BuDeX Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) 28.02.2016r. #217. Pils Słód Pilzneński - 4.0 kg Słód Monachijski I - 0,3 kg Zacieranie 62* - 30 min 72* - 40 min78* -Chmielenie:Chmiel Saaz, granulat, 50 g - FWH Chmiel Saaz, granulat, 50 g - chmielenie od 75 stopni i namieszałem, bo zamiast odczekać, to chłodziłem dalej. Objętość brzeczki - 18.5 lSchłodzenie do temp. 10 stopni. Zadane drożdżami FM31 w temp. otoczenia 8 stopni. OG = 12.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.1%Rozlane do butelek: 23.03.2016r. - 37 flaszek ze 117g cukru - 2.4 vol. Edytowane 23 Marca 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) 05.03.2016r. #218. Absurd Weizen. Słód Pilzneński - 1,6 kg Słód Pszeniczny - 2,1 kg Słód żytni - 0,33 kg Słód karmelowy 30 - 0,1 kg Zacieranie 44* - 15 min62* - 40 min 72* - 30 min78* -Chmielenie:Chmiel Oktawia, granulat, 12 g - FWH Dodatki: Składnik M - 300ml Objętość brzeczki - 19 lSchłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami FM41 w temp. otoczenia 17 stopni. Po 3 dniach przeniesienie do 20 stopni i zadanie innych drożdży 08.03.2016r. Zadanie kolejnego blendu (30ml) - 16.03.2016r. OG = 11.0 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.2%Rozlane do butelek: 20.04.2016r. - 38 flaszek ze 120g cukru. Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 (edytowane) 11.03.2016r. #219. Polski Pale Ale Słód Pilzneński 4,0 kg Płatki ryżowe błyskawiczne - 0,4 kg Zacieranie 65* - 90 min78* -Chmielenie:Iunga, granulat, 20 g - FWHChmiel P, szyszka, 20 g - 20minChmiel P, szyszka, wszystko - 0 min Objętość brzeczki - ?? lSchłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. otoczenia 17 stopni.OG = 13.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.7%Rozlane do butelek: 25.03.2016r. Edytowane 29 Marca 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 (edytowane) 13.03.2016r. #220. Dark Mild. Słód Pale Ale - 3.0 kg Czekoladowy 900 - 0,25 kg Caraaroma - 0,2 kg Carafa III Special - 0,1 kg Zacieranie 65* - 90 min78* -Chmielenie:Iunga, granulat, 10 g - FWHChmiel Oktawia, granulat, 20g - 0 min Objętość brzeczki - 20 lSchłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami FM11 w temp. otoczenia 17 stopni.OG = 9.5 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4,3%Rozlane do kega: 06.04.2016r. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) 18.03.2016r. #221. Polski Pale Ale Słód Pilzneński 3,7 kg Płatki pszenne błyskawiczne - 0,4 kg Słód monachijski I - 0,3 kg Zacieranie 65* - 90 min78* -Chmielenie:Iunga, granulat, 18 g - FWHChmiel Pszczeli, granulat, 25 g - 20minChmiel Pszczeli, granulat, 55g- 0 min Chmielenie na zimno - 7 dni od 06.04.2016r. Chmiel Pszczeli, granulat - 60g Objętość brzeczki - 18 lSchłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. otoczenia 17 stopni.OG = 13.0 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2%Rozlane do butelek: 13.04.2016r. - 36 flaszek ze 100g cukru. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 (edytowane) 19.03.2016r. #222. Imperial Brown Porter. Słód Pale Ale - 5.0 kg Monachijski I - 1,5 kg Płatki jęczmienne - 0,4 kg Słód Biscuit - 0,3 kg Słód Brown - 0,3 kg Caraaroma - 0,28 kg Special B - 0,28 kg Jęczmień kawowy - 0,2 kg Special Roast - 0,15 kg Zacieranie 65* - 90 min78* -Chmielenie:Iunga, granulat, 50 g - FWHChmiel Oktawia, granulat, 50g - 0 min Objętość brzeczki - 18 lSchłodzenie do temp. 13 stopni. Zadane drożdżami FM13 w temp. otoczenia 17 stopni.OG = 22.0 FG = 6.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Przelane do beczki: 10.04. 2016r. 19.03.2016r. #223. Imperial Brown Porter. Słód Pale Ale - 5.0 kg Monachijski I - 1,5 kg Płatki jęczmienne - 0,4 kg Słód Biscuit - 0,3 kg Słód Brown - 0,3 kg Caraaroma - 0,28 kg Special B - 0,28 kg Jęczmień kawowy - 0,2 kg Special Roast - 0,15 kg Zacieranie 65* - 90 min78* -Chmielenie:Iunga, granulat, 50 g - FWHChmiel Oktawia, granulat, 50g - 0 min Objętość brzeczki - 18 lSchłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami FM13 w temp. otoczenia 17 stopni.OG = 22.0 FG = 6.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Przelane do beczki: 10.04. 2016r. Po 2 miesiącach leżakowania w beczce po whisky piwo poszło w butelki - 07.06.2016r. Wyszło 4*1l i 75*0,33l. Smakuje fantasycznie. Chyba nie zdziczało Do refermentacji poszło 109g cukru na 29.5l piwa - 1.8v Z obydwu warek poszedł cienias. Jakieś 15l 8 blg Dodałem tarninę. 50g na 20' i 50g na 0' Schłodzone do 15 stopni i zadane S-04. OG = 7.5 FG = 0.5 Do butelek: 07.04.2016r Edytowane 8 Czerwca 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) 20.03.2016r. #224. Grodziskie. Capstrzyk. Słód Pszeniczny Grodziski 4,0 kg Zacieranie 38* - 45 min62* - 20 min72* - 30 min78* - 10 minChmielenie:Chmiel Iunga, granulat - 15g - FWHChmiel Oktawia, granulat - 20g - 10min Chmiel Oktawia, granulat, - 20g - 0 minObjętość brzeczki - 26l Schłodzone do 17 stopni.Zadane drożdżami Fermentum Mobile #51.Fermentacja burzliwa - 14 dni - temperatura otoczenia - 17 stopni Przeniesione do 20 stopni Fermentacja cicha (klarowanie żelatyną) - 2 dni -temperatura otoczenia ok. 6 stopniOG = 8.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 3,0%Rozlane do 43 butelek ze 161g cukru. - 11.04.2016r. Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 jakie OG Grodziskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 jakie OG Grodziskiego? Dopiero zacieram. Celuję w ca. 8.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Wspomagasz filtrację jakąś łuską? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Tak, nazywa się to Speidel Braumeister Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) 25.03.2015r. #225. Marcowe. Pilnieński 3,0 kg Monachijski I 0,8 kg Wiedeński 0,5 kg Caramunich I 0,3 kg Zacieranie: 62* - 30 min72* - 100 min78* - Chmielenie:Iunga, granulat, 17g - FWHOktawia, granulat, 20g - 0 minObjętość brzeczki - 20 lZadane drożdżami FM31 (gęstwa) Schłodzone do temp. 12 stopni.Fermentacja w temp. otoczenia 9 stopni. Wyniesione do temp. ok. 17 stopni 02.04.2016r.OG = 14.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.1%Rozlane do butelek 15.04.2016r. - 39 flaszek ze 119g cukru Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) 30.03.2016r. #226. Weizenbier/Hefeweizen. Słód pilzneński 1,6 kg Słód pszeniczny 2,4 kg Słód Karmelowy 30 - 0,1 kg Zacieranie 44* - 20 min62* - 40 min72* - 30 min-----------------------Dekokcja:100* - 15 min-----------------78* -Gotowianie - 80min Chmielenie:Chmiel Oktawia , granulat, 13 g - FWHObjętość brzeczki - 20l Schłodzone do temp. 14 stopni.Zadane drożdżami FM40 w temp. otoczenia 17 stopni. Przeniesione do 20 stopni - 03.04.2016r.OG = 12.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane w kega i do 10 butelek: 18.04.2016r. Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) 08.04.2016r. #227 Pepper Ale. I Pepper You Too! Słód Pilzneński - 4.0 kg Słółd Aromatic - 0.15 kg Zacieranie: 66* - 90min78* -Chmielenie:Iunga, granulat, 17g - FWHPieprz zielony zmoździerzowany - 15g - 20 minPieprz zielony zmoździerzowany - 10g - 0 minPieprzenie na zimno - 11 dniPieprz zielony zmoździerzowany i zalany whisky - 25g. - od 28.04.2016r. Objętość brzeczki - 20 lZadane drożdżami US-05 (gęstwa). Schłodzone do 15 stopni Fermentacja w temp. 17 stopni.OG = 12.0 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.7%Rozlane do butelek 05.05.2016r. - 40 flaszek ze 111g cukru Edytowane 5 Maja 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) 08.04.2016r. #228. English Brown Ale. Słód Pilzneński - 3.15 kg Słód Pale Ale - 0,65 kg Czekoladowy 900 - 0,1 kg Caramunich I - 0,1 kg Special Roast - 0,2 kg Słód Biscuit - 0,2 kg Zacieranie 65* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Oktawia, granulat, 30g - FWH Chmiel Oktawia, granulat, 20g - 0 min Objętość brzeczki - 23 lSchłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami MJ07 w temp. otoczenia 17 stopni.OG = 11.5 FG = 1,5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.1%Rozlane do kega i 12 butelek: 29.04.2016r. Edytowane 12 Maja 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) 09.04.2016r. #229. Imperialne Grodziskie. Słód Pszeniczny Grodziski -6,0 kg Słód Pilzneński - 1,0 kg Zacieranie 38* - 45 min62* - 20 min72* - 30 min78* - 10 minChmielenie:Chmiel w szyszce - 100g - do filtracji. Chmiel Iunga, granulat - 60g - FWH Chmiel Oktawia, granulat, - 30g - 0 minObjętość brzeczki - 18.5l Schłodzone do 15 stopni.Zadane drożdżami Fermentum Mobile #51 (gęstwa).Fermentacja - 21 dni - temperatura otoczenia - 17 stopni Przeniesione do 20 stopni - 01.05.2016r.Fermentacja cicha (klarowanie żelatyną) - 2 dni -temperatura otoczenia ok. 6 stopniOG = 17.5 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2%Rozlane do butelek 10.05.2016r. - 35 flaszek ze 109g cukru Edytowane 12 Maja 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) 09.04.2016r. #230 Polski Pale Ale. Słód Pilzneński - 4.2 kg Słółd Aromatic - 0.15 kg Zacieranie: 66* - 90min78* -Chmielenie:Majątek, szyszka, 30g - FWHMajątek, szyszka, 25g - 20min Majątek, szyszka, 65g - 0min Majątek, szyszka, 100g - whirlpoolowe - 75 stopni - 1h.Chmielenie na zimno - 5 dniMajątek, szyszka, 80g. - od 28.04.2016r.Objętość brzeczki - 16 lZadane drożdżami US-05 (gęstwa). Schłodzone do 17 stopni Fermentacja w temp. 16 stopni.OG = 12.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane do butelek 03.05.2016r. - 32 flaszki ze 86g cukru Edytowane 3 Maja 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) 13.04.2016r. #231. Witbier. Słód pilzneński - 2,2 kg Płatki pszenne - 1,0 kg Pszenica niesłodowana - 0,5 kg Płatki owsiane - 0,4 kg Cukier biały - 0,2 kg Zacieranie 62* - 90 min72* - 30 min78* - 10 minChmielenie:Chmiel Oktawia, granulat, 16g - FWHDodatki:Kolendra, 8g, - 10 minCuracao - 10g - 10 minKolendra, 8g, - 0 minCuracao - 10g - 0 minObjętość brzeczki - ??l Schłodzone do temp. 15 stopniFermentacja drożdżami FM20 w temp. otoczenia 17 stopni.OG = 12.0 FG = 2 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane do kega i 10 butelek: 03.05.2016r. Edytowane 3 Maja 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) 15.04.2016r. #232. Koźlak. Słód pilzneński 2,75 kg Słód Monachijski I - 2,75 kg Słód Aromatic - 0,27 kg Słód Crystal 160 - 0,2 kg Słód Karmelowy Owsiany - 0,2 kg Słód Caramunich I - 0,1 kg Słód Czekoladowy 1200 - 0,1 kg Zacieranie 62* - 40 min72* - 30 min-----------------------Dekokcja:100* - 15 min-----------------78* -Gotowianie - 80min Chmielenie: Chmiel Iunga, granulat, 19g - FWHChmiel Oktawia , granulat, 20 g - 0Objętość brzeczki - 22l Schłodzone do temp. 11 stopni.Zadane drożdżami FM31 (gęstwa) w temp. otoczenia 8.0 stopni. Przeniesione do 17 stopni - 29.04.2016r.OG = 16.5 FG = 4.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2%Rozlane do butelek: 18.05.2016r. - 43 flaszki ze 118g cukru. Edytowane 18 Maja 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) 16.04.2016r. #233. Gose. Słód pilzneński - 2,2 kg Słód pszeniczny - 2,0 kg Dodatki wrzucone na 10' 28g - kolendra 25g - sól niejodowana kwas mlekowy - nie wiadomo - ok. 40g na keg. Zacieranie 65* - 90 min78* - 10 minChmielenie:Chmiel Oktawia, szyszka, 15g - FWHObjętość brzeczki - 21lZadane drożdżami FM42. Schłodzenie do 15 stopni. Fermentacja w temp. otoczenia 17 stopni.OG = 11.5 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.6%Rozlane do kega i 5 butelek (bez kwasu) : 19.05.2016r. Edytowane 19 Maja 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 (edytowane) 22.04.2016r. #234. Double Salty Garam Masala Smoked Black Weizenbock. Słód wędzony Steinbach - 3,0 kg Słód pszeniczny ciemny - 3,0 kg Słód Monachijski I - 2,0 kg Słód Owsiany Karmelowy - 0,3 kg Słód Carafa III Special - 0,29 kg Słód Czekoladowy 1200 - 0,11 kg Zacieranie 44* - 30 min62* - 40 min72* - 30 min-----------------------Dekokcja:100* - 15 min-----------------78* -Gotowianie - 90min Chmielenie:Chmiel Iunga , granulat, 40 g - FWH Dodatki: Sól niejodowana - 25g - 10' Garam Masala - 9g - 10' Objętość brzeczki - 19l Schłodzone do temp. 14 stopni.Zadane drożdżami FM40 (gęstwa) w temp. otoczenia 17 stopni. Przeniesione do 20 stopni - 27.04.2016r.OG = 23.0 FG = 8.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 9.3%Rozlane w butelki: 06.06.2016r. - 38 flaszek ze 103g cukru. Edytowane 7 Czerwca 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) 23.04.2016r. #235. Sahti. Warzenie kooperacyjne z Browarem Maruszka. Słód pilzneński - 6,2 kg Słód karmelowy owsiany - 0,5 kg Płatki żytnie błyskawiczne - 1,6 kg Zacieranie 65* - 90 min78* - 10 min 100* - 10 min Wysładzanie wrzątkiem. Chmielenie:Chmiel, szyszka, 10g - do zacieru. Gotowanie - 10 min Jałowiec - 15gObjętość brzeczki - 19lZadane drożdżami piekarskimi - 40g. Schłodzenie do 15 stopni. Fermentacja w temp. otoczenia 17 stopni.OG = 19.0 FG = 4.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane do butelek: 10.05.2016r. - 30 flaszek ze 30g cukru Edytowane 11 Maja 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) 30.04.2016r. #236. ESB. Słód Pale Ale - 4,0 kg Słód Crystal 160 - 0,3 kg Prażona Pszenica - 0,4 kg Słód Biscuit - 0,15 kg Zacieranie 65* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 28g - FWH Chmiel Sybilla, granulat, 40g - 0 min Objętość brzeczki - ?? lSchłodzenie do temp. 12 stopni. Zadane drożdżami MJ07 (gęstwa) w temp. otoczenia 17 stopni.OG = 12.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane do kega i butelek: - kanał. Edytowane 7 Czerwca 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Sahti - gotowanie zacieru i filtracja wrzątkiem - później też gotowales brzeczkę czy juz nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się