Skocz do zawartości

Prośba o sprawdzenie toku postępowania


Kamil

Rekomendowane odpowiedzi

@elroy, niestety Twoje linki nie działają - nic w nich nie ma.

A czy osad nie opadnie na dno grawitacyjnie po zakończeniu fermentacji - tak jak w przypadku wina/miodu pitnego?

 

Edit: linki już mam.

Edytowane przez Kamil
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 135
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Czyli jak dobrze rozumiem, odpowiednio przygotowany - ponakłuwany wężyk mocuję szczelnie do dolnego otworu (tam gdzie kranik) fermentatora, tak aby wężyk znajdował się w środku fermentatora, i wlewam brzeczkę do fermentatora, a przefiltrowana ciecz wypływa przez kranik na zewnątrz do innego pojemnika?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok już rozumiem. @elroy dziękuję za konkretne i pomocne odpowiedzi.

 

W takim razie część teoretyczną już w miarę mam opanowaną. A więc przyszedł czas na zakupy.

 

Może zacznę od przedmiotów, które mam, które mogą się przydać:

- balony używane do fermentacji wina i miodów pitnych o pojemności od 5 l do 40 l ,

- cukromierz - aerometr - wyskalowany w stopniach ballinga od -5 do 35, dokładność odczytu 0,5 BLG,

- wężyk dopuszczony do kontaktu z żywnością - do zlewania wina/miodu pitnego znad osadu,

- butelki z zamknięciem patentowym po piwie Grolsch,

- termometr - odczyt od -20 do +120°C,

- pirosiarczyn potasu,

- chmiel lubuski (granulat) 25g, zawartość alfa-kwasów 3,3% - kiedyś chyba do jakiegoś miodu używałem i został,

- garnek o pojemności większej niż 20 litrów - jeszcze dokładnie nie sprawdzałem, ale z tego co wiem, to w piwnicy takie mam,

- śrutownik - też gdzieś powinien być, ale ewentualnie zamówię słód śrutowany.

 

A teraz to co zamierzam zakupić:

- fermentator plastikowy 30 l - =%2F163929%2F164395%2F165992&sortuj=kod"]http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Fermentor_BA__kranik__rurka_fermentacyjna__skala_---_poj_30_litrow&przedm=2810902&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992&sortuj=kod - niby mam balony do fermentacji wina, ale taki fermentator będzie z pewnością wygodniejszy,

- słód pilzeński - =%2F163929%2F164395%2F183079&sortuj=kod"]http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Slod_pilznenski_Premium_2-5_EBC_Weyermann_R_-_5_kg&przedm=1567906&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183079&sortuj=kod ,

- drożdże dolnej fermentacji - =%2F163929%2F164395%2F1594572&sortuj=kod"]http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Drozdze_Saflager_W-3470_saszetka_115g&przedm=7028304&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F1594572&sortuj=kod ,

- niemiecki chmiel goryczkowy - =%2F163929%2F164395%2F7153010&sortuj=kod"]http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Chmiel_Brewers_Gold_DE_76__A-A_---_granulat_---_30_g&przedm=1347144&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F7153010&sortuj=kod ,

- glukoza krystaliczna - http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=267346 ,

- jodowy wskaźnik skrobi - =%2F163929%2F164395%2F165992%2F183123&sortuj=kod"]http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Jodowy_Wskaznik_Skrobi_20_ml&przedm=775023&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F183123&sortuj=kod ,

- waga jubilerska.

 

Proszę o odwołanie się do tego co zamierzam zakupić - czy są to odpowiednie pozycje. No i przede wszystkim, czy akcesoria, które tutaj wymieniłem - te które posiadam i które zamierzam kupić - wystarczą do zrobienia pierwszej warki. Czy przypadkiem czegoś jeszcze nie brakuje? Chciałbym zamówić wszystko w jednym zamówieniu - oszczędność na kosztach wysyłki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No coś takiego na przykład - http://allegro.pl/waga-kieszonkowa-elektroniczna-jubilerska-0-1g-i3029721033.html - do wina mi się też przyda - tam pirosiarczynu potasu na oku nie można sypać. Nie czepiajcie się szczegółów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kup wagę kuchenną z dokładnością do 1g do chmielu wystarczy a jeszcze i słody poważysz

 

Taką posiadam. Pomijając już temat tej wagi, co z resztą akcesorii? Czy podany przezemnie zestaw wystarczy? Czy dorzucić coś jeszcze do koszyka w browamatorze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie ma sprzeciwu, to uznaję, że wymieniony przezemnie kilka postów wyżej zestaw wystarczy do zrobienia pierwszej warki.

Pozostaje tylko pytanie, czy podczas pierwszej warki konieczne jest dokonywanie pomiarów pH i zakup np. słodu zakwaszającego, czy będzie to jak na razie zbędne i bez tego cały proces też przebiegnie bez problemu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na początku korektą ph nie ma co zawracać sobie głowy- na to przyjdzie czas później.

A do rozlaewu przyda Ci się również rurka z zaworkiem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do rozlewu najlepiej mieć osobny fermentor z kranikiem, kawałek wężyka i rurkę z zaworkiem grawitacyjnym. Glukozę możesz bez problemu zastąpić zwykłym ''cukrem. Aha no i ważne żebyś miał ten garnek w dobrym stanie minn. 30l. Reszta ok. Poniżej masz linka z moimi przygotowaniami. Powodzenia!

http://www.piwo.org/topic/8006-przygotowania-przed-pierwsza-warka/page__fromsearch__1

Edytowane przez Gąska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No z pewnością przydałyby się dwa fermentatory, ale to pierwsza warka, jak mnie to wciągnie, wtedy pomyślę nad dodatkowymi akcesoriami. Myślę, że z jednym też dam sobie radę. Zamierzam to zrobić tak:

Po zakończonej fermentacji, piwo kranikiem zleję do balonu do fermentacji wina (25 l lub 40 l), wymyję fermentator, piwo z powrotem wleję do fermentatora, i znów za pomocą kranika już do butelek. Czy dobrze myślę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz nasunęło mi się jeszcze kilka pytań:

1) filtrator będę stosował z oplotu (wygodna opcja), wydaje mi się, że im oplot będzie dłuższy, tym filtracja przebiegnie szybciej.

Jakiego długiego oplotu użyć?

2) fermentację główną bedę przeprowadzał w fermentatorze z kranikiem.

Czy zdarzyło wam się aby kranik ten przeciekał podczas fermentacji?

3) czy przy robieniu piwa jest tak jak w przypadku wina, że po zakończonej fermentacji osad opada na dno i należy ciesz ściągnąć znad osadu? Czy w takiej sytuacji lepiej jest użyć kranika fermentatorze, który jest na takiej wysokości, że będzie zlewał ciecz znad osadu, czy lepiej po burzliwej przelać do balonu szklanego i zlać znad osadu za pomocą wężyka?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.