Guest franc Posted December 27, 2012 Share Posted December 27, 2012 Przeczytałem w wiki że chmiel można przechowywać w zamrażalniku. A jak długo można trzymać szyski w suchym pojemniku - kiedy traca swoje wartości od momentu otwarcia woreczka zakupionego w sklepie? Bo nie umię się takiej wiadomości doszukać na opakowaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted December 27, 2012 Share Posted December 27, 2012 (edited) Może nie gotowa odpowiedz, ale coś na pewno znajdziesz: http://www.google.pl...c.1.b64rs6tcPRo Edited December 27, 2012 by mateos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted December 27, 2012 Share Posted December 27, 2012 Czy jak zamrażacie granulat, to w jakichś pakietach powiedzmy po 10 gram czy w jednej paczce tyle ile macie? Interesuje mnie czy zamrożony, taki nie podzielony, chmiel daje się łatwo odłamywać i odważać i czy oblodzenie chmielu nie zakłamuję wagi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ray Posted December 27, 2012 Share Posted December 27, 2012 No ale to jest granulat z suchych szyszek chmielowych więc nie ma tam żadnego lodu który utrudniałby cokolwiek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted December 27, 2012 Share Posted December 27, 2012 No ale to jest granulat z suchych szyszek chmielowych więc nie ma tam żadnego lodu który utrudniałby cokolwiek. Domyślam się, że tak jest, ale czekam na konkretne odpowiedzi od osób które mrożą granulat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted December 27, 2012 Share Posted December 27, 2012 (edited) Można smiało mroźić w dowolnie objętości (10g, 50g, 300g itp). Problemy o których piszesz nie występują. Edited December 27, 2012 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted December 27, 2012 Share Posted December 27, 2012 Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted December 27, 2012 Share Posted December 27, 2012 Można nie zakładać nowego tematu i użyć szukajki przechowywanie chmielu pakowanie chmielu zapasy chmielu elroy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati87 Posted December 27, 2012 Share Posted December 27, 2012 Ja mogę dodać od siebie tyle że nie powinno sie przechowywać chmielu w nieszczelnym pojemniku w zamrażarce bo przechodzi zapachami innych produktów, dostaje takich mięsnych aromatów, przynajmniej tak u mnie było Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merv Posted December 28, 2012 Share Posted December 28, 2012 Chmiel (granulat szyszki - wszystko jedno) wystarczy obwinąć czystą foliową torebką i do zamrażalnika. Przechowywałem tak nawet półkilogramowe opakowania, które wielokrotnie zamykałem/otwierałem i nic złego się nie działo. Trzeba je tylko zamykać w miarę możliwości szczelnie, bo inaczej faktycznie przechodzą dziwnymi aromatami i tracą swój. Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 Czy przed chmieleniem czekacie aż chmiel się rozmrozi? W przypadku gotowania wydaje się to nie mieć sensu, a co w przypadku chmielenia na zimno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ijon Posted March 15, 2013 Share Posted March 15, 2013 Ja tam sypię prosto z zamrażalnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reynevan Posted March 15, 2013 Share Posted March 15, 2013 Ja granulat zamrażam w małych słoiczkach np. po ketchupie czy majonezie Słoiczki dokładnie wyczyścić aby straciły jakikolwiek zapach, sypać chmiel i szczelnie zakręcić - gwarantuję brak dodatkowych aromatów . Granulat po zamrożeniu nie zbija się w lodowe klocki - jest sypki tak samo jak przed zamrożeniem. Jak to jest natomiast z szyszkami całymi to nie mam pojęcia - nie stosowałem. Choć w gruncie rzeczy większy słój i upchane łyżką też się dobrze zamrożą pewnie i pozwolą rozdzielić bez problemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted March 18, 2013 Share Posted March 18, 2013 Ja ważę po 20g, zgrzewam próżniowo i mrożę, mrożony dodaję do gotującej brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted March 19, 2013 Share Posted March 19, 2013 (edited) Jak coś nie zawiera wody, to nie zamarza Edited March 19, 2013 by olo333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted June 16, 2013 Share Posted June 16, 2013 Czy jeśli chmiel jest pakowany próżniowo to też zaleca się go przechowywać w zamrażarce/lodówce, czy bez stresu mogę go przechowywać w temp. pokojowej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Voitas Posted June 16, 2013 Share Posted June 16, 2013 podlaczam sie do pytania Usia. a moze taki granulat zapakowany prozniowo wystarczy wrzucic do lodowki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted June 16, 2013 Share Posted June 16, 2013 Im niższa temperatura tym przemiany wszelkie przebiegają wolniej. Lodówka powinna być ok, ale zamrażalnik jeszcze lepszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszO. Posted June 16, 2013 Share Posted June 16, 2013 W pokojowej przechowasz tylko do daty ważności, jesli wiesz ze zużyjesz wczesniej to zamrażalnik tez jest zbędny Link to comment Share on other sites More sharing options...
sejler Posted June 16, 2013 Share Posted June 16, 2013 (edited) Wygodnie jest pakować w torebki ,,dilerki'' mają szczelne zamknięcia Edited June 16, 2013 by sejler Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slonx Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 Ja szyszki trzymam w woreczkach strunowych, zaś granulat mam w takich pojemniczkach z zatrzaskiwanym wieczkiem (w nich przyszło, to w nich mam). Link to comment Share on other sites More sharing options...
tibek Posted October 8, 2014 Share Posted October 8, 2014 Tak mnie naszło odnośnie przechowywania chmielu (i przeglądnięciu pozostałych wątków na ten temat): pakowanie próżniowe. Przy obniżonym ciśnieniu spada temperatura wrzenia, zatem czy pakując próżniowo nie "odsysa" się olejków aromatycznych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek1200 Posted March 14, 2019 Share Posted March 14, 2019 W dniu 8.10.2014 o 10:04, tibek napisał: Tak mnie naszło odnośnie przechowywania chmielu (i przeglądnięciu pozostałych wątków na ten temat): pakowanie próżniowe. Przy obniżonym ciśnieniu spada temperatura wrzenia, zatem czy pakując próżniowo nie "odsysa" się olejków aromatycznych? Wiem, że temat praktycznie przeterminowany, ale jakby się ktoś zastanawiał, to tylko dodam, że pakowanie próżniowe wręcz zachowa aromaty jakiegokolwiek produktu i je skumuluje. Zaryzykowalbym nawet tezę, że chmiel może być bardziej aromatyczny jeśli poleży zapakowany prozniowo jakiś czas. Nie eksperymentowalem z chmielem, ale eksperymentowalem z oregano, bazylią, bananami, pomarańczą. Dodatkowo może warto wspomnieć o moich obserwacjach. Zauważyłem, że próżnia daje 5x dłużej świeżość. Np. mieso niepakowane próżniowo jeśli po 3 dniach zacznie nieprzyjemnie pachnieć, łapać kolory, to gdyby było zapakowane to te procesy zachodziłyby dopiero po okolo 15 dniach. I tutaj nie gdybam, to moje obserwacje. Próżnia plus lodówka dla świeżego chmielu, który od razu został zapakowany po użyciu w prożnię jest wystarczające. Kilka miesięcy myślę bez problemu. Ale to już jest moje gdybanie i żeby to sprawdzić w sb zacznę robić eksperyment. Dowiemy się za kilka miesięcy. Co do olejków nie ma bata żeby próżnia je wysysała. Ona ściąga powietrze ale to jest proces kilku sekund, także tam nie ma strat żadnych. Próżnia jest po to żeby wydobyć w niej aromaty np przy gotowaniu sous vide. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jordanello Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 W dniu 16.06.2013 o 14:04, Usiu napisał: Czy jeśli chmiel jest pakowany próżniowo to też zaleca się go przechowywać w zamrażarce/lodówce, czy bez stresu mogę go przechowywać w temp. pokojowej? W browarze paczki mamy zapakowane oryginalnie przez producenta w worki metalizowane po około 4,5 kg i są przechowywane w chłodni w temperaturze zbliżonej do tej jaką masz w lodówce. Przywozimy nie więcej niż jesteśmy w stanie zużyć na bieżącą produkcję zazwyczaj mniej niż 24h. Jeśli produkcja jest wstrzymana na dzień lub 2 to wszystko wraca do chłodni i te w otwartych i zamkniętych workach także ekstrakty chmielowe które są w puszkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwinho Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 Zlota, a niemalże platynowa łopata. Prawie 10 lat od postu! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts