korzen16 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) WARKA#8 Hefeweizen poszło do butelek ze 140g glukozy - wyszło 38x0,5. Etykieta z poprzedniej pszenicy została jedynie aktualizowana. Wczoraj przeprowadziłem degustację WARKA#3 Altbier; piwo gazuje się od ponad dwóch tygodni - zaczyna być przyjemne w smaku i jest już nawet nagazowane. Myślę, że poczekam jeszcze do końca tego tygodnia i przeniosę je do piwniczki na dojrzewanie. WARKA#7 Dunkelweizen spróbowałem dziś do obiadu. Nagazowanie super, piana gęsta w pięknym karmelowym kolorze, utrzymująca się przez parę minut - opada tak do 1cm. W smaku jest dość karmelowe co nie specjalnie mi podchodzi, mam nadzieję, że z czasem zniknie. Poza tym smak fajny i czuć treściwość piwa. WARKA#9 Don Kichot Polskie Ale fermentacja powoli wyhamowuje w weekend planuję przelać na cichą Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Fajne ety ja bym tylko odpuścił daty przelewania, a jednak dodał informację o chmielach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 a jednak dodał informację o chmielach a gdzie pominąłem? to już uzupełniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Warka 7 Dunkelweizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 wszystko było ładnie zapisane, ale stronę wcześniej http://www.piwo.org/..._20#entry195238 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Jeszcze wspomnienia świąteczne; z okazji zajączka browar otrzymał dwa wory butelek w takim sobie stanie higienicznym. W związku z tym w śmingus dyngus było wielkie "pranie" Uzbierało się ok.100szt. tak pół na pół - zielonych i tych właściwych czyli niezielonych. Tradycji stało się zadość miało być na mokro i było. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Wczoraj zmierzyłem WARKĘ#9 Don Kichot Polskie Ale zeszło z 12 do 2°Blg. Liczyłem, że zatrzyma się odrobinę wyżej; przelałem na cichą na kilka dni i oczywiście spróbowałem jak smakuje - delikatne w smaku, miło czuć goryczkę; kolor słomkowy. Mam już wrażenie, że mi się bardzo spodoba Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Udało się zrealizować zamiar uwarzenia WARKA#6 Kölsch Właśnie się chmieli - wyrobię się do chłodzenia w niecałe 5 godzin. Wczoraj piłem końcówkę pierwszej pszenicy WARKA#4 Hefeweizen i po czterech tygodniach od zabutelkowania nie smakuje mi już tak, jak jeszcze dwa tygodnie temu. Zacząłem w niej wyczuwać jakąś taką cierpkowatą kwaśność, która mi nie podchodzi. W WARCE#7 Dunkelweizen jest poprawa smakuje coraz lepiej. Nie wiem może staję się coraz bardziej wybredny??? Dzisiaj spróbowałem bączka WARKI#3 Altbier i jest on coraz lepszy, chociaż cały czas, jak dla mnie, niewystarczająco nagazowany. Ale smak niezły - goryczkowaty, z miłym smakiem słodowym. Poczekam jeszcze tydzień i przeniosę do piwniczki. Przeprowadziłem dziś próbę gniotownika; ponieważ miałem wyłącznie jakąś pszenicę (resztki niezużyte do świątecznej kutii) ona została ześrutowana. Porównując z pszenicą śrutowaną przez Home Brewing nie widzę żadnej różnicy - moja jest może odrobinę drobniej ześrutowana, ale to kwestia wyregulowania wałków, a więc działa W kalendarzu ustaliłem sobie butelkowanie WARKI#9 Don Kichot Polskie Ale w przyszłym tygodniu w niedzielę i w trakcie dzisiejszej warki udało się zaprojektować dla niej etykietę Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) WARKA#6 Kölsch Ostatecznie wyszło 16,5 litra, 12°Blg - od kilku warek wydajność w browarze, wg BS, ustabilizowała się na poziomie 83-85%. Jest to bardzo wygodne, ponieważ co zaplanowane, to wychodzi, w zasadzie co do 1 litra przy założonym Blg Drożdże zadałem ostatecznie w temperaturze 14°C (przesadziłem z ogrzaniem, ale nie będę robił awantury o 1°) Fermentor postawiony w piwniczce w temperaturze 13°C; zobaczymy kiedy ruszy fermentacja. PS 19.30 Coś drożdże podchodzą do Kölsch'a z "pewną dozą nieufności" Po 10 godzinach od zadania raptem lekka piana; no nic daje im czas od jutra Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Drożdże w WARCE#6 Kölsch nadal się opierniczają - intensywność burzliwej nie powala, ale w 14°C może tak ma być, w końcu do dolny zakres pracy dla tych drożdży. Dzisiaj do obiadku została otworzona butelka WARKI#3 Altbier. Dobrze nagazowane, kolor ciemnego bursztynu; w smaku treściwe i mocno goryczkowe, zupełnie nie czuć w smaku alkoholu, chociaż jest go ponad 5% i zadziałał. Żadnych dziwnych posmaków i zapachów - podsumowując bardzo mi smakowało Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) WARKA#6 Kölsch dopiero po 48 godzinach w temperaturze 14°C fermentacj burzliwa idzie "pełną" parą, ale za to bardzo milo pachnie Zmienię chyba zdanie do WARKA#7 Dunkelweizen karmelowa goryczka nie jest już taka dominująca - zgadza się to co wyczytałem na forum: pszenica smakuje najlepiej od drugiego tygodnia po zabutelkowaniu. WARKA#8 Hefeweizen - po tygodniu gazowania w temperaturze dwudziestu kilku stopni, nagazowanie nadal bardzo małe, ale tym razem w butelce jest jedynie mgiełka osadu . WARKA#9 Don Kichot Polskie Ale stoi sobie od kilku dni w 4°C i się klaruje Wałki z gniotownika poszły do moletowania, dorobiłem także kosz zasypowy na ok. 4-5 litrów; leżący w garażu stelaż do postawienia kominka (nie był mi potrzeby, a że był gratis to wziąłem) znajdzie chyba znajdzie chyba w końcu swoje zastosowanie. Muszę dorobić kawałek blatu i będzie służył do montażu śrutownika. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Dzisiaj zmontowałem ponownie śrutownik. Na wałkach została zrobiona moletka - ciągnie ziarno aż miło, muszę jeszcze ustalić właściwą szczelinę pomiędzy wałkami. WARKA#8 Hefeweizen powędrowała dziś do piwniczki; ładnie się już nagazowała, ale w smaku jeszcze takie sobie, mam nadzieję, że za tydzień będzie przynajmniej tak dobra jak ostania. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) WARKA#9 Don Kichot Polskie Ale została zabutelkowana. Wyszło 18 litrów, czyli 34sztx0,5 w tym jeden PET oraz trzy bączki 0,33litra Piwo ma ładny jasno bursztynowy kolor, w smaku łagodne z miłą goryczką i o rewelacyjnym zapachu. Zobaczymy jakie wyjdzie po nagazowaniu. Dodałem 120g glukozy w postaci syropu na 19 litrów piwa (temperatura rozlewu ok. 6-7°C), przy założeniu dość mocnego wysycenia CO2. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Ponieważ grozi mi "kuchenna banicja " , muszę się poważnie zastanowić, w którym kierunku rozwijać sprzęt w browarze. Po tych kilku warkach wydaje mi się, że wybicie na poziomie 20-25 litrów jest wystarczające. Zacieranie i wysładzanie nie stanowią jakiegoś dużego problemu, dylemat dotyczy w zasadzie chmielenia, a dokładniej metody grzania gara. Mam gaz ziemny, ale taborety są drogie , więc albo standardowy taboret + butla, albo gotowanie elektryczne. Prąd jest o tyle korzystny, że min. w weekendy korzystam z tańszej taryfy, więc podejrzewam, że może być taniej niż ziemny i propan-butan, ale przede wszystkim grzanie prądem jest wygodniejsze w użyciu, chociaż bardziej ryzykowne. Pewni będę polował na taki, lub podobny gar, może na dwa - czasami trafiają się używane. Na razie temat jest otwarty - dokłada data banicji nie została jeszcze ustalona Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Polecam gaz ziemny, mimo że taborety są 2x droższe od tych na propan butan. Gaz ziemny bardzo wygodny w użyciu, zawsze dostępny, odkręcasz kurek i jest, a butle z p-b trzeba co kilka warek wymieniać, co może być upierdliwe. Wydaje mi się też, że prąd wyjdzie cie drożej mimo obniżonej taryfy, chociaż pewności nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 G-50 kusi i to bardzo...tym bardziej na w pomieszczeniu gdzie zostanę wyrzucony mam wszystko - wolny kanał wentylacyjny do podłączenia wyciągu, króciec z gazem ziemnym do podłączenia taboretu, małą wannę i wody ile dusza zapragnie a przede wszyskim CISZĘ I BRAK NARZEKAŃ "śmierdzi" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) Przyszedł czas na wiosenne porządki. Przeglądnąłem co pozostało jeszcze po zimie (nie za wiele tego do przerobienia) i w związku z tym przygotowałem listę zakupową na "wiosenny plan warzeniowy" Uporządkowałem także zapiski w dzienniku i dodałem spis treści - bardzo pomocny patent WARKA#6 Kölsch po sprawdzeniu odfermentował z 12° do 4°Blg. W smaku bardzo fajny z lekka kwasowatością, kolor jasno słomkowy jeszcze nie klarowne, bardziej opalizujące, ale zaskoczył mnie mocny owocowy zapach - burzliwa zaczęła się w 13, a skończyła w 15°C na gęstwie drożdżowej Wyeast 1007 German Ale - III zbiór. Kölsch został przelany na cicha i pozostawiony w tem. ok. 15°C Wczoraj została zdegustowana WARKA#8 Hefeweizen (załącznik) i tak, jak miałem nadzieje, wyszła zdecydowanie lepsza niż poprzednia pszenica WARKA#4 - jednak o wiele bardziej wolę je w opcji klarownej. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Próbna butelka WARKI#9 Don Kichot Polskie Ale została dziś otworzona w celach diagnostycznych. Wyszło lekkie piwo - takie neutralne w smaku, ale ze zdecydowaną goryczką. Oczywiście nagazowani jeszcze słabe, ale to dopiero kilka dni. Pewnikiem całkiem niedługo powtórzę Polskie Ale - przypadło mi do smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 WARKA#6 Kölsch poszła do butelek - wyszło w sumie 16,5 litra. Do refermentacji dodałem 128g glukozy rozpuszczonej w 1 litrze wody; temperatura rozlewu 15°C. Otrzymałem 30szt.x0,5L +3szt.x0,33L + 1 kontrolny PET 0,5L. Pomimo wysokiej temperatury rozlewu piwo było dość mocno nagazowane - czas pokaże czy nie przesadziłem z glukozą; celowałem w jakieś 2,6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) WARKA#6 Kölsch jest po 48 godzinach już właściwie nagazowana; tym razem poszło bardzo szybko (temperatura jak zawsze). Refermentacja przebiegała tak gwałtownie, że aż pojawia się piana w butelce. Mam nadzieję, że tym razem nie zdobędę sprawności sapera . Bacznie obserwuję postępy w nagazowaniu. W smaku rewelacja, przypomina odrobinę pszeniczne, ale jest zdecydowanie łagodniejsze i subtelniejsze Kolejnym etapem wtajemniczenia będzie popracowanie nad pianą (dotyczy to wszystkich moich dotychczasowych piw; raz jest lepiej raz gorzej) - jest puszysta gęsta, ale bardzo nietrwała, w zasadzie po kilku minutach nie ma po niej śladu. Pozostaje jedynie na ściankach i bardzo cienko na piwie. Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 48h i już nagazowane prawidłowo ? szukaj kasku chłopie Udo Grubbe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Wczoraj przeniosłem WARKĘ#6 Kölsch do piwniczki (mam tam obecnie jakieś 10°C) - kratka dostała kubraczek ze starego koca. PET na razie się trzyma; jak by co, to jego najszybciej szlag trafi i wtedy należy się ewakuować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zdecydowanie wcześniej zaczną trzaskać butelki ze szkła niż pet. Nagazowanie u mnie wychodzi 2,7 więc sporo, ale nie super dużo. Chyba, że Ci ta fermentacja stanęła na 4°Blg, to jest ewidentnie niedofermentowane. Wtedy szukaj kasku jak pisał WiHuRa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) popuszczam........CO2 , ale nie schodzi go jakaś zawrotna ilość, raczej takie mizerne psik. Zobaczymy jutro. Ilość CO2 rozpuszczonego w piwie po wyrównaniu ciśnień jest dla mnie wystarczająca. Zdecydowanie wcześniej zaczną trzaskać butelki ze szkła niż pet faktycznie piszą coś o 6-8 barach, a niektórzy nawet o 9! Kto by pomyślał Sam jestem ciekaw czy faktycznie mam niedoferentowanie. Tak czy inaczej wyniosłem kolejną wiedzę i doświadczenie, i przynajmniej mam świadomość ewentualnego zagrożenia. Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Bombowa WARKA#6 Kölsch otrzymała dziś etykiety. Posłużą krótko, ale że już je miałem no to dostały. vojtol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się