Jump to content

jak zrobić wirpol czyli jak zrobic wirówke do chmielu

kaplos90

Recommended Posts

Witam wszystkich piwowarów na piwo . org mam pytanie jak zrobić wirpol czyli wirówke do chmielu

jestem młodym piwowrem i czekam na podpowiedzi jak zrobić :) Pozdrawiam .

Podłącze się pod temat, jak skutecznie rozdzielić chmieliny i osady od brzeczki po chłodzeniu? Jakiś prosty sposób, jakiś filtr?

Ja teraz po chłodzeniu rondelkiem nabieram i przez gęste sito przelewam, ale to zabawa i chyba niezbyt skuteczne jest, choć piwo wychodzą dobre.

Podłącze się pod temat, jak skutecznie rozdzielić chmieliny i osady od brzeczki po chłodzeniu? Jakiś prosty sposób, jakiś filtr?

Ja teraz po chłodzeniu rondelkiem nabieram i przez gęste sito przelewam, ale to zabawa i chyba niezbyt skuteczne jest, choć piwo wychodzą dobre.

no trzeba zamieszać,zaczekać 20-30 min i zlać za pomocą wężyka,rondelek do szafki odłożyć.

mam pytanie jak zrobić wirpol czyli wirówke do chmielu

jestem młodym piwowrem i czekam na podpowiedzi jak zrobić

Starzy piwowarzy robią wirpol prawą a młodzi lewą ręką ;)

A na poważnie: jest to energiczne zamieszanie ostudzonej brzeczki np. dużą łyżką, aby powstał wir w płynie. Osad i chmieliny osadzają się wtedy na dnie gara warzelnego w postaci stożka. Po odczekaniu co najmniej 20-30min można zlewać/dekantować brzeczkę do fermentora.

Wiktor pisze o bardziej zaawansowanych technologiach, niż prawa albo lewa ręka piwowara :)

• 2 weeks later...

a teraz widzę że miałem wrzucić zdjęcia.

Jedno przedstawia działanie whirlpoola w czasie mycia.

a drugie to filrt (ta metalowa rura). Od spodu jest zawór spustowy który pozwala spuścić z filtra nadmiar chmielin. Na razie używam jak jest, ale za jakiś czas zrobię nowy wkład filtracyjny.

post-1421-0-83093200-1358342930_thumb.jpg

post-1421-0-26915800-1358343001_thumb.jpg

nakręciłem filmik z działania whirlpoola

mam pytanie odnośnie tego whirlpoola,brzeczkę trzeba podać z kadzi warzelnej? czy robi się cyrkulacje, np od góry pobiera się brzeczkę a dołem styczną podaje?

to jest kocioł warzelny - można mieć do tego osobne naczynia, a można robić whirlpool w kotle. Wlot jest stycznie, ale nie przy samym dnie a powyżej. Jak masz osobne naczynie to po prostu wprowadzasz brzeczkę i czekasz aż skończy wirować. Jak robisz w kotle warzelnym brzeczkę pobierasz albo ze spustu w ściance przy dennie, ale lepszym rozwiązaniem jest spust tuż przy ściance, ale w dnie. Wirujesz chwilę, czekasz i gotowe.

Tak sobie teraz pomyślałem - a gdyby na dno kadzi warzelnej położyć drugie dno z dziurkami, nawet już pod koniec warzenia (może być mniejsze niż dno kadzi), a po whirlpoolu wyjąć je razem z osadem? Trzeba by tylko wyprowadzić ze trzy druty do w miarę równego uchwycenia go.

Edited by jake

.... Wlot jest stycznie, ale nie przy samym dnie a powyżej.

Czy wysokość wlotu/powrotu powinna mieć jakiś związek z wysokością lustra brzeczki ?

Chodzi mi o to czy lepiej umieścić go poniżej czy ponad powierzchnią i czy ma znaczenie odległość - chciałbym robić warki różnej wielkości i mam dylemat jak wysoko umieścić kolanko do łirpula :|

Jak robisz w kotle warzelnym brzeczkę pobierasz albo ze spustu w ściance przy dennie, ale lepszym rozwiązaniem jest spust tuż przy ściance, ale w dnie.

Sprawdzał ktoś może jak reaguje uszczelnienie teflonowe gwintu na bliską obecnoś palnika ?? :smilies:

ad1.

umieść go tuż pod powierzchnią przy minimalnym zakładanym wybiciu. Teoretycznie to powinna być 1/3 wysokości słupa brzeczki.

ad2.

ja mam spust na kolankach uszczelniony teflonem i nic się nie dzieje. Ale mój kocioł ma 48 cm średnicy :)

Po co robić z kadzi warzelnej jakąś pralkę, stosowanie pomp i innych mieszadeł. Im mniej bajerów tym lepiej. Wszystko po chłodzeniu jest podatne na infekcję. Takie metody mogą się efektywnie sprawdzać w browarach gdzie kotły warzelne mają dużą średnicę. Moja metoda to odsysanie chmielin i osadów grawitacyjne. Wylot kranu jest poniżej filtratora chmielin w kegu. Powoduje to lekkie podciśnienie w układzie co efektywnie filtruje osady. Na 46l mam ok 200ml brzeczki w osadach, czyli nic. Najlepsze w tej metodzie jest to że odkręcasz kran po chłodzeniu i już. :)

Dokładnie tak jak pisze Wiktor.

Pralkę z kadzi robi się chociażby po to, żeby nie babrać się z wkładaniem, wyciąganiem, podłączaniem i niewygodnym każdorazowym czyszczeniem chłodnicy.

A tak - pstryk i brzeczka się chłodzi. Whirpool to dodatek, a że wymaga jedynie odpowiedniego umieszczenia powrotu, to czemu nie skorzystać..

• 2 weeks later...

Jest prosty sposób, to nylonowa siatka filtracyjna : http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/warzelnia-browaru/800-torba-filtracyjna.html

100 % czystej brzeczki po chmieleniu. Zakładasz to na fermentor i wio. Przy okazji świetnie napowietrza brzeczkę.

• 1 month later...

Jest prosty sposób, to nylonowa siatka filtracyjna : http://twojbrowar.pl...iltracyjna.html

100 % czystej brzeczki po chmieleniu. Zakładasz to na fermentor i wio. Przy okazji świetnie napowietrza brzeczkę.

Próbowałeś? Faktycznie działa dobrze? Bo ja mam wrażenie, że sporo chmielin i innych osadów i tak przejdzie.

Ja ostatnio filtrowałem przez oplot ale i tak sporo tego syfu przeszło.

Jest prosty sposób, to nylonowa siatka filtracyjna : http://twojbrowar.pl...iltracyjna.html

Próbowałeś? Faktycznie działa dobrze? Bo ja mam wrażenie, że sporo chmielin i innych osadów i tak przejdzie.

Ja ostatnio filtrowałem przez oplot ale i tak sporo tego syfu przeszło.

Ja filtruję przez podwójną skarpetkę pończochopodobną i jest super.