korzen16 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) 11 minut temu, anteks napisał(a): aliexpres https://pl.aliexpress.com/item/4000448885805.html?spm=a2g0o.detail.0.0.259ccomZcomZZd&gps-id=pcDetailTopMoreOtherSeller&scm=1007.40050.354490.0&scm_id=1007.40050.354490.0&scm-url=1007.40050.354490.0&pvid=5b7f592f-27d1-4231-862b-9d2d96f23876&_t=gps-id:pcDetailTopMoreOtherSeller,scm-url:1007.40050.354490.0,pvid:5b7f592f-27d1-4231-862b-9d2d96f23876,tpp_buckets:668%232846%238110%231995&pdp_npi=4%40dis!PLN!136.53!134.55!!!32.35!!%40211b442016928153546201993e94dc!10000015550299831!rec!PL!768596356! Jeszcze Amazon https://www.amazon.pl/Brickman-Wypelniacz-Regulowany-Przeciwciśnieniowych-Nierdzewnej/dp/B09L48N3CP?source=ps-sl-shoppingads-lpcontext&ref_=fplfs&psc=1&smid=A2LIY2T75333K7 ja do swojego dałem szybkozłączki na wąz piwny między nalewarką a kegiem i reduktorem Aliexpress taniej, ale trzy tygodnie oczekiwania, a ja dostałem na drugi dzień po zamówieniu Amazon niemalże w cenie damtry, więc szału nie ma. Poza tym staram się wspierać, na ile to możliwe, rodzime biznesy, i to o nich pisałem w temacie cen. Na ali kupuję dość rzadko, a na amozonie wogóle "ja do swojego dałem szybkozłączki na wąz piwny między nalewarką a kegiem i reduktorem" U mnie zaplanowałem na razie na sztywno - jedyne co jeszcze chcę wymienić to króćce w nalewarce z 6mm na 8mm Panowie jeszcze jeden temat- jaką butlę kupić - czy 2 lity mi wystarczy - na początek przewiduję jedynie wyszynk z fermentora i rozlew do butelek. Na jednej ze stron dostawcy sprzętu do wyszynku wyczytałem, że 2kg CO2 wystarczają do wyszynku 600litrów piwa. Jest to możliwe?? To moja roczna produkcja [...]W zależności od ilości napełnienia butle CO2 mają różne rozmiary i średnice. Butelka o wadze 0,5 kg wystarcza na 150 litrów piwa, butelka 2 kg na 600 litrów[...] Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Ja mam butle 8kg,5kg,1,5kg oraz 0,5kg. Na ile wystarczą to nie wiem ale napewno nie na tyle co napisałeś. co2 schodzi do przedmuchu, nagazowania piwa i dodam że lubi skończyć się w najmniej oczekiwanym momencie ps jak masz miejsce to brałbym 5kg korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 1 minutę temu, anteks napisał(a): ps jak masz miejsce to brałbym 5kg Dzięki za radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 23 godziny temu, korzen16 napisał(a): Ot taka niespodzianka - dostałem nalewarkę z dodatkowym gniazdem pod manometr, ale bez manometru - wyszło przy składaniu wszystkiego. Oprócz tego "choinki" do podłączenie przewodów są wystarczające do węża 8mm, więc nie będę ich wymieniał. Muszę w takim razie dokupić jedynie manometr lub zaślepić wolne przyłącze pod zegar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) WARKA#46 Pszeniczne Amerykańskie 26.08.2023 Planowane 11,7°Blg 28L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 70% IBU 16 Wyszło 12°Blg, 28L - wydajność całkowita około 70%; 3,0 kg słód pszeniczny Viking 58,3% 2,0 kg słód Pilzneński Viking 33,83% 0,50 kg słód karmelowy 30 Viking 8,4% 30g +10g + 10g Lubelski 20g +30g Citra Drożdże US-05 gęstwa z warki #45 Zacieranie: Zasyp do 28l wody o temp. 68°C Zacieranie przez 60' w temperaturze 65°C Podgrzanie do 76° i wygrzew przez 10' Do gara trafiło ok. 30L, gęstości około 10°Blg. (początek filtracji - 13°Blg; koniec wysładzania przy 9°Blg) Chmielenie i dodatki Gotowanie 60' 30g Marynka 60' 10g Lubelski 45' 10g Lubelski 5" 20g Citra 0' 30g Citra na 7 dni na zimno Chłodzenie (temperatura wody ok. 15°C) do temperatury 19°C ok. 35' - do fermentora trafiło 28L brzeczki o gęstości ok. 12°Blg Drożdże: Gęstwa drożdżowa z warki nr 45 (US-05) Fermentacja: 26-27.08.2023 - 19°C-->18°C (zadane drożdże do 19°C) - fermentacja ruszyła po półtorej dobie 28-29.08.2023 - 18°C (burzliwa) 01.09.2023 - 17°C (koniec burzliwej) 02-06.09.2023 17°C--16°C 07.09.2023 - 16°C; przelane na cichą do fermentora ciśnieniowego (ciśnienie 1,8bara), dodane 30g Citry Blg po cichej ........° co daje ........ alkoholu nie zmierzyłem ............ - Butelkowanie - wyszło .......x0,5L z dodatkiem 4,2g glukozy na butelkę - planowane nagazowanie 2,8v/v całość została wypita prosto z fermentora bez rozlewu do butelek Słód ześrutowałem bardzo drobno, prawie na mąkę, przez co filtracja trochę się slimaczyła. Pierwsze 12-15 litrów poszło sprawnie, ale druga 15stka już się przytkała - nie wiem dokładnie ile trwała całość, bo zostawiłem filtrację na trzy godziny. Jak wróciłem było już po temacie. Edytowane 1 Października 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2023 Wracam do zabawy z modyfikacja wody anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 3 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2023 Do kompletu dodałbym sól kuchenną i sodę oczyszczoną. Po co Ci jednocześnie kwas mlekowy i fosforowy? Jest za tym jakąś głębsza myśl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2023 (edytowane) Godzinę temu, wizi napisał(a): Po co Ci jednocześnie kwas mlekowy i fosforowy? Jest za tym jakąś głębsza myśl? Tak, planuje zakwaszenie część brzeczki na próbę i zrobieni Pastry Sour, bez bawienia się z bakteriami. Z tego co pamiętam mój profil, do korekcji potrzebowałem tylko chlorku i siarczanu wapnia. Chlorku i węglanu sody nie dodawalem. Edytowane 3 Września 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 4 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2023 Ja dodaję wtedy gdy gips lub chlorek wapnia za bardzo podbija wapń względem docelowego profilu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2023 Muszę sobie wszystko znów przypomnieć, korzystałem z tego narzędzia do korekcji profilu. W najbliższych planach jest Imperialna IPA, i będzie pewnie z korekcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2023 (edytowane) Klamoty vol. II Dziś doszło drugie zamówienie i wydaje się że na dzień dzisiejszy mam komplet do fermentacji ciśnieniowej. @anteks "kazał" 😜 kupić butlę 5L i taka przyszła + JG do wyszynku razem z kranem Edytowane 4 Września 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2023 Cieszę się z nowych zabawek jak mały chłopiec i oczywiście nie wytrzymałem i wypróbowałem już fermentor. A ponieważ nic nie warzylem w tym tygodniu, to przelalem ostatnia pszenicę amerykańska na cicha, wrzucilem Citrę na zimno i dobiłem ciśnienie do 1,8 bara. Dzisiaj sprawdziłem i ciśnienie trzyma, tylko zawór nadmiarowy ciśnienia popuszczał już od 1.5 bara. Podrasowałem go i teraz można ustawiać ciśnienie w zakresie od 0 do 2 barów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2023 Odebrałem właśnie jeszcze jeden gadżet. Gdzieś widziałem jak przez to sito zlewania była brzęczka na fermentację. Ponoć jest bardzo skuteczne i łapie prawie wszystko. Jest to sito do miodu z siatki z tworzywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 7 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2023 (edytowane) Gdzie zakupiłeś butle CO2? W jednym lokalnym sklepie na pytanie o butle uzyskałem odpowiedź, że współpracują tylko z firmami i to na podstawie umowy. 2 godziny temu, korzen16 napisał(a): Odebrałem właśnie jeszcze jeden gadżet. Gdzieś widziałem jak przez to sito zlewania była brzęczka na fermentację. Ponoć jest bardzo skuteczne i łapie prawie wszystko. Jest to sito do miodu z siatki z tworzywa Jeżeli chodzi o filtrację po gotowaniu to ze swojej strony śmiało mogę polecić gęste sito do filtracji nalewek fi250. Kładę na fermentor i zlewam bezpośrednio przez kranik. Dokupiłem nawet drugą sztukę, którą używam jak whirlpool nie daje rady i przelewam z jednego do drugiego. Jeżeli chodzi o mycie to czyszczę domestosem. Edytowane 7 Września 2023 przez draker literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2023 (edytowane) 7 godzin temu, draker napisał(a): Gdzie zakupiłeś butle CO2? W jednym lokalnym sklepie na pytanie o butle uzyskałem odpowiedź, że współpracują tylko z firmami i to na podstawie umowy. Tutaj Współpraca wzorowa i ceny jedne z najniższych w polskich sklepach. Edytowane 8 Września 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2023 Wszystko wskazuje na to, że nadchodzi kres ery refermentacji w browarze... 😁 Fermentor ciśnieniowy rokuje bardzo dobrze👍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2023 Wprowadzenie fermentacji ciśnieniowej w browarze wywołało efekt lenistwa do butelkowania - obecnie łoję pszenicę prosto z tanka i coś czuję, że nie zdążę jej zabutelkować. Po prawie dwóch tygodniach sztucznego gazowania w temperaturze ok. 12-13°C poziom nagazowania jest już dla mnie wystarczający. Ciekawe jest to że sztuczne nagazowanie jest jakby inne niż te naturalne, "drożdżowe" - jest takie grzeczniejsze, bardziej ułożone i aksamitne. Chyba że to tylko moja sugestia.... nie wiem. Tak czy inaczej chyba będę przerzucał się na kegi. Jednego już zakupiłem, ale zastanawiam się też nad Keg petami o czym ostatnio wspominał @anteks, nawet jak miały by one starczyć na kilka warek to i tak będzie to wygoda i szybkość. Butelki są fajne ale zabierają dużo czasu na przygotowaniu i czekaniu na nagazowanie. U siebie w zasadzie preferuję piwa lekkie, których nie zamierzam trzymać latami, więc kegi powinny się dobrze spisać. Mam już nalewarkę przeciwciśnieniową, to przygotowanie kilku butelek na rozdawnictwo nie będzie problemem. Jedyne utrudnienie to schładzanie piwa w kegu do konsumpcji. Przy kilku czy kilkunastu beczkacch nie będę miał ich gdzie schładzać jednocześnie, więc czekałby mnie jeszcze zakup schładzarki do piwa. Temat do przemyślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 (edytowane) Cytując klasyka "Dokonalo się" Pierwszy keg w browarze 😁😁 Edytowane 18 Września 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 18 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 Cześć, "Będziesz Pan zadowolony". 😁 Jedno "ale" - Twój keg to keg cola-cola, który ma złącza pinlock-i. I nie posiada zaworka bezpieczeństwa. Keg pepsi posiada ball lock-i i ma ten zaworek. W sumie niewielka różnica, ale warto o tym pamiętać przy zakupie złączek. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 (edytowane) Już zamówiłem ball locki na wymianę, nie chce mieszać ze sobą systemów. Instalacje opieram na JG i właśnie ball lock 'ach Edytowane 18 Września 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 (edytowane) Do reduktora CO2 zmajstrowałem dodatkowy rozdzielacz ze złączkami JG 3/8 do nalewarki i 5/16 dla węża 8mm ze złączką ball lock Edytowane 20 Września 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 (edytowane) WARKA#46 Pszeniczne chyba nie doczeka butelkowania Edytowane 26 Września 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2023 (edytowane) Plan na dzisiaj: WARKA#47 v1 Cherry Ale 01.10.2023 Planowane 9°Blg 12L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 70% IBU 8 Wyszło 9,5°Blg, 17,5L - wydajność całkowita około 83%; 2,0 kg słód pilzneński Viking 83,3% 0,4 kg słód pszeniczny Viking 16,7% 5g Premiant Drożdże K-97 (zobaczymy co to za jedne) Zacieranie: Zasyp do 20l wody o temp. 69°C + 3ml kwasu ortofosforowego Zacieranie przez 60' w temperaturze 65°C Podgrzanie do 76° i wygrzew przez 10' Do gara trafiło ok. 18L, gęstości około 8,5°Blg. (początek filtracji - 8,5°Blg; koniec filtracji 8,5°Blg) Chmielenie i dodatki Gotowanie 60' 5 g Premiant Wiśnie 2 kg na cichą 15ml kwasu mlekowego na cichą dodatek samych wiśni, jak dla mnie, daje wystarczający poziom kwaśności (ok. 3pH) Chłodzenie (temperatura wody ok. 15°C) do temperatury 15°C ok. 60' - do fermentora trafiło 17L brzeczki o gęstości ok. 9°Blg Drożdże: Uwodnione drożdże K-97 Fermentacja: 02.10.2023 -15°C (pierwsze oznaki fermentacji po około 12 godzinach od zadania drożdży) 03.10.2023 - 16°C 04.10.2023 - 17°C 05-10.10.2023 - 16°C (06.10.2023 dodane 1,80 mrożonych wiśni. Przy założeniu 8g cukru w 100g wiśni dodane zostały 144g cukru) 11.10.2023 przeniesione na cc w 0°C 25.11.2023 gazowanie w kegu 3x3 bary + mieszanie kegiem przez 3minuty za każdym razem i przeniesienie do lodówki w 4°C Blg po cichej 5° co daje ok. 8% alkoholu Edytowane 27 Października 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2023 (edytowane) Wczorajsze warzenie poszło bardzo sprawnie - całość łącznie ze sprzątaniem zajęła mi ok. 4,5 godziny. Zaskoczyła mnie też wydajność: planowałem 12 litrów 9°, a wyszło 17.5 litra, chociaż odpuściłem sobie wczoraj wysładzanie. Podejrzewam, że powodem jest to, że ze śrutownika wychodzi prawie sąma maka. Przy przelewaniu brzeczki do fermentora użyłem zakupionego sita. Wydaje się, że się przyda, do wiadra trafia niemalże klarowna brzeczka. Edytowane 2 Października 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2023 Spróbowałem dzisiaj WARKI#47, w smaku jakaś pustawa i dość kwaśna, wiśnie mocno wyczuwalne. Na razie dupy nie urywa🤔 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się