Fidel Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Pewnie zależy ile masz drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Do jakiego BLG początkowego można stosować te drożdże? Poradzą sobie z 16-17 BLG? Ja robiłem na nich Barleywina 23°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Jedna saszetka, chyba 11,5g uwodnione. BLG zaraz będę mierzył, ale powinno być w granicach 17-19, wydaje mi się. kantor do ilu BLG Ci odfermentowały? Edytowane 8 Grudnia 2012 przez arek-lin Areq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 kantor do ilu BLG Ci odfermentowały? Do 8°Blg, niezbyt nisko, jak to S-04 ale piwo smaczne, jedynie problem z nagazowaniem miałem, musiałem dodać świeżej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 (edytowane) Rzeczywiście jest z nimi problem podczas nagazowywania piwa bo dość szybko opadają na dno. Ważne jest aby temperatura refermentacji była wyższa niż 20C. Ja dodatkowo przy nich obrócę z 2-3 razy każdą butelkę co parę dni. Największe na nich Blg początkowe brzeczki miałem 15 i odfermentowało do 4 Blg po 4 dniach w temp. 18-20C Edytowane 9 Grudnia 2012 przez bajo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 ostatnie moje piwo na nich najpierw trzymałem około tygodnia w temperaturze fermentacji, później przeniosłem do piwnicy (około 8°C). Po dwóch tygodniach piwo było bardzo słabo nagazowane i przeniosłem je teraz w cieplejsze miejsce (około 13-14°C), mam nadzieję, że do świąt chociaż się nagazuje... Co do pytania z ile BLG ruszy, nastawiałem teraz piwko około 17BLG i bulka aż miło, zobaczymy do ilu odfermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Głupie pytanie, ale od bardzo dawna nie używałem tych drożdży - po jakim czasie one powinny wystartować w 18C? Wczoraj użyłem takich co już były przeterminowane 1 miesiąc i przez 15 godzin jeszcze nie wystartowały. Oczywiście je uwodniłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janior Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Ostatnio robiłem na nich Polskie Ale i po uwodnieniu ruszyły po ok. 7h. Wysyłane z mojego HTC Desire X za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Właśnie fermentuję owsianego stouta na S-04, drożdże uwodniłem i dodałem do schłodzonej do 19°C brzeczki. Ruszyły po około 8h. Fermentor zniosłem do piwnicy (temperatura 20°C). Następnego dnia po powrocie z pracy skontrolowałem temperaturę i skoczyła do niebezpiecznych 23°C, wiec postanowiłem schłodzić fermentor w styropianowym boksie z coolerami, temperatura spadła do 21, więc na noc wystawiłem na balkon. Rano było 16°C, teraz też jest około 16°C, ale w związku z tym mam pewne obawy. Rano zaobserwowałem już spory osad na dnie fermentora, w związku z tym mam pewne wątpliwości, czy nie za bardzo zestresowałem drożdże serwując im takie wahania temperatury z 21 do 16 przez noc i w związku z tym zbyt szybko zaczęły flokulować. Dzisiaj po południu piana już się znacznie zredukowała, ilość wydzielanego CO2 również, osad drożdżowy jeszcze większy, temperatura 17°C Z charakterystyki tych drożdży wynika, że dość szybko fermentują i mocno flokulują, ale czy w moim przypadku, aby nie za szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Jest OK. One bardzo szybko kończą fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Potwierdzam, mojego stouta owsianego w temp. 21 stopni otoczenia "zjadły" w niecałe 2 dni. Zaleta to "betonowy" osad na dnie przez co piwo bardzo szybko się klaruje i średnie odfermentowanie co nadaje treści. W moim przypadku przy początkowym blg 12 zjadały do 3,5blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Ja mam z tymi drożdżami bardzo miłe wspomnienia. Szybko fermentują, co prawda płytko schodzą, ale dają bardzo przyjemny profil estrowy. Użyłem ich do stouta i bittera z dobrym skutkiem. Bardzo dobrze flokują, zwarty osad na dnie nie podrywa się przy nalewaniu. Nie zeszły mi niżej niż 5BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Makaron wspominał w tym temacie, że przy fermentacji w niskich temperaturach produkują dużo diacetylu, spotkał się ktoś z Was z takim problemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Nie potwierdzam. Ale profil w temperaturze poniżej 18°C mają mało ekscytujący. Jakub M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Ale profil w temperaturze poniżej 18°C mają mało ekscytujący. To chyba cecha większości drożdży, że im niższa temperatura tym mniej estrów, ale one chyba podobnie jak US-05 dają generalnie dość czysty profil smakowy w rozsądnym zakresie temperatur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r2less Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Fermetowalem nimi Polskie Ale. Temperatura skoczyła mi na początku do 24C, schłodziłem do 18, ale po pierwszym dniu było już pozamiatane. Nie tak to piwo miało wyglądać, ale estry, w połączeniu z dużą ilością chmielu na aromat, wyszły całkiem przyjemne - wg. nie wtajemniczonych degustatorów piwo jest "takie ...owocowe?!". Pessos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 A u mnie zeszły w dziesięć dni w temperaturze ~22 stopnie z 14,5 do 1, ale to pewnie kwestia zbyt leniwego zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Wow. To ciekawie to wygląda przy moim stoutcie owsianym. z 12 blg do 4 zeszło. Przez 14 dni fermentacji początkowa temperatura 18°C a ostatni tydzień 20°C. Tylko miałem 15% ciemnych słodów. Zacieranie 10 białkowej a potem 30 min/30 min 62/72. Podoba mi się to niezbyt wysokie odfermentowanie i zarąbista flokulacja. Osad był tak zbity po tych 14 dniach, że nie chciał się poderwać przy przechylaniu fermentora aby zlać drożdże do słoika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Mnie ostatnio s04 dość dziwnie się zachowały. Z 12blg przez 14 dni zeszły do 2blg ale to mnie nie zaniepokoiło. Przy przelewaniu na cichą zauważyłem coś czego w poprzednich warkach na nich nie zaobserwowałem. W całym piwie latały mi takie jakby gąbki drożdżowe. Do tego zamiast jak zawsze na dnie ładne błotko, tak tym razem luźne 'gąbki' zbudowane z drożdży W smaku nie wyczuwam jakiś dziwnych posmaków, ale mimo wszystko nieco się obawiam czy wszystko poszło dobrze. A... zdziwiłem się również przy poziomie piany podczas fermentacji - była niższa niż zwykle, same drożdże po uwodnieniu ruszyły tak jak zawsze w kilka godzin po zadaniu. Fermentacja w temperaturze 21 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 No to uważaj, bo jak mnie tak kiedyś US-05 zaskoczyły, to miałem infekcję, mimo tego, że przy przelewaniu na cichą nic nie wyczułem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Zobaczę co się zadzieje przy pierwszej kontroli po rozlaniu za jakieś 3 tygodnie. Obawiam się że może załapałem jakiegoś dzikusa... stąd też dość niskie zejście blg już na 'burzliwej" No nic... wylać zawsze zdążę. Ręka na pulsie (znaczy na butelce) i opiszę ciąg dalszy jak to się skończy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 czy ktoś ma doświadczenie z dosładzaniem piwa przy tych drożdzach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 czy ktoś ma doświadczenie z dosładzaniem piwa przy tych drożdzach ? Jestem w trakcie fermentowania Milk Stouta z dodatkiem laktozy i ksylitolu na S-04. Po 4 dniach zeszło mi z 14,7 (12,2*) do 8 (5,5*) blg i jest słodko. W niedzielę/poniedziałek ponownie zmierzę gęstość i posmakuję czy jest słodycz. * - gęstość nie licząc ksylitolu i laktozy Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Dałem te drożdże do RISa 22,5oBlg po kilku godzinach piana była ogromna po niecałych 48 zniknęła całkiem. Po następnych 48h zmierzyłem jest 7oBlg. Masakryczne żarłoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4jk Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 U mnie przy IPA też żarłoczne niesamowicie - temperatura 20 stopni, ruszyły po kilku godzinach, po 30 godzinach zwolniły - po powrocie z pracy dzisiaj zmierzę Blg. Piana u mnie średnio obfita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się