od zadania drożdży w temp. otoczenia 17, następnie w temp. ok. 19 stopni. OG = 13.0 FG = 0.0 - 03.03. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7%Rozlane do butelek: 18.03.2016r. Edytowane 22 Marca 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 (edytowane) 24.01.2016r. #209. Belgian Pale Ale Słód pilzneński 2,0 kg Słód monachijski 1,0 kg Słód wiedeński 1,0 kg Słód Biscuit 0,2 kg Słód Aroma 0,15 kg Słód Special B 0,15 kg Zacieranie 62* - 40 min72* - 30 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 18 g - FWH Chmiel Oktawia, granulat, 20g - 0 minObjętość brzeczki - 21 l Schłodzone do 17 stopni.Zadane drożdżami FM25 w temp. otoczenia 17 stopni. Starter 1.5l, 48h, drożdże z datą do 21.09.2015r. dwie fiolki. Przeniesione do 19 stopni - 27.01.2015r.OG = 12.0 FG = ???. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%.Rozlane do butelek Infekcja. Skąd? Edytowane 15 Lutego 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 (edytowane) X Edytowane 24 Stycznia 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 (edytowane) 30.01.2016r. #210. Belgian Brown Ale Słód pilzneński - 3,4 kg Płatki monachijski - 0,5 kg Słód Biscuit - 0,1 kg Słód special B - 0,115 kg Słód Brown - 0,135 kg Słód czekoladowy 900 - 0,15 kg Słód Carafa III Special - 0,075 kg Zacieranie 62* - 40 min72* - 30 min78* - 10 minChmielenie:Chmiel Oktawia, granulat, 25g - FWHChmiel Oktawia, granulat, 20g - 0minObjętość brzeczki - 19lZadane drożdżami Wyeast 3725 Biere de Garde. Schłodzenie do 18 stopni. Fermentacja w temp. otoczenia 17 stopni - do 03.02.2016r. Następnie pod kabel i grzejemy - 04.02.2016r. - 20 stopni, 05.02.2016r. - 21 stopniOG = 13.0 FG = 0,5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.4%Rozlane do kega i 10 butelek: 21.02.2016r. Edytowane 24 Lutego 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 (edytowane) 01.02.2016r. #211. Dry Stout. Słód Pale Ale - 3.2 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,8 kg Palony jęczmień - 0,45 kg Zacieranie 66* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Challenger, granulat, 43 g - FWH Objętość brzeczki - 20 lSchłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami FM13 w temp. otoczenia 17 stopni. 05.02 - przeniesienie do 19 stopni. OG = 12.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4,6%Rozlane do kega i butelek: 20.02.2016r. Edytowane 20 Lutego 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) 19.02.2016r. #212. Polska Brown IPA. Słód Pilzneński 4.4 kg Słód pszeniczny - 0,2 kg Słód Monachijski I - 0,3 kg Słód Caragold 120 EBC - 0,3 kg Słód czekoladowy 900 EBC - 0,1 kg Słód Brown - 0,3 kg Słód Special B - 0,1 kg Zacieranie 65-66* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 30 g - FWHChmiel Iza, granulat, 30 g - 20 min Chmiel Piękny, granulat, 15 g - 20 minChmiel Iza, granulat, 70 g - 0 minChmiel Piękny, granulat, 35 g - 0 min Chmielenie whirlpoolowe: - 40 min w temp. 75 stopni. Chmiel Iza, granulat, 50 g - 0 minChmiel Piękny, granulat, 25 g - 0 minChmielenie na zimno - 6 dni. 3 w temp 17 stopni i 3 w 20 stopniachChmiel Iza, granulat, 100 g Chmiel Piękny, granulat, 50 g Objętość brzeczki - 16.5 lSchłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami US-05. Fermentacja w temp. otoczenia 17 stopni. 26.02.2016r. - przeniesienie do 20 stopniOG = 15.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7%Rozlane do butelek: 13.03.2016r. z 80g cukru. Edytowane 13 Marca 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) 20.02.2016r. #213. Piwo na bitwę Beer Geek Madness. Słód pilzneński 1,8 kg Słód pszeniczny - 2,0 kg Słód karmelowy 30 - 0,2 kg Słód żytni - 0,2 kg Zacieranie 66* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 15 g - FWH Dodatki: Sok + pulpa z 1kg składnika X, ok. 1l soku + pulpa - 20 min Krojony składnik X ok. 50 szt. - 300g - 20 min Laktoza - 410g - 20 min Papryczki jalapeno red - 2 szt z pestkami. Na cichą: Składnik Y - 420g Skłądnik X -700gObjętość brzeczki - 15.5lSchłodzone do 15 stopni. Zadane drożdżami Mangrove Jack M10 w temp. otoczenia 16 stopni. Przeniesione do 20 stopni - 01.03.2015r.OG = 15.0 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane w butelki: 13.03.2016r. ze 115g cukru Edytowane 14 Marca 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) 21.02.2016r. #214. Biere de Garde. Słód pilzneński - 4,6 kg Płatki monachijski - 0,5 kg Słód Biscuit - 0,2 kg Słód special B - 0,18 kg Słód Aromatic - 0,2 kg Zacieranie 62* - 40 min72* - 30 min78* - 10 minChmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 17g - FWHChmiel Oktawia, granulat, 20g - 0min Gotowanie 90 minObjętość brzeczki - ??lZadane drożdżami Wyeast 3725 Biere de Garde (gęstwa). Schłodzenie do 12 stopni. Fermentacja w temp. otoczenia 17 stopni - do 23.02.2016r., przeniesione do 20 stopni - 23.02.2016r. Następnie pod kabel i od 24.02.2016r. grzejemy - 24.02.2016r. - 20 stopni, 25.02.2016r. - 21 stopni 26.02.2016r. - 22 stopnieOG = 15.0 FG = 0.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.7%Rozlane do kega i 5 butelek: 16.03.2016r. Edytowane 16 Marca 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 . #213. Piwo na bitwę Beer Geek Madness. No no widzę będą mocni konkurenci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 . #213. Piwo na bitwę Beer Geek Madness.No no widzę będą mocni konkurenci Nie jestem pewien, czy spełnię warunek, że piwo ma być wypijalne drugim warunkem jest brak infekcji od wrzucanych dodatków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Ja miałem koncepcję piwa z surstromming, ale kiedy stwierdzili że to w zamkniętym pomieszczeniu będzie się odbywać odpuściłem ten pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Ja miałem koncepcję piwa z surstromming, ale kiedy stwierdzili że to w zamkniętym pomieszczeniu będzie się odbywać odpuściłem ten pomysł Mój pomysł właśnie stał się tak mało Geek... Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) 26.02.2016r. #215. Stout Owsiany. Słód Pale Ale - 3.3 kg Słód owsiany - 1,0 kg Biscuit - 0,2 kg Czekoladowy 900 - 0,2 kg Owsiany karmelowy - 0,15 kg Palony jęczmień - 0,25 kg Zacieranie 66* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 20 g - FWH Objętość brzeczki - 20 lSchłodzenie do temp. 13 stopni. Zadane drożdżami FM13 (gęstwa) w temp. otoczenia 17 stopni. 03.03 - przeniesienie do 19 stopni. OG = 13.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.2%Rozlane do kega i 8 butelek: 13.03.2016r. Edytowane 14 Marca 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) 27.02.2016r. #216. Polski Pale Ale Słód Pilzneński 4,0 kg Crystal 160 - 0,33 kg Zacieranie 65* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel 3, granulat, 20 g - FWHChmiel 3, szyszka, 40 g - 20minChmiel 3, szyszka, wszystko - 0 min Objętość brzeczki - ?? lSchłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 17 stopni. Przeniesione do 20 stopni. 08.03.2016r.OG = 12.0 FG = 1.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%Rozlane do butelek: 16.03.2016r. - 33 butle ze 100g cukru Edytowane 16 Marca 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się