Kamil Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) @elroy, niestety Twoje linki nie działają - nic w nich nie ma. A czy osad nie opadnie na dno grawitacyjnie po zakończeniu fermentacji - tak jak w przypadku wina/miodu pitnego? Edit: linki już mam. Edytowane 16 Lutego 2013 przez Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Z linkami już ok. Nie, nie osiądzie. Mało tego piwo będzie średnie w smaku. Filtracja jest często traktowana po macoszemu, a źle przeprowadzona bardzo rzutująca na efekt końcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Czyli jak dobrze rozumiem, odpowiednio przygotowany - ponakłuwany wężyk mocuję szczelnie do dolnego otworu (tam gdzie kranik) fermentatora, tak aby wężyk znajdował się w środku fermentatora, i wlewam brzeczkę do fermentatora, a przefiltrowana ciecz wypływa przez kranik na zewnątrz do innego pojemnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 On nie jest podziurawiony, ale pozbawiony wewnętrznego gumowego węża. Zobacz jeszcze tu http://www.homebrewi...&newsdesk_id=28 Co do reszty pytań, to jest dokładnie jak napisałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Hi, hi ,,, elroy się też wciągnął w "wuntek". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Ok już rozumiem. @elroy dziękuję za konkretne i pomocne odpowiedzi. W takim razie część teoretyczną już w miarę mam opanowaną. A więc przyszedł czas na zakupy. Może zacznę od przedmiotów, które mam, które mogą się przydać: - balony używane do fermentacji wina i miodów pitnych o pojemności od 5 l do 40 l , - cukromierz - aerometr - wyskalowany w stopniach ballinga od -5 do 35, dokładność odczytu 0,5 BLG, - wężyk dopuszczony do kontaktu z żywnością - do zlewania wina/miodu pitnego znad osadu, - butelki z zamknięciem patentowym po piwie Grolsch, - termometr - odczyt od -20 do +120°C, - pirosiarczyn potasu, - chmiel lubuski (granulat) 25g, zawartość alfa-kwasów 3,3% - kiedyś chyba do jakiegoś miodu używałem i został, - garnek o pojemności większej niż 20 litrów - jeszcze dokładnie nie sprawdzałem, ale z tego co wiem, to w piwnicy takie mam, - śrutownik - też gdzieś powinien być, ale ewentualnie zamówię słód śrutowany. A teraz to co zamierzam zakupić: - fermentator plastikowy 30 l - =%2F163929%2F164395%2F165992&sortuj=kod"]http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Fermentor_BA__kranik__rurka_fermentacyjna__skala_---_poj_30_litrow&przedm=2810902&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992&sortuj=kod - niby mam balony do fermentacji wina, ale taki fermentator będzie z pewnością wygodniejszy, - słód pilzeński - =%2F163929%2F164395%2F183079&sortuj=kod"]http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Slod_pilznenski_Premium_2-5_EBC_Weyermann_R_-_5_kg&przedm=1567906&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183079&sortuj=kod , - drożdże dolnej fermentacji - =%2F163929%2F164395%2F1594572&sortuj=kod"]http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Drozdze_Saflager_W-3470_saszetka_115g&przedm=7028304&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F1594572&sortuj=kod , - niemiecki chmiel goryczkowy - =%2F163929%2F164395%2F7153010&sortuj=kod"]http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Chmiel_Brewers_Gold_DE_76__A-A_---_granulat_---_30_g&przedm=1347144&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F7153010&sortuj=kod , - glukoza krystaliczna - http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=267346 , - jodowy wskaźnik skrobi - =%2F163929%2F164395%2F165992%2F183123&sortuj=kod"]http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Jodowy_Wskaznik_Skrobi_20_ml&przedm=775023&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F183123&sortuj=kod , - waga jubilerska. Proszę o odwołanie się do tego co zamierzam zakupić - czy są to odpowiednie pozycje. No i przede wszystkim, czy akcesoria, które tutaj wymieniłem - te które posiadam i które zamierzam kupić - wystarczą do zrobienia pierwszej warki. Czy przypadkiem czegoś jeszcze nie brakuje? Chciałbym zamówić wszystko w jednym zamówieniu - oszczędność na kosztach wysyłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Witam Po co Ci waga jubilerska. Browar to nie apteka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Do odmierzania chmieli ? (te na allegro są tak często nazywane, a to zwykłe chińskie wagi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Z dokładnością do 3 miejsc po przecinku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 No coś takiego na przykład - http://allegro.pl/waga-kieszonkowa-elektroniczna-jubilerska-0-1g-i3029721033.html - do wina mi się też przyda - tam pirosiarczynu potasu na oku nie można sypać. Nie czepiajcie się szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Kup wagę kuchenną z dokładnością do 1g do chmielu wystarczy a jeszcze i słody poważysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Podoba mi się Twoje konkretne podejście do tematu Poczytaj jeszcze Moje przemyślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Zapraszam jutro na czat głosowy "Pogadajmy na czacie głosowym." dowiesz się o wiele więcej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Kup wagę kuchenną z dokładnością do 1g do chmielu wystarczy a jeszcze i słody poważysz Taką posiadam. Pomijając już temat tej wagi, co z resztą akcesorii? Czy podany przezemnie zestaw wystarczy? Czy dorzucić coś jeszcze do koszyka w browamatorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 A jak będziesz przelewał piwo do butelek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Wydaje mi się, że mam dwie opcje: 1) z fermentatora za pomocą kranika, 2) za pomocą wężyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 opcja 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Jeśli nie ma sprzeciwu, to uznaję, że wymieniony przezemnie kilka postów wyżej zestaw wystarczy do zrobienia pierwszej warki. Pozostaje tylko pytanie, czy podczas pierwszej warki konieczne jest dokonywanie pomiarów pH i zakup np. słodu zakwaszającego, czy będzie to jak na razie zbędne i bez tego cały proces też przebiegnie bez problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 gdzieś na forum czytałem, że namoczenie śruty przez 2-4 godzin w wodzie o temp. do 40°C daje lekkie zakwaszenie zacieru, co korzystnie wpływa na późniejszy proces zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Na początku korektą ph nie ma co zawracać sobie głowy- na to przyjdzie czas później. A do rozlaewu przyda Ci się również rurka z zaworkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 (edytowane) Do rozlewu najlepiej mieć osobny fermentor z kranikiem, kawałek wężyka i rurkę z zaworkiem grawitacyjnym. Glukozę możesz bez problemu zastąpić zwykłym ''cukrem. Aha no i ważne żebyś miał ten garnek w dobrym stanie minn. 30l. Reszta ok. Poniżej masz linka z moimi przygotowaniami. Powodzenia! http://www.piwo.org/topic/8006-przygotowania-przed-pierwsza-warka/page__fromsearch__1 Edytowane 17 Lutego 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 No z pewnością przydałyby się dwa fermentatory, ale to pierwsza warka, jak mnie to wciągnie, wtedy pomyślę nad dodatkowymi akcesoriami. Myślę, że z jednym też dam sobie radę. Zamierzam to zrobić tak: Po zakończonej fermentacji, piwo kranikiem zleję do balonu do fermentacji wina (25 l lub 40 l), wymyję fermentator, piwo z powrotem wleję do fermentatora, i znów za pomocą kranika już do butelek. Czy dobrze myślę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Dobrze tylko potrzymaj w tym balonie piwo z tydzień może dwa (cicha fermentacja). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Cichą fermentację, pomimo że mam fermentorów więcej przeprowadzam w balonach 25 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Teraz nasunęło mi się jeszcze kilka pytań: 1) filtrator będę stosował z oplotu (wygodna opcja), wydaje mi się, że im oplot będzie dłuższy, tym filtracja przebiegnie szybciej. Jakiego długiego oplotu użyć? 2) fermentację główną bedę przeprowadzał w fermentatorze z kranikiem. Czy zdarzyło wam się aby kranik ten przeciekał podczas fermentacji? 3) czy przy robieniu piwa jest tak jak w przypadku wina, że po zakończonej fermentacji osad opada na dno i należy ciesz ściągnąć znad osadu? Czy w takiej sytuacji lepiej jest użyć kranika fermentatorze, który jest na takiej wysokości, że będzie zlewał ciecz znad osadu, czy lepiej po burzliwej przelać do balonu szklanego i zlać znad osadu za pomocą wężyka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się