zgoda Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Przejrzałem temat, ale jak się okazuje przy migracji w pioch poszły wszystkie załączone zdjęcia. Czy państwo lodówkarze moglibyście wrzucić zdjęciówki jak macie zamontowany kran? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Nie ma fotki co prawda, ale już mówię, bo kilka dobrych warek tą metodą zrobiłem, łącznie z montażem kranika. Lodówki dostępne u nas zbudowane są najczęściej z dwóch warstw plastiku i styropianowym wypełnieniem w środku. Wywierć otwornicą np. 1" otwór od zewnątrz (tak aby się nie przewiercić na wylot), a później 3/4" tą wewnętrzną. Zamontujesz kranik jak złoto Próba przewiercenia się przez dwie ścianki spowoduje, że po przykręceniu kranika plastik się wygina i będzie niestety ciekło do środka. Jedna fotka, co prawda nie moja, ale oddaje istotę sprawy zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Zgoda kup sobie metalowy kran, nypel i kontrę do tego. W hydrauliczynym za całość z usczelkami zapłacisz 20 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 (edytowane) Mój kranik jest chyba najprostrzym rozwiązaniem na świecie, aż trudno uwierzyć że wytrzymał przez tyle lat. Gumowy wąż przeciągniety przez otwór odpływowy z tanim kranikiem plastikowym. Z drugiej strony wężyk jest włożony w filtr z rurek CPCV. Wszystko jest na wcisk bez kleju, tak że filtr łatwo jest rozłożyć i umyć. Nacięcia są od dołu filtra, plus kilka dodatkowych nacięć od góry żeby wypuścić powietrze i żeby filtr leżał płasko na dnie. Cała wielkość coolera jest ok. 52L, wystarczy na warki 40L chociasz cooler 60L byłby lepszy. Doszedłem do wniosku że zarówno kadź warzelna jak i MLT musi być ok. 1,5 razy wielkości warki. Tzn warzysz warki 20L, najlepszy jest garnek i cooler 30l. Warki 40L - kadź warzelna i cooler 60L. Edytowane 26 Lipca 2012 przez scooby_brew zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Zgoda kup sobie metalowy kran, nypel i kontrę do tego. W hydrauliczynym za całość z usczelkami zapłacisz 20 zł. U mnie zwykły biały kranik do fermentatorów też się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 27 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 Potwierdzam, kranik musi być przykręcony do wewnętrznej ścianki. Ja mam zwykły biały od fermentora i nic nie cieknie, sprawdza się dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 To jeszcze się zapytam, żeby się upewnić - taka lodówka z wyciętą dziurą na kran nie sprawia problemów podczas mycia? Chodzi mi głównie o to, czy nie ma problemu z tym że woda dostanie się do środka, tam gdzie jest styropian/izolacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Dużo silikonu po montażu kranu załatwia sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Ja nie mam silikonu, ale problemów z myciem też nie mam Myjesz środek a wycięcie na kran jest w zewnętrznej warstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Ja do dzisiaj nie uszczelniłem silikonem, choć planowałem - albo nie miałem czasu, albo zapominałem o tym. Trzeba myć ostrożnie, to nic się nie stanie. Nie wiem, czy już masz lodówkę, ale dzisiaj widziałem w promocji w Kauflandzie za 34,99 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur2108 Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Cena tych lodówek spadła do 17,50. Grzechem byłoby nie skorzystać z okazji:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Te z Kauflandu mają po 28 litrów pod wierzch pokrywki, czyli efektywnie 25 litrów pojemności roboczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Mój największy zasyp w lodówce miał 6 kg i było jeszcze sporo miejsca, więc na większość 20-litrowych warek wystarcza taka lodówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Nie byłem pewien, czy uda się w takiej małej lodówce zatrzeć 6kg słodu z infuzją na wygrzew (o zacieraniu z underlet'em, czyli krótką przerwą w 61°C na namoczenie nie wspomnę nawet), więc wolałem dla pewności kupić większą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Faktycznie, zazwyczaj pomijam mash-out i nawet o tym nie pomyślałem. Mógłby byś problem z osiągnięciem 78°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Na gęsto zacierałem w takiej lodówce jak ma Zgoda 8 kg, ale do 78°C nie dałem rady "wymaszołtować" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Wystarczyłoby do 72°C, żeby tylko zdezaktywować beta-amylazę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 W przeciwieństwoe do zacierania w garze i przenoszenia zacieru do kadzi filtracyjnej, tutaj nie musisz czekać na ułożenie się młóta. Tak więc otwierasz kranik na maksa, stawiasz brzeczkę przednią na gazie i po chwili beta-amylaza jest nieaktywna, bez robienia mash-outa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Zostaje jeszcze kwestia filtrowania, bo chyba podgrzany zacier lepiej się filtruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Czołem, Zapytam Was przewrotnie o to, dlaczego uważacie, że kadź zacierna z takiej lodówki jest lepsza od gara, w którym później brzeczka jest warzona i chmielona? 1. Kwestie zapachów nadal pozostają problemem, bo chmielić trzeba, więc przez przeszło godzinę smrodzimy domownikom 2. Kwestia podtrzymania temperatury w sytuacji, gdy dysponujemy zaizolowanym garnkiem też nie wydaje mi się tutaj kluczowa, bo taki garnek też bardzo fajnie trzyma ciepło. 3. Na pewno oszczędzamy czas na przerzucaniu zacieru do filtracji, bo on już tam jest Jakich zalet takiej lodówki nie dostrzegam? Zdrówka Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Największą zaleta lodówki jest to że wlewasz, wsypujesz, mieszasz i zapominasz na godzinę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Czołem, Zapytam Was przewrotnie o to, dlaczego uważacie, że kadź zacierna z takiej lodówki jest lepsza od gara, w którym później brzeczka jest warzona i chmielona? 1. Kwestie zapachów nadal pozostają problemem, bo chmielić trzeba, więc przez przeszło godzinę smrodzimy domownikom 2. Kwestia podtrzymania temperatury w sytuacji, gdy dysponujemy zaizolowanym garnkiem też nie wydaje mi się tutaj kluczowa, bo taki garnek też bardzo fajnie trzyma ciepło. 3. Na pewno oszczędzamy czas na przerzucaniu zacieru do filtracji, bo on już tam jest Jakich zalet takiej lodówki nie dostrzegam? Zdrówka Tomek Pozytywy zacierania w coolerze: 1. dokładniejsze trafianie w temperaturę zacieru (z doświadczeniem) 2. utrzymanie w równej temperaturze na dłuższy czas 3. równomierna temperatura w coolerze, w garze jest cieplej na dnie gdzie grzejesz 4. przyspieszenie procesu warzenia o ok. godzinę, tzn w czasie zacierania grzejesz wodę do wysładzania a w czasie wysładzania grzejesz przednią brzeczkę do gotowania. 5. mniej mieszania podczas zacierania. Wady: 1. w/g mnie cooler bardziej nadaje się do zacierania jednostopniowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Czołem, Zapytam Was przewrotnie o to, dlaczego uważacie, że kadź zacierna z takiej lodówki jest lepsza od gara, w którym później brzeczka jest warzona i chmielona? 1. Kwestie zapachów nadal pozostają problemem, bo chmielić trzeba, więc przez przeszło godzinę smrodzimy domownikom 2. Kwestia podtrzymania temperatury w sytuacji, gdy dysponujemy zaizolowanym garnkiem też nie wydaje mi się tutaj kluczowa, bo taki garnek też bardzo fajnie trzyma ciepło. 3. Na pewno oszczędzamy czas na przerzucaniu zacieru do filtracji, bo on już tam jest Jakich zalet takiej lodówki nie dostrzegam? Zdrówka Tomek Pozytywy zacierania w coolerze: 1. dokładniejsze trafianie w temperaturę zacieru (z doświadczeniem) 2. utrzymanie w równej temperaturze na dłuższy czas 3. równomierna temperatura w coolerze, w garze jest cieplej na dnie gdzie grzejesz 4. przyspieszenie procesu warzenia o ok. godzinę, tzn w czasie zacierania grzejesz wodę do wysładzania a w czasie wysładzania grzejesz przednią brzeczkę do gotowania. 5. mniej mieszania podczas zacierania. Wady: 1. w/g mnie cooler bardziej nadaje się do zacierania jednostopniowego. Wielkie dzięki @scooby_brew i @Wajcha! Zdaje się, że wszystkie z tych zalet gwarantuje mi garnek stalowy 36l w dorobionej z maty zagrzejnikowej izolacji (2 warstwy maty złożone styropianem do siebie), bardzo dobrze trzyma temperaturę (mam jeszcze styropianową skrzynię, do której mi wlezie ten garnek). Infuzję realizuję, grzejąc sobie odpowiednią ilość wody w wolnym garnku/garnkach. Z pewnością kwestia tej filtracji jest plusem lodówki, ale znów mieszanie zacieru łyżką może zniszczyć filtrator z oplotu (więc to by wymagało filtratora rurkowego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Pozytywy zacierania w coolerze: 1. dokładniejsze trafianie w temperaturę zacieru (z doświadczeniem) 2. utrzymanie w równej temperaturze na dłuższy czas 3. równomierna temperatura w coolerze, w garze jest cieplej na dnie gdzie grzejesz 4. przyspieszenie procesu warzenia o ok. godzinę, tzn w czasie zacierania grzejesz wodę do wysładzania a w czasie wysładzania grzejesz przednią brzeczkę do gotowania. 5. mniej mieszania podczas zacierania. Wady: 1. w/g mnie cooler bardziej nadaje się do zacierania jednostopniowego. Jak dla mnie termos ma więcej plusów niż minusów , z tym zacieraniem jedno temperaturowym ... myślę że nie jest to taki problem ja tam na leniucha rzadko ostatnio zacieram , da rady z przerwami , odrobina wprawy i idzie jak " kłamstwop po wiosce " I jeszcze jeden plus termosu , niema możliwości przypalenia brzeczki , nawet przy utalentowanych inaczej osobnikach to jest nie realnie Edytowane 20 Stycznia 2015 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winiar Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 ja uważam: w browarnictwie domowym największą frajdę sprawia mi pilnowanie temperatury, podgrzewanie gara i pilnowanie aby się nie przypaliło, zwieńczeniem tych jakże absorbujących mnie czynności jest płynąca klarowna brzeszczka z filtratora z oplotu sam miałem "różne wizje" żeby zmodyfikować mój browar ale skończyło się to na owinięciu karimatą gara i jestem bardzo zadowolony nie kombinować - warzyć knurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się