anmar Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Miło Cię Grzesiu znowu poczytać na forum. Udanych warek. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Mam nadzieję, że powrócisz do chmielenia garściami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 cześć Mam nadzieję, że powrócisz do chmielenia garściami Nie mam chmielu w szyszce ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Warka 112 Pikantne ciemne. Schłodzone przez noc, napowietrzone przez przelania z wiadra do wiadra, na piane wysypane drożdże US-04. Dzisiejszy pomiar wykazał gęstość 11 blg. Wczorajsza pikantność gdzieś wzięła i znikła Będzie kombinowanie na cichej, po skosztowaniu odfermentowanej brzeczki. Warka 111 Bitter Fermentacja pełną gębą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Potrafisz zaskoczyć ...fajnie ze wróciłem z zapiskami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Ostatnio sprawdziłem sam, moja garść to dokładnie 10 gram. Fajnie że znowu jesteś. 2,5 roku to szybko? Nawet żółw byłby szybszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 5:10 start Warka 113 Porter bałtycki zasyp: 8000 g - pilzneński bruntal 3400 g - monachijski 1000 g - caraaroma 600 g - czerwony strzegom 200 g - czekoladowy Zacieranie w 38 l wody: 66-63 °C - 40' 72-68 °C - 40' 78°C 15' - wysładzanie do objętości 59 l o gęstości 14 blg. Teraz co najmniej godzinka warzenia przede mną, nad chmielem jeszcze pomyślę Dziś pierwszy raz użyłem słodu podstawowego z bruntala i jestem przekonany na 99% że do strzegomskiego już nie wrócę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Dziś pierwszy raz użyłem słodu podstawowego z bruntala i jestem przekonany na 99% że do strzegomskiego już nie wrócę. Można wiedzieć dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Dziś pierwszy raz użyłem słodu podstawowego z bruntala i jestem przekonany na 99% że do strzegomskiego już nie wrócę. Z tym, że nie bruntala a CM, ale odczucia mamy podobne, cena nie zawsze czyni cuda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Cześć Dziś pierwszy raz użyłem słodu podstawowego z bruntala i jestem przekonany na 99% że do strzegomskiego już nie wrócę. Można wiedzieć dlaczego? To moja osobista opinia: Słodu pilzneńskiego z Strzegomia przerobiłem ponad 100 kg + 25 kg pale ale. W żadnej z zacieranych na tym słodzie warek nie udało mi się uzyskać (prócz ostatniej ale o tym dalej) klarownego filtratu. Przy ostatniej zaparłem się i klarowny filtrat pojawił się po przepuszczeniu i zwróceniu 21 l brzeczki. Dziś klarowny filtrat na słodzie bruntala miałem po mniej niż 3 litrach brzeczki. Żadna z tamtych warek dobrze mi się nie sklarowała na fermentacji, cześć nie sklarowała się nawet w butelkach. O złej jakości słodu pale ale ze Strzegomia i problemach z klarowaniem się warek zwrócił jakiś rok temu też mój przyjaciel z Torunia Seniorroberto. Jednocześnie chciałem napisać że nie wiem jakiej jakości aktualnie jest słód ze Strzegomia. Moje spostrzeżenia dotyczą partii słodu z przed roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Słód ze Strzegomia pilzneński obecnie jest do niczego. Pozostałe są ok. O bruntalu też słyszałam wiele dobrego i po skończeniu obecnego worka planuję się na niego przesiąść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Dawno już tak nie zmarnowałem pieniędzy jak na zakup 25kg Pale Ale ze Strzegomia. Wracam w bazowych słodach do Weyermanna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Cześć. Warzenie ok 3,5 h po to by odparować brzeczkę, na ostatnia godzinę dodawałem chmiele: 0' - 25 g perle 30' - 25 g perle, 25g hersbrucker 45' - mech irlandzki 60' - 25 g hersbrucker Do chłodzenia w dwóch fermentorach na balkon poszło ok 42 l brzeczki 20,5 blg. Drożdże dodam jutro rano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Warka 114 Jęczmień&Kolendra Zasyp: 5000 g - pilzneński bruntal 200 g - karmelowy jasny litovel Chmiel i dodatki: 25 g perle 30 g kolendra Zacieranie w 26 l wody: 64°C - 20' 72°C - 20' 78°C - 15' wysałdzanie 12l wody. chmielenie 60': 0' - perle 50' - kolendra zlane do wiadra, wystawione na balkon. Na dziś dość, jutro posprzatam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Cześć. Dziś z rana zaszczepiłem obie warki drożdżami: 113 - 300 ml gęstwy w34/70 114 - saszetka T58 rozsypana na pianę Warki 111, 112 powoli kończą fermentację, piana już opadła, zatrzasnąłem w wiadrach dekle, w niedziele lub poniedziałek zlewam na cichą. Edytowane 28 Lutego 2014 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 w45/70 w34/70 ? bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Cześć Cholera ktoś to jednak czyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Cześć Cholera ktoś to jednak czyta hehe, tak mi się rzuciła w oczy jakaś nowość na rynku drożdży dopiero po chwili zajarzyłem, że to pomyłka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Ta kolendra, plus T58, widzę że lubisz mocne smaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Cześć A widzisz, mój kumpel zażyczył sobie takowe to mu uwarzyłem ... sam będzie spijał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Warka #115 Warki dla Kaski (czyli imbirowe i kawowe) Zasyp: 7400 g - pale ale strzegom 2000 g - pilzneński bruntal 600 g - karmelowy czerwony strzegom 100 g - palony żywiecki 100 g - czekoladowy oba ciemne słody ekstrahowane w zimnej wodzie nie zostały dodane na etapie zacierania. dodatki: kawa, imbir Chmiele: Perle - 50 g chmielenie homeopatyczne Zacieranie w 35 l wody 69-64°C - 90' 78°C - 15' wysładzanie na 2 raty do objętości ok 62 l o gęstości 10 blg Podzielenie brzeczki na dwie cześć, do obu wsypane po 25 g chmielu Kawowe: Chmielenie 60' perle 25 g - 0' kawa 250 g - 55' Imbirowe: Chmielenie 60' perle 25 g - 60' imbir świeży, tarty 120 g - 45' Gorąca brzeczka przelana do wiader, wystawiona na balkon do schłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) Cześć. Warki 111, 112, 114 przelane na cichą fermentację. Wszystkie stanęły w okolicach 3 blg.Warka 112 wcale nie jest pikantna muszę coś z tym zrobić. Warka 115 zadana gęstwą z warki 112 czyli S-04. Edytowane 7 Marca 2014 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Bielok o co chodzi z niezależnością Twojego browaru? Masz własne surowce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Cześć Bielok o co chodzi z niezależnością Twojego browaru? Masz własne surowce? jestem niezależny od konkursów piwowarskich, kursów sensorycznych, warzę to co lubię, pije to co lubię, pspd .... mam w ... znaczy nie jestem członkiem anmar i leech 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Grzesiu wydaje mi się, że użyłeś drożdży US-05 a nie US-04. Chyba, że to S-04. bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się