slotish Opublikowano 11 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 Pytam się bo w moim brown ale też opierałem się na jego recepturze ale widzę, że trochę inaczej ona u mnie wyszła niż u ciebie. Książka o której piszesz to rozumiem "Brewing Classic Styles"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Widzę, że zrobiłeś tak: Pale ale - 3 kg Brown - 0,3 kg Caramunich typ I - 0,3 kg Pszenica Prażona - 0,3 kg Czekoladowy Castle Malting (900EBC) - 0,17 kg Po pierwsze wziąłeś za dużo ciemnych słodów, w recepturze jest 10 uncji czekoladowego, czyli 0.28 kg, może coś źle usłuszałeś. Poza tym widzę, że masz lepszą wydajnośc i zmniejszyłeś ilość słodów, ale nie do końca prawidłowo: zmniejszyć należy tylko słód podstawowy: pale ale, słody specjalne trzeba zostawić w takiej ilości jak w recepturze. I wreszcie jako Crystal 40 ja wolę używać Caraamber niż Caramunich I, mają zbliżoną barwę, ale Caramunich ma moim zdaniem za dużo charakteru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 (edytowane) Hej Chyba za mało tych ciemnych słodów jednak... Wszystko dobrze usłyszałem tylko inaczej rozumowałem Ja przepis Jamila widzę w ten sposób: Pale ale 4,3kg 78,9% Brown one lb 8,3% Crystal 40 one lb 8,3% Chocolate 280 gram - 9 - 10 uncji 4,6% I mój zasyp dopasowałem procentowo - poza tym myślałem, że skoro przepis Jamila jest na warkę 23 litrów to naturalnym jest zmienić ilość wszystkich surowców ( warzę 20- litrowe ). Wydaję mi się jednak, że masz racje. Przy zlewaniu jak próbowałem tego piwa to paloność była bardzo delikatna tymczasem zgodnie z tą recepturą powinna być całkiem mocna by po 2 miesiącach leżakowania osłabnąć. Edytowane 12 Września 2011 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Nie, to dobrze, jeżeli zmieniasz wielkość warki z 23 na 20L to powienieneś przeskalować wszystkie składniki, ale jeżeli skalujesz ze względu na wyższą wydajność, to tylko słody podstawowe, te scukrzane. W sumie jednak nie ma sensu zmieniać wielkości wybicia - z tych warek 23L ja kończę zwykle z 20-21L w fermentorze + ew. 1L rezerwy. Co do paloności, to wyjdzie w praniu: każdy ma inne słody, czasem jaśniejsze, czasem zwietrzałe, i my wrzucamy je pod koniec zacierania, a Jamil od razu, więc i tak trzeba będzie robić korekty na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Warka #194 - Białe Brugijskie Piwo w stylu Witbier Przewidywane OG: 12.8 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 24.5L, przy wydajności 80% IBU <10 Kolor 7 EBC skład: pale ale brewferm 2.10 kg pszenica niesłodowana 2.00 kg płatki owsiane 0.50 kg biscuit 0.10 kg cukier stołowy 0.25 kg zakwaszający 0.10 kg przyprawy: kminek 0.5 g kolendra indyjska 15g świeżo starta skórka z 4 dużych pomarańczy i 4 mineoli 80g zacieranie: (20L kranówka + 50% RO) 65-66* - 60' ->74* //+ 8 l wrzątku wysładzanie 8L wody 72* + 1 ml kwasu mlekowego gotowanie 60' zwietrzały 5-letni perle ~1.0% sz. 50g ' FWH - chmielenie brzeczki przedniej + cukier połowa przypraw na 10' połowa przypraw na 1' drożdże Wyeast Witbier starter 1L z saszetki Wydajność wyszła dużo gorsza od zakładanej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Wydajność wyszła dużo gorsza od zakładanej Kleikowałeś pszenicę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Wydajność wyszła dużo gorsza od zakładanej Kleikowałeś pszenicę? Tak, ale chyba zwykła pszenica ma gorszą wydajność niż płatki. Może ma więcej wilgoci w sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 (edytowane) Warka #195 - Danger Close Piwo w stylu Witbier Przewidywane OG: 11.8 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 24.5L, przy wydajności 60% IBU 13 Kolor 7 EBC skład: pils strzegom 2.30 kg pszenica niesłodowana 2.50 kg //skleikowana 30 min płatki owsiane 0.50 kg biscuit 0.13 kg cukier stołowy 0.40 kg zakwaszający 0.15 kg przyprawy: kminek 1 g kolendra indyjska 15g 2 duże pomarańcze całe (z wyciśniętym sokiem, połówki) 15 g suszonej skórki curasao zacieranie: (20L kranówka) 65-66* - 60' 72* - 10' ->75* //+ 8 l wrzątku wysładzanie 8L wody 72* + 2 ml kwasu mlekowego gotowanie 70' Cascade '10 sz. ~6.7% 15g 60' Mittelfrueh '10 gr. ~3.5% 10g 10' połowa przypraw na 10' + cukier + skórki curasao połowa przypraw na 5' + połówki pomarańczy drożdże Wyeast Witbier 100ml gęstwy 1 dniowej Edytowane 25 Września 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Ja też dzisiaj siedzę nad witbierem. Płatki pszenne kleikowałem 20' w 48°C , potem 4,5h od 66°C do 45°C i zrezygnowałem z gotowania ze względu na tak długi czas. Czy słusznie? Całe pomarańcze też kiedyś dawałem, ale nie byłem zbyt zadowolony (zresztą całe piwo było nie udane). Robisz tak pierwszy raz, czy już masz wcześniejsze doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 (edytowane) Ja też dzisiaj siedzę nad witbierem. Płatki pszenne kleikowałem 20' w 48°C , potem 4,5h od 66°C do 45°C i zrezygnowałem z gotowania ze względu na tak długi czas. Czy słusznie? Ja pszenicę zawsze kleikuję 30 min w 66°C i podgrzewam wrzenia i wlewam do zacieru. Po co tak długi czas kleikowania? Temperatura też niska, powinno być >65°C . Robiłem też Witbiera bez kleikowania pszenicy (z przypadku, zmieszałem słody i pszenicę przed śrutowaniem) - wydajność efektywna wyszła taka sama 79% Ps. Aha, to podgrzewanie do wrzenia kleiku stosuję tylko po to, żeby wykonać dekokcję 1 warową i podniesienie temperatury zacieru z 50°C na 62°C. Edytowane 25 Września 2011 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Z tego co słyszałem, kleikowanie z dodatkiem słodu i przerwami jak przy zacieraniu to wymysł browarów przemysłowych, żeby zaoszczędzić na energii. Działa to dobrze, ale zwykłe gotowanie chyba nie gorzej. Co do pomarańczy to przymiarka do Witbiera na skalę przemysłową - do 5 hektolitrów nie da się przecież zetrzeć tyle skórki na tarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Co do pomarańczy to przymiarka do Witbiera na skalę przemysłową - do 5 hektolitrów nie da się przecież zetrzeć tyle skórki na tarce. zależy jaką kto ma tarkę. A na pewno można kupić skórkę pomarańczy w 5 kg wiaderkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 80 czy 100 pomarańczy - nie jest nie możliwe, ew obieraczką do ziemniaków. W ostateczności zatrudnisz panie z koła gospodyń wiejskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 zależy jaką kto ma tarkę. A na pewno można kupić skórkę pomarańczy w 5 kg wiaderkach Ale podejrzewam, że jest to cała skórka, razem z tą białą częścią, która nie powinna trafiać do warzenia. A kolega mi opowiadał, że widzał w jakimś belgijskim browarze, jak wrzucali całe połówki pomarańczy (wyciśnięte) do kotła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Nie zapomnij opisać efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 (edytowane) Cześć Nie zapomnij opisać efektów. Myślę że efekty (te na skalę przemysłową) będzie można kupić w sklepie Edytowane 25 Września 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 zależy jaką kto ma tarkę. A na pewno można kupić skórkę pomarańczy w 5 kg wiaderkach Ale podejrzewam' date=' że jest to cała skórka, razem z tą białą częścią, która nie powinna trafiać do warzenia.[/quote'] Warto byłoby skontaktować się z kimś kto takie rzeczy rozprowadza czy produkuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 http://www.piekarz.apc.com.pl/pl/OFERTA.html opakowanie 8 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 FG przypadkowe, czy zamierzone? Nie lepiej by było odwrotnie chmielić? Mittelfruh ładnie podkreśliłby Cascade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 FG przypadkowe, czy zamierzone?Nie lepiej by było odwrotnie chmielić? Mittelfruh ładnie podkreśliłby Cascade. Nie wiem czemu, ale do Witów nie zaleca się chmieli amerykańskich na aromat (vide artykuł w ostatnim Piwowarze). A Cascade kiedyś użyłem na goryczkę do Witbiera, który wygrał w Żywcu, więc kontynuuje to. A FG ok. 3.5 byłoby niezłe. Co wyjdzie, trudno powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 robiłem z cascade na aromat i wyszło bardzo dobrze,wiec nie ma co się przejmować zaleceniami . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Co do pomarańczy to przymiarka do Witbiera na skalę przemysłową - do 5 hektolitrów nie da się przecież zetrzeć tyle skórki na tarce. To będzie pierwsze piwo warzone w nowym browarze? W ogóle to gratuluje wyboru tego stylu. Według mnie ma on szanse na duże powodzenie na rynku piwnym w Polsce. Przynajmniej ja i moi znajomi się będę cieszyć że tak znakomite piwo będzie w sprzedaży. A wiem co piszę bo nie raz robiłem Witbiera wg. twojej receptury W ogóle to ten styl przekonał mnie do warzenia piwa w domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Witbier nam się podoba, ale raczej nie od tego zaczniemy, boimy się problemów z kleikowaniem, filtracją itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Nie wiem czemu, ale do Witów nie zaleca się chmieli amerykańskich na aromat (vide artykuł w ostatnim Piwowarze). A Cascade kiedyś użyłem na goryczkę do Witbiera, który wygrał w Żywcu, więc kontynuuje to. Myrcen gryzie się z fenolami. Niedawno warzyłem Weizena z Hersbruckerem na goryczkę i Amarillo + Cascade na aromat. Wprawdzie jeszcze trochę młody i nie poukładany, ale nie jest taki znowu zły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Warka #196 - Jigaboo Stout Piwo w stylu American Stout Przewidywane OG: 17.5 Blg, FG: 4.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 60 Kolor 90 EBC skład: pils strzegom 5.80 kg caraamber 0.45 kg palony jęcznień 0.35 kg carafa III 0.10 kg czekoladowy 0.30 kg pale chocolate 0.15 kg zacieranie: (kranówka 27L 72°C) 66-67°C - 60' ->75°C wysładzanie 10L wody 60°C gotowanie 90' Northern Brewer '10 gr ~11.5% 40g 60' Cascade '10 sz ~5% 33g 5' mech irlandzki - 3g 15' +1g pożywki dla drożdzy drożdże Wyeast British Ale, gęstwa 2 dniowa 150 ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się