kaplos90 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Witam wszystkich piwowarów na piwo . org mam pytanie jak zrobić wirpol czyli wirówke do chmielu jestem młodym piwowrem i czekam na podpowiedzi jak zrobić Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 hehe,dobre ,to nie jest jakieś urządzenie,po prostu musisz wprawić brzeczkę w ruch wirowy,czyli zamieszać;chochla,łyżka,ja to robię chłodnicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 u mnie to jest rura wspawana stycznie i przez nią pompuję brzeczkę. Po wyklarowaniu brzeczki przełączam ją na filtr i wymienniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Podłącze się pod temat, jak skutecznie rozdzielić chmieliny i osady od brzeczki po chłodzeniu? Jakiś prosty sposób, jakiś filtr? Ja teraz po chłodzeniu rondelkiem nabieram i przez gęste sito przelewam, ale to zabawa i chyba niezbyt skuteczne jest, choć piwo wychodzą dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Polecam whirlpool. Prosto i skutecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 ja wczoraj wyspawałem filtr do chmielin - dziś po testach jestem zadowolony, ale chcę spróbować jeszcze filtru innego kształtu. fantomaz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Podłącze się pod temat, jak skutecznie rozdzielić chmieliny i osady od brzeczki po chłodzeniu? Jakiś prosty sposób, jakiś filtr? Ja teraz po chłodzeniu rondelkiem nabieram i przez gęste sito przelewam, ale to zabawa i chyba niezbyt skuteczne jest, choć piwo wychodzą dobre. no trzeba zamieszać,zaczekać 20-30 min i zlać za pomocą wężyka,rondelek do szafki odłożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 mam pytanie jak zrobić wirpol czyli wirówke do chmielu jestem młodym piwowrem i czekam na podpowiedzi jak zrobić Starzy piwowarzy robią wirpol prawą a młodzi lewą ręką A na poważnie: jest to energiczne zamieszanie ostudzonej brzeczki np. dużą łyżką, aby powstał wir w płynie. Osad i chmieliny osadzają się wtedy na dnie gara warzelnego w postaci stożka. Po odczekaniu co najmniej 20-30min można zlewać/dekantować brzeczkę do fermentora. Wiktor pisze o bardziej zaawansowanych technologiach, niż prawa albo lewa ręka piwowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 ja wczoraj wyspawałem filtr do chmielin - dziś po testach jestem zadowolony, ale chcę spróbować jeszcze filtru innego kształtu. A można zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 jak złożę wszystko do kupy to wrzucę. Gdyby nie remanent w hydraulicznym już bym miał to złożone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 a teraz widzę że miałem wrzucić zdjęcia. Jedno przedstawia działanie whirlpoola w czasie mycia. a drugie to filrt (ta metalowa rura). Od spodu jest zawór spustowy który pozwala spuścić z filtra nadmiar chmielin. Na razie używam jak jest, ale za jakiś czas zrobię nowy wkład filtracyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piastun Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Wiktor, możesz zamieścić zdjęcia części składowych tego filtra do chmielin? Edytowane 16 Stycznia 2013 przez piastun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 nakręciłem filmik z działania whirlpoola [media] [/media] co do filtra - będę go jeszcze trochę modyfikował wtedy porobię jakieś zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 nakręciłem filmik z działania whirlpoola mam pytanie odnośnie tego whirlpoola,brzeczkę trzeba podać z kadzi warzelnej? czy robi się cyrkulacje, np od góry pobiera się brzeczkę a dołem styczną podaje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 to jest kocioł warzelny - można mieć do tego osobne naczynia, a można robić whirlpool w kotle. Wlot jest stycznie, ale nie przy samym dnie a powyżej. Jak masz osobne naczynie to po prostu wprowadzasz brzeczkę i czekasz aż skończy wirować. Jak robisz w kotle warzelnym brzeczkę pobierasz albo ze spustu w ściance przy dennie, ale lepszym rozwiązaniem jest spust tuż przy ściance, ale w dnie. Wirujesz chwilę, czekasz i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Tak sobie teraz pomyślałem - a gdyby na dno kadzi warzelnej położyć drugie dno z dziurkami, nawet już pod koniec warzenia (może być mniejsze niż dno kadzi), a po whirlpoolu wyjąć je razem z osadem? Trzeba by tylko wyprowadzić ze trzy druty do w miarę równego uchwycenia go. Edytowane 22 Stycznia 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 raz że by się przy tym dnie paliła brzeczka, a dwa przy podnoszeniu pewnie ten stożek by się rozmył. Da się na tyle dobrze to rozdzielić ze nie ma potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 .... Wlot jest stycznie, ale nie przy samym dnie a powyżej. Czy wysokość wlotu/powrotu powinna mieć jakiś związek z wysokością lustra brzeczki ? Chodzi mi o to czy lepiej umieścić go poniżej czy ponad powierzchnią i czy ma znaczenie odległość - chciałbym robić warki różnej wielkości i mam dylemat jak wysoko umieścić kolanko do łirpula Jak robisz w kotle warzelnym brzeczkę pobierasz albo ze spustu w ściance przy dennie, ale lepszym rozwiązaniem jest spust tuż przy ściance, ale w dnie. Sprawdzał ktoś może jak reaguje uszczelnienie teflonowe gwintu na bliską obecnoś palnika ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 ad1. umieść go tuż pod powierzchnią przy minimalnym zakładanym wybiciu. Teoretycznie to powinna być 1/3 wysokości słupa brzeczki. ad2. ja mam spust na kolankach uszczelniony teflonem i nic się nie dzieje. Ale mój kocioł ma 48 cm średnicy lopez 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Po co robić z kadzi warzelnej jakąś pralkę, stosowanie pomp i innych mieszadeł. Im mniej bajerów tym lepiej. Wszystko po chłodzeniu jest podatne na infekcję. Takie metody mogą się efektywnie sprawdzać w browarach gdzie kotły warzelne mają dużą średnicę. Moja metoda to odsysanie chmielin i osadów grawitacyjne. Wylot kranu jest poniżej filtratora chmielin w kegu. Powoduje to lekkie podciśnienie w układzie co efektywnie filtruje osady. Na 46l mam ok 200ml brzeczki w osadach, czyli nic. Najlepsze w tej metodzie jest to że odkręcasz kran po chłodzeniu i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Jejski - to wszystko robisz na gorąco, więc ryzyko infekcji odpada. Z resztą i tak muszę mieć pompę bo nie będę 60 litrów nosić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Dokładnie tak jak pisze Wiktor. Pralkę z kadzi robi się chociażby po to, żeby nie babrać się z wkładaniem, wyciąganiem, podłączaniem i niewygodnym każdorazowym czyszczeniem chłodnicy. A tak - pstryk i brzeczka się chłodzi. Whirpool to dodatek, a że wymaga jedynie odpowiedniego umieszczenia powrotu, to czemu nie skorzystać.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ekotechnika Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Podłącze się pod temat, jak skutecznie rozdzielić chmieliny i osady od brzeczki po chłodzeniu? Jakiś prosty sposób, jakiś filtr? Jest prosty sposób, to nylonowa siatka filtracyjna : http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/warzelnia-browaru/800-torba-filtracyjna.html 100 % czystej brzeczki po chmieleniu. Zakładasz to na fermentor i wio. Przy okazji świetnie napowietrza brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Jest prosty sposób, to nylonowa siatka filtracyjna : http://twojbrowar.pl...iltracyjna.html 100 % czystej brzeczki po chmieleniu. Zakładasz to na fermentor i wio. Przy okazji świetnie napowietrza brzeczkę. Próbowałeś? Faktycznie działa dobrze? Bo ja mam wrażenie, że sporo chmielin i innych osadów i tak przejdzie. Ja ostatnio filtrowałem przez oplot ale i tak sporo tego syfu przeszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Jest prosty sposób, to nylonowa siatka filtracyjna : http://twojbrowar.pl...iltracyjna.html 100 % czystej brzeczki po chmieleniu. Zakładasz to na fermentor i wio. Przy okazji świetnie napowietrza brzeczkę. Próbowałeś? Faktycznie działa dobrze? Bo ja mam wrażenie, że sporo chmielin i innych osadów i tak przejdzie. Ja ostatnio filtrowałem przez oplot ale i tak sporo tego syfu przeszło. Ja filtruję przez podwójną skarpetkę pończochopodobną i jest super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się