dobrzanek Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 czytałam właśnie o sodzie kaustycznej, teraz tylko namierzę sklep i pozbywamy się syfu. dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 A musisz myć już jutro? Jeżeli nie, to możesz skorzystać z allegro - np: http://allegro.pl/wodorotlenek-sodu-soda-kaustyczna-naoh-1-kg-i3726649975.html Od biedy można i kreta użyć, tylko trzeba pamiętać o tym ile on faktycznie zawiera NaOH - cos kojarzę, że 30%. W tej sytuacji, by osiągnąć 3% roztwór, na 1 litr wody musisz dodać około 90 g granulek (granulek z powyższego linku wystarczyłoby 30 g). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Ja polecam tego allegrowicza: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=5112105&string=soda&search_scope=userItems-5112105 (w większych ilościach taniej) Ma kupę chemii bardzo pożytecznej w domu. Męczyłem go jakiś czas temu i później piro wprowadził do oferty, hehehe Edytowane 13 Grudnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Teoretycznie nie muszę ale nie chce złego trzymać dłużej. Wyjaśni się jutro, jak zakupie jutro sodę to jutro go zatłukę, a jeśli nie znajdę to allegro. Myślę, że w krakowie nie będzie wielkiego problemu z dostaniem sody. Chociaż różnie to bywa ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Ja korzystam z Ace i później nadwęglan sodu. Osobiście polecam rezygnacje z cichej, pozbywamy się warstwy ochronnej CO2 i o tlenowce nietrudno. A skórki dezynfekowałaś przed dodaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 tak. infekcja zaczęła się wcześniej. mój błąd. trzeba działać dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Ja korzystam z Ace i później nadwęglan sodu. Osobiście polecam rezygnacje z cichej, pozbywamy się warstwy ochronnej CO2 i o tlenowce nietrudno. A skórki dezynfekowałaś przed dodaniem? Co ty gadasz? Zastanów się zanim coś takiego napiszesz.... Przecież warstwa CO2 jest dalej, piwo i tak lekko zawsze nam dofermentuje (trzeba zlać w odpowiednim momencie aby te 0,5 blg nam zeszło jeszcze), a także dochodzi do tego CO2 rozpuszczone w piwie które podczas przelewania młodego piwa nam się uwalnia i tworzy warstwę ochronną. Przy cichej najważniejsze jest pilnowanie przy przewalaniu aby niepotrzebnie napowietrzyć młode piwo, a także odpowiednia dezynfekcja, z tego co widzę u dobrzanka to bardziej wina właśnie skórek, raczej takich składników nie dodajemy na cichą, powinno się je przed dodaniem chociaż chwilę pogotować (kolega miał też infekcję od dodania papryczki chili w całości na cichą) po to by uniknąć takiej sytuacji. Osobiście robię prawie dla każdego piwa cichą, nie dość że to wpływa bardzo dobrze na klarowność, to jeszcze mam pewność czy odpowiednio dofermentowało. Nie robię cichej tylko dla pszenic i witów, oraz jak nie mam czasu przelać (a nie ma chmielenia na zimno) z tym że wtedy zawsze wydłużam burzliwą o tydzień! Co do mycia wiader najlepsze NaOH Nawet warto mieć jego zapas i używać przed dezynfekowaniem wiader do ich mycia jest on bardzo skuteczny i kosztuje grosze około 5 zł za kg więc się opłaca. Edytowane 14 Grudnia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) wina właśnie skórek, raczej takich składników nie dodajemy na cichą, powinno się je przed dodaniem chociaż chwilę pogotować ... po to by uniknąć takiej sytuacji. Można śmiało dodać bez gotowania, tylko najpierw trzeba wrzucić do odrobinki spiru lub gorzały, i na jakiś czas do lodówki i dopiero do wiadra. Sprawdzone empirycznie, aromat mocniejszy niż gdy dodawałem na ostatnie chwile gotowania. I dobrze jest użyć świeżutką skórkę. Edytowane 14 Grudnia 2013 przez Mariusz_CH Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 No w sumie racja moczenie w spirycie albo wódce załatwi problem, a nie zabije aromatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 moczyły się w wódce przed dodaniem. infekcja była zauważalna przed ich dodaniem oraz chmielu. przelałam na cichą 8 grudnia, wszystko było okej. infekcja pojawiła się dzień przed dodaniem skórek i chmielu, koło 11 grudnia. przez ten czas wieko było domknięte, a piwo stało grzecznie schowane w pudle styropianowym. coś zauważyłam na powierzchni przed wrzuceniem dodatków ale że ciężko pogodzić się z faktem, że to jest infekcja dodałam je licząc, że to nic groźnego. jednak zaglądając wczoraj widać było to co na zdjęciach czyli bez wątpliwości ZŁY dobrał się do piwa. obstawiam, że jednak trzeba było zostawić na burzliwej, w końcu to wit, dorzucić dodatki i potem zabutelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 No w sumie racja moczenie w spirycie albo wódce załatwi problem, a nie zabije aromatu Należy użyć spirytusu o mocy 75%, nie pamiętam dlaczego, ale ten działa najskuteczniej na drobnoustroje. Ja swoje przyprawy wkładam do szczelnego pudełeczka + 50ml tegoż właśnie trunku, miącham całością i pozostawiam na dobę w temperaturze pokojowej, a potem chlup na cichą. Mam wrażenie że takie przygotowanie skórek daje mocniejsze aromaty skórkowe niż przy gotowaniu i dlatego należy ograniczyć ich ilość - w moim przypadku doszedłem do poziomu ok 13g/20L piwa, a i tak czekam około dwóch tygodni na przygaśnięcie początkowego aromatu cytrusów. Z każdym kolejnym dniem jest coraz lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Co ty gadasz? Zastanów się zanim coś takiego napiszesz.... Przecież warstwa CO2 jest dalej, piwo i tak lekko zawsze nam dofermentuje (trzeba zlać w odpowiednim momencie aby te 0,5 blg nam zeszło jeszcze), a także dochodzi do tego CO2 rozpuszczone w piwie które podczas przelewania młodego piwa nam się uwalnia i tworzy warstwę ochronną. Masz rację ale zakładając że piwo przelejesz we właściwym momencie, czyli minimalnie niedofermentowane. Co do wydzielania CO2 z dofermentowanego piwa to nie wiem czy będzie to istotna ilość, może jak ktoś robi cichą w pojemniku dostosowanym do ilości piwa ale gdy jest 20l piwa w 33l fermentorze to może być za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Tu jest wątek, który może zmienić nieco podejście do cichej: http://www.piwo.org/...ji/#entry242537 Edytowane 14 Grudnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Piwa, które teraz będę warzyć powstają z akcji "czystka w browarze" ;-) 15# Chmielożyt 16 BLG [ american indian pale ale] zasyp: 3,8 kg pale ale 2,0 kg żytni 1,0 kg pszeniczny 1,0 kg monachijski 0,20 kg karmelowy żytni drożdże us-05 chmiele: amarillo,cascade,centennial, falconer's flight 7 c's, mosaic zacieranie: 68C-60 ' 72C- 20' 76C- 5' chmielenie: 60'- Centennial 23 g 50'- Cascade 16 g 20'- Amarillo 15 g 15'- Falconer's 30 g 5'- Falconer's 13g Filtracja to był istny koszmar, oplot poszedł do kosza( ost. też były z nim problemy). Wyszło 23 l, 16 BLG, temp zadania drożdży 24 C. Obecnie fermentuje w około 19 C. Edytowane 29 Grudnia 2013 przez dobrzanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Na cicha pójdzie mosaic, centennial, cascade i być może amarillo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Filtracja to był istny koszmar, oplot poszedł do kosza( ost. też były z nim problemy). Się zachciało słodu żytniego, to proszę. Na przyszłość z żyta proponuję jednak płatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Następnym razem tak będzie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Filtracja to był istny koszmar, oplot poszedł do kosza( ost. też były z nim problemy). Się zachciało słodu żytniego, to proszę. Na przyszłość z żyta proponuję jednak płatki. Próbowałem płatków żytnich w F.E.S-ie i po pierwszych 10l filtracja stanęła - ledwo ciekło przy maksymalnie otwartym kraniku. "Błogosławiłem" Cię w myślach za te płatki bo w Żywcu mi opowiadałeś, że problemu z filtracją nie ma... Ale skończyło się dobrze, piwo od dzisiaj we flaszkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Na pewno nie przez płatki, tylko przez palony jęczmień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Na pewno nie przez płatki, tylko przez palony jęczmień. Może tak być, za późno go dałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Chmielożyt przelany na cichą, 3,5 blg. Dostał 62 g chmielu (mosaic 32g, amarillo 15g, cascade 15g). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Chmielożyt został zabutelkowany 12.01.2014, 120 g cukru. Edytowane 19 Stycznia 2014 przez dobrzanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pic_q2 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 dziś mamy 17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 poprawione:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 16# Niesforny Wit 11 BLG 22.01 [ witbier ] 2,5 kg pilzneński 1,5 kg pszenica 0,5 kg pszeniczny 1,0 kg płatków owsianych błyskawicznych 0,46 kg carafa special III chmiel: saaz 3,1 %, 30 g, centennial 10% 15g dodatki: kolendra 20g, trawa cytrynowa 10g, skórki pomarańczowe suszone 20g, curacao 20 drożdże: suche brewferm blanche, uwodnione zacieranie: 63C- 60' 72C- 40' 78C- 10' ( dodanie słodu carafa special) chmielenie: 60'- saaz 30g 53'- kolendra, skórki pomarańczy, curacao 0' - centenial 15g, trawa cytrynowa 10g 23 L, 11 BLG, temperatura fermentacji 22C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się