JacekKocurek Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Cześć Warka #43 - Stout - W czasie fermentacji tej warki temperatura w piwnicy wahała się w przedziale 11-14°C ale drożdże danstar notthingam dały radę Keg w którym fermentowałem piwo był owinięty karimatą. Czas fermentacji burzliwej to 3 tygodnie (bez jednego dnia) Radę dały, pytanie ile w takim stresie wypuściły do brzeczki diacetylu i innych babrów. Może na cichej okaż im trochę ciepła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Cześć Im niższa temperatura fermentacji tym drożdże czyściej pracują. Gdyby miały za zimno poszły by spać i tyle. Drożdże to nie koń którego batem można zmusić do pracy - nie chce im się to nie robią. Niezupełnie. W niskich temperaturach drożdże f. górnej nie produkują estrów ale za to wpuszczają bąki z diacetylu i związków siarki. Drożdże dolnej fermentacji są wyselekcjonowane ze względu na niską skłonność do takich działań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 to jest tak że gdy drożdże nie mają powietrza muszą brać skądś potencjał utleniający do przeprowadzania reakcji biochemicznych. Zwykle redukują pirogronian przez Acetylo-CoA do kwasu octowego potem do aldehydu i aldehyd do etanolu. Dzięki temu zastępują sobie tlen i redukcji nie ulega cząsteczka O2 tylko Acetylo-CoA powstały w glikolizie. Aldehyd octowy może być dalej redukowany do alkoholu, ale drożdże mają też inny szlak metabolizmu - mogą aldehyd przerabiać na diacetyl. Zwykle diacetyl w piwie zostaje gdy drożdżom jest za zimno, żeby pokonać energię aktywacji, która jest potrzeba żeby go dalej przerobić, albo piwo jest zbyt szybko przelewane i drożdże nie mają czasu żeby go przerobić. a związki siarki to inna bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 to jest tak że gdy drożdże nie mają powietrza muszą brać skądś potencjał utleniający do przeprowadzania reakcji biochemicznych. Zwykle redukują pirogronian przez Acetylo-CoA do kwasu octowego potem do aldehydu i aldehyd do etanolu. Dzięki temu zastępują sobie tlen i redukcji nie ulega cząsteczka O2 tylko Acetylo-CoA powstały w glikolizie. Aldehyd octowy może być dalej redukowany do alkoholu, ale drożdże mają też inny szlak metabolizmu - mogą aldehyd przerabiać na diacetyl. Zwykle diacetyl w piwie zostaje gdy drożdżom jest za zimno, żeby pokonać energię aktywacji, która jest potrzeba żeby go dalej przerobić, albo piwo jest zbyt szybko przelewane i drożdże nie mają czasu żeby go przerobić. Wytłuściłem to co mniej więcej rozumiem, ale całość czyta się jak dobry kryminał BTW - pozdrawiam forumowych chemików :( przeprzeszam za OT ale musiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Bielok Ty głąbie, jak możesz nie znać na pamięć tego diagramu Na przyszłość odrabiaj lekcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Lektura tego bloga fajnie działa na poprawę humoru. Też pozdrawiam naszych forumowych chemików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Bielok Ty głąbie, jak możesz nie znać na pamięć tego diagramu Na przyszłość odrabiaj lekcje Jejski to wcale nie jest śmieszne, jak się usłyszy na początku roku że trzeba umieć ten diagram na egzamin... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Jejski zna go na blaszkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Cześć Jejski zna go na blaszkę Będzie trzeba Jejskiemu zrobić egzamin przy następnym spotkaniu ;-) To gdzie i kiedy to spotkanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Od razu przypomina mi się wykres żelazo-węgiel. Chyba był łatwiejszy. Ale tak na poważnie wystarczy dopilnować temp. przewidzianych w prostych instrukcjach. Odchyły tak jak i życiu nie są wskazane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Cześć Jejski zna go na blaszkę Będzie trzeba Jejskiemu zrobić egzamin przy następnym spotkaniu ;-) To gdzie i kiedy to spotkanie? :) może 02 października 2010 w Browarze ?Czenstochovia?, o godzinie 19.00, popijając Munich Helles którego nawarzył kolega Dagome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Grzegorz, Ty się człowieku oszczedzaj, bo się zaharujesz na śmierć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Wysładzałeś letnią wodą?... może dlatego poszło, jak burza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 A to dopiero!myślałem, że pomyłka w pisaniu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Cześć Zapomniałem wczoraj dopisać że zacierałem w warzyłem na deszczówce, zakwaszałem kwasem siarkowym 9,5% zarówno zacier jak i wodę do wysładzania. Cześć W jaki sposób pozyskujesz deszczówkę?. I czy filtrujesz tą deszczówkę?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 (edytowane) wykasowane Edytowane 4 Maja 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się