Skocz do zawartości

Browar "Piwny Ul"


BuDeX

Rekomendowane odpowiedzi

28.02.2016r. #217. Pils

  • Słód Pilzneński - 4.0 kg
  • Słód Monachijski I - 0,3 kg

Zacieranie 
62* - 30 min

72* - 40 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Saaz, granulat, 50 g - FWH

Chmiel Saaz, granulat, 50 g - chmielenie od 75 stopni i namieszałem, bo zamiast odczekać, to chłodziłem dalej.


Objętość brzeczki - 18.5 l
Schłodzenie do temp. 10 stopni. Zadane drożdżami FM31 w temp. otoczenia 8 stopni.


OG = 12.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.1%
Rozlane do butelek: 23.03.2016r. - 37 flaszek ze 117g cukru - 2.4 vol.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

05.03.2016r. #218. Absurd Weizen.

  • Słód Pilzneński - 1,6 kg
  • Słód Pszeniczny - 2,1 kg
  • Słód żytni - 0,33 kg
  • Słód karmelowy 30 - 0,1 kg

 

Zacieranie 

44* - 15 min
62* - 40 min

72* - 30 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Oktawia, granulat, 12 g - FWH

 

Dodatki:

Składnik M - 300ml


Objętość brzeczki - 19 l
Schłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami FM41 w temp. otoczenia 17 stopni.
 

Po 3 dniach przeniesienie do 20 stopni i zadanie innych drożdży 08.03.2016r.

Zadanie kolejnego blendu (30ml) - 16.03.2016r.


OG = 11.0 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.2%
Rozlane do butelek: 20.04.2016r. - 38 flaszek ze 120g cukru.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11.03.2016r. #219. Polski Pale Ale

  • Słód Pilzneński 4,0 kg
  • Płatki ryżowe błyskawiczne - 0,4 kg

Zacieranie 
65* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Iunga, granulat, 20 g - FWH
Chmiel P, szyszka, 20 g - 20min
Chmiel P, szyszka, wszystko - 0 min
 

Objętość brzeczki - ?? l
Schłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. otoczenia 17 stopni.

OG = 13.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.7%
Rozlane do butelek: 25.03.2016r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13.03.2016r. #220. Dark Mild.

  • Słód Pale Ale - 3.0 kg
  • Czekoladowy 900 - 0,25 kg
  • Caraaroma - 0,2 kg
  • Carafa III Special - 0,1 kg

Zacieranie 
65* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Iunga, granulat, 10 g - FWH
Chmiel Oktawia, granulat, 20g - 0 min
 

Objętość brzeczki - 20 l
Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami FM11 w temp. otoczenia 17 stopni.

OG = 9.5 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4,3%
Rozlane do kega: 06.04.2016r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18.03.2016r. #221. Polski Pale Ale

  • Słód Pilzneński 3,7 kg
  • Płatki pszenne błyskawiczne - 0,4 kg
  • Słód monachijski I - 0,3 kg

Zacieranie 
65* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Iunga, granulat, 18 g - FWH
Chmiel Pszczeli, granulat, 25 g - 20min
Chmiel Pszczeli, granulat, 55g- 0 min

 

Chmielenie na zimno - 7 dni od 06.04.2016r.

Chmiel Pszczeli, granulat - 60g
 

Objętość brzeczki - 18 l
Schłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. otoczenia 17 stopni.

OG = 13.0 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2%
Rozlane do butelek: 13.04.2016r. - 36 flaszek ze 100g cukru.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19.03.2016r. #222. Imperial Brown Porter.

  • Słód Pale Ale - 5.0 kg
  • Monachijski I - 1,5 kg
  • Płatki jęczmienne - 0,4 kg
  • Słód Biscuit - 0,3 kg
  • Słód Brown - 0,3 kg
  • Caraaroma - 0,28 kg
  • Special B - 0,28 kg
  • Jęczmień kawowy - 0,2 kg
  • Special Roast - 0,15 kg

Zacieranie 
65* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Iunga, granulat, 50 g - FWH
Chmiel Oktawia, granulat, 50g - 0 min
 

Objętość brzeczki - 18 l
Schłodzenie do temp. 13 stopni. Zadane drożdżami FM13 w temp. otoczenia 17 stopni.

OG = 22.0 FG = 6.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Przelane do beczki: 10.04. 2016r.

 

19.03.2016r. #223. Imperial Brown Porter.

  • Słód Pale Ale - 5.0 kg
  • Monachijski I - 1,5 kg
  • Płatki jęczmienne - 0,4 kg
  • Słód Biscuit - 0,3 kg
  • Słód Brown - 0,3 kg
  • Caraaroma - 0,28 kg
  • Special B - 0,28 kg
  • Jęczmień kawowy - 0,2 kg
  • Special Roast - 0,15 kg

Zacieranie 
65* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Iunga, granulat, 50 g - FWH
Chmiel Oktawia, granulat, 50g - 0 min
 

Objętość brzeczki - 18 l
Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami FM13 w temp. otoczenia 17 stopni.

OG = 22.0 FG = 6.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Przelane do beczki: 10.04. 2016r.

 

Po 2 miesiącach leżakowania w beczce po whisky piwo poszło w butelki - 07.06.2016r.

Wyszło 4*1l i 75*0,33l. Smakuje fantasycznie. Chyba nie zdziczało :beer::)

Do refermentacji poszło 109g cukru na 29.5l piwa - 1.8v

 

 

Z obydwu warek poszedł cienias. Jakieś 15l 8 blg

Dodałem tarninę. 50g na 20' i 50g na 0'

Schłodzone do 15 stopni i zadane S-04.

OG = 7.5 FG = 0.5

Do butelek: 07.04.2016r

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20.03.2016r. #224. Grodziskie. Capstrzyk.

  • Słód Pszeniczny Grodziski 4,0 kg

Zacieranie 
38* - 45 min
62* - 20 min
72* - 30 min
78* - 10 min

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat - 15g - FWH
Chmiel Oktawia, granulat - 20g - 10min

Chmiel Oktawia, granulat, - 20g - 0 min

Objętość brzeczki - 26l

Schłodzone do 17 stopni.
Zadane drożdżami Fermentum Mobile #51.

Fermentacja burzliwa - 14 dni - temperatura otoczenia - 17 stopni

Przeniesione do 20 stopni
Fermentacja cicha (klarowanie żelatyną) - 2 dni -temperatura otoczenia ok. 6 stopni
OG = 8.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 3,0%
Rozlane do 43 butelek ze 161g cukru. - 11.04.2016r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25.03.2015r. #225. Marcowe.

  • Pilnieński 3,0 kg
  • Monachijski I 0,8 kg
  • Wiedeński 0,5 kg
  • Caramunich I 0,3 kg

Zacieranie: 

62* - 30 min
72* - 100 min
78* - 


Chmielenie:
Iunga, granulat, 17g - FWH

Oktawia, granulat, 20g - 0 min

Objętość brzeczki - 20 l
Zadane drożdżami FM31 (gęstwa)  Schłodzone do temp. 12
stopni.
Fermentacja w temp. otoczenia 9 stopni.

Wyniesione do temp. ok. 17 stopni 02.04.2016r.
OG = 14.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.1%
Rozlane do butelek 15.04.2016r. - 39 flaszek ze 119g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30.03.2016r. #226. Weizenbier/Hefeweizen.

  • Słód pilzneński 1,6 kg
  • Słód pszeniczny 2,4 kg
  • Słód Karmelowy 30 - 0,1 kg

Zacieranie 
44* - 20 min
62* - 40 min
72* - 30 min
-----------------------
Dekokcja:
100* - 15 min
-----------------
78* -

Gotowianie - 80min

 

Chmielenie:
Chmiel Oktawia , granulat, 13 g - FWH

Objętość brzeczki - 20l

Schłodzone do temp. 14 stopni.
Zadane drożdżami FM40 w temp. otoczenia 17 stopni.

Przeniesione do 20 stopni - 03.04.2016r.
OG = 12.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Rozlane w kega i do 10 butelek: 18.04.2016r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
08.04.2016r. #227 Pepper Ale. I Pepper You Too!
  • Słód Pilzneński - 4.0 kg
  • Słółd Aromatic - 0.15 kg

Zacieranie:
66* - 90min
78* -


Chmielenie:
Iunga, granulat, 17g - FWH

Pieprz zielony zmoździerzowany - 15g - 20 min
Pieprz zielony zmoździerzowany - 10g - 0 min

Pieprzenie na zimno - 11 dni
Pieprz zielony zmoździerzowany i zalany whisky - 25g. - od 28.04.2016r.

Objętość brzeczki - 20 l
Zadane drożdżami US-05 (gęstwa).

Schłodzone do 15 stopni

Fermentacja w temp. 17 stopni.
OG = 12.0 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.7%
Rozlane do butelek 05.05.2016r. - 40 flaszek ze 111g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08.04.2016r. #228. English Brown Ale.

  • Słód Pilzneński - 3.15 kg
  • Słód Pale Ale - 0,65 kg
  • Czekoladowy 900 - 0,1 kg
  • Caramunich I - 0,1 kg
  • Special Roast - 0,2 kg
  • Słód Biscuit - 0,2 kg

Zacieranie 
65* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Oktawia, granulat, 30g - FWH
Chmiel Oktawia, granulat, 20g - 0 min
 

Objętość brzeczki - 23 l
Schłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami MJ07 w temp. otoczenia 17 stopni.

OG = 11.5 FG = 1,5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.1%
Rozlane do kega i 12 butelek: 29.04.2016r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09.04.2016r. #229. Imperialne Grodziskie.

  • Słód Pszeniczny Grodziski -6,0 kg
  • Słód Pilzneński - 1,0 kg

Zacieranie 
38* - 45 min
62* - 20 min
72* - 30 min
78* - 10 min

Chmielenie:

Chmiel w szyszce - 100g - do filtracji.

Chmiel Iunga, granulat - 60g - FWH

Chmiel Oktawia, granulat, - 30g - 0 min

Objętość brzeczki - 18.5l

Schłodzone do 15 stopni.
Zadane drożdżami Fermentum Mobile #51 (gęstwa).

Fermentacja - 21 dni - temperatura otoczenia - 17 stopni

Przeniesione do 20 stopni - 01.05.2016r.
Fermentacja cicha (klarowanie żelatyną) - 2 dni -temperatura otoczenia ok. 6 stopni
OG = 17.5 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2%
Rozlane do butelek 10.05.2016r. - 35 flaszek ze 109g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09.04.2016r. #230 Polski Pale Ale.
  • Słód Pilzneński - 4.2 kg
  • Słółd Aromatic - 0.15 kg

Zacieranie:
66* - 90min
78* -


Chmielenie:
Majątek, szyszka, 30g - FWH

Majątek, szyszka, 25g - 20min

Majątek, szyszka, 65g - 0min

Majątek, szyszka, 100g - whirlpoolowe - 75 stopni - 1h.

Chmielenie na zimno - 5 dni
Majątek, szyszka, 80g. - od 28.04.2016r.

Objętość brzeczki - 16 l
Zadane drożdżami US-05 (gęstwa).

Schłodzone do 17 stopni

Fermentacja w temp. 16 stopni.
OG = 12.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Rozlane do butelek 03.05.2016r. - 32 flaszki ze 86g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13.04.2016r. #231. Witbier.

  • Słód pilzneński - 2,2 kg
  • Płatki pszenne - 1,0 kg
  • Pszenica niesłodowana - 0,5 kg
  • Płatki owsiane - 0,4 kg
  • Cukier biały - 0,2 kg

Zacieranie 

62* - 90 min
72* - 30 min
78* - 10 min

Chmielenie:
Chmiel Oktawia, granulat, 16g - FWH

Dodatki:
Kolendra, 8g, - 10 min
Curacao - 10g - 10 min
Kolendra, 8g, - 0 min
Curacao - 10g - 0 min

Objętość brzeczki - ??l

Schłodzone do temp. 15 stopni
Fermentacja drożdżami FM20 w temp. otoczenia 17 stopni.

OG = 12.0 FG = 2 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Rozlane do kega i 10 butelek: 03.05.2016r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15.04.2016r. #232. Koźlak.

  • Słód pilzneński 2,75 kg
  • Słód Monachijski I - 2,75 kg
  • Słód Aromatic - 0,27 kg
  • Słód Crystal 160 - 0,2 kg
  • Słód Karmelowy Owsiany - 0,2 kg
  • Słód Caramunich I - 0,1 kg
  • Słód Czekoladowy 1200 - 0,1 kg

Zacieranie
62* - 40 min
72* - 30 min
-----------------------
Dekokcja:
100* - 15 min
-----------------
78* -

Gotowianie - 80min

 

Chmielenie:

Chmiel Iunga, granulat, 19g - FWH
Chmiel Oktawia , granulat, 20 g - 0

Objętość brzeczki - 22l

Schłodzone do temp. 11 stopni.
Zadane drożdżami FM31 (gęstwa) w temp. otoczenia 8.0 stopni.

Przeniesione do 17 stopni - 29.04.2016r.
OG = 16.5 FG = 4.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2%
Rozlane do butelek: 18.05.2016r. - 43 flaszki ze 118g cukru.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16.04.2016r. #233. Gose.

  • Słód pilzneński - 2,2 kg
  • Słód pszeniczny - 2,0 kg

Dodatki wrzucone na 10'

28g - kolendra

25g - sól niejodowana

kwas mlekowy - nie wiadomo - ok. 40g na keg.

  • Zacieranie 

65* - 90 min
78* - 10 min

Chmielenie:
Chmiel Oktawia, szyszka, 15g - FWH

Objętość brzeczki - 21l
Zadane drożdżami FM42. Schłodzenie do 15 stopni. Fermentacja w temp. otoczenia 17 stopni.

OG = 11.5 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.6%
Rozlane do kega i 5 butelek (bez kwasu) : 19.05.2016r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22.04.2016r. #234. Double Salty Garam Masala Smoked Black Weizenbock.

  • Słód wędzony Steinbach - 3,0 kg
  • Słód pszeniczny ciemny - 3,0 kg
  • Słód Monachijski I - 2,0 kg
  • Słód Owsiany Karmelowy - 0,3 kg
  • Słód Carafa III Special - 0,29 kg
  • Słód Czekoladowy 1200 - 0,11 kg

Zacieranie 
44* - 30 min
62* - 40 min
72* - 30 min
-----------------------
Dekokcja:
100* - 15 min
-----------------
78* -

Gotowianie - 90min

 

Chmielenie:
Chmiel Iunga , granulat, 40 g - FWH

 

Dodatki:

Sól niejodowana - 25g - 10'

Garam Masala - 9g - 10'

 

Objętość brzeczki - 19l

Schłodzone do temp. 14 stopni.
Zadane drożdżami FM40 (gęstwa) w temp. otoczenia 17 stopni.

Przeniesione do 20 stopni - 27.04.2016r.
OG = 23.0 FG = 8.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 9.3%
Rozlane w butelki: 06.06.2016r. - 38 flaszek ze 103g cukru.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23.04.2016r. #235. Sahti. Warzenie kooperacyjne z Browarem Maruszka.

  • Słód pilzneński - 6,2 kg
  • Słód karmelowy owsiany - 0,5 kg
  • Płatki żytnie błyskawiczne - 1,6 kg
  • Zacieranie 

65* - 90 min
78* - 10 min

100* - 10 min

 

Wysładzanie wrzątkiem.

Chmielenie:
Chmiel, szyszka, 10g - do zacieru.

 

Gotowanie - 10 min

Jałowiec - 15g

Objętość brzeczki - 19l
Zadane drożdżami piekarskimi - 40g. Schłodzenie do 15 stopni. Fermentacja w temp. otoczenia 17 stopni.

OG = 19.0 FG = 4.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Rozlane do butelek: 10.05.2016r. - 30 flaszek ze 30g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30.04.2016r. #236. ESB.

  • Słód Pale Ale - 4,0 kg
  • Słód Crystal 160 - 0,3 kg
  • Prażona Pszenica - 0,4 kg
  • Słód Biscuit - 0,15 kg

Zacieranie 
65* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 28g - FWH
Chmiel Sybilla, granulat, 40g - 0 min
 

Objętość brzeczki - ?? l
Schłodzenie do temp. 12 stopni. Zadane drożdżami MJ07 (gęstwa) w temp. otoczenia 17 stopni.

OG = 12.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Rozlane do kega i butelek:  - kanał.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.