Gulasz Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 ale może ono sobie leżeć z chmielem na cichej jeszcze powiedzmy tydzień? Nic mu się nie stanie, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 ale może ono sobie leżeć z chmielem na cichej jeszcze powiedzmy tydzień? Nic mu się nie stanie, prawda? Pytanie nie do tego wątku, tutaj piszemy na temat szczepu drożdży S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Jest sens na nich lać na cichą? zakładając że po 10 dniach blg stałe (od 7 dnia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 To nie od szczepu zależy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 no na cichą z reguły przelewam dla wyklarowania, a skoro one mocno i szybko osiadają to czy cicha ma sens Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 (edytowane) Szybkość klarowania nie zależy od przelewania na cichą, jest ona taka sama na cichej, bez cichej czy w butelkach. 7 dni "burzliwej" + 7 dni "cichej" da taką samą klarowność jak 14 "burzliwej", przecież drożdże flokulują z taką samą szybkością bez względu czy mają placek drożdżowy pod sobą czy nie. Edytowane 17 Lipca 2014 przez kantor paajonk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 (edytowane) znaczy bardziej się boje o te konkretne żeby za długo nie stało bo jak szybko opadają to po 7+7 lub 14 jak mówisz mogę mieć problem z nasyceniem (?) Edytowane 17 Lipca 2014 przez Fenris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Nie będziesz mieć problemów z refermentacją. A "za długo" to będzie gdy czas fermentacji trzeba liczyć w miesiącach a nie tygodniach PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 ok, dobra bo wiem że może troche zaśmiecam ale przypuszczam że nie jeden stouta na nich robił albo robić będzie, więc ostateczne pytanie 7+7 przy 15blg nie spowoduję ( no nie powinno) problemu z późniejszą refermentacją ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Może mojej poprzedniej odpowiedzi nie było widać... Nawet jak zrobisz 14+21 to żadnych problemów z refermentacją nie będzie bo i czemu miałyby być. PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... marekch2 i Fenris 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Drożdże to wbrew pozorom żywotne bestie. Nawet kilku tygodniowe lagerowanie nie zniechęci ich do refermentacji. Fenris 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Miał ktoś problem z zapachem drożdży na nich? zrobiłem milk stouta i po 2 tyg fermentacji i 2 tyg w butelkach trochę trąci drożdżami, nie miałem takich atrakcji przy innych szczepach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Fermentował może ktoś nimi w tak wysokich temperaturach otoczenia jak 21-22C (czyli temperatura fermentującego piwa pewnie z 24-25C, nie mam na tym fermentorze termometru)? Zdaję sobię sprawę, że wyjdzie bardzo estrowe, ale jak bardzo? Czy to będzie w ogóle pijalne? Zrobiłem Smoked Brown Ale na takim zasypie: Słód Pale Ale – 2.0kg Słód wędzony Bestmaltz – 1.7kg (35%) Słód pszeniczny – 0.5kg Słód karmelowy 150EBC Strzegom – 0.3kg Słód Biscuit 50EBC – 0.25kg Słód pszeniczny czekoladowy – 0.1kg przebije się tutaj coś tej wędzonki i posmaków od słodu, czy będe miał tylko rewię estrową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) Mogę ci zagwarantować, że wędzonka się przebije. Czy nie jest to przypadkiem słód Whisky z Bestmaltz'a? Nawet gdyby nie był to słód Whisky to słody z Bestmaltz'a są dość intensywne w aromacie/smaku. Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Nie, to zwykły wędzony. W takim razie uzbrajam się w cierpliwość i mam nadzieję, że masz rację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 http://www.piwo.org/topic/13966-piwny-depozyt-poznan-piwna-stopa-szewska-7/page__st__80#entry290419 Tu masz recenzje mojego milk stouta na US-04 fermentowanego w temp otoczenia 22-23 st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 Moje piwo już w butelkach i już coś tam spróbowałem. Ogólnie wędzonka dominuje i jest okej, chociaż estry są jednak wyraźnie wyczuwalne. W zapachu jeszcze nie, ale w smaku owszem. Na szczęście nie są jakieś bardzo intensywne i smakuje to całkiem przyjemnie, ale jednak całość smakowałaby lepiej, gdyby fermentacja przebiegała w tych 2-3C mniej i byłyby bardziej schowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Jak wyglądają Wasze doświadczenia z "pienieniem" się tych drożdży? U mnie piana szybko urosła na 2 centymetry i równie szybko opadła, a został po niej tylko ślad na ściankach fermentora. I chyba to nie kwestia zdrowotności drożdży, bo po bulgotaniu można wnioskować, że są w pełni sił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Już sięgam do szklanej kuli. Warka z ekstraktów drożdże zadane do 27 stopni obecna temperatura fermentacji 24 i pół stopnia pozamiatane. pepek84 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Już sięgam do szklanej kuli. Warka z ekstraktów drożdże zadane do 27 stopni obecna temperatura fermentacji 24 i pół stopnia pozamiatane. Nie, nie, blisko - ale nie. Zacieranie, 24 stopnie, obecnie 22 stopnie. Edytowane 22 Listopada 2014 przez WujekStaszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 24 stopni, obecnie 22 stopnie. otoczenia czy brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 24 stopni, obecnie 22 stopnie. otoczenia czy brzeczki? Brzeczki, temperatura otoczenia chyba niewiele mi powie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Muszę skalibrować o pół stopnia moją szklaną kulę Poczytaj o zalecanej temp. fermentacji, a zwłaszcza jej wpływie na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Muszę skalibrować o pół stopnia moją szklaną kulę Poczytaj o zalecanej temp. fermentacji, a zwłaszcza jej wpływie na smak. Czytałem, wiem czym grozi, ale to póki co najniższa temperatura którą mogę zapewnić. Ale powrócę do pytania zasadniczego - skąd w moim przypadku słaba piana? Czy to właśnie wina temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 S-04 to szybko fermentujące drożdże, w tak wysokiej temperaturze szybko wykonały robotę i po pianie.:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się